Előrehozott öregségi nyugdíj

Korall54 # 2011.11.11. 13:18

fruzsi53
"Ha megvan a 39 év, hiányzik 12 hónap, akkor a levonási százalék 4,8% lesz?
Jól értelmeztem? "
Nem.
Ez esetben 3,6% lesz a csökkentés, mert kedvezményként max. 1095 napra vonatkozik a csökkentés kiszámolása.

Üdv: Korall (53-as nö)

Iceman69 # 2011.11.11. 12:13

Kedves Veci!

Kérlek, erősíts – vagy cáfolj meg az alábbi kérdésekben, jól gondoljuk-e, avagy nem:

1. ’53-as feleségem 2012 január közepén tölti be az 59-et, idén szeptembertől megvan a 40 év szolgálati ideje (a régi számítás szerint). Indokolja-e bármi, hogy még a törvény kihirdetése előtt lépjen az előrehozott nyugdíj/ellátás ügyében a munkáltatójánál írásban (folyamatban lévő ügy érdekében) , vagy ráér jövőre , vagy akár később bármikor – már ha hagyják dolgozni…? (a főszabályt úgy értelmezem, hogy a feltétel az ’53-as nő/min 37 év szolgálati idő max. 2012.dec 31-ig – szerintem mindkettő megvan/lesz)
  2. Amennyiben még idén kezdeményez, és jövőre megy el (előbb nem teheti), az ellátás kiszámítása az idei, vagy a jövő évi szabályok szerint történik-e?
  3. Lenne-e különbség az összegben a kétféle számítás szerint?
  4. Szolgálati/munkaviszonyán belül a ’90-es években volt 7-8 minimálbéres éve. Jól gondoljuk-e, hogy minél később megy el előrehozott ellátásba (vagy - ha eléri - később a Fidesz-féle 40 éves nyugdíjba), annál inkább javul a számítás alapjául szolgáló jövedelem alapja (a jelenlegi jobb bére miatt), és így a majd megállapítandó ellátása ( Leszámítva, ha közben valami egyéb brutális csökkentő módszert be nem vezetnek…)
  5. A hatályos Munka Törvénykönyve szerint már védett korban van, és ha elküldenék, akkor + 3 havi végkielégítés járna neki. De ha jól olvasom, ez a törvény e hónap végéig hatályos… Az új törvénytervezet kitér ennek módosítására is (95.§.(5)csendben kihagyva az előrehozott nyugdíj fogalmát…). Következtethetünk-e ebből arra, hogy azért a végkielégítés és védett kor megmarad-e?

Előre is köszönöm
Iceman69

fruzsi53 # 2011.11.11. 11:42

Kedves Korall 54!

2012. októberben leszek 59 éves. Ekkorra el is szeretnék menni nyugdíjba. Tehát 47-48 hónap hiányzik a 63 évből. Ráadásul nem lesz meg a 40 évem, ha minden jól megy talán a 39 igen. (ha nem akkor is csak néhány nap hiányozhat, ezt nem tudom pontosan kiszámítani az esetleg levont napok miatt.)
Jól értettem azt amit írtál:
Ha megvan a 39 év, hiányzik 12 hónap, akkor a levonási százalék 4,8% lesz?
Jól értelmeztem? Köszönöm a válaszod.

Mucu # 2011.11.11. 11:17

Kedves Fórumozók,
Moirához hasonlóan (52-es nő) a csökkentés nélküli előrehozotthoz csak januárban lesz meg a 40 évem. A tervezet 7. paragrafusa szerint csak 2011. dec.31-ig veszi figyelembe a szolgálati időt. Ez vajon nem azt jelenti-e hogy csak 39 évet vesz figyelembe és levonás lesz?
Köszönöm!

msmarple # 2011.11.11. 10:50

Mivel engem is érint a nyugdíjam ellátássá változása, szoktam nézni a fórumot. Sok kérdésem egyelőre nincs, a belenyugvás...
anyuka52 egyik bejegyzése nagyon megható volt számomra, mert én is hasonlót éreztem, amikor 2 éve problémám volt.
VECI! Nagyon köszönjük, hogy ennyit törődsz velünk!
És persze a többieknek is, akik tanácsot adnak, nagy segítség, hogy ez a fórum :)

HIldikó # 2011.11.11. 09:29

Józsi19510!
Nem tudom előbb megkezdeni a felmentési időmet, csak 2 hónappal a szülinapom előtt. Vagyis nov. 29.-én. Sajnos! Köszönöm a válaszodat!

jozsi19510 # 2011.11.11. 08:23

HIldikó!

"Nekem is az a félelmem, hogy mivel hivatalosan jan. 29.-én van az utolsó munkanapom, már nem fogom megkapni a jubit, mert a korhatár előtti ellátás már nem számít nyugdíjnak."
Nem ez lehet a gond a jubíleumi jutalommal, hanem az, hogy 2011. nov. 29.-én kezded meg a felmentési idődet!

