Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2010.10.19. 14:39

Arany Géza!

A te előrehozott nyugdíjkorhatárod 61,5 év, ha 42 év szolgálati ideje van az 1954-ben született férfiaknak, akkor 60,5 év. Előtte 5 évvel lehetne bekapcsolódnod a PÉP-be. Ennek időpontja legkésőbb 2010.12.31.
Lyonee jártas a PÉP témában, hogy ebben az esetben mi a helyzet. Szerintem az 5 év PÉP idővel meglesz a 42 éved, úgy gondolom, hogy el tudsz menni PÉP-ben.
Várd meg Lyonee válaszát is.

Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

Annazsu # 2010.10.19. 17:11

Kedves Veci!

Köszönöm a válaszodat, már nagyon várom, hogy mi lesz abban a törvénymódosításban :P. Mikor kerül ez "nyilvánosságra"?
Üdv!

Veci # 2010.10.19. 17:18

Annazsu
Ha 2011. januártól lenne hatályos, akkor szerintem legkésőbb novemher közepéig (vagy előbb) dönteni kell, mivel a Közlönyben ki kell hírdetni, az pedig azt hiszem 45 nap.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.10.19. 17:23

Kedves Fórumozók!
Most aztán végképp nem vagyok képben. Olvasta valaki a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott interjút?

Selmeczi a nyugdíjról: Nem olyan rossz az a svéd modell
http://www.origo.hu/…-modell.html?…

A miniszteri megbízottnak szegezték az újságírók azt a kérdést is, hogy miképpen kerül vissza a pénz a tagokhoz, amire Selmeczi úgy válaszolt: "az a jövő kérdése, amit a második körben oldanak meg".

Üdvözlettel Veci

Dezsilia # 2010.10.19. 19:10

Kedves Veci!
Barátnőm 1951.-ben született, jelenleg kormánytisztviselő. Jogviszonya saját kérésére, két hónap felmentéssel 2010.12.30.napján megszűnik. 2010. 12.31. napjával igénybe venné az előrehozott nyugdíj lehetőségét.
Kérdései:
Jogosult-e a felmentési időre járó átlagbéren kívül végkielégítésre? (A minisztériumi jogviszonya kezdete: 2003.január 1.
2008-ban munkáltatója kifizette a 35 éves jubileumi jutalmát. A kormánytisztviselői törvényt értelmezve úgy tudja, nyugdíjba vonulása okán jogosult lesz a 40-évesre, de úgy mondják időközbeni jogszabály változás okán arra már nem jogosult.
Valóban így lenne?
Végül a kormánytisztviselői jogviszonya felmentéssel történő megszüntetéséről szóló munkáltatói értesítése birtokában már beadhatja-e a nyugdíjkérelmét, vagy azt csak 2010.12.31-én nyújthatja be?
Válaszodat barátnőm nevében előre is köszönöm.

Veci # 2010.10.20. 08:34

Dezsilia
Úgy