Előrehozott öregségi nyugdíj

gabusch # 2011.11.15. 19:06

@Nélkülünk !
Nem tudom,h én pl. függő maradok-e és be/benézek-e még 2 év múlva is ebbe a topikba? :-)

Remélem egyértelmű lesz 21-én a végszavazás/törvényhozás,és hatályba lép januártól valami olyasmi,amit a legtöbben "europäer"-nek tarthatunk,és valóban lesz egy egzakt/kiszámítható/egységes nyugdíjkorhatár(mint pl.a németeknél) és senki emberfia nem berzenkedik majd ellene.

Jó lenne :-)

Jó lenne,ha nem lenne megosztás az 54-55-59-63-4-5 éves nők és nők között,ha nem lenne megosztás a 45 éves rendvédelmis/évek óta nyugdíjas emberek és a civilek között(mint máshol sincs a világon)

Jó lenne,ha a mai 53-4-5-6 évesek valami biztosat tudnának..(és nem szenvednék újra végig azt a sok sz'rt amit mi, az 52-53-as évjárat ebben a röpke egy évben megéltünk.
Hozzáteszem: boldogok azok, akik ma ébredeznek és egy éven át fogalmuk nem volt a kiszivárogtatott tervezetekről.

Jó lenne a jó lenne:-)

A Veci pedig szuper jó :-)

aniko07 # 2011.11.15. 18:51

Kedves Veci!

Boldog Születésnapot kívánok!

üdv
Anikó

naki52 # 2011.11.15. 17:09

Kedves Veci!
Nem kaptam választ 13-i kérdésemre, de ma okosabb és nyugodtabb lettem! Beszéltem a NEFM ügyfélszolgálatával. A hölgy közölte, hogy az új törvényt várhatóan nov. végén fogadják el. A tervezet szerint azonban az 52-ben született férfiak 42 év munkaviszonnyal a 42. év betöltésekor, akár 2012. márciusban is, elmehetnek előrehozott nyugdíjba, ha erről a munkavállaló kérésére a munkáltatóhoz benyújtott lemondásban még 2011-ben megállapodnak. ÚJ kérdések: 1. ez csökkentett vagy teljes összegű nyugdíj lesz?
2. Mások korábbi bejegyzései miatt új kérdésem is van: mitől függ, hogy a felmentési idő 8 hónap vagy kevesebb? Akkor is számíthatok rá, ha nem 62,5 évesen megyek nyugdíjba? Kerületünkben már se 8, se 4 hónapot nem terveznek, állítólag maximum 2 hónapra számíthatok.
Van erre jogszabály? Üdvözlöm. naki52

Nélkülünk # 2011.11.15. 16:44

Bár én (már) nem vagyok érintett, időnként be-benézek még a fórumra, és ennek oka elsősorban Veci ittléte.

Az ő személye itt a motor, ami összetart és segít. Láttam az idők során, mennyi embernek segített jogszabály értelmezésben, vagy adott tanácsot, mit lehet tenni, vagy mit nem.

Na most, ha hátralevő nyugdíjas éveidben semmi mást nem csinálnál, mint tovább ezt a fórumozást, máris nagy-nagyon sokat tettél másokért, kedves Veci.

Ehhez és a nyugodt, egészséges életedhez kívánok én is szeretettel minden jót neked a jövőben.

fa.evica # 2011.11.15. 15:01

Kedves Veci!

Nagyon szépen köszönöm a válaszod, igazán boldog vagyok, hogy mégis sikerülhet.

Így ismeretlenül is nagyon boldog születésnapot kívánok.

Üdv.: Éva

Franciska26 # 2011.11.15. 13:59

Nagyon köszönöm a választ!

Veci # 2011.11.15. 13:46

marcsaharcsa
Gratulálok, anno sokszor leírtam, hogy nekünk is a kalkulátorhoz képest 5-7%-al több lett a tényleges induló nyugdíjunk.