Félő, hogy a 2011. évi … törvény
a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról 41.§-a akkorra hatályba lép!

http://www.parlament.hu/…63/04663.pdf

A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény a következő 93. §-sal egészül ki:
„93. § Ha a közalkalmazotti jogviszony 2011. december 31-ét követően szűnik meg, és a munkáltató a felmentést, a munkáltató jogutód nélküli megszűnését vagy a munkavállaló a rendkívüli lemondást a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvény hatálybalépését megelőzően közölte, a közalkalmazott a közléskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően, ezt követő közlés esetén a megszűnéskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően minősül nyugdíjasnak.”

Nem lehetne a felmentésed hamarabb elkezdeni?

Üdvözlettel: jozsi19510

HIldikó # 2011.11.11. 07:02

Korall54
Köszönöm a válaszod. Nekem is az a félelmem, hogy mivel hivatalosan jan. 29.-én van az utolsó munkanapom, már nem fogom megkapni a jubit, mert a korhatár előtti ellátás már nem számít nyugdíjnak. Már csak abban bízom, hogy, mivel 2011. nov. 29.-én kezdem meg a felmentési időmet, talán ezen még nem változtatnak. Szörnyű, hogy az embernek a munkában eltöltött éveinek utolsó hónapjait ilyen bizonytalanságban kell eltölteni. Minden reggel gyomorgörccsel ébredek. Mégegyszer köszönöm.
Üdv. Hildikó

attuska520101 # 2011.11.10. 22:24

Kedves Veci!

Jól veszem ki a beírásokból?
Ha most idén a munkáltatómmal kötök egy olyan megállapodást, hogy felmondási időmet elkezdem letölteni még az idén, és a felmondási időm jövő július elsejéig tartson, akkor elmehetnék csökkentett előrehozott nyugdíjba (ellátásba) 2012 július másodikával kezdődően? Esetleg előbb?
Mint írtam, 1952.01.01 a születésem ideje és már idén augusztusban meg volt a 37 év szolgálati időm.
A napokban kellene megfogalmaznom nyugdíjaztatási szándékomat írásban a munkáltató felé, mivel szóban kevesellték. Fizetős variációra nem nagyon lesznek kaphatók, talán a hosszabbított felmondási időre igen.
Nagyon nem szeretnék még két évet várni.

Pocak69 # 2011.11.10. 21:55

Nyugdijjal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni: sógorom 1952. augusztusban született, elvileg 2012. augusztusban elmehetne előrehozott öregségi nyugdíjba (most 42 év 80 nap szolgálati ideje van) Tudjátok-e, hogy lesz-e ebben változás, vagy sem? Jelenleg azon gondolkozik, hogy megpróbálja még idén elintézni a korengedményes nyugdíjazását (bár erre már csak néhány napja van, mert ha jól tudom, ezt a fogl. hivatalnál 30 nappal előbb be kellene jelenteni, és a korengedményes nyugdij lehetőség dec 31 él), ehhez viszont kb tudnia kellene, hogy mennyi a várható nyugdija, mert a munkáltatónak ezt be kellene fizetni a beadástól 2012.08-hóig (persze ha az előrezozott nyugdíjat nem törlik), ehhez kellene nekem egy viszonylag jól használahtó nyugdíjkalkulátor
Köszönöm

Korall54 # 2011.11.10. 21:38

HIldikó
Szerintem a főnököd rosszul tudja. Itt kell megnézni:
1992. évi XXXIII. tv.
Kjt. 78. § (4)
„Ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya – a fegyelmi elbocsátás büntetés vagy a 25. § (2) bekezdés b) 1. pontja szerinti áthelyezés kivételével – megszűnik és legkésőbb a megszűnés időpontjában nyugdíjasnak minősül [37/B. § (1), illetve (3) bekezdés], továbbá legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni.”

Ez jelenleg hatályos, de sajnos jövőre megváltozik. Talán akkor lenne esély a jubira, ha megkapnád a 8 hónapos felmentést, ami elkezdődik még most dec-ben és kifut jövőre.Ám nem tudni, hogy a most tárgyalás alatt levő, készülő új nyd. tv ezt majd hogyan írja felül akár visszamenőlegesen.

Itt a felmentés lehetősége, amit nem köteles a munkáltató megadni, csak adható!
1992. évi XXXIII. törvény a közalkalmazottak jogállásáról:
"30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt – a 30/A-30B. §-ban foglalt korlátozással – felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha

1. az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel {1997. évi LXXXI. tv 18/A. § (1) a) } legkésőbb a felmentési idő utolsó

napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi”

De mint írtam, ez sem lesz már jövőre.

