Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.11.13. 20:25

renéke
Ha megadnék a hosszú felmentési időt, ahhoz hogy megkaphassad a korhatár előtti ellátást még ebben az évben írásban kell közölni a felmentési kérelmet, és megkezdeni letölteni a felmentész. Olvasd el tv.javaslatot, amiről 24-én szavaznak.

megszivtam?
Tudtommal nem, de te is olvasd el a tv.javaslatot.
http://www.parlament.hu/…63/04663.pdf

fürtöske
A tv.javaslat szerint a korhatár előtti ellátás is emelkedik a nyugdíj mértékével azonosan. Március 24-től pedig öregségi nyugdíjas lesz a férjed.

Üdvözlettel Veci

fürtöske # 2011.11.13. 20:02

Férjem 1950.március 24-én született. 2010.04.01-től igénybe vette az előrehoztott öregségi nyugdijat 42 év szolgálati idővel rendelekzik.Nem világos számunkra,hogy 2012.januártól ha életbe lép az új törvény nem szüntetik meg a nyugdiját. Kérdésünk milyen ellátásra illetve reméljük nyugdijra lesz jogosult
.

megszivtam? # 2011.11.13. 19:04

Kedves Veci

és az hogy munkanélküli járadékon vagyok nem segit

bocsi a hiányos infoért

renéke # 2011.11.13. 19:00

Tisztelt Veci.Köszönöm válaszodat,most azt szeretném kérdezni,hogy 35éves közalk vagyok2012 03 leszek 60éves májusban 42 éves munkaviszonyom.Mint közalkalmazott a felmentésem 60 nap alap és 20 évre még legalább6hónap lehet.Megkérhetem még idén a felmentést vagy nem?Tisztelettel Ferenc

Kree # 2011.11.13. 17:58

Kedves Veci!

Édesapám 1952.06.04-én született, és 45 év munkaviszonya van (beszámítva az ipari iskolát, sorkatonai szolgálatot, munkanélküli időt is). Ha jól tudom, a jelenlegi szabályok szerint 2012.06.04-től mehetne előrehozott öregségi nyugdíjba. Milyen lehetőségei vannak, illetve lesznek a jövő évi szabályozások szerint nyugdíjba vonulni?

Kree # 2011.11.13. 16:59

Kedves Veci!

Édesapám 1952.06.04-én született, és 45 év munkaviszonya van (ipari iskolával, sorkatonai szolgálattal, munkanélküli idővel stb. együtt). Ha jól tusom, a jelen szabályok szerint 2012.06.04-től mehetett volna előrehozott öregségi nyugdíjba.
Milyen lehetőségei vannak jelenleg/lesznek jövő évtől a nyugdíjba vonulásra?

Veci # 2011.11.13. 16:05

megszivtam?
HáááT! Nem tudom, hogy így milyen lehetőség van. Ha elmennél dolgozni, és a munkáltató felmondana, nem lenne annyi felmondási időd a Munka törvénykönyve szerint, ami a szülinapodig kitart, (próbaidő alatti felmondásnál nincs felmondási idő).
De azért próbáld meg, hátha valamely vállalkozó segítene neked (nem tudom hogyan lehet lebonyolítani.
Kár, hogy első beírásod hiányos volt.

Üdvözlettel Veci

motoros13 # 2011.11.13. 15:41

Kedves Verci!

Avval a kérdéssel fordulok hozzád férfi vagyok 1953.01.10 születtem 1967-től van folyamatosan munkaviszonyom mely mára már több mint 44 év kérdésem az hogy és milyen módon tudok elmenni nyugdíjba még ez évbe vagy milyen lehetőségem van mert azt halottam hogy megszűnnek a kedvezmények.Ha van megoldás kérném szépen hogy miképpen tudnám még intézni a hátralevő időbe.
Köszönettel várom a válaszát :B József

motoros13 # 2011.11.13. 12:20

Tisztelt Verci!

