Előrehozott öregségi nyugdíj

saslik # 2011.09.24. 12:52

Kedves Veci és Fórumozók!
Lehet, hogy már hasonló problémával foglalkoztatok, de nem emlékszem. 1953. júliusában született nő vagyok, tanár, de nem közalkalmazott. Úgy olvastam korábban, hogy aki 2012. jan. 1. után tud nyugdíjba menni - most mindegy, minek tituláljuk -, az 8,6 %-kal (?) már kevesebbet kap. Én csökkentett, előrehozottba is belemennék 2011. dec. 30-val, ha az megfelelne. 2011. dec. 30-ig 40 év és 84 nap szolgálati idővel fogok rendelkezni. A kérdésem: a csökkentés mértéke (havi százalékok) a társadalombiztosítási nyugdíj megállapításának időpontjától az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig terjedő időszakra, azaz 63. életévemre vonatkozik, vagy az előrehozott nyugdíjkorhatár – ma még érvényben lévő – 59. életévemre. Mert ez számomra nem egyértelmű. Azaz: hány százalékot vonnának le? Előre is köszönöm a választ.

gabusch # 2011.09.23. 19:38

http://www.vdsz.hu/…tajekoztato/
Értünk és velünk:-)

gabusch # 2011.09.23. 19:33

Kellemes-laza október 1.
Talán esik kicsit, de 20 fok lesz :-)

!

Üdvgabusch53

Veci # 2011.09.23. 19:05

zord11
Ha a kiszivárogtatott tervezet szerint módosulna a nyugdíjtörvény, akkor is elmehetnél korhatár előtti ellátásra, ha a II. félévben közlik a felmentés tényét a Kjt 31.§ (1) e) pontra hivatkozással.
http://www.tmrsz.hu/…t-a-fiokbol/
Korhatár előtti ellátás megállapítása 2011. december 31-ét követő kezdő naptól

2011. december 31-ét követő kezdő naptól korhatár előtti ellátásra jogosult

az az 1952. évben vagy azt megelőzően született nő és az 1951. évben vagy azt megelőzően született férfi,

• aki az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez a Tny. 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint szükséges szolgálati időt 2011. december 31-éig megszerezte,

vagy

• akivel a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 2011. december 31-én hatályos 30. § (1) bekezdés e) pontjára hivatkozva a felmentését e törvény hatálybalépését megelőzően írásban közölték;

az az 1953. évben született nő, aki 59. életévét betöltötte és a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig, de legkésőbb 2012. december 31-éig legalább 37 év szolgálati időt szerzett;

az az 1952. évben született férfi, akivel a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 2011. december 31-én hatályos 30. § (1) bekezdés e) pontjára hivatkozva a felmentését e törvény hatálybalépését megelőzően írásban közölték;
A fenti idézet alapján írtam neked korábban. Évvégéig meglesz a törvény és így belefér (ha a tervezet szerint alakulna) az, hogy még az idén megkezdhessed a felmentést. Egyenlőre mindannyian "tanácstalanok" vagyunk mindaddig, amíg nem lesz meg az új nyugdíjtörvény.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.09.23. 18:52

Judith52
A csökkentett előrehozott nyugdíjhoz minimum 37 év szolgálati idő kell. Ebbe beleszámít az az idő is, amit a férjed nyugdíjából, a Nyugdíjbiztosítónál megállapodást kötöttetek szolgálati idő szerzésre.
Annak nézzetek utána, hogy a nyugdíj előtt állók munkanélküli segélyét kaphatnád-e, ezt a Munkaügyi Központnál lehet megkérdezni.
Ha volna valamilyen egészségkárosodásod (40-49 %), és ez 2 évnél nem régebbi, akkor viszont az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig (62,5 év) kaphatnál átmeneti járadékot, ami a kiszámolt nyugdíj 75 %-a lenne.

Üdvözlettel Veci

tibi52 # 2011.09.23. 16:24

Sütimaci!
Lehet hogy ebből akarja a kormány kifizetni az országgyűlési képviselők tervezett 750 000Ft-os tisztelet díját?!

sitimaci # 2011.09.23. 15:22

Jaj kedves előrehozott nyugdijas ! A média foglalkozik ezzel,de mindegyik másként,sőt az elfogutság is fennáll,amúgy meg annak akit érdekel,kellene utánna nézni,érdeklődni,pl.ezen a fórumon! Amúgy meg a média sem nagyon tudja,hogy mi várhat ránk,mert a T.Kormány,nem bőbeszédü! Persze lehet,hogy még a kormány sem tudja,hogy mit csinálhat,mit tehet,meg nyugdijügyben "balhé" nélkül,főleg annak tükrében,hogy Orbán Viktor 2010-ben még azt mondta/a Népszava is idézi!/,hogy 30-évig nem kel a nyugdijhoz hozzányúlni,a korhatárt fokozatosan felemelték Bajnaiék,stb.,stb.! Akkor most mi is van? Az van,hogy majd mindent megtudunk akkor,amikor a kormány úgy akarja és nem biztos,hogy a médiából,hanem tőlük!!!

