Előrehozott öregségi nyugdíj

joco52 # 2011.10.28. 18:27

SZIA KEDVES VECI!!!

1952 áprilisi vagyok.Ledolgozott éveimnek száma 45 igazolt év.2010 január-ota munkanélküli vagyok.Elmehetek-e 2012-ben korhatár előtti ellátásra (vagy aminek hivják).előre is köszi a válaszodat !!!!!!!!!!!!!
ÜDV:JOCÓ !

facanos # 2011.10.28. 18:25

www.atv.hu - Japánban a miniszterelnök saját magán kezdi a megszorításokat
atv.hu

Lali52 # 2011.10.28. 17:56

Kedves Veci!

1952. 04. 05.-én született férfi vagyok, 1966-tól van munkaviszonyom, jelenleg is dolgozom.
Azt szeretném kérdezni, hogy ha az idén kérem az előre hozott nyugdíjamat, van-e esély arra hogy megkapjam. Mert ugyan dolgozom, de bármelyik pillanatban megszűnhet a munkahelyem.

Köszönettel: Lali52

Veci # 2011.10.28. 17:55

nail
Lehet ellátás mellett is dolgozni (de minimum 1-2 nap teljen el a nyugdíj kezdőnapja és az újra munkába állás között), ha az éves keretösszeget eléred neked kell bejelenteni, most legalábbis így van.
Zudzommal következő év elején automatikusan újra folyósítanak.
Ezt olvasd el:
http://www.onyf.hu/index.php?…

Az adózást nem tudom, majd figyeljed az adótörvény változását (jelenleg az nyugdíj adómentes).

Üdvözlettel Veci

nail # 2011.10.28. 15:58

Kedves Veci! Tanácsaidnak hála a lejobb úton vagyok az előrehozott öregségi nyugdíj felé, felmentéssel, jubileumi jutalommal. Kérdésem, hogy ha tovább dolgozom a jelenlegi állásomban, és az éves összfizetésem eléri a limitet, be kell-e jelentenem, hogy szüneteltetem a nyugdíjat az év végéig, vagy az adóhatóság értesíti a nyugdíjintézetet? És a következő évben kérnem kell-e, hogy újra folyósítsák a nyugdíjat (vagy bárminek nevezik is), vagy ez jan. 1-jén automatikusan újra kezdődik?

Az adózás hogyan történik? Az adóbevallásra a felvett nyugdíj összegét is be kell írnom és együttesen adózik a fizetésemmel?

Heidi53 # 2011.10.28. 15:16

Kedves Veci,
köszönöm válaszodat és a pontosítást, valóban 40 év szolgálati időm lesz és betöltve az 59. évet korhatár előtti ellátást szertnék igénybe venni.

Veci # 2011.10.28. 11:18

Több választ írok, előfordul, hogy már írt nektek valaki.

Medvecske53
Tudtommal a régi időszakban kevesebb vagy egyáltalán nem fizettek a r.nyugdíjasok után nyugdíjjárulékot. 2008 előtti törvényt nem ismerem, de 2008-tól kell nyugdíjjárulékot fizetni, ami után 365 naponként 0,5% nyugdíjemelés járt. 2011-től már kevesebb idő esetén is igényelhető.
A járadék melletti munkavégzés azért számít bele a szolgálati időbe és a jogosultsági időbe, mert a rendszeres szociális járadék időtartama nem számít szolgálati időnek.

Éca
Ha 2007-től te dolgozol, akkor a tv.javaslat szerint a jogosultsági időhöz beszámítják. Azt most nem tudom, hogy kérni kell majd vagy hivatalból kiszámítja a Nyugdíjbiztosító. Ha neked a nyugdíj melletti munkával megvan a 40 év jogosultsági időd, akkor januártól nyugdíjas maradhatsz.

