Munkajogi Szakjogász


Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.16. 19:02

Írtam korábban, hogy a munkaidő beosztása nem megállapodás tárgya. Azt mondtad, érted. Lám, mégse.

empty # 2015.01.16. 18:54

Köszönöm Sándor!

Nem azért kértem tanácsot, mert a munkahelyemért rettegek.
Azért fordultam ide, mert nonszensznek találom, hogy egy létrejött megállapodást utólag felrúgjanak.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.16. 18:33

Minek bonyolítod? A beosztás szerint dolgoztál? Akkor minden renden. A beosztás ellenére nem jelentkeztél munkára? Akkor félhetsz.
Ez ilyen egyszerű.

empty # 2015.01.16. 17:34

Köszönöm, ez eddig is ment.

Az osztály vezetője aki alapesetben a napi dolgokat intézi/mint a beosztás/írásban jóváhagyta a kérelmem,ehhez tartottam magam. Az ő felettesei viszont nem/szóban/,és mire a dolog visszajutott hozzám, én már ledolgoztam az említett napokat. Most úgy próbálják rajtam számon kérni, mintha ez a kérvény nem is létezett volna.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.16. 16:00

Az még csak menne. De hogy engedélyezték, aztán mégse engedélyezték, te meg az engedély hiányában bementél vagy mégse mentél be... Na, az már egy kicsit sok.

Egy biztos: a munkaidőt a munkáltató - a törvényi keretek között - egyoldalúan osztja be. A munkavállaló pedig a munkabeosztása szerinti időben köteles munkavégzésre alkalmas állapotban megjelenni, rendelkezésre állni.

empty # 2015.01.16. 15:50

Igazán sajnálom, igyekeztem tömör lenni.
Mi az amit nem értesz?
A munkanapjaimat, elcseréltem szándékom szerint a pihenőnapjaimmal. talán ez?
pl kérvény: hétfőn pihenek, kedden dolgozom, cseréljük el úgy hogy hétfőn dolgozzak és kedden pihenjek.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.16. 09:53

Én nem értem.

empty # 2015.01.16. 06:56

Tisztelt Szakértők!

Az alábbi problémával fordulok Önökhöz:

Egy kereskedelmi multinál dolgozom, és a tavalyi év decemberében kérvényeztem a beosztásom módosítását/munkanapok cseréje/, amit a főnököm/aki a beosztásomért felel/írásban jóvá is hagyott. Az érintett 3 napból kettőt le is dolgoztam, amikor a munkaügyes szóban tájékoztatott, hogy a kérvényemet elutasították, a ledolgozott időt pedig elszámolják túlórának/megtörtént/. Bementem a 3. napon is, de 2 óra után hazaküldtek.
Az eredeti beosztásom szerinti napokon ezután nem mentem be/nem is tudtam volna/.
Most felmondással "fenyegetnek" igazolatlan hiányzás miatt. A 3. felszólításnál tartok. Esélyes, hogy meg is teszik. Sürget az idő.

Kérdésem a következő: Amennyiben ezzel az indokkal felmondanak, lesz e lehetőségem később eséllyel megtámadni azt, vagy zsebre kell tennem, és tovább?

Válaszaikat előre is köszönöm!

meeszi # 2014.12.11. 18:47

Kedves Fórumozók

Kb.két éve a munkahelyem akkori vezetése versenytilalmi megállapodás keretében emelte a fizetésem. Fél év elteltével
a management felmondott és ezt a megállapodást formálisan
megsemmisítette mivel a munkámra igényt tartottak az általuk
alapított új cégben. Természetesen maradtam a régi cégemnél
ahol továbbra is kaptam az emelt összeget.Jelenleg az élő szerződésem szerint nincsen versenytilalmi megállapodás és felmondtam. Ők természetesen perrel fenyegetnek ami szerintem nem állja meg a helyét.(legalább nyolc hónapja bérpapírt sem kaptam)
Szeretném tudni a hozzáértők véleményét amennyiben ez lehetséges.
Előre is köszönöm

banjudit # 2014.12.07. 23:54

Tisztelt Jogi Fórum!
Gyermekemet súlyos munkahelyi baleset érte Londonban. Gyárban dolgozik, sajnos belenyúlt egy forgó szállítószalagba, ami elkapta a bal karját. Eltört a felkarja, amit meg is kellett műteni és eltört a csuklója, amit reponálni kellett.Most jelenleg táppénzen van.
Kérdésem, hogy van-e lehetőség kártérítés igényelésére? Hova kell fordulnia külföldön, ki tudna segíteni ebben az ügyben.
Köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.07. 15:24