Korall54 # 2011.09.23. 14:35

zord11
Veci fog neked majd válaszolni. Én a helyedben megkérdezném, hogy melyik Közlönyben van az a jogszabály, amire hivatkoznak, vagy írásban hol található meg.Csak konkrét írásban megjelent törvényt, rendeletet mutassanak! Mindegy, hogy milyen kiszivárogtatott tervezetet tudunk 2012-re vonatkozóan, az még nem törvény. Úgy tudom, hogy a jelenleg hatályos törvények szerint kell eljárni a jelenben akkor is, ha feltételezhető, hogy változás lesz. Ha pedig olyan lesz az új törvény, hogy visszamenőleg felülírja a felmentést, akkor az semmis, és ez ellen nincs mit tenni. Gondolom én mindezt, lehet, hogy tévesen.
Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

atsi69 # 2011.09.23. 13:58

Kedves Veci és Fórumozók!
Bányásznyugdíjas vagyok, korkedvezménnyel mentem nyugdíjba. Kérdésem a következő lenne:A januártól tervezett nyugdíjtörvény változások miatt, ha eltörlik mint nyugdíjt,és helyette pedig jövedelempótló ellátássá alakul, az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításomat adómentesen tudom felvenni?
Válaszod előre is köszönöm! Üdvözlettel Atsi

zord11 # 2011.09.23. 12:40

Kedves Veci, és Forumozók.
Van egykis problémám.
Ezt a kérdést tedtem fel:
Kedves Veci,

1952-bem születem 05 . 07 férfi vagyok. 45év a munkaviszony van.39 év közalkalmozot vagyok. Még dolgozok.Az a kérdésem hogy ha nyugdijba akarok menni 60 évesen mikor kellene kérnem a felmentésem ha lehetséges.A felmmentési idöm 8-honap. Elöre köszönöm a válaszokat.
zord11

Erre kaptam ezt a választ amit köszönök:
zord11
Számold vissza a 60. szülinapodtól a felmentési időt, de arra figyelj, hogy az idén megkezdjed, mert akkor ugrik a lehetőséged a korhatár alatti ellátástól.
Na most az a gondom , hogy a cégemnél vagyis az iskolámbam azt a választ kaptam,hogy csak azokat a közalkalmazottakat menhetik fel akiket julius-1-ig megkapták a felmentésüket.Ezek szerint csak azok az 1952-ben születtek mehetnek el nyugdijba akik január és febuárban születtek.Mivel én május -7-én születtem igy azt monták hogy rám már nem érvényes a felmentés.
Kérem válaszotokat ,hogy mi az igazság vagy a törvényt ök nem tudják jól.
Elöre is köszönöm a válaszokat.

Judith52 # 2011.09.23. 12:39

Szia Veci! Egy barátnöm ajánlotta, hogy keresselek meg, akinek sikeresen tanácsot tudtál adni ez ügyben. Röviden vázolom kérdésem:
1952 április 28-án születtem, 34 év 186 nap munkaviszonnyal rendelkezem. Szeretném megtudni, hogy jogosult vagyok-e az elörehozott öregségi nyugdijra? ( Vagy esetleg más támogatásra?) Jelenleg munkanélküli vagyok, de segélyt nem kapok, járulékomat saját magam fizetem férjem nyugdijából. Segitséged előre is köszönöm. Szia, Judith

sitimaci # 2011.09.23. 06:16

Kedves előrehozott jelölt! Sok ujság,pártokhoz köthető és nyilván hogy sok mindent másképpen kommentál, mint kellene,vagy nem ir róla,igy összezavar minket a cikkük elolvasása! Tudom,hogy mik hangzottak el régen /amit a népszava is idéz/ de ez mindig is igy volt a választások idején.Most azért drukkoljunk,hogy ne vezessenek be olyan intézkedéseket,ami még nem időszerü,több tanulmányt érdemel és a számunkra sem kedvező! A nyugdijkalkulátor, meg csak egy lehetőség /nem pontos /,ezért muszály megvárni azt,hogy az ONYF,mit számol ki nyugdijként! Lehet az is,hogy hiába várunk akármilyen bejelentést nyugdijügyben,nem lesz,legfeljebb az év vége felé,csendben halkan,tehát figyelni kel a hiradásokat,nincs más lehetőség