Korall54 # 2011.11.10. 21:21

fruzsi53
http://www.kompkonzult.hu/…tato2011.pdf

Értelmezd az 1.1. pontot, főleg a 2. oldal tetején, valamint a nagy táblázatot.

Korall54 # 2011.11.10. 21:15

fruzsi53
A beírásodból úgy gondolom, hogy 53-as születésű nő vagy. Ha jól számoltam, akkor az 59-ik szülinapodig a közlésed alapján 38 év 279 napod lenne meg. A jelenlegi tv szerint a valorizált nettó béred 77%-a a számított nyd-ad, de ezt az összeget csökkentik a 40 évből hiányzó kb 15 hónap miatt, ami több mint egy év, 7,2%-kal, ez 36 hónapra, azaz 1095 napra van számítva. A csökkentés %-a attól függ, hogy az életkorodból mennyi hónap hiányzik a 63-ik szülinapodig. Pl. ha 61 éves és 3 hónapos lennél és 39 éved lenne, akkor 78,5 %-ra kiszámított nyd összege 2,1%-kal csökkenne, mert 21 hónap hiányzik az életkorodból, de csak egy év a 40 évből, tehát 21 X 0,1%
Ez elég kacifántos számítás, de ha megnézed a korhatáros táblázatban az 1. táblázatot és abban a férfiaknál írt csökkentéseket, abból lehet kikövetkeztetni, mert ott nincs odaírva a max. szó. A nőknél pedig nézd meg a három *-hoz írt lábjegyzetet.

the_1953 # 2011.11.10. 20:20

Kedves Válaszadók!

A T/4663 törvényjavaslat (http://www.parlament.hu/…63/04663.pdf)

alábbi részlete azt jelenti-e, hogy az az 1953-ban született nő, aki közalkalmazott, ha a törvény hatálybalépése előtt rendkívüli lemondással él, akkor 2012 december 31-ig előrehozott teljes vagy előrehozott csökkentett összegű nyugdíjba mehet el, attól függően, hogy mennyi a szolgálati ideje.(Annak ellenére, hogy ez a nyugdíjtípus megszűnik 2011.12.3
  • én.

41. §
A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény a következő 93. §-sal
egészül ki:
„93. § Ha a közalkalmazotti jogviszony 2011. december 31-ét követően szűnik meg, és a
munkáltató a felmentést, a munkáltató jogutód nélküli megszűnését vagy a munkavállaló a
rendkívüli lemondást a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti
ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvény hatálybalépését megelőzően közölte, a
közalkalmazott a közléskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően, ezt követő közlés
esetén a megszűnéskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően minősül nyugdíjasnak.”

Köszönettel the_1953

Veci # 2011.11.10. 19:23

megszivtam? Gábor
Nem nyugdíjat, hanem korhatár előtti ellátást kaphatsz.
DE a lényeg, hogy még 2011-ben megtörténjen írásban a felmondás, és kezd meg a felmondási idő letöltését, és mivel a felmondási idő áthúzódik 2012-re, így megkaphatod az ellátást. Ha nem az idén kezded meg a felmondási idő letöltését, akkor a tv. javaslat szerint nem lehetnél ellátott.

Üdvözlettel Veci

megszivtam? # 2011.11.10. 17:57

Kedves Veci!

Szeretném sürgős válaszodat kérni.
1952 01 28 születtem. A szolgálati időm 43év 6 hónap a hivatalos számítás szerint ez év szeptember-ig.
60 éves korom betöltése után 2012 febr 1, Van e lehető -ség nyugdíjba mennem.

köszönöm válaszodat P Gábor

HIldikó # 2011.11.10. 14:39

Tisztelt Fórumozók!
Következő kérdésben várom a segítségeteket. 2012. jan. 29.-én leszek 59 éves. 2011. nov. 27.-én lesz meg a 40 éves szolgálati időm, nem a munkaviszonyom. Tehát a nők 40 éves munkaviszony utáni nyugdíját nem tudom igénybevenni. Korhatár előtti ellátással szeretnék elmenni 2012. jan. 29. után. Ez eddig rendben is van. A munkáltatóm szerint nem kaphatom meg a 40 éves jubileumi jutalmat, mert az a 2 év amit a 40-ből iskolában töltöttem, az nem számít közalkalmazotti jogviszonynak, valamint azt mondja, hogy 2008 óta már nem kérhető a 40 éves jubileumi jutalom 35 év munkaviszony után.Vagyis, mivel nekem csak 38 év munkaviszonyom van az iskola miatt, én nem kaphatok jubileumi jutalmat. Szeretném, ha erre valaki tudna nekem válaszolni, mert ez igen rosszul érintene.

fruzsi53 # 2011.11.10. 12:26

Tisztelt Fórumozók!

