Köztisztviselői jubileumi jutalom

bigfút # 2019.11.27. 09:09

Tisztelt Fórumtársak,

jogosultság megállapítása kontra esedékesség... izgalmas jogi csemege...

igen sajátos és ritka helyzetben vagyok, ennek értelmezéséhez, megoldásához szeretnék segítséget kérni.

1. Nyugdíjjogosult közalkalmazott vagyok, határozatlan idejű kinevezéssel, de 2019.12.31-ig szóló magasabb vezetői megbízással.
  2. Közel 39 évnyi közalkalmazotti múlttal elvileg jogosult vagyok a 40 éves jubileumi jutalomra az utolsó munkanapomon, amely mindenképpen 2020. január elsejét követően lesz.
  3. 2020.január elsejét követően vélhetően a garantált illetmény plusz meghatározott pótlékok szintjére esik az illetményem,. ami kevesebb, mint fele a jelenleginek,
  4. Amennyiben még a vezetői megbízásom lejáratát megelőzően, azaz 2019. december 31 előtt kezdeményezem a nyugdíjba vonulásomat, úgy a jogosultságom a jubileumi jutalomra még a magasabb fizetésem idején éled fel - azaz a jogosultság megállapítása és az esedékesség két eltérő időponthoz köthető.

Kérdésem, hogy a két időpont közül melyik a döntő az illetmény - így a jubileumi jutalom - összegének megállapítására vonatkozóan?

Köszönöm a segítséget.

chava # 2019.11.27. 09:42

Kjt. 78. § (4)  Ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya - a 25. § (2) bekezdés b) pont 1. alpontja szerinti áthelyezés vagy g) pont ga) alpontja szerinti rendkívüli felmentés kivételével - megszűnik és legkésőbb a megszűnés időpontjában nyugdíjasnak minősül [Mt. 294. § (1) bekezdés g) pont] vagy felmentésére a 30. § (4) bekezdése alapján kerül sor, továbbá legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni.

chava # 2019.11.27. 09:43

Bocsánat, véletlenül lőttem el így, nemcsak a hivatkozást akartam elküldeni...

chava # 2019.11.27. 10:12

Kjt. 78. § (3)  Ha a közalkalmazott jogviszonya a 30. § (1) bekezdés d) pontja alapján szűnik meg, részére a megszűnés évében esedékessé váló jubileumi jutalmat az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetni.

A jub.jutalomra való jogosultság mindenképpen a jogviszony megszűnés évében fog megtörténni. A hivatkozott jsz.helyek alapján szerintem a jogviszony megszűnés napján érvényes illetmény összege lesz a jub.jutalom kiszámításának az alapja.

Lyonee # 2019.11.27. 12:20

Férfi, vagy nő vagy? Mit értesz a nyugdíjjogosultságon?
Már betöltötted a rád érvényes nyugdíjkorhatárt?

bigfút # 2019.11.27. 12:31

chava, köszönöm a segítséget, remélem lesz számomra kedvezőbb jogértelmezés is :-)

Lyonee 67. éves férfi vagyok, 47 év munkaviszonnyal

Lyonee # 2019.11.27. 13:27

"(4) * Ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya - a 25. § (2) bekezdés b) pont 1. alpontja szerinti áthelyezés vagy g) pont ga) alpontja szerinti rendkívüli felmentés kivételével - megszűnik és legkésőbb a megszűnés időpontjában nyugdíjasnak minősül [Mt. 294. § (1) bekezdés g) pont] vagy felmentésére a 30. § (4) bekezdése alapján kerül sor, továbbá legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni."
Mindegy, hogy hogyan szűnik meg, jár a 35 év k.jogviszony után a jubi.
A (3)-s pont a 20. 30 év esetén alkalmazható, de rád a (4)-s vonatkozik a 35 év megléte miatt.

Úgy tudom, hogy a kötelező és adható pótlékok nem számítanak bele a jj mértékébe, csak a kjt. 75. § alapján adott. Ennek járj utána, mert fontos.
A 2020-ban megállapított nyugdíj mindenképpen magasabb lesz kb 7-8%-kal, mintha 2019-ben állapíttatod meg. Ha az idén megszünteted (már csak közös megegyezéssel tudod) dec. 31-én, akkor megkaphatod a magasabb (???) jj., és jan. 1-én nyugdíjba is mehetsz.
Ha nem számít bele, akkor meg úgyis mindegy.
Nem kötelező a jogviszony megszűnte utáni napon nyugdíjazást kérni, 45 napig még TB ellátott leszel.

kevel # 2019.12.18. 14:27

Tisztelt Címzett!

1984. szeptember 1-jét állapították meg a szolgálati elismerésre (jubileumi jutalomra) jogosító idő kezdő időpontjának.
A kormányzati szolgálati jogviszonyom 2019. novemberben kezdődött, előtte végig közalkalmazott voltam. A 35 évem 2019. szeptember 1-jén lett meg, így közalkalmazottként nem kaptam jubileumi jutalmat.
Kérdésem az lenne, hogy novembertől viszont kormányzati szolgálati jogviszonyom van, ahol pedig van 35 éves jubileumi jutalom és jogosult vagyok-e rá?

Előre is köszönöm a választ!

itunde75 # 2020.01.17. 07:44

Üdvözlöm!
Márciusban lesz még a 25 éves közalkalmazotti munkaviszonyom. 7 éve fő és mellékállásban is közalkalmazottként dolgozom. Mindkét helyről kell/ene kapjon jutalmat?
Köszönöm

drbjozsef # 2020.01.17. 08:25

itunde75,

Nincs olyan hogy fő, és nincs olyan hogy mellékállás.

Ha jól értelek az egyik helyen 25 éve, a másik helyen 7 éve dolgozol. Tehát az előbbitől járhat legfeljebb.