Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Munkajogi Szakjogász

vigyorex # e-mail 2012.06.04. 10:49

Tiszteletem,
csak hogy biztos legyek a dolgomban,érdeklődnék.
Nem akartam aláírni a közös megegyezést,hivatkozva arra ,hogy én nem akarok elmenni a cégtől,hogy a két héttel ezelőtti szóbeli kirúgás/megbeszélés jogellenes mivel ott nem írtam alá papírt,és kértem egy rendes felmondást a munkáltató részéről.Erre hazaküldtek,hogy hogy holnap menjek be a rendkívüli felmondásomért.
A kérdés az,hogy aláírjam vagy ne,hogy ha a bíróságra akarom vinni?
A másik kérdés,hogy ez a szubjektív 15 nap, objektív 1 év rendkívüli felmondás esetén mit is takar pontosan?
Előre is köszönöm.

zalu #   2012.06.03. 21:53

Tisztelt Szakértő!
Közalkalmazottként dolgoztam március 30ig.Tavaly szereztem meg a kötelező kredit pontokat amire egyhavi munkabér járt.
A munkáltató ezt nem fizette kiidén márciusig,anyagi okokra hivatkozva.Március 31-töl nyugdíjas vagyok de nem szeretném otthagyni a pénzemet a munkáltatónál.Az lenne a kérdésem,hogy hova kell fordulni ilyen esetben?
Köszönettel várom válaszát.
üdv.zalu

ObudaFan # e-mail 2012.06.01. 10:34

Ha az van a szerződésben, hogy a munkaviszony megszűnésétől 3 évig nem szerződhetsz át, az természetesen hatályos marad a munkaszerződés megszűnése után. Éppen ezért az X cégtől mindenképpen kellene egy nyilatkozat, hogy ezzel kapcsolatban nincs igényük veled szemben. Már ha érvényes a kikötés persze, mert ennek azért vannak feltételei, pl. a megfelelő ellenérték.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

balazsva # e-mail 2012.05.31. 21:13

Kedves Segítők,

Munkajogi kérdéssel kapcsolatban kérném a segítségeteket:

Adott X cég, melyen keresztül dolgozom egy multi cégnél, tehát X-el van munkaszerződésem. Ebben a szerződésben volt egy pont, mely kikötötte, hogy 3 évig nem szerződhetek át olyan céghez, mellyel X kapcsolatban áll, tehát nem mehetek át a multihoz, mert több havi kötbérrel büntetnek meg.

Néhány hónapja X cég vezetője közölte, hogy átrakna engem egy másik cégébe (Y), ehhez alá is írtunk egy új munkaszerződést Y céggel, amely szerződés már nem tartalmazta a fent említett kötbérrel kapcsolatos pontot.

E mellett azonban nem írtam alá X céggel történő szerződésbontást.

Első kérdésem lenne, hogy Y céggel történő szerződés aláírása semmissé teszi e X céggel korábban létrejött munkaszerződésemet, vagy ehhez kellett volna egy szerződésbontást is aláírni X-el?

Másik kérdésem, hogy - amennyiben az első szerződés már nem él, az abban bennfoglalt kötbéres pont vonatkozik-e még rám, ha annak aláírásától még nem telt el a 3 év?

Előre is köszönöm a segítségeteket!

ObudaFan # e-mail 2012.05.31. 16:34

Írásban létrejött, így kötelez.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

tata01 # e-mail 2012.05.31. 15:45

Tisztelt Szakértő !
2007 Októberétől dolgozok egy német tulajdonú Kft-ben ,mint termelésvezető.
2010 Január 1.-vel felvettek a cégcsoport vezetői körébe ,ami egy szerződéskiegészítéssel járt.
Ebben szerepelt maximális bónuszként az éves fizetés 10%-a ( eredetileg 1 havi bér volt ) , élet-és balesetbiztosítás, valamint ,hogy aláírási jogot kapok a cégnél az egyik ügyvezetővel közösen. Ezt a szerződést többszöri szövegbeli módosítás után 2010 augusztusában írtam alá , és ezután a szerződést a német anyavállalatnak küldték el.
Ebből a szerződésből én a mai napig nem kaptam aláírt,pecsétes hivatalos példányt, és jelenleg a telephelyünkön sincs ilyen.
A kitételekből a magasabb bónusz részben teljesült , sem aláírási jogot nem kaptam , sem a biztosításról nincs információm.
Ebben a szerződésben 6 hónap felmondási idő szerepel.
A kérdésem az lenne , hogy a tények alapján kötelez-e engem ez a szerződés a 6 hónap felmondási idő letöltésére, vagy a normál felmondási szabályok vonatkoznak rám ?

Tisztelettel.

ObudaFan # e-mail 2012.05.30. 21:26

Felszámolási eljárást lehet indítani a cég ellen. Ha más nem, a Bérgarancia Alap majd fizet.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

mari71 # e-mail 2012.05.30. 20:00

Tisztelt szakértő!
25 éve dolgozom egy cégnél, és nem tudom,hogy mit tegyek.A cégünk nem fizet már 5 hónapja és lassan nem lesz hol lakni és nem tudom a gyerekemet eltartani.Az lenne kérdésem,hogy ilyenkor mit tehet a dolgozó azon kívül,hogy rendkívüli felmondással felmond?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.05.26. 00:40

Nem kellene a perköltséggel megfejelni az elszenvedett veszteségeket. Egyrészt nem fog tudni bizonyítani, másrészt még ha tudna, attól sem biztos, hogy jogellenesnek minősülne a munkaviszony megszüntetése. Az kevés, hogy működésbe lépett a lépcsőházi bölcsesség.

www.kbs-ugyved.hu

hekate # e-mail 2012.05.25. 23:02

Közös megegyezésre jogellenesen vették rá a közalkalmazottat (nem hagytak gondolkodási időt, fegyelmivel fenyegették), aláírta (tudatlansága miatt) Utána küldött a közalkalmazott egy nyilatkozatot a munkáltatónak, hogy visszavonja. Mennyire lehet bizonyítani a bíróságon, ha megtámadja a közös megegyezést. 2 főnök és a közalkalmazott volt a szobában. Mennyire szigorú az ítélkezési gyakorlat (úgy hallottam ezt nagyon nehéz bizonyítani és általában kereset elutasítással végződnek a perek) Van valakinek hasonló esete, esetleg jó ötlete a bizonyítási indítványokra, vagy olyan esete ahol igazat adtak a közalkalmazottnak.
A keresetben mit kérhet? Mt 100§ szerint 2-12 havi átlagkeresetet a jogellenességre hivatkozva, vagy itt az érvényesség jögkövetkezményei érvényesülnek (3 év jogviszony után 1 év végkielégítést és 2 hónap felmondási időre járó illetményt kérhet vagy csak 1 havi végkielégítés és a felmondási időnek is csak a felére -1 hónapra -kérheti a bért? Ha munkába visszahelyezést nem kéri, követelheti a kiesett időre az illetményét? A bíróságot érdekelni fogja az elbocsátásának valódi oka, vagy csak a közös megegyezés érvénytelenítésével fog foglalkozni. Azt is bizonyítani kell, hogy miért akartak tőle megszabadulni a közös megegyezés kijátszásával?

Benci04 # e-mail 2012.05.25. 08:38

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.Óriási segítség volt!!!:)))

zsuzsi.ka # e-mail 2012.05.25. 07:59

Tisztelt Szakértő!

A közalkalmazott középfokú oktatási intézmény dolgozója. Mérlegképes könyvelői (vállalkozási szak), valamint igazságügyi szakértő főiskolai végzettséggel rendelkezik. Az intézménynél gazdasági ügyintéző munkakörben foglalkoztatott. Végzettsége alapján az "F" fizetési osztályba van besorolva. Kérdésem az lenne, hogy a közigazgatási szakmenedzser egyetemi végzettség megszerzésekor "H" fizetési osztályba sorolható e? Tudomásom szerint a 138/1992. (X.8.) Korm.rendelet (Kjt.vhr.) melléklete alapján a munkakör erre nem ad lehetőséget, hisz a legmagasabb fizetési osztály, amelybe a munkakör besorolható, az "F" fizetési osztály.
Válaszukat tisztelettel megköszönöm.

mary52 # e-mail 2012.05.24. 17:14

Több évtizeden keretszül köztisztviselőként dolgoztam,2011. augusztus 23-án 40 éves jubileumi jutalomra lettem volna jogosult.
Sajnos a munkáltatóm pár hónappal a nyugdíjazásom előtt felmondott, így a köztisztviselői munkaviszonyom 2011. június 1-én megszünt.
Már a megszünés előtt elindítottam nyugdíjazásomat(nők 40 éves kedvezményes nyugdíjazása) és erre hivatkozással, hogy szeptembertől nyugdíjas leszek kértem a 40 éves jubileumi jutalmam kifizetését.
Sajnos mivel 3 hónap hiányzott a 40 évből, így ezt az időt máshol kellett ledolgoznom(nem köztisztviselőként)csak ezt követően tudtam igénybe venni a nyugdíjazásomat.
Kérdésem az lenne , hogy helyesen járt e el a munkáltatóm amikor nem fizette ki a jubileumi jutalmat, illetve van e jelenleg így egy év után lehetőségem, hogy kérjem ezt miután már nyugdíjas vagyok.
Köszönöm válaszát

Korall54 # e-mail 2012.05.24. 15:30

Benci04
Még annyit, hogy ha ápr. valahányadikán volt meg a szolg.idő kerek évfordulója, akkor érdemes lenne 2013. ápr-ig, a kerek évforduló napjáig dolgozni és onnantól igényelni a nyugdíjat, hogy + % legyen a nyd. kiszámításánál a 41-ik szolgálati évre. Ez +1,65%.

Üdv: Korall (53-as nö)

Korall54 # e-mail 2012.05.24. 15:03

Benci04
A szolg. idő és a jogosultsági idő két külön fogalom.

A szolg. időben minden benne van, a munkaviszonyon túl az ápolási díj, tavalyig a passzív táppénz, passzív gyes, munkanélküli járadék.

A női kedvezményes 40 éves nyd-hoz azt nézik, hogy a szolg. időn belül megvan-e a jogosultsági idő. Ebbe csak a konkrét dolgozás és a munkaviszonyon belüli táppénz, valamint a gyes, gyed számít be, oly módon, hogy min. 32 év dolgozás + max. 8 év gyes legyen. Ez a belső arány másmilyen is lehet, pl 38 év dolgozás + 2 év gyes, stb.
Tehát a jogosultsági időnél azt is kiszámolják, hogy megvan-e benne a min. kötelező 32 év dolgozás.
Képletesen szólva egy nagy szatyorban benne van az összes mindenféle szolgálati idő. A női 40 éves kedvezményes nyd. feliratú ajtón csak az mehet be, (csak az jogosult) akinek a szatyrában találnak min.32 év munkaviszonyt és 8 év gyes-t. Amikor bement, a fogadó pultnál már az egész szatyor tartalmát nézik, és a nyd. összegét annak alapján számolják ki. Lehet, hogy valakinek a szatyrában a jogosultsági időn kívül még van 1-2 év, mert 9-10 évig volt gyesen, vagy van munkanélküli járadékos időszak, egyéb szolgálati időnek minősülő biztosításban töltött idő. A nyd. kiszámítása 41-42-.... év alapján történik.

Édesanyád 2013. jan. 8-tól mehet nyd-ba, ha addig még folyamatosan munkaviszonyban lesz. Előbb semmiképpen nem tud.
Elvileg ekkor jár neki a jubi, ha addig nem változik máshogy a törvény.

Üdv: Korall (53-as nö)

ObudaFan # e-mail 2012.05.24. 12:24

Benci04

Ha megvan a 40 év szolgálati idő, akkor is meg kell várni, hogy meglegyen a 32 év kereső tevékenységgel megszerzett szolgálati idő, utána lehet nyugdíjba menni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

ObudaFan # e-mail 2012.05.24. 12:20

A munkaügyi bíróságon a tárgyalást levezető bírónő ellen(aki a munkaügyi bíróság elnöke is egyben), elfogultság miatt kinél,mely szervnél lehet panaszt tenni és milyen módon(e-mail,postai úton,telefonon, személyesen)?

Az adott perben írásban, vagy jegyzőkönyvbe lehet mondani. Az adott munkaügyi bíróság egy másik tanácsa fog dönteni, ha pedig nem csak elfogultságról, hanem a törvényben meghatározott konkrét kizárási okról van szó, akkor a törvényszék dönt.

A munkaügyi bíróknak(munkaügyi bírósági elnököknek) kik a felettesük?

A felettes bíróknál nem igazán értelmezhető, de kvázi a munkáltatói jogokat a törvényszék elnöke gyakorolja.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Benci04 # e-mail 2012.05.24. 09:55

Kedves Korall54!
Köszönöm a válaszod.Most már teljesen össze vagyok zavarodva ebben az egész ügyben, bonyolultabb, mint gondoltam. Anyukám 55-ös születésű, megvan a 40 év szolgálati és jogosultsági ideje is, de a kereső tevékenységgel szerzett jogosultsági ideje csak 2013 január 7. napján lesz 32 év. Most akkor mi a helyzet? El tudja nekem valaki magyarázni?El mehet így is nyugdíjba, és kb. mekkora összegre számíthat? A 40 éves jubileumi jutalommal mi a helyzet? :(((

Korall54 # e-mail 2012.05.23. 23:52

Benci04
Olvasd át a "40 év munkaviszony után nyugdíj" c. topik utóbbi 15-20 beírását.Mindenre választ kapsz.
Jár a 40 éves jubi.

Üdv: Korall (53-as nö)

Benci04 # e-mail 2012.05.21. 18:55

T.Jogász úr!
Nem értem a válaszát.Megvan a 40 éve, a 38 év 250 nap 2010 végéig van(a 2011-es és a mostani darab évet nem számolták még), idén áprilisban teljesült.
Jár-e neki a 40 éves jub. jutalom?

ObudaFan # e-mail 2012.05.21. 16:46

A nők kedvezményes nyugdíjára így nem jogosult. Hogy a munkáltató felmentéssel megszünteti-e a jogviszonyt, vagy sem, az meg a munkáltató döntése.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Kóbor angyal # e-mail 2012.05.21. 15:23

Tisztelt Jogász Úr!

A munkaügyi bíróságon a tárgyalást levezető bírónő ellen(aki a munkaügyi bíróság elnöke is egyben), elfogultság miatt kinél,mely szervnél lehet panaszt tenni és milyen módon(e-mail,postai úton,telefonon, személyesen)?
A munkaügyi bíróknak(munkaügyi bírósági elnököknek) kik a felettesük?

Köszönöm!

Benci04 # e-mail 2012.05.21. 13:31

Tisztelt Jogász úr!
Édesanyámnak(szül.1955.02)1969.11.21-2010.12.31.-ig 38 év 256 nap szolgálati időt számolt ki a Nyugdíjbiztosító.A nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíjához 38 év 250 nap vehető figyelembe. 1973 óta közalkalmazott.Most elmenne nyugdíjba, de a munkáltató csak közös megegyezéssel akarja elengedni, nem felmentéssel, és szerintük nem jár a 40 éves jubileumi jutalom sem. Igazuk van vagy sem? Előre is köszönöm válaszát!

ObudaFan # e-mail 2012.05.21. 11:01

A bíróság elnökétől lehet kérni a soron kívüli eljárás elrendelését.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

jövökép # e-mail 2012.05.19. 21:23

Tisztelt Jogász úr! Munkaadóm egy éve nem fizet munkabért .Közjegyző által fizetési felszólítást küldtem illetve küldtünk mivel 15 emberről van szó egy olyan településen ahol más munkahely nincs .Tartozását természetesen nem ismerte el. így bírósági per lesz.kérdésem a következő a munkaügyi bíróságon van e mód megsürgetni illetve előre hozni a tárgyalás időpontját?

sós