Minimum.

santal # 2014.12.07. 15:16

De...
Ez lehet indoka az azonnali hatályú felmondásnak?
Mert ha jogszerűtlen akkor is egy havi távolléti díj fizetendő...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.07. 13:38

Na, ne...

santal # 2014.12.07. 13:14

Sziasztok!
Okom van feltételezni, hogy a főnököm fegyelmi eljárást kezdeményezett ellenem vagy feljelentett. Lehet-e az erről való tudomásszerzés oka a munkavállalói azonnali hatályú felmondásnak.
Ha rendes felmondással mondok fel, és nem mentesít a munkavégzés alól, 35 napig ott kell ülnöm a munkahelyemen, akkor is, ha a fentiek bebizonyosodnak? Mert ha nem megyek be dolgozni a rendes felmondási idő alatt, nekem kell kifizetnem a felmondási időre járó távolléti díjat?
Köszönöm a válaszokat előre is.

kano # 2014.12.04. 10:34

Kedves Fórumozók!

Gyors tanácsra lenne szükségem.
Jelenleg felmondás alatt állok (közös megegyezéssel távoznék a cégtől) és az jutott a fülembe, hogy miután elmegyek a cégtől megszüntetik a pozíciómat és egy másikat hoznak létre, hogy az utódom magasabb fizetést kaphasson.
Jól hallottam, hogy ilyenkor nekem járna végkielégítés akkor is, ha a közös megegyezéssel való távozásom után szűnik meg a pozícióm?
Köszönöm!

pazs # 2014.09.18. 09:22

Mindez Magyarországon? Nem az ismerősöd fogja fizetni a kórházi ellátás költségeit és mivel munkahelyi baleset,, 100%-os táppénz jár.

ides # 2014.09.18. 08:27

Tegnap újra felkereste a szomszédomat a munkáltató és február hónaptól akarta aláiratni a balesetvédelmi oktatásról a jegyzőkönyvet, amit a szomszéd megtagadott. A munkáltató azt mondta, hogy igy Őtet megbüntetik és nem hajlandó fizetni semmit a dolgozó részére, /pl.fogai kitörtek, ruházata tönkrement/. Azt mondta, hogy a dolgozóra hárit minden költséget, mert miért nem használta a védősisakot, amit a kocsijában szokott tartani és nincs is kirakva. Lehet hogy utólag kirakta, de a dolgozót eszméletlenül szállitották kórházba. Legyenek szivesek válaszolni, hogy a dolgozóval alá kellett volna iratni munkhelyi baleseti jegyőkönyvet is? Mert olyat nem akart aláiratni, csak a balesetvédelmit. Nem kaptam választ arra, hogy ki fizeti a kórházi költséget, CT-t stb, mert azt mondta a munkáltató, hogy a dolgozó fogja ezeket is fizetni és Ő pedig csak 50 %-os táppénzt ad. köszönöm előre is válaszukat.

MACSKAJANCSI # 2014.09.17. 19:31

ALÁ NE ÍRJA VISSZAMENŐLEG!!!
JÁR NEKI A 100%-OS TÁPPÉNZE, FELTÉVE, HOGY MUNKAHELYI BALESETI JEGYZŐKÖNYVBEN EZT RÖGZÍTETTÉK.

AKÁRMIT ÍGÉR IS A GALÁD ALÁVALÓ, ALÁ NE ÍRJA VISSZAMENŐLEG!!!

ides # 2014.09.17. 16:54

Tisztelt Szakértők! A szomszédomat a múlt héten munkavégzés közben baleset érte, ma engedték haza a kórházból. Ilyen esetben ki fizeti a kórházi és a mentőszállitás költségét. A munkáltató balesetvédelmi oktatásban nem részesitette a dolgozót és orvosi alkalmassági vizsgálatot sem kért tőle. Most utólag alá akarja iratni vele a visszadátumozott balsetvédelmi oktatásról a jegyzőkönyvet, azt mondja, hogy fizet neki pénz, amennyiben utólag aláirja. köszönöm válaszukat.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.17. 15:13

A munkaidőt a munkáltató a törvényi keretek között egyoldalú nyilatkozattal osztja be. Ha a munkavállaló nem tud a közölt beosztás szerint dolgozni, neki kell felmondania. Ha a munkavállaló mond fel, nem jár végkielégítés.

