Előrehozott öregségi nyugdíj

afagi # 2011.10.29. 11:16

Kedves Veci!

Nő vagyok, 1953.01.15-én születtem, a 40 év munkaviszonyom ez év végével meglesz, maradtam magánnyugdíj-pénztári tag.

Mivel az új rendelettervezet szerint az előrehozott csökkentés nélküli nyugdíjat el fogják törölni, így borul a tervem:
2012 őszével elmegyek előrehozott nyugdíjba és így fel tudom venni egy összegben a manyup megtakarításomat, amivel kissé tehermentesíteni tudom magam.

Veci segíts kérlek, látsz-e valami megoldást!

15 napon múlik, hogy a tervem nem valósulhat meg, hát ezt neeeeem...

szafika # 2011.10.29. 10:04

Gitta52, kedves főnökünk még kedvesebb neje , az elmúlt 12 év alatt kb 30 ingatlannal gazdult , közbe , lehet, h nem volt gyesen se ?! Nézd meg a fidesz padsoraiban ? milliárdos üldögél ? ! Meg ? volt szoci ?! A kis köpönyegforgatók ! Vagyis , rövidebb idő alatt, annyit összeharácsolt egyik- másik , mint Kádár-apánk 40 év alatt se !!!

Veci # 2011.10.29. 09:05

seatleon
Neked kell döntened, a helyedben én a korengedményest választanám, ez ugyan átalakul korhatár előtti ellátássá, a tv.javaslat szerint emelés is lesz, az átmeneti járadék nem emelkedik, és az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor az akkori számítást alkalmazzák. Ha most a nyugdíjat választanád, akkor a korhatár betöltésekor nem lenne újraszámítás, henem öregségi nyugdíjjá alakul.

mozilla
A másik topic-ban válaszoltam.

nail
IGEN bruttó az éves keretösszeg.

joci001
Te 2012-ben életkori feltétellel nem rendelkezel és 2012-től már nem lesz lehetőség korhatár előtti ellátásra neked, sajnálom. Megoldás esetleg:

• ha az egészségi állapotod indokolttá tenné, orvosi, szakorvosi véleményezéssel ORSZI (most NRSZH) vizsgálatra (leszázalékolásra) mennél (de mielőbb kellene, amíg a munkában keletkezettnek vezethető vissza az egészségkárosodás). Ha minimum 40-49 %-ot érnél el az egészségkárosodás, akkor átmeneti járadékot kaphatnál, ami a kiszámolt nyugdíjad 75 %-a, és ezt az öregségi nyugdíjkorhatárig (62,5 év) kaphatnád.
  • VAGY az álláskeresési járadék letelte után nyugdíj előtti munkanélküli segély kaphatnál, ami 28-29.000 Ft körüli összeg, és a szolgálati időbe beleszámít.

Puffancs13
Szerintem jól értelmezed. Ha előrehozottba, ill. korhatár előtti ellátásra menne, az idén felmondanának, megkezdené a felmondási időt, az kitartana-e a szülinapjáig. Ekkor nem lenne visszafoglalkoztatási korlát.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.10.29. 08:49

gitta52
Már nem tudtam mi hiányzott napok óta! Most ráébresztettél, a te bölcs beírásod. Nos kérdezem én, hogy a jelenlegi miből szedte meg magát? A parlamenti fizetéséből, amikor parlamenten kívül maradt? Szerintem mindegyiknek megvan a maga feketepontja. No mostmár megint visszamehetsz az állomáshelyedre.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.10.29. 08:49

colt
A korkedvezményt a Nyugdíjbiztosító elismerte-e? A munkáltató adott-e neked igazolást arról a korkedvezményre jogosító időről? Mert nem mindegy, hogy anno munkáltatói ígéret volt, vagy tényleg korkedvezményre jogosító munkakör. Csak ekkor van lehetőséged elmenni úgy, amint korábban leírtam.

Itt találod a korkedvezményre jogosító munkakörök jegyzékét, ami még 2012.12.31-ig érvényesíthető a mostani tv.javaslat szerint is: http://www.apeh.hu/…58_2mell.pdf

Törvény alapján a korkedvezmény nem a folyamatos műszakozás miatt van (nemcsak a villamos iparban van 3 műszak), hanem az egészségre ártalmas munkakörökre.
8.§
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)

Üdvözlettel Veci

Jucu52 # 2011.10.29. 08:45

Veci!

Bajnai dolgozott így.

