Külföldi munka - feljelentés


dette # 2013.11.21. 21:23

T.ügyvéd úr!
a párom Németo.-ban dolgozik 2 hónapja.Sajnos magyar a fővállalkozó.most az a helyzet,hogy a magyar azt állítja hogy a német nem fizet neki,a munka pedig kész.Tegnap azt mondta a magyar főnök,hogy nem kapnak fizetést amíg a német nem fizet ma meg azt mondta,hogy csődbe ment nem tud fizetni.sajnos csak itthon vannak bejelentve minimálbérrel de a kinti fizetésről nincs papír.Családokat tett tönkre a főnök.Lehet valamit tenni??

Várom sürgős válaszát.

Üdvözlettel:Dette

kroland25 # 2013.02.24. 18:29

Tisztelt Ügyvéd úr!Németországban dolgozom immáron 1 éve...De igazábol nem is tudom milyen formában,a mgyar fönök azt mondja egyéni vállalkozoként vagyunk kint..és egy német cégnek dolgozunk/épitöipar/de ezt itt kint ha ellenörzés van nem mondhatjuk...Lakcim bejelentésen kivül még más papirt nem irtam alá miota kint vagyok...de még nem is láttam hivatalos papirt...se bélyegzöt...nincs bankszámlaszámunk semmi fizetés meg zsebböl van...de ez sincs idöponthoz kötve...zavaros ez az egész jo lenne tudni hogy is müködhet ez igy hivatalos formában....ha tudna valamit mondani eröl a témárol miként müködik ez a fajta munkavállalás megköszönném!Az az egy biztos egyéni vállalkozoként dolgozunk...elöre is köszönöm!Tisztelettel:Kovács Roland

bzsu69 # 2013.02.04. 12:57

Tisztelt Ügyvéd Úr!!
Egy jogi tanácsot szeretnék Öntől kérni! Bár lehet, hogy Ön is "madárnak" néz mint nagyon sokan mások, de sajnos a családom megélhetéséért sok mindent el viseltem a hosszú évek során. Mindjárt megérti miért is írom ezt.
Kb. 15 éve dolgozom kint Ausztriában, de egészen 2011. májusig 1-ig feketén! Bár én rögtön szerettem volna ha a cég vezetése bejelent, még ha csak időszakos vízummal is, mint ahogy annak elötte már dolgoztam is így mezőgazdaságban, de hiába kértem (és egy másik kollégám is aki szintén magyar) nem jelentett be bennünket, ilyen-olyan indokkal. Persze a megélhetés érdekében nagyon sok mindent lenyeltünk. Mint segédmunkás dolgoztam de igazából szakmunkát végeztem. Egy alkalommal el is kaptak mint fekete munkás és a céget meg is büntették, de persze kimagyarázták hogy egyszeri alkalom volt stb. Nekem nem esett bántódásom. Szóval ez ment egészen 2011. május 1-ig amikor ugye végre sikerült hivatalossá tenni a munkámat. Persze itt se ment azért minden simán mert megigérték, hogy először heti 30 órában , majd egy hónap múlva teljes munkaidőbe bejelent. Ez idáig ez nem történt meg maradt a heti 30 óra. Most viszont nincs a cégnél annyi munka, egyelőre elküldtek szabadságra, de nagy valószínűséggel mert már pedzegetik, felmondás lesz a vége a részükről. Kérdésem lenne: ha mégis véglegesen megválunk egymástól az ausztriai céggel, utólagosan van-e rá lehetőség, hogy valami úton módon bepereljem a céget (1 személy kezében áll a cég vezetése) 2 magyar , 1 osztrák alkalmazottal.
A 15 év alatti folyamatos hitegetés miatt, hogy ekkor meg akkor be leszünk jelentve elestem 15 évnyi 2 gyermek után járó családipótléktól, 13. 14. havi fizetéstől stb. ami akárhogy is számolva több mint 20 millió forint. A nyugdíj éveimről pedig nem is beszélve.
Kérem adjon nekem ebben tanácsot, hogy ezt így visszamenőleg érdemes-e egyáltalán elkezdeni, belevágni van-e rá valamennyi esély hogy a pert megnyerjem és valami összeget visszamenőleg kapok vagy csak megbüntetik a munkaadót, és ha igen magyar ügyvéddel van-e rá mód vagy mindenképpen az ausztriába kell valahova fordulnom és ha igen ott hova?Köszönettel!