Szeretném megtudni férfi vagyok 1953 01 10 én születtem és van 44 év munkaviszonyom nyugdíjba szeretnék menni mikor és hogy lehetséges mielőbb elmenni.
Tisztelettel várom az értesítést

megszivtam? # 2011.11.13. 11:50

Kedves Veci

elözmén
  • megszivtam? Gábor
Nem nyugdíjat, hanem korhatár előtti ellátást kaphatsz. DE a lényeg, hogy még 2011-ben megtörténjen írásban a felmondás, és kezd meg a felmondási idő letöltését, és mivel a felmondási idő áthúzódik 2012-re, így megkaphatod az ellátást. Ha nem az idén kezded meg a felmondási idő letöltését, akkor a tv. javaslat szerint nem lehetnél ellátott.

Bocsi de válaszod elött kimaradt hogy jelenleg munkanélküli járadékon vagyok 2012 március ig
ez mit változtat, vagy menjek el dolgozni és mondjanak fel vagy a munkanélkülinek kell intézkedni

köszi válaszodat

naki52 # 2011.11.13. 00:54

Tisztelt Szakértő(k)!
A tervezett új törvény szerint elmehetek-e előrehozott öregségi nyugdíjba az alábbiak alapján: 1952. márciusban születtem, férfi vagyok; 2012. július 1-jén betöltöm a 42 évi szolgálati jogviszonyt. /A korábbi rendelkezések szerint 2012. szeptemberben, vagyis 60,5 évesen vehettem volna igénybe az előrehozott, teljes összegű nyugellátást./ A választ előre is köszönöm.

Veci # 2011.11.12. 22:09

lili.54
Alaposan összekeverted, a dolgokat, a nyugdíjat és a rokkantsági ellátást.
A lényeg:

• 2012-től megszűnik az előrehozott nyugdíj, és a korengedményes nyugdíj is, ezek korhatár előtti ellátássá neveződnek át, lesz emelés.
  • 2012-ben még az 1953-ban született nők elmehetnek korhatár előtti ellátásra, ha 2012.dec. 31-ig minimum 37 év szolgálati ideje meglesz.
  • az a nő, aki rendelkezik a 40 év jogosultsági idővel (munkaviszony+gyerekekkel otthon töltött idő együtt 40 év) az öregségi nyugdíjat kaphat.
  • korkedvezményt még 2012.dec.31-ig lehet szerezni, ez azoknak lehetőség, akik egészségre ártalmas munkakörben dolgoznak (pl. röntgenes, pék, melegüzemi dolgozó, stb.)
  • a civilek korhatár előtti ellátását nem terheli szja, a tv.javaslat szerint aki 2011-ben jogosultságot szerzett, azoknak lesz emelés
  • a szolgálati nyugdíjasok, akik 1954 után születtek, azoknak az ellátása szja-val csökkentett lesz, ugyancsak az országgyűlési képviselők is. Ők az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésétől már nem adóznak.

ITT a tv.javaslat, amiről 24-én szavaznak:
http://www.parlament.hu/…63/04663.pdf
Itt nézheted meg a módosító indítványokat:
http://www.parlament.hu/…om.irom_adat?…

Üdvözlettel Veci

villámosztó # 2011.11.12. 18:27

Azt szeretném megkérdezni, hogy édesapám 1954-ben született, több, mint 40 évet ledolgozott. Szeretne nyugdíjba menni. Lehetséges? Mit kell tennie? Segítségüket köszönöm!

lili.54 # 2011.11.12. 13:54

Kérlek benneteket, pontosítsatok, ha valamit rosszul értelmezek!

• Korhatár előtti nyugdíj,
  • Korengedményes nyugdíj,

m e g s z ű n i k, helyette, szociális ellátás lesz.
A tűzoltók,rendőrök, katonák, vámosok /köszönet a szakszervezeteiknek/ maradnak nyugdíjasok 1954. születésűekig. A többiek a nyugdíjkorhatár betöltése után kaphatnak majd nyugdíjat.
Addig sem emelés, és semmilyen kedvezmény /bérlet,stb/ nincs!

Veci # 2011.11.12. 07:25

vadkerti
Ma. a korengedményes nyugdíj, de nem sok esélyt látok rá, hogy közalkalmazottként megkötnék veled a megállapodást. A korhatár előtti ellátáshoz, megint nincs sok esély, mert a 3 év alapján minimális a felmentési időd, ami nem tartana ki a szülinapodig.
Te sajnos belecsúsztál abba, hogy 62,5 évesen tudsz nyugdíjba menni.

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2011.11.11. 20:54

the-1953

Elég kacifántos a tervezetben a 41.§.