Bajnai Gordon miniszterelnök a válsgákezelő kormány vezetését egy évre, havi egy forintért vállalta el. Ennek megfelelően az őt megillető, vagyonnyilatkozatában is feltűntetett miniszterelnöki fizetését nem veszi fel, azt minden hónapban - első alkalommal júniusban - visszautalja az államkincstárnak. ” (2009. május 15.)

Veci # 2011.10.29. 08:37

aurin
Lemaradt nekem a beírásból, hogy jelenleg :-), Azt tudom, hogy az előző 1 Ft-ért, az azt megelőző 0 Ft-ért dolgozott.

Lali52

• Nem a munkáltató indítja el az előrehozott nyugdíjazást, hanem a nyugdíjba vonulni szándékozó.
  • A lényeg, hogy az az 1952-ben született férfi, akinek a felmondás az idén történik meg (írásban) a felmondási/felmentési időt megkezdi, ami áthúzódik 2012-re és a szülinapig telik le, azok el tudnak menni a tv.javaslat szerint korhatár előtti ellátásra.
  • A cég az idén a korengedményes nyugdíjra köthetne megállapodást veled, és a cég vállalná, hogy befizeti egy összegben a nyugdíjadat a szülinapodig. Ez is átalakul majd korhatár előtti ellátássá. Ez esetben nem te mondanál fel.

A nyugdíj összegét a Nyugdíjbiztosító számolja ki, de itt egy kalkulátor, számolhattok vele tájékoztatásul, a kijött nyugdíjösszeget csökkenteni kell 8,4 %-al. Kattints a nyugdíjszámítás 2011-re, excel-ben menthető: http://www.venusz-szoftver.hu/…es-bemut.htm

Üdvözlettel Veci

Puffancs13 # 2011.10.29. 08:34

Kedves Többiek!

Megerősítésre lenne szükségem Sógorom ügyében, aki 1952-ben született férfi, 45 év munkaviszonnyal, el szeretne menni nyugdíjba, de mellette dolgozni is szeretne és rendben lenne a minimálbér másfélszerese is, de én úgy látom, hogy ez nem tud működni.

Ugyanis korengedményes nyugdíjba idén el tudna menni (a cége hajlandó is kifizetni), de azt olvasom a tervezetben, hogy a nyugdíjba vonulás idején hatályos jogszabályok szerint kell elbírálni a korengedményesre vonatkozó szabályokat. Azaz ez az a korosztály, hogyha el is megy az idén, de ezt jővőre már nem tehetné meg, viszont jővő évben az ez évi szabályok szerint kellene vizsgálni a munkaviszonyát, ami tiltja a visszafoglalkoztatást.
Hivaatkozások: 283/2009 Korm,.2.§(3)..."a korengedményes nyugdíjra vonatkozó megállapodás az újabb biztosítási jogviszony létrejöttével semmissé válik, akkor a Nyufig kezdeményezi a megállapító határozat visszavonását." és ennek a párja: Tervezet 2.§ (4) bek. "A korengdményes nyugdíj...megszüntetésérea tb. nyugellátásra vonatkozó
szabályokon túl a korengedményes nyugdíjazásról szóló
fenti rendelet 2011.dec.31-én hatályos rendelkezéseit is megfelelően alkalmazni kell.
Igazam van, hogy ha dolgozni akar, akkor maradjon és nincs lehetősége nyugdíjba vonulás mellett dolgozni. Várom válaszotokat, köszönettel: Puffancs13

Lali52 # 2011.10.29. 08:23

Kedves Veci!

Ne haragudj,hogy még egyszer elküldöm a kérdésem,de nagyon fontos volna a válaszod.

Ha jól értelmezem, akkor ha az idén a cégem elindítja az előre hozott nyugdíj kérelmemet, akkor jövőre április 5.-én 60 évesen elmehetek előrehozott nyugdíjba?
Ha igen, mennyi az az összeg amit a cégnek ki kell fizetnie azért hogy el tudja intézni a nyugdíjaztatásom?

Illetve ha az idén felmondok akkor jövő április 5.-ig ki kell tartani a felmondási, felmentési időnek.
Mennyi a felmondási és felmentési idő, és mi a különbség a kettő kötött?? Jelenleg 6 hónapja dolgozok ennél a cégnél.

Köszönettel: Lali52

colt # 2011.10.29. 08:03
Kedves Gitta52!
  • Te csak írogatsz vagy vissza is olvasol?
Előző hozzászólásom pontosítás volt,hogy tisztán látható legyen kérdésem. Elsősorban hozzáértőhöz szolt bejegyzésem-mint Veci.

Azért köszi a reagálást.