Korall54 # 2011.09.22. 19:56

Javítás: Fórumozók

Korall54 # 2011.09.22. 19:55

Kedves fórumozók!
A http://szepkor-nyugdij.hu/index.php oldalon kitettek egy nyugdíjkalkulátort, teszt jelleggel ingyenesen kipróbálható. Azt írják, hogy ez a legpontosabb. Beírtam az adatokat végig, 2011-re megsaccoltam az éves béremet és 365 napot vettem, illetve 40 évet és kb 10%-kal kevesebb jött ki, mint az utóbbi 2 évi nettóm.
Üdv: Korall

balogida # 2011.09.22. 18:22

Kedves Nélkülünk és Veci!

Nagyon szépen köszönöm a fontos információkat!

Üdv:
balogida

sitimaci # 2011.09.22. 06:55
http://index.hu/…a_matolcsyt/---
  • Már a félszuperbruttó kivezetése is,két lépésben fog megtörténni és nem azonnal,egyből! Egy kis haladék a bérből és fizetésből élő,csóri alacsony keresetüeknek,igaz? / Matolcsi:egyszerre---Szijjártó:---Kétszerre!Ez a kommunikáció,csúcs! /
Veci # 2011.09.21. 20:02

agica20
Ez már csak magyarázkodás, de belegondoltak, ha mégis megtennék milyen következménye lenne.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.09.21. 20:00

balogida
Az 1956-ban születettek öregségi nyugdíjkorhatára 64,5 év, a ma még hatályos tv. szerint 61,5 évesen lehetne előrehozott nyugdíjas, de a korhatár alatti nyugdíjbavonulási lehetőséget a kormány eltörli.
A szolgálati idő szerzésre valóban van ma még lehetőség megállapodást kötni a nyugdíjbiztosítóval. Olvasd el az alábbi tájékoztatót:
http://www.onyf.hu/index.php?…

A megállapodás megkötésénél a nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulék-fizetés alapja a megállapodást kötő személy által meghatározott jövedelem, legfeljebb azonban a megállapodás megkötésekor érvényes járulékfizetési felső határ napi összegének figyelembevételével a naptári hónapokra számított összeg, de legalább a megállapodás megkötése napján érvényes minimálbér összege. A járulékfizetési felső határ 2011. évben napi 21.000 forint, a minimálbér összege pedig havi 78.000 forint. A nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulék mértéke magán-nyugdíjpénztári tag és nem magán-nyugdíjpénztári tag esetében is 34 %.

Példák a fizetendő összeg megállapítására:

• Minimálbér alapján megkötött megállapodás esetén 78.000.*34%=26.520 forint.
  • 90.000 forint választott összeg esetén 90.000*34%=30.600 forint.
  • Járulékfizetési felső határ napi összegének választása esetén 2011. március hónapra fizetendő összeg 21.00031=651.00034%=221.340 forint. A fizetendő összeg megállapításánál ebben az esetben a „megvásárolni" kívánt hónap naptári napjainak számát kell figyelembe venni. Például 2011. február hónapban a 21.000 forintot 28-cal, 2011. április hónapban pedig 30-cal kell megszorozni.

Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy a megállapodás szolgálati időre és a nyugdíj alapjául szolgáló kereset megszerzésére kizárólag együttesen köthető meg.

Üdvözlettel Veci

Nélkülünk # 2011.09.21. 18:45

Balogida,
sajnos, tartok tőle, hogy egyösszegű megváltásra, majd rögtön előrehozottba vonulásra nincs lehetőség. Életkori feltétel is van, annál előbb semmiképpen nem mehet el semmilyen konstrukcióban. Az Onyf honlapján megtalálhatók a klf megállapodási konstrukciók, de egyösszegű nem vonatkozik erre az esetre.

http://www.onyf.hu/index.php?…

A napi 900 körülit érdemes megkötni, minimum a legkorábbi lehetséges előrehozott lehetőségig (életkori!) legyen meg a min. 37 év szolg. idő.
Az ismerősödnél sajnos az életkori feltétel is hiányzik. Én így találtam, hátha van valakinek még más ötlete.

balogida # 2011.09.21. 17:50

Kedves Veci és Többiek!

