Összeférhetetlenség a közszolgálati jogban


Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.15. 16:13

Az én iparűzési ügyeimet sem adja át az önkormányzat Dunaújvárosnak.

J.Lebowski # 2019.09.08. 17:47

Jó estét!

Kormánytisztviselő esetén "...a párt nevében vagy érdekében - az országgyűlési, az európai parlamenti, illetve a helyi önkormányzati választásokon jelöltként való részvételt kivéve - közszereplést nem vállalhat" pontosan mit jelent a gyakorlatban?

Aktuálisak az önkormányzati választások és az egyik párt színeiben induló képviselőjelölt megkért, hogy segítsek neki szórolapozásban illetve ajánlást gyűjteni, tehát kopogtatni. A két dolog között én érzek különbséget jogi vonatkozásban is. Talán a szórólap bedobás a postaládába nem számít összeférhetetlenségnek, míg a kopogtatás igen. Vagy hogy van ez?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.08. 18:01

Inkább nem kéne. Jobb a békesség.

Csorbi # 2019.11.07. 19:42

Tisztelt Szakértők!

A segítségüket szeretném kérni. Jelenleg GYED-en vagyok itthon a gyermekemmel, születése előtt kormánytisztviselőként dolgoztam egy minisztériumban, a jogviszonyom azóta is tart.

Az idei önkormányzati választásokon önkormányzati mandátumot szereztem. Szeretném megkérdezni, fennáll-e Önök szerint összeférhetetlenség? A Kit. 95. § (3) bekezdése szerint " a kormánytisztviselő nem lehet helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati képviselő annál az önkormányzatnál, amely az őt alkalmazó kormányzati igazgatási szerv illetékességi területén működik".

Munkahelyemen kezdetben bizonytalan volt a kérdést illetően, de jelenleg azon az elven vannak, hogy mivel a minisztérium országos hatáskörű szerv, ezért fennáll az összeférhetetlenség. Önök szerint valóban így van? Nincs esetleg kiskapu, mert véleményem szerint nem fogalmaz egyértelműen a törvény, véleményem szerint a szándék nem arra irányult, hogy az összes kormánytisztviselő ki legyen zárva az önkormányzati képviselői tevékenységből, ráadásul vidéki kisvárosi önkormányzatról van szó, nem is fővárosiról.

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!

chava # 2019.11.08. 09:33

A minisztériumok hatáskörét jogszabályi felhatalmazás alapján gyakorolja. Lehetnek olyan feladatai melyekben országos hatáskörrel rendelkezik (pl. névváltozási kérelem).
Az adott minisztériumról szóló jogszabályokat, az SzMSz-t kellene átnézni esetleg...
Jó kérdés egyébként.

hatkat # 2020.03.09. 21:08

Tisztelt Szakértők!
Szeretnék megpályázni egy intezményvezetői állást (közétkeztetést ellátó önkormányzati fenntartású konyha). Egyik közeli hozzátartozóm, mint konyhai kisegítő ott dolgozik. Kjt 41.§ (2) bekezdés a) pontja alapján ez összeférhetetlen? Ha igen, kaphatunk felmentést alól?
Köszönöm

Blendi01 # 2020.08.30. 12:13

Tisztelt Szakértő!
Kisebbségi önkormányzat alelnöke aki lemondott a testületi főállásáról. Majd visszament az önkormányzat fentartásábanlévő intézménybe alkalmazottnak. Ott minden döntésekbe, pályázatokba beleszól. Markában tartja az intézmény vezetőjét (állítja, hogy ő a munkaadója). Természetesen a pályázatok elbírálásáért is ő a felelős az önkormányzatnál.Az intézménnyel kapcsolatos ügyek szavazásoknál mérvadó a döntés. Kérdésem? Lehet e ellene összeférhetetlenségi eljárás indítani? Ha lehet hol kell kezdeményezni?
Köszönöm válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.30. 12:20

Talán lesz, aki érti...