közalkalmazott felmentése


kardigán # 2013.05.23. 05:17

Tisztelt "Fórumlakók"!

Segítségüket kérem az alábbiakban: Létszámcsökkentésben érintett közalkalmazott kolléga július 1-től felmentésre került. A felmentésére vonatkozó értesítés végén olvasható, hogy "az időarányos szabadságot kiadom". Ugyanakkor a kolléga a szabadságkiírást, mely a dátumokat is tartalmazza nem kapott, ezzel kapcsolatban sem munkahelyi vezetője, sem senki más semmiféle dokumentumot neki nem adott, szabadságos-tömbön nem írták ki a szabit, így a kolléga a szabadságát nem vette ki, bejár dolgozni. Ettől eltérően nem is tudott viselkedni, mivel a felmentő levél kézhezvétele és a felmentés időpontja közötti idő jóval több mint a szabadsága, vagyis a felmentő levél alapján - és egyéb dokumentum híján - nem tudhatja, mikor menjen szabadságra.

Kérdés, hogy ilyen esetben a szabadság kiadása megtörténtnek tekinthető-e?
Ha igen akkor mikortól és miből lehet erre következtetni? Ha nem, akkor a felmentés napjáig bennmaradó szabadság követelhető-e pénzben a munkáltatótól?
Segítségüket előre is köszönöm.
>

Lizi14 # 2016.03.26. 16:00

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni, ha egészségügyileg alkalmatlannak nyilvánítottak /közel 2 évet dolgoztam a közszférában, ezen a munkahelyen/ mennyi a felmentési idő?
Köszönettel :Lizy

ubula # 2016.07.27. 07:02

Jó napot! Azzal fordulok önökhöz, a cég ahol 14 évet ledolgosztam közalkalmazottként megszűnik. Átveszi a hejét egy magán cég jogutótként. Felajánlotta a magáncég a további foglalkoztatásomat viszont a közalkalmazotti besorolásom megszűnik ezzel , én nemet mondtam. Az önkormányzati cég kifizeti a végkielégitést viszont nem akar felmentési időt beleszámolni. Jogos e hogy a felmentési idő nem jár? Köszönöm válaszát.

Kalyobi # 2016.12.14. 20:51

Tisztelt Ügyvédnő!
Arra szeretnék választ kapni, hogy határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyban, határozott idejű vezetői kinevezéssel rendelkezem, a nők 40 éves nyugdíjazását szeretném igénybe venni, úgy, hogy a vezetői kinevezés lejártakor, nyugdíjba mennék. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben, jár e felmentési idő részemre. Vagyis, ha igen, akkor ezt a vezetői kinevezés alatt igénybe vehető e, vagy kérni kell a felmentésemet?
Válaszát köszönöm

micsu # 2016.12.29. 08:37

Tisztelt Címzett!

Óvodában intézményvezető vagyok. Jogosult leszek 2017. december 22-én az öregségi nyugdíjra. Vezetői megbizásom 2018. július 1-ig szól. Nem szeretnék nyugdíjba elmenni 2017. december 22-én. Szeretnék a vezetői megbízásom végéig, azaz július 1-ig közalkalmazotti munkaviszonyban maradni.
Kérdésem: Van e erre lehetőségem. Amennyiben van lehetőségem tovább dolgozni, mely törvény támasztja ezt alá? Várom válaszát, üdvözlettel és köszönettel: egy nyugdíjba nem készülő intézményvezető

Lyonee # 2016.12.29. 16:20

Ha a 40 éves jogosultság miatt mehetnél nyugdíjba, senki nem kötelezhet rá, hogy ezt igénybe vegyed.
Ha az öregségi nyugdíjkorhatárodat töltöd be, akkor a következő napon indoklás nélkül felmondhatnak, de előbb nem. Ha ekkor minimum 30 éves közalkalmazotti jogviszonyod is meglesz, 8 hónap felmentési idő jár neked, vagyis bőven dolgozhatsz addig, amíg szeretnél, a vezetői megbízásod végéig.

András59 # 2017.05.24. 20:53

Tisztelt Munkajogászok !

A műszaki tanári állásommal kapcsolatban van egy problémám. 32 éve kezdtem tanítani a középfokú szakképzésben, szakirányú mérnöki - nem műszaki tanári - diplomával, majd' két év ipari gyakorlattal a hátam mögött. A pedagógus végzettséget, közbejött sokféle ok miatt, nem volt lehetőségem megszerezni, ráadásul 12 év tanítás után el is hagytam a tanári pályát 10 évre. Akkor nem gondoltam, hogy visszakerülök még egyszer. De a sors visszasodort és az akkori igazgatóm 2007-ben, azt mondta, hogy 48 évesen, annyi gyakorlat után már nem kell megszereznem a pedagógusi diplomát. 2010-ben másik iskolába kerültem, szintén szakmai tanári munkakörbe, megint határozatlan idejű kinevezéssel. Itt a múlt tanévben figyelmeztettek rá, hogy pedagógus diploma nélkül nem tarthatnak meg az állásomban, tehát iratkozzak be műszaki tanári képzésre. Anyagilag ezt azonban nem tudom megoldani.
Kérdésem: a 2011-es új törvényi előírások valóban azt írják, hogy pedagógus végzettség nélkül, a szakirányú végzettségű szakmai tanár, csak határozott idejű szerződéssel töltheti be a státuszt, legfeljebb öt évig. De én nem most akarok elhelyezkedni a pályán, hanem már itt vagyok 12+10 éve. 2011 előtt neveztek ki határozatlan időre. Ráadásul 7 évvel vagyok a nyugdíj előtt. Valóban kötelező ennyi év gyakorlat után beiratkoznom a képzésre, plusz nyelvvizsgát tennem, hogy megtarthassam az állásomat ? Tényleg nem számít a 22 év gyakorlat egy új, későbbi törvényi előírás alapján ?
Előre is köszönöm a szíves válaszukat !
Tisztelettel:

András59

nonolet # 2017.05.25. 06:46

Nem tudom, de szülőként...
Remélem, hogy: tényleg nem számít.

Mert elég gyenge a pedagógiai munka az iskolákban.
Nem kis részben az ilyen tanárok okán is, nyilván.

SnéTE # 2017.07.20. 13:09

Tisztelt Szakértő!
A nők 40 évével szeretnék elmenni nyugdíjba. Tanár vagyok. A főállásom mellett másodállásban egyéni vállalkozó vagyok. a vállalkozásommal más iskolában is tanítok. Kérdésem: Ha elmennék nyugdíjba, akkor a felmentési idő alatt a vállalkozásommal dolgozhatok-e, vagy a vállalkozásomat fel kell függeszteni.
köszönöm a válaszát.
Tisztelettel: SnéTE