Mindenkinek!
Mégegyszerr köszönöm a figyelmességet irányomban.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.11.15. 13:37

mamadi
Csak akkor lesz lehetőséged az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt nyugdíjba menni, ha meglesz a 40 év jogosultsági időd (munkaviszony+gyerekekkel otthon töltött idő együtt 40 év). Más lehetőség a törvénytervezet szerint nincs kilátásban.

fa.evica
Nyugodjál meg a tv.javaslat szerint az 1953-ban született nő jövőre elmehet korhatár előtti ellátásra, ha minimum 37 év szolgálati idővel rendelkezik. A munkanélküli ellátás is növeli a szolgálati időt. Te már május 29-től, a szülinapodon kérheted az ellátás megállapítását, ha azon a napon nem közalkalmazott leszel.

Franciska26
Sajnos nem tud elmenni nyugdíjba, és korhatár előtti ellátásra sem a 60. szülinapjától, mivel nincs összesen 42 év szolgálati ideje. Az nem tudom, hogy Romániában a katonaságot hogyan számították be a szolgálati időbe. Javasolom, hogy keressétek meg mielőbb a Nyugdíjbiztosítót a szolgálati idő vonatkozásában. Ha a tv.javaslatot az országgyűlés elfogadja, és kihírdetik (Közlönyben megjelenik), utána kb. 8-10 napra az új jogszabályok alapján is tudnak tájékoztatni.
A védettkor azt jelenti, hogy 5 évvel az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt 5 évvel CSAK nagyon indokolt esetben lehet felmondani, ekkor +3 havi végkielégítést kell fizetni (ha min. 3 éve ott dolgozik).

Üdvözlettel Veci

marcsaharcsa # 2011.11.15. 12:44

Kedves Veci!
Szeretnék én is gratulálni utólag a szülinapodra!Köszönöm az önzetlen segítségedet, jó egészséget kívánok a nyugdíjas éveidhez!
Ma kaptam meg én is a határozatot, hogy 2011.09.23-tól nyugdíjas vagyok. A nyugdíjkalkulátorokhoz képest 5%-al több lett a nyugdíjintézet által számolt.A 40 évessel mentem el 40 év 2 nap a jog. időm. Nagyon boldog vagyok, továbbra is olvasni fogom a fórumot, sokat merítettem belőle, gyakorlati és lelki támaszt is. Köszönöm. marcsaharcsa 53-as nő

Franciska26 # 2011.11.15. 08:26

Kedves Veci,
Édesapám 1952 februári születésű és 38 évvel rendelkezik + 2 év katonaság amit nem tudom beszámítanak-e. További nehezítő tényező, hogy 17 évet Romániában dolgozott. A munkáltatója most szeretne megszabadulni tőle. A kérdésem, hogy elmehet-e nyugdíjba, és ha igen, milyen áron? Ha nem, akkor a védett kor mitől védi meg valójában? Ha mondjuk fegyelmivel küldenék el akkor is védi a kora? Előre is nagyon köszönöm a választ!

fa.evica # 2011.11.15. 08:18

Kedves Veci!

1953. május 29.-én születtem és jövő májusban töltöm be az 59-et. Jelenleg közalkalmazott vagyok, de mivel december közepén költözöm, ott nem lesz munkahelyem, így munkanélküli leszek. Azt szeretném megtudni, hogy ha lejár a munkanélkülim, elmehetek-e előnyugdíjba. Már összeszámoltattam az éveimet a nyugdíjfolyósítóval, meg is kaptam a levelet, hogy 2012. május 30.-vel elmehetek előnyugdíjba, de valóban így lesz? Ez a levél, amit kaptam a nyugdíjintézettől hivatalos lesz még jövő májusban is, vagy már nem fog érni semmit?
Köszönöm a választ.

KGyörgy # 2011.11.15. 07:54

Kedves Veci!