Kérlek Benneteket segítsetek, ha van bármi ötletetek az alábbiakkal kapcsolatban:
Nő ismerősöm 1956.04.hóban született, mai napig kb.35,5 év munkaviszonnyal rendelkezik,így nem tudja igénybevenni sem a 40 éves sem az előrehozott lehetőséget.Az életkorához kapcsolódó legkorábbi irányadó nyugdijkorhatár 61,5 év.
Munkaviszonya megszűnik 2011.09.30.-al, ezért a kérdés az, van -e valami megoldás arra, hogy egyéni befizetéssel (pld. a napi 900.-Ft.) akár öt évre előre eggyösszegű megváltással a Nyugdijbiztosítóval megállapodást kössön és így nyugdijhoz hasonló juttatásban részesüljön az irányadó korhatár eléréséig.
Tudjuk, hogy a 40 évnél nincs ilyen lehetőség és a mai zavaros nyugdijtervek mellett nehéz erre a kérdésre válaszolni, de hátha van valami mégis.
Előre is köszönöm! Üdv.Csöpi

sitimaci # 2011.09.21. 15:59

Már kaptak elég sok dübörgő,felháborodott visszhangot,befejezheti a T. Kormány a "tesztelést" !Hagyjon mindent úgy,ahogyan régen volt és figyeljen jobban a kormányzásra,mert a végén még "zátonyra fog futni!Ezt üzenik az öregek!Igaz!Most is dübörög a visszhang,igaz???

jozsi19510 # 2011.09.21. 15:41

Üdv Mindenkinek!

Sitimaci!
Szerintem tesztelnek minket! Valaki súg, ha nem jó a visszhang, tagadunk!

sitimaci # 2011.09.21. 15:18

Lányok-Asszonyok-Fiuk! Arkagyin Rajkin : VALAMI VAN,DE NEM AZ IGAZI ! Ezt mondta,mindig,emlékeztek,rég volt nagyon! De,most mi van ? Hülyités,uszitás,pánikkeltés,félretájékoztatás,aztán cáfolás,kimagyarázás,csak tudnám azt,hogy ez a "szórakozás" kinek okoz élvezetet és valójában,mi a célja ezzel?!Látjátok,ez a kökemény politizálás itt a fórumon,mert velünk is "politizálgatnak"! Nagyon várjuk már az igazságos bejelentést nyugdijügyben! Vagy,legjobb ha mindent úgy hagynak, ahogyan régen is volt,nem változtatnak semmit sem,igy bejelenteni sem kel semmit sem, igaz!

sitimaci # 2011.09.21. 14:53
http://atv.hu/…re_a_nyugdij---
  • Friss hir,olvassátok el,/15 óra 44 perc/ ! Nem csökken jövőre a nyugdig,zavaró hangulatkeltés folyik a sajtóban,/idézet/ !!!----- Nagyon reméljük,hogy csak erről van szó !Üdv.szép délutánt.
agica20 # 2011.09.21. 14:50

Szia Veci és Többiek!

Na most igazodjunk ki ....Társadalom 2011. szeptember 21. 15:05 | piacprofit.hu

kulcsszavak:nyugdíj

Cikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |

Több 2012

Nyugdíj: cáfolják a 20 százalékos csökkenést
A kormányszóvivői iroda közlése szerint a jövő évi költségvetés tervezetének sarokszámai között nincsenek olyanok, amelyek bármilyen, nyugdíjelvonásra vonatkozó adatokat alátámasztanának.

A kormányszóvivői iroda az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: szerdán több olyan feltételezés jelent meg a sajtóban a nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatban, amely nem állja meg a helyét, ugyanakkor "zavaró hangulatkeltésre alkalmas". Példaként utalnak a Népszavában megjelentekre: a lap egy általa megkérdezett közgazdászra hivatkozva azt írta, jövő januártól 20 százalékkal csökkenhet a nyugellátások mértéke.

A sajtóban megjelent, találgatásokon alapuló koncepció, előterjesztés nem szerepelt sem a közigazgatási államtitkári értekezleten, sem a kormány napirendjén - közölte a szóvivői iroda, hozzátéve, hogy ebből adódóan döntés sem születhetett az ügyben.

"A 2012-es, Költségvetési Tanácshoz eljuttatott Országvédelmi Költségvetés sarokszámai között nem találhatók olyan adatok, amelyek bármilyen, a nyugdíjelvonásra vonatkozó adatokat alátámasztanának" - hangsúlyozták, kiemelve, hogy a kabinet elkötelezett, hogy a jövőben egy stabil és fenntartható nyugdíjrendszert hozzon létre, amely nem termeli újra az államadósságot, és megőrzi a nyugdíjak reálértékét.

Fentieket most olvastam az interneten.....
Na erről ennyit !