vozdika # 2013.01.23. 13:05

Tiszteletem.Ausztriában dolgozom egy cégnél,Osztrák bejelentéssel.November,decemberi bérem nem kaptuk meg.4emberről van szó.A főnök azt mondja hogy nincs tartaléka a hó miatt nem tudunk dolgozni,és csak akkor tud fizetni ha elkezdünk ennél a cégnél,az új építkezésen dolgozni.Mielőtt hazajöttünk december 20-án kijelentettek bennünket.Sajnos nem tudok várni tovább,pénz elfogyott,milyen intézkedéseket tudunk tenni hogy mielőbb megkapjuk a fizetést.Válaszát köszönöm.

Dr.Attika # 2013.01.12. 17:34

Ebben semmi jogellenesség nincs.

Aalexandra09 # 2013.01.12. 17:13

Tisztelt Ügyvéd Úr !

Az volt jogellenes mások szerint,hogy hosszasan hagyta magát hitegetni ,hogy bejelentik és eközben "feketemunkás"-ként tevékenykedett a jog szerint.
Gyakran rákérdezett a munkáltatóra aki például ilyeneket állított ,hogy "Németországban két hétig nem is kell bejelenteni",aztán pedig mint valami mellékes ,lényegtelen dolgot mindig másnapra ígérte a szerződést .
Amikor elérhetetlenné vált előtte még annyit mondott a férjem ama közlésére,hogy jelentsék csak fel nyugodtan ,mert akkor már az ünnepeket is börtönben tölthetik majd és több évre ott is maradnak,mert feketemunkások voltak.
Bizonyítékul van egy sms a férjem telefonjában melyben "madár"-nak nevezi ,hogy hagyta magát átverni és közli,hogy jogilag semmit sem tehet a férjem ellene .
Előtte is be volt jelentve a Németországi munkája alatt és most ahol jelenleg dolgozik itt is be van jelentve .


Aalexandra09

Dr.Attika # 2013.01.12. 16:16

Tisztelt Alexandra!
A férje semmi jogelleneset nem tett. Amit mondtak riogatás.
nyugodtan dolgozzon tovább Németországban, főleg, hogy be van jelentve.

Aalexandra09 # 2013.01.12. 16:13

Tisztelt Ügyvéd Úr !

Férjem internetes álláshirdetésre utazott ki Németországba,a hirdetésben úgy szerepelt ,hogy "német bejelentéssel",de a szerződés napról napra késett ,a hitegetés folyamatos volt ,hogy jogilag rendezik a munkavállalói státuszát .
Karácsony előtt a munkáltató elérhetetlenné vált ,a férjem kétségbeesésében beszélt egy magyar rendőrrel aki azt tanácsolta,hogy mindenképpen tegyen ott helyben feljelentést , feljelentést tett Frankfurtban a rendőrségen,nagyon korrekt,segítőskész rendőrök segítségével,akik annyit jósoltak,hogy kb fél év múlva kerül majd sor az ügy tárgyalására ,valószínű egy fillért nem fog láttni a béréből,esetleg kap egy kis bűntetést a munkáltatója .
Időközben többen figyelmeztették a férjemet,hogy úgy készüljön ,hogy saját magára nézve is súlyos következménye lesz annak,hogy feljelentette a munkáltatót,mivel hiába nem előre mefontolt szándékkal ment "feketemunkásnak " de mégis ez volt a helyzet,súlyos bűntetésre ,kitíltásra számíthat .
Jelenleg német munkáltatónál dolgozik,bejelentéssel,szerződéssel,nagyon nagy veszteség lesz ha valóban kitíltják az országból.
Tehet még valamit ,hogy ne tíltsák ki,vagy végzetes hibát követett el a feljelentéssel?
Érdemes visszavonni a feljelentést ?


Aalexandra09