Beállnék a "Ne puskázzatok a másik topic-ban" a gratulálók táborába és kivánok minden jót ismeretlenül is. Egészséget és sok erőt, de nem csak azért, mert mert sokaknak segitettél (nekem is), hanem mert még sokan lesznek, kiknek szüksége lesz önzetlen segitségedre.
Nekem is sokat segitettél.

Sok boldogságot!

mamadi # 2011.11.15. 07:45

Az 1954. februárban született nő 39 éves szolgálati idővel, el tud-e menni előrehozott csökkentett korengedményes nyugdíjba, valami módon.
Üdvözlettel: Mamadi

Veci # 2011.11.14. 21:52

vadkerti
A kollégád az idén elmehet előrehozott nyugdíjba, ami januártól korhatár előtti ellátás lesz . A tv.javaslat szerint lesz emelés, jövőre lehet dolgozni a minimálbér 18-szorosáig.

renéke
Magam is örülök, hogy jó kilátással leszel jövőre a táborunkban.

Fiúk és lányok!
Ne puskázzatok a másik topic-ban! Köszönöm mindenkinek a jókívánságokat.
gabusch, te mindik kitalálsz vlami meglepit, köszi!

Üdvözlettel Veci

crazy # 2011.11.14. 21:05

pejan!

Édesapám nagyon hasonló cipőben jár, mint te. 1952 február elején született, de neki csak június körül lenne meg a 42 év munkaviszonya. Viszont az új törvénnyel ezzel ő már nem ér semmit, hiszen hiába mondana fel (ő vagy a munkahely) nincs annyi felmentési ideje, hogy júniusig elérjen. Így elvileg csak 2014 augusztusában mehetne nyugdíjba (62 és fél évesen). Ezt nagyon nem akarta, így kerestünk más megoldást. A munkáltatója felmond neki idén dec. 31-el, és vállalja, hogy befizeti a TB-nek a nyugdíja összegét augusztusig (60 és fél éves koráig). A dolog szépséghibája, hogy - mivel egy néhány fős Kft.-ről van szó - ezt a 750 ezer körüli összeget apámnak zsebből kell fizetnie. De hát ez van. Október végén kezdte el intézni a papírokat, a munkaügyi központ 2 nap alatt kiadta a szükséges igazolást (persze ismeretség alapján), a nyugdíjintézetnél már a nyugdíját (járadékát) is kiszámolták, ami ráadásul több mint 10 ezer Ft-tal több lesz mint a jelenlegi fizetése (ami az adóváltozásokkal jövőre még csökkenne is), gondolom azért mert a korábbi munkahelyein a jelenleginél jobban keresett.
Úgyhogy ha nincs más út, akkor ez esetleg gyorsan megoldható (igaz kicsit költséges).

gabusch # 2011.11.14. 20:42

Veci !
A világ legnagyobb muzsikája Neked a hatvanadikra ??
:-)

!
Üdv: gabusch

renéke # 2011.11.14. 20:01

Kedves VECI.Elöször is sok boldogságot kivánok (szülinap).Mivel személyesen nem tudok köszönetet mondani itt köszönöm meg ,hogy tanácsodat megfogadva,ma 11.14-én bejelentettem az isk vezetőjének,a felmentési kérelmemet.Nem is tudta,hogy 60 éves leszek,jó tanáccsal látott el és támogatott.December végére kértem felmentésemet (8hónap)igy minden követelménynek megfelelek,az nyugdijazásnak.Hogy tudnám ezt ÖNNEK megköszönni??????.Annyira örülök,hogy ki sem tudom mondani,Üdvözlettel Ferenc

jozsi19510 # 2011.11.14. 19:01

Kedves Fórumozó Társaim!

Másik topikon olvastam, hogy Vecinek tegnap születésnapja volt!

Kedves Veci!

Utólag is kívánok Neked Még Sok Boldog Születésnapot
Erőben, Egészségben!
ÉLTESSEN A JÓ ISTEN MÉG NAGYON SOKÁIG!