Ha előrehozott csökkentett összegű ellátás jár, hogyan számítják? A törvénnyel tisztában vagyok, hogy 365 napig havonta 1%, 365 nap után havi 2%... stb. Azt nem tudom, hogy ha pl. 451 napom hiányzik, akkor az egész időszkra havi 2 %-ot számítanak, vagy 365 napig 1%-ot, az utána következő időre 2%-ot?
Segítségeteket köszönöm.

anyuka 52 # 2011.11.10. 09:33

Veci Kedves !

Köszönöm,hogy válaszoltál ujabb kérdésemre.

Kérdezed,hogy miért nem december 31.vel megyek nyugdíjba, hiszen ugy már jan.1.től emelést is kaphatnék.
Hát teljesen igazad van de a 40 éves jubileumi jutalmat munkáltatóm igérete szerint csak januárban tudja kifizetni ! amiben bizom nagyon.!!!
Mint irtam is neked, hogy ezért maradtam még a mai napig munkaviszonyban. (Tudod kisembernek minden fillér számít.) Remélem a tv.javaslatban a jubileumi jutalom eltörlése nem szerepel. (Ugye nem!? )

Köszönöm az eddigi és a jövőben felmerülő kérdéseimre küldött válaszaidat. Szép napot kivánok.

Tisztelettel: anyuka52

Veci # 2011.11.10. 09:23

peva55
Sajnos semmi lehetősége nincs nyugdíjba vagy korhatár előtti ellátásban részesülnie. A védettkor az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző 5 éven belül van (sógorod 63,5-5=59,5 évesen kerülhet a védettkorba). Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet elküldeni nagyon indokolt esetben (pl. megszűnik a munkakör). Ekkor viszont +3 havi végkielégítést kell fizetni a védettkorban lévő elbocsátott munkavállalónak, ha minimum 3 évet az adott munkahelyen dolgozott.
NODE! Ez a ma még hatályos tv. szerint van, most izzik a parázs vita a Parlementben a készülő új Munka törvénykönyv megalkotásában.

Üdvözlettel Veci

peva55 # 2011.11.10. 07:01

Szia Veci,

Az előzőhöz még annyit szeretnék, hogy van-e olyan, hogy védett kor nyugdíj előtt és azt mikortól lehet számítani.
Köszi
Üdv
peva55

peva55 # 2011.11.10. 06:35

Kedves Veci,

Sógórom megbízásából írok, illetve kérdezni szeretbék. 1954.febr.2-án született férfiról van szó, 14 éves korában kezdett, mint ipari tanuló, mai napig is dolgozik,sajnos a munkáltatója felmondással fenyegeti, fél, hogy elveszíti az állását.Az a kérdésem,hogy van-e valami olyan lehetőség az Ő számára, mellyel valamilyen nyugdíjba elmehetne.
Válaszodat megköszönve
peva55

Jucu52 # 2011.11.10. 06:29

http://adozona.hu/…nyugdij.aspx#rss

Bár részleteiben ismerjük, azért érdemes elolvasni ezt a kis összefoglalót

üdv.
Judit

Veci # 2011.11.09. 22:10

Moira52
IGEN!!!!

Maresz83
Szerintem jó lesz, legyen benne (a szó elszáll, az írás megmarad)! Közös megegyezés esetén azt kaphatod, amiben "közösen" megegyeztek.

anyuka 52

• Ha a jogosultsági időd is megvan, akkor öregségi nyugdíjas leszel.
  • Nem emlékszem ebből a 43 évből mennyi a közalkalmazotti. Ha legalább 35 év, akkor mwegkaphatod a 40 éves jubikeumi jutalmat. Nem értem, hogy miért nem 2011. dec. 31-től lennél nyugdíjas, hiszen akkor te is kapnál nyugdíjemelést.

Üdvözlettel Veci

anyuka 52 # 2011.11.09. 20:38

Kedves Veci és minden forumozó !

látom az irások alapján nagyon sokan vagyunk tanácstalanok és járatlanok nyugdíj ügyben. Nagy segítség Veci és a többi kedves ember segítő szándéka.
Ezt magam és mindannyiunk nevében köszönöm.
Nekem ujabb kérdésem van mer még mindig teljesen bizonytalan vagyok sok mindenben. 52 évben nőként születtem. Közalkalmazott vagyok szolgálati időm és munkaviszonyom megegyező. 2011 novemberéig 43 év. 2012 évben szeretnék nyugdíjba menni a 40 éves nőknek járó kedvezménnyel.
Kérdésem: 1) Nyugdíjas leszek e vagy az uj törvény értelmében ellátot?

1. A 2012 januárban járó jubileumi jutalmat megkapom e,vagy a tv. értelmében az 5 .hónap eltörlésre kerül ?

( mellesleg e miatt dolgozom ez évben még .

Köszönöm a választ. anyuka52.