1. Minden 53-as nő, ha lesz 37-40 év szolg.ideje 2012. dec. 31-ig, akkor, ha akar elmehet korhatár előttire, és csakis arra mehet el.
  2. Ha a tv kihirdetése utáni harmadik nap előtt a munkáltatója már írásban közölte a felmentését/ felmondást, ami átnyúlik 2012-re, (persze hogy át kell nyúlnia, hiszen csak 2012-ben tölti be az 59 évet) akkor a jelenlegi tv szerint még nem lehet mást beleírni a közlésbe, csak azt, hogy előrehozottba megy, hiszen még ekkor csak a jelenlegi tv-t lehet alapul venni. És így telik-múlik az idő, a felmentés/felmondás végpontja papíron előrehozott nyd. Ám az utolsó jogviszonyban töltött nap után, amikor tényleg megkezdené a nyd-at, azonnal (az éjféli gongütéssel) átneveződik korhatár előttire.
  3. Ha a tv kihirdetése után három nappal vagy később közlik a felmentést/felmondást, bár még ebben az évben, akkor már az lesz beleírva, hogy korhatár előttire megy, mert már érvényes a 41.§
  4. Tehát a 2. pont szerint minden a mostani tv szerint fut ki, csak az előrehozott át lesz nevezve.

A 3. pont szerint pedig minden az új tv szerint zajlik és helyből korhatár előttire menés lesz megcélozva, tehát már nem is kell átnevezni.

Én így értelmezem. Aztán majd a tv-ben ténylegesen mi lesz, nem tudhatjuk pontosan, mint ahogy azt sem, hogy milyen dátummal hirdetik ki.
Bocs, kissé szájbarágósan írtam.

Üdv: Korall (53-as nö)

vadkerti # 2011.11.11. 19:54

Tisztelt Fórumozók!!1952.07.26.-én született férfi vagyok.Több mint 45-év szolgálati idővel rendelkezem.3 éve közalkalmazottként dolgozom.Milyen esélyem van elmenni nyugdíjba!!Előre is köszönöm.

Veci # 2011.11.11. 19:36

eta52
Még ezévben 12.22-től legkorábban. Ha az idén elmégy elprehozott nyugdíjba (max. 8,4 % csökkentéssel), akkor januártól neked is lesz emelés. ITT egy kalkulátor és kalkulálj (a kijött összeget csökkentsd a 8,4 %-al):
http://www.venusz-szoftver.hu/…es-bemut.htm

nail
Nyugodj meg, ha azóta is dolgozol. Amikor beküldöd a K02-es nyomtatványt, azon szerepelni fog a munkaviszonyod. Készülj a nyugdíjas életre (2012-től a korhatár előtti ellátásra), tervezzed a karácsonyi menüt.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.11.11. 19:28

Pocak69
http://www.venusz-szoftver.hu/…es-bemut.htm

attuska520101
Érthető, hogy írásban kéri a munkáltató a felmondást és nem megállapodást kötsz, mivel te szeretnél elmenni ellátásra. Az csak javaslat, hátha megadnák a hosszabb felmondási időt. DE!!! Várd meg a szavazást a törvényről és utána döntsél.

Iceman69

• nem kötelező az 59. szülinaptól igénybevenni az ellátást, a jog az 53-as nők esetében is késöbb is érvényesíthető. ha hagyják dolgozni, akkor szerintem maradjon még, főleg ha jobb a bére, vagy elérné a 40 év jogosultsági időt, de legkésőbb 2012 végén én elmennék a helyében. neki a 40 év szolgálati idő alapján csökkentés nélküli lesz az ellátása.
  • a számítás módja nem változik, de a valorizációs szorzó akár lehet jobb, vagy rosszabb is mint az idén.
  • nem elemeztem a Munka törvénykönyvét és annak tervezetét.

Üdvözlettel Veci

fifty56 # 2011.11.11. 19:25

üdvözlet!