Üdvözlettel:jozsi19510

vadkerti # 2011.11.14. 18:22

Kedves Fórumozók!!Kollégám nevébe kérdezném a következőt.Október17.-én töltötte a 60.évet.37éve szolgálati ideje van.Mik a kilátásai és még annyit kérdezné hogy jövőre dolgozhat e az ellátás mellett.Előre is köszönöm!!

pejan # 2011.11.14. 17:24

Köszönöm.

Veci # 2011.11.14. 14:05

pejan
A beírásomban nem előrehozott nyugdíjat, hanem a korhatár előtti ellátást fogalmaztam.
Szerintem, ha az idén megtörténik a felmondás, és a felmondási idő letöltése, akkor februárban elmehetnél (vagy a 90 nap letelte után) a korhatár előtti ellátásra.
A 7.§ (1) f) pontot így valahogy értelmezem, olvasd el a 41. oldalon a részletes indoklást.
Javasolom, hogy a szavazás után még újból értelmezzed ezt a pontot.

Üdvözlettel Veci

pejan # 2011.11.14. 13:29

Kedves Veci!
Többször felmerült az a tétel, hogy ha még idén beadjuk a felmondást és az lejár a megfelelő életkorig, akkor jár az előrehozott öregségi nyugdíj. Kicsit kutakodtam, s gondolom a tervezet 7. paragrafus f. pontjáról van itt szó (korhatár előtti ellátás megállapítása).
Ide kapcsolódik a kérdésem.
1952. január 25-én született férfi vagyok, a 42 éves munkaviszonyom kb. 2012. február 4-én lesz meg (mivel 2010. végén volt 40 év 330 napom). A mai szabály szerint február 5-től kérhettem volna az előrehozott öregségit -8,4 %-kal. Ha idén beadom a felmondást, annak lejárta után még kérhetem - ha nem is a nyugdíjat - de a korhatár előtti ellátást? Felmondási időm 90 nap, amelynek letöltésétől nyugdíj szándék esetén a KSZ szerint eltekint a munkáltató.
Előre is köszönöm a választ.
Üdv. pejan

Veci # 2011.11.14. 12:24

Naaa!!!
ITT van a nem nyugdíjasok utazási kedvezményének átalakítása (a korhatár előtti ellátottak ebbe a csoportba tartoznak):

Megszűnnek az utazási kedvezmények? Íme, a kormány tervei
http://www.femina.hu/…rmany_tervei
Kiket érinthet?
Egyes elképzelések szerint a pórul járó kisebb csoportok egyike lehet a 65 év alatti nyugdíjasok csoportja, vagyis, akik korengedménnyel vonulhattak nyugdíjba, és eddig igénybe vehették a kedvezményt.

A jelenlegi szabályok szerint ők évente 16 alkalommal 50%-os és kétszer 90%-os jegyet válthatnak.

A fogalomzavar itt is süt, de mi okosak vagyunk és értünk a szóból. A korhatár előtti ellátottak, korngedményes, korkedvezményes, jelenleg előrehozott nyugdíjasokat értheti korengedményeseknek a cikk írója.
Noooo! Megbocsátjuk neki, hiszen a törvényalkotók (szavazógépesek) is nagyon sokszor eltévesztik az egyes ellátások megnevezését.

Üdvözlettel Veci

fruzsi53 # 2011.11.14. 11:47

Kedves Korall54!

Köszönöm a válaszod! Sajnos a 40 év legfeljebb 2013-ban lenne meg, mert 5 évig jártam egyetemre, de előtte 2 évig főiskolára, amit az egyetem kedvéért otthagytam. Ezért van kevesebb időm. Még az a szerencsém, hogy a szünidei munkákat is beszámították a szolgálati időbe.
Segítségedet nagyon köszönöm.

lili.54 # 2011.11.14. 09:47

Köszönöm Veci!