pjudit62@citromail.hu # 2014.09.17. 09:00

Tanácsot szeretnék kérni munkahelyi problémámmal kapcsolatban. 9 éve dolgozom munkahelyemen részmunkaidőben , napi 4 órában. A munkaidőm reggel 6-10-ig volt eddig. Így délutánra más munkákat vállaltam, mivel a részmunkaidős fizetésemből megélni nem lehet. Így 10 óra utántól délutánokra más munkát, munkákat vállaltam.(gyerekfelügyelet, idősgondozás, háztartásba besegítés). Most a munkahelyemen átszervezés történt és a megkérdezésem, beleegyezésem nélkül kész tények elé lettem állítva. Új munkaidő beosztásom lett, délután 14-18-ig fogok dolgozni. Hiába mondtam, hogy azt én nem tudom vállalni, azokat a munkákat amiket délután csináltan, nem tudom délelőttre tenni.A gyerekért az iskolába csak délután tudok menni, és a többit sem tudom délelőttre átrakni. Így veszélybe került a megélhetésünk. Én egyedül nevelő szülő vagyok, albérletben élünk, nem engedhetem meg magamnak hogy a havi bevételem jelentősen lecsökkenjen.A munkahelyemen nem foglalkoznak a problémámmal, nekik a munkahely érdekeit kell nézni,nem a dolgozóét...címszóval, és nagyon sajnálnak, de nem tudnak mit tenni az érdekemben.Kérdésem annyi: Lehet-e a dolgozó megkérdezése és beleegyezése nélkül egy teljesen más munkaidő beosztást alkalmazni. Pl mivel csak 4 órás vagyok, lehetne egy másik ugyanilyen 4 órás állásom is, és akkor azt is fel kéne adnom emiatt? Állást keresek amióta ezt megtudtam, jelenleg táppénzen vagyok, de ezzel az időbeosztással nem tudok visszamenni mert a megélhetésünk, lakhatásunk veszélybe kerül.Azt szeretném megtudni, hogy hogyan, milyen módon kell eljönnöm, hogy legalább végkielégítést kapjak, elég ha csak azt mondom, hogy így nem tudom vállalni a munkát, és akkor felajánlják, hogy mondjak fel, vagy a munkáltatónak kell felmondania, hogy járjon a végkielégítés.Ebben szeretnék tanácsot kérni.
Köszönöm Judit

Léna02 # 2014.09.15. 09:38

Tisztelt Uram!

2012. december óta folyamatos kormánytisztviselői jogviszonyom van. Pár héttel ezelőtt munkahelyet váltottam.(jelenleg is állami szféra). Most próbaidőn vagyok 6 hónapig.Amennyiben várandós leszek a próbaidő alatt és még próbaidőn belül felmond a munkáltató,(konkrétan a terhesség miatt nem tehetné tudom) akkor jogosult leszek-e tgyásra, ha úgy időzítem az álláskeresési járadék igénylésemet, hogy még annak folyósítása alatt szülök? Amennyiben jogosult leszek rá, miből fogják számolni az összegét? Ez azért fontos, mert az előző munkahelyemen (2012.dec-2014.szept.) jobb fizetéssel rendelkeztem.

Előre is nagyon megköszönöm válaszát!
Tisztelettel!
Léna

Tibi39 # 2014.09.03. 12:42

Tisztelt Kovács Úr!

Engedje meg, hogy a következő kérdéssel forduljak Önhöz.

Korábban a munkáltatóm a munkaszerződésben kikötötte, hogy az írásbeli engedélye nélkül a munkáltatóéval azonos vagy ahhoz hasonló tevékenységet folytató céggel munkaviszonyt nem létesíthetek, tekintettel arra, hogy ez a munkáltató gazdasági érdekeit veszélyezteti.

Kérdés: abban az esetben is jár-e a versenytilalmi korlátozás ellenértéke a munkavállalónak, ha a munkaviszony megszűnésekor a munkavállalónak nincs még új munkahelye, tehát nem tudja a munkavállaló bizonyítani, hogy a korábbi munkáltatója gazdasági érdekeit sértő céggel szeretne új munkaviszonyt létesíteni?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv,
Tibor

Peter7890 (törölt felhasználó) # 2014.08.29. 08:22

Látom színvonalas helyen sikerült segítséget kérnem.
Én kérek elnézést hogy raboltam az idejét.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.29. 08:15

Fel lehet mondani.