colt
Ha neked van 5 év korkedvezményed, akkor a te öregségi nyugdíjkorhatárod 5 évvel előbb lesz a tv. módosítási javaslat szerint is. A törvényjavaslat a korkedvezményt meghagyja azoknak, akik 2012.12.31-ig megszerzik, neked ez már megvan, tehát érvényesítheted akár később is.
Vagyis
63,5-5év=58,5 évesen lehetsz öregségi nyugdíjas. Ellenben, ha úgy döntesz, hogy az idén elmégy előrehozott nyugdíjba, ami a korkedvezményed időtartama alapján szerintem csökkentés nélküli lenne (ezt bizti tudom, mert a férjem 2 év korkedvezménnyel 3,5 %-os csökkenést kapott), akkor 58,5 éves korodig korhatár előtti ellátást kaphatsz, utána öregségi nyugdíjat. A helyedben én nem gondolkodnék sokat, mennék az idén előrehozottba, januártól a tervezet szerint a nyugdíj mértékével azonos emelés várható.
Látom közben, hogy sitimaci válaszolt, ő is korkedvezményes. De meghagyom az én beírásomat is.

Andicska1975
Sajnos úgy értelmezem, hogy nem tud elmenni korhatár előtti ellátásra, mivel nem áll munkaviszonyban, nem kezdi meg ezáltal a felmondási idejét. Neki annyi lehetősége volna, ha találna olyan munkáltatót, akár vállalkozót, aki felvenné munkaviszonyba, és a korengedményes nyugdíjra megállapodást kötne (bár nem sok esélyt látok rá)

• MÁS lehetőség, ha az egészségi állapota indokolttá tenni, orvosi, szakorvosi véleményezéssel ORSZI (most NRSZH) vizsgálatra (leszázalékolásra) menne (de mielőbb kellene, amíg a munkában keletkezettnek vezethető vissza az egészségkárosodás). Ha minimum 40-49 %-ot érne el az egészségkárosodás, akkor átmeneti járadékot kaphatna, ami a kiszámolt nyugdíja 75 %-a, és ezt az öregségi nyugdíjkorhatárig (62,5 év) kaphatná.
  • VAGY az álláskeresési járadék letelte után nyugdíj előtti munkanélküli segély kaphatja, ami 28-29.000 Ft körüli összeg, és a szolgálati időbe beleszámít.

Üdvözlettel Veci

sitimaci # 2011.10.28. 11:14

T. Fórumozók! Aki tud,az segítsen colt-nak,mert lépnie kéne,ha akar!Ennél jobban már nem tudok!maci-macus

juhlaci # 2011.10.28. 11:13

Medvecske53 ! Miért miért? Mert Veci már leírta ,hogy a rokkantsági nyugdíj csak a szolgálati időbe számít bele.

sitimaci # 2011.10.28. 11:11
Kedves colt!---
  • Még most is,2011-ben elmehetsz,add be most,indítsd el most és akkor előrehozottba elmehetsz!De jövőre is,hiszen a korkedvezményt azt érvényesíteni lehet mindig!Kevered a fogalmakat,itt már írva lett minden,régebben is,de az ONYF.hu lapon megtalálsz mindent!---Tehát most ebben az évben is elmehetsz,előrehozottba,jövőre meg,rendesbe! Ennél jobban nem tudom elmagyarázni hogy megértsd! A Te nyugdíj korhatárod,63,5-év,idén elmehetsz előrehozottba,mert meg van a 42-éved és a korkedvezményed is!Jövőre meg főleg elmehetsz mert a 63,5-évből az idáig megszerzett korkedvezményed,öt év az lejön és annyi a Te nyugdíj korhatárod!58,5-év!/Szerintem ez így jól van számolva,ennél jobban nem tudom elmagyarázni!!!/ Üdv.,maci---
Medvecske53 # 2011.10.28. 09:41

Kedves Veci!

Köszönöm a válasz. Tényleg csak jövőre aktuális a nyugdíj, mert egyrészt akkor leszek 59, másrészt a rokkant időszak beszámításával együtt csak akkor lenne meg 40 évem.

Ezért lenne lényeges azt is tudnom, hogy a rokkant nyugdíjas időszak alatti munkaviszonyaimat miért nem számították bele a ténylegesen ledolgozott időbe?
Aki csak járadékot kapott, mert nem éri el a rokkantosítás mértékét, annak beszámít, aki pedig elérte, annak nem?

colt # 2011.10.28. 07:29

Kedves Sitimaci!

Köszi,hogy reagáltál.
De az a kérdés,hogy jövőre 2012-ben a 63 és fél évből is levonható e a megszerzett 5 év kedvezmény.
Szerintem már nem,mivel azt mondták,csak az elért korhatárnál lehet öregségi nyugdijba menni !
Mindenféle kedvezmény megszűnik!