Kellemes hétvégét!

joci001 # 2011.10.29. 07:51

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni ebben a bizonytalan változó helyzetben. 1953-ban született férfi vagyok, hivatalosan 44 év szolgálati idővel, 2011.09.20. óta munkanélküli.Az a kérdésem, hogy nekem milyen lehetőségeim vannak?A jelenlegi törvények szerint úgy tudom 2év múlva mehetnék előrehozott nyugdíjba, illetve a változások engem hogyan érintenek majd a jövőben?
előre is köszönöm: Joci

nail # 2011.10.29. 07:49

Veci:

Nagyon köszönöm. Tudom, amatőr kérdés, de ugye a limit a BRUTTÓ keresetemre vonatkozik? És ha rendszeres fizetést kapok, nagyjából előre kiszámítható, mikor érem el (ha majd megadják a minimálbér összegét és azt, hogy jövőre hogy kell kiszámítani).

Majd figyelem az adóváltozást, és ha magtudok valamit, beírom, biztos másokat is érdekel.

pityke01 # 2011.10.29. 07:41

Sziasztok!

Én 1952 májusában születtem,42 év ledolgozott évem van.azt szeretném megkérdezni ,hogy mikor és milyen formában lehet nyugdíjba mennem.Választ előre is köszönöm.

mozilla # 2011.10.29. 07:38

Elolvastam a törvényjavaslatot.
Férjem 1950-es születésű és december 28-án előrehozott nyugdijba készül 43 éves munkaviszonnyal. Az öregségi nyugdij korhatárt jövő augusztusban tölti be.
Kérdésem: Dcember 29-én nyugdijas lesz és január 1-től ellátást kap, majd augusztusban megint nyugdijat?

Más: lehet, rosszul értelmeztem, de az ellátást, ami megegyezik a nyugdij összegével csökkentik a személyi jövadóval, vagy csak a rendvédelmisekre vonatkozik ez?

seatleon # 2011.10.29. 05:49

Kedves Veci.
1953 február 11 én született férfi vagyok 44 év munkaviszonnyal.Megállapodtam a munkahelyemmel az előrehozott öregségi nyugdíjammal kapcsolatban.
Időközben 42 százalékos egészségkárosodást állapítottak meg így jogosult vagyok átmeneti járadékra.
Anyagilag 50 hónap alatt a 63 ik születésnapomig kb egyformán jönnék ki amikor is véglegesen nyugdíjba mehetek.
Melyiket válasszam?
Köszi
seatleon

gitta52 # 2011.10.28. 22:42

Kedves joco52!
Az igazi igazságtalanságot én itt látom, hogy egy férfi 45 ledolgozott év után nem mehet nyugdíjba, de egy nő elmehet 40 évvel.
Amit Veci javasolt, azt próbáld meg, a leszázalékolást.
Egy labor vizsgálat, pl. vércukor, vérnyomás és EKG, mozgásszervi vagy gerincvizsgálat.Nem igazán találni olyan embert, akinél ebben az életkorban, ennyi munka után ne találnának valamit.
Ti, férfiak, nem tudom miért, ritkán vizsgáltatjátok ki magatokat, és ezért későn derülnek ki a problémák.
Sok sikert!
üdv

gitta52 # 2011.10.28. 22:28

javítok: válaszold helyett válaszolt

gitta52 # 2011.10.28. 22:26

Kedves colt!
Ne haragudj, de Te olvasol is vagy csak írogatsz.
Már Sitimaci és Veci is válaszold Neked.
Talán fogják meg a kis kezed és intézzék el helyetted?
Kedves aurin!
Azt nem nézed, hogy miért is volt elég az a bizonyos 1 Ft? Hogy előtte miből gazdagodott meg olyan szépen a "kedves"? Ja, hogy már elévült az ügy mire a bíróság elé került!?
üdv

colt # 2011.10.28. 22:09

Sziasztok!

Köszönöm nektek ,hogy kezetekbe vettétek a sorsom és próbáltok segíteni.
Hogy tisztán lássuk helyzetem,most részletesebben:

1954 márciusi születésű,férfi vagyok.
Idén 42 év munkaviszonyt szerzem meg,36 éve 3 műszakban a villamosiparban dolgozom.
Régi rend szerint,amikor még 62 év volt a korhatár,azt mondták,hogy 57 évesen (3 év állami,2 év munkáltatói) 5 év "korkedvezménnyel" mennek nyugdijba.
A folyamatos műszakozásra,egészségre ártalmas munkahelyekre adták a kedvezményes időt.