Édesanyám szeretne mihamarabb nyugdíjba menni, szeretnék tőletek tanácsot kérni, hogy az ő paramétereivel mikor lesz erre lehetősége. adatok:

szakmája: pedagógus
született: 1955
fősulit nappalin végezte 73-tól 77-ig, azóta ugyanazon a munkahelyen folyamatosan tanít
gyesen volt 78-tól 82-ig (4 év +- pár hónap)

kérlek írjátok meg a mostani törvények mellett mikor mehet leghamarabb nyugdíjba, esetleg van-e vmi kiskapu (legális), ...

előre is köszi,
fifty

nail # 2011.11.11. 18:11

Közben eszembe jutott, hogy ők talán csak azt nézték, megszereztem-e a jogosultságot a teljes összegű előrehozott nyugdíjra, és mivel ez 2009. dec. 31-én megvalósult (erről szól a határozat is), a további idő ebből a szempontból már nem érdekes, csak majd a nyugdíj kiszámításának a szmpontjából?

Bocs, hogy előbb írtam, mint gondolkodtam, nem volt könnyű átrágni magam a sok-sok lapból és jogszabály idézetből álló határozaton, de talán jól értelmeztem a végén.

nail # 2011.11.11. 16:50

Kedves veci!

Megkaptam a Nyugdíjintézettől a szolgálati idő elszámolást, de csak 2009. dec. 31-ig számolták ki nekem, holott azóta is -és már 25 éve egyfolytában- ugyanazon a munkahelyen dolgozom. Lehet, hogy az ilyen-olyan munkahelyi igazolás, amit a megállapítási kérelemhez mellékeltem, nem volt szabályos, azért így csinálták?

1951-ben született nő vagyok, így most 38 év 344 nap vehető figyelembe a nyugellátás összegének kiszámításánál, de gondolom, ehhoz még hozzá jön a 2 év, amit munkában töltöttem, ha dec. 10-ével megyek nyugdíjba (jelenleg a lerövidített felmentési időmet töltöm).

Kérdésem, hogy érdemes-e emiatt kiegészítést küldeni, vagy amikor a munkahelyről megjönnek a papírok és azokat beküldöm NYugdíjintézetbe, azokból úgyis kiderül, hogy pontosan mennyi időt töltöttem a jelenlegi munkahelyemen.

Előre is köszi a választ

Ildi

eta52 # 2011.11.11. 16:36

Kedves Veci !

1951.12.22-én született férfi vagyok, többmint
41 év szolgálati idővel.
Előre hozott öregségi nyugdíjba szeretnék menni !
Mikor van rá lehetőségem és mi a teendőm ?

Köszönettel:

Eta 52

Kedves Veci !

1951 12.22-én születt férfi vagyok 41 év munkaviszonyom van, mikor mehetek nyugdíjba és mi a teend?m ?

mary55 # 2011.11.11. 14:37

Kedves Veci !
Korábban már válaszoltál a férjem ügyében, aki 1952.02.12-én született, 43 év munkaviszonya van és előrehozott csökkentett összegű nyugdíjra lett volna jogosult, 2012.02.12-én.
A munkáltatója a korengedményes nyugdíjhoz nem járult hozzá, de a felmentési időt (amit tanácsodra kértünk )hosszabb időben megadta, 2011.12.31-2012.02.11-ig és írásban közölte a munkaviszony megszüntetését.
Remélem, hogy így jó lesz és nagyon drukkolunk mindenkinek, aki hasonló cipőben jár.
A munkahelyemen (közigazgatás) a jogász szerint az 1952-ben született férfiak nem kaphatnak a Tv. tervezet szerint korhatár elötti ellátást !
Hát.... ez idő alatt, míg kerestük a megoldást, több hozzá nem értő humánpolitikai "szakemberrel" beszéltem, ezért is köszönjük a segítséget !
Hol vannak a jó munkaügyes kollégák ??
Üdvözlettel:
mary55

Korall54 # 2011.11.11. 13:36

fruzsi53
Kértél már szolg. idő kiszámítást? Ha nem, akkor kérjél, hogy előre lássad, mikor kerekedne ki a 40 éved.
Ha folyamatosan dolgozol, és fogsz is még jövő okt-ig, akkor pár napig még tovább dolgozzál, hogy meglegyen a kerek 40 éved. Sokkal jobban jársz, mert akkor a valorizált nettó átlag 80%-a lenne az ellátásod összege, csökkentés nélkül.
Nem kötelező az 59. szülinap utántól nyd-ba azaz korhatár előttire menni, de talán még 2012-ben érdemes.

Üdv: Korall (53-as nö)