Hogy miért nem mentem el az idén?
Mert az emelt korhatárt emlegették -rám ugye 63 és fél év vonatkozik- és igy 58 és fél évesen,2010. szeptember a legkorábbi időpont.
Pedig szivesen elmentem volna,hidd el,mivel idén meglessz a 43 év munkaviszony, 36 év 3 műszakozás után már belefáradtam.

Most meg lehet ,hogy 58 évesen meg fog szünni a munkám és mitévő legyek ,míg a korhatárt elérem?

Szép napot!

sitimaci # 2011.10.28. 06:35
Kedves colt!!!-
  • És az idén,miért nem mentél el,ha meg van a 42-éves szolgálati viszonyod,ráadásul,ahogy írtad,5-év korkedvezményed ???????--- Te 1954.márciusban születtél,így ha meg van a 42-éved akkor még, ebben az évben 60 év és 183 napos korodból,levonva az öt évet,szeptemberben elmehettél volna,bőven!A 60,5-ből lejön az öt év korkedvezmény, most még tuti hogy elmehetsz,57,5-évesen!Előrehozott csökkentett összegű korkedvezményes nyugdíjba!Hogy ez jövőre,korhatár alatti ellátás lesz!Érdekel,ha most el tudsz menni? Vagy várd meg a 58 és féléves korodat! Mert igaz,hogy a nyugdíjkorhatárod az 63,5-év de korkedvezményed az lejön,így 58,5-év!Melyik "kel"?/ Vagy jobb a 63,5-év?Lehet választani!Még az idén!/ De különben nem értem,a nyugdíjtáblázatot nem nézted,ebben minden benne van! ONYF.hu,itt meglehet nézni a rád vonatkozó dolgokat!!!!!Üdv -------Jövőre csökkentés nélkül is elmehetsz,58,5-évesen,mivel a 63,5-évből,lejön az öt év korkedvezmény,ha az idén nem akarsz csökkentettel elmenni!!!-------
Andicska1975 # 2011.10.27. 21:35

Sziasztok!
Apukám 1952 február 25.én született. Ledolgozott éveinek száma 45 igazolt év. 2011. július 15.-től munkanélküli.
A kérdésem az lenne,hogy el tud -e menni jövőre 60 évesen ,előrehozott nyugdíjba, a 2012-es jogszabályok szerint .
Válaszotokat előre is köszönöm!

colt # 2011.10.27. 21:24

Sziaztok!

Én 2012 márciusban töltömbe az 58 évet.Nagyon vártam ezt az idöszakot,hogy 43 év 3 műszakozás után,5 év korkedvezménnyel(férfi) elmehessek nyugdijba.De látom ma már ez az idö nekem csak ,-mivel 1954. márc.-ban születtem-63 és fél évesen jön el.

Netán a korhatár elött 3 évvel ,-az előrehozott helyett- igénybe vehetem az emlegetett korhatár elötti ellátás?
És az mekkora összeg?

Várom hozzászolásotok.
Üdvözlettel: Jenő

annamari510827 # 2011.10.27. 21:22

Veci, köszönöm

szati52 # 2011.10.27. 20:56

Veci!Köszönöm,hogy elolvastad soraimat.Egyenlőre még átrágom magam,hogy menjek előrehozottba,vagy bírjam ki még az igazi 40-hez az 5 hónapot.Írtam az országgyülési képviselőnknek aki egyben a polgármesterünk is.Finoman fogalmaztam,megírtam,hogy most az előrehozott nyugdíjat járadékká minösitik jövőre,aztán lehett,hogy egy tollvonással jövő ilyenkor eltörlik?Jeleztem neki,hogy emberek sorsa felett nem így kell intézkedni,Kiszámíthatatlan helyzetbe hozni bennünket.Egyenlőre választ még nem kaptam.Üdv mindenkinek

Éca # 2011.10.27. 20:31

mamamacoka! Igazad van. Ez tényleg veszélyes. Vajon honnan szedik ezeket a förtelmeket?