Mostanában aztán bejött a képbe a "korengedményes" nyugdij,amit ugy fogalmaznak,hogy a munkáltató és a munkavállaló között született megállapodás!
Ezekkel a fogalmakkal még a törvényalkotók sincsenek tisztába és még az előrehozottat nem is emlitettem.

No most kérlek titeket,vesézzétek ki,melyik vonatkozhat rám,mert én már bele gabajodtam a 3-4 féle meghatározásban.
Ugye azt tudjuk most,hogy mindenféle korhatárelötti nyugdijba menetel megszünt,kivéve a nők,40 év munkaviszonnyal.

Most akkor van más lehetőségem,mint kivárni a korhatárom.(már ha addig nem szünik meg a munkahelyem,mivel leépítések vannak)

Várom segítőkész tanácsotok,üdvözlettel:
colt

aurin # 2011.10.28. 21:10

Vecinek
pedig bármilyen furcsa, az előző miniszterelnök havi 1 azaz egy forintért dolgozott!!

Andicska1975 # 2011.10.28. 20:56

Kedves Veci!
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat,édesapám nevében is!
Szomorú,hogy az új jogszabály szerint nem mehet nyugdíjba,hiszen végigdolgozta becsülettel az egész életét és a munkahelye megszünése miatt kerűlt ilyen helyzetbe. Igazán megérdemelné már a pihenést a sok hozzá hasonló emberrel együtt.Mégegyszer köszönöm válaszod!
Üdv. Andi

joco52 # 2011.10.28. 19:29

KÖSZI A VÁLASZT VECI !!!

DE NEM ÉRTEM,AKI DOLGOZIK ELMEHET 2012-BEN, AKI MEG MUNKANÉLKÜLI AZ NEM,ÉS MIÉRT VAN EZ !!!!!!!!!!!
IGAZSÁGTALAN IGY HISZEN 60-éves lessz az is aki dolgozik, meg az is aki munkanélküli!
ÜDV:JOCÓ !

Lali52 # 2011.10.28. 19:27

Kedves Veci!

Ha jól értelmezem, akkor ha az idén a cégem elindítja az előre hozott nyugdíj kérelmemet, akkor jövőre április 5.-én 60 évesen elmehetek nyugdíjba?
Ha igen, mennyi az az összeg amit a cégnek ki kell fizetnie azért hogy el tudja intézni a nyugdíjaztatásom?

Illetve ha az idén felmondok akkor jövő április 5.-ig ki kell tartani a felmondási, felmentési időnek.
Mennyi a felmondási és felmentési idő, és mi a különbség a kettő kötött?? Jelenleg 6 hónapja dolgozok ennél a cégnél.

Köszönettel: Lali52

Veci # 2011.10.28. 18:49

facanos
Nálunk nem lesz ilyen, és az sem, hogy 0 vagy 1 Ft-ért dolgozzon, legalábbis nem hallottam milyesmiről.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.10.28. 18:45

Lali52
Az idén még nem rendelkezel az életkori feltétellel. Ha az idén felmondasz és van annyi felmondási/felmentési idő, amennyi a szülinapodig kitart, akkor jövőre korhatár előtti ellátésra mehetsz. Ha nincs annyi, akkor sajnos a tv.javaslat szerint csak 62,5 évesen lehetsz nyugdíjas.
Próbáld meg, hogy a munkáltatód negállapodna-e veled a korengedményes nyugdíjra (erre a tv. nem kötelezi).

joco52
Ugyanazt tudom válaszolni, mint lentebb Andicska1975 édesapjának.
Sajnos úgy értelmezem, hogy nem tudsz elmenni korhatár előtti ellátásra, mivel nem állsz munkaviszonyban. Annyi lehetőséged volna, ha találnál olyan munkáltatót, akár vállalkozót, aki felvenne munkaviszonyba, és a korengedményes nyugdíjra megállapodást kötne (bár nem sok esélyt látok rá)

• MÁS lehetőség, ha az egészségi állapotod indokolttá tenné, orvosi, szakorvosi véleményezéssel ORSZI (most NRSZH) vizsgálatra (leszázalékolásra) mennél (de mielőbb kellene, amíg a munkában keletkezettnek vezethető vissza az egészségkárosodás). Ha minimum 40-49 %-ot érnél el az egészségkárosodás, akkor átmeneti járadékot kaphatnál, ami a kiszámolt nyugdíjad 75 %-a, és ezt az öregségi nyugdíjkorhatárig (62,5 év) kaphatnád.
  • VAGY az álláskeresési járadék letelte után nyugdíj előtti munkanélküli segély kaphatnál, ami 28-29.000 Ft körüli összeg, és a szolgálati időbe beleszámít.

Üdvözlettel Veci