Éca # 2011.10.27. 19:23

Veci! Köszönöm, sajnos nekem csak a 2007-ben érvényes törvények szerinti szolgálati időm van mag. Illetve nem egészen 1 év hiányzik a 40 évből. Sajnos hiába dolgozom azóta is azt már nem számolják bele a szolgálati időmbe.

Veci # 2011.10.27. 18:03

Heidi53
Neked a 40 év szolgálati időd vagy a 40 év jogosultsági időd lesz meg, mert nem mindegy. Amiről írsz, az a szolgálati idő esetére vonatkozik (korhatár előtti ellátás). Ha a 40 év jogosultsági időd lesz meg, akkor öregségi nyugdíjba mehetsz.

lippaiéva
ITT a Munka törvénykönyve: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
92. § (1) A felmondási idő legalább harminc nap, az egy évet azonban nem haladhatja meg; ettől érvényesen eltérni nem lehet.

(2) A harmincnapos felmondási idő a munkáltatónál munkaviszonyban töltött

1. három év után öt nappal,
  2. öt év után tizenöt nappal,” Vagyis édesapádnak 45 nap a felmondási idő. Úgy adja be a felmondását, hogy legkésőbb a szülinapján legyen az utolsó munkanapja.

Vima
A munkáltatód azért ajánlja a közös megegyezést, mert nem adná meg a felmentési időt. A helyedben én belemennék, legutolsó jogviszonyban töltött napod dec. 30. legyen és dec. 31-től kérheted az előrehozott nyugdíjat, ez januártól korhatár előtti ellátás nevet kapja, lesz emelés a nyugdíj mértékével megegyező. A szabit vedd ki, mert még van rá időd.

Éca
A te nyugdíjkorhatárod nem változik. Augusztusig korhatár előtti ellátást kapsz, utána nyugdíjat. Ha viszont megvolna a 40 év jogosultsági időd, akkor a nők kedvezményese alapján nyugdíjas lehetnél.

Kattrin
Anyukád a korhatár előtti ellátás mellett is dolgozhat a minimálbér 18-szorosa a keretösszeg. A jelenlegi nyugdíja emeléssel, ezt fogja kapni.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.10.27. 17:43

szombathelyi
Aki 2011.12.31-én nyugellátást kap, annak lesz emelés januárban. Minden évben január-ban van nyugdíjemelés, évközben nincs, max. ha nagyobb az infláció a tervezettől, akkor novemberben kipótolják.

Medvecske53
Ezt nem értem, mert a ma még hatályos tv. szerint az előrehozott nyugdíjnál számít. Ha viszont te jövőre veszed igénybe az ellátást, akkor szerintem az kiesik. De majd akkor össze kell nézni a tv. betűit.
Ez van most:
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)
18/A.§ (5) Az előrehozott öregségi nyugdíjra és a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultság, valamint a csökkentés mértékének megállapítása szempontjából szolgálati időként kell figyelembe venni a rokkantsági nyugdíj és a baleseti rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartamát.

annamari510827
Te le vagy ragadva a 2 hónappal korábbi kiszivárogtatott anyagnál. Lehet dolgozni az ellátás mellezz is a minimálbér 18-szorosáig. Nem kell lemondani az ellátásról, ha az éves keretösszeget meghaladja a kereset, akkor évvégéig szünetel az ellátás folyósítása. Januárban lesz emelés az ellátottaknak is.

Üdvözlettel Veci

2Amaria (törölt felhasználó) # 2011.10.27. 17:32

VECI válaszaiban megtalálod,ő nagyon sokat segít,de gondolom nem ér rá mindíg,várj türelmesen vagy olvasgasd vissza

Kattrin # 2011.10.27. 16:49

Sziasztok!
Anyukámnak szeretnék megtudni néhány dolgot.

Előrehozott öregségi nyugdíj mellett elmehet-e részmunkaidőben dolgozni?

Ha az előrehozott öregségi nyugdíjasok átkerülnek egy szociális rendszerbe jövőre, akkor mennyi járadék várható, mellette lehet-e dolgozni?

2Amaria (törölt felhasználó) # 2011.10.27. 16:14
2Amaria (törölt felhasználó) # 2011.10.27. 16:12

Kedves Éci! Küldök egy linket, itt sok dolog van ami érdekelhet.http://nyugdij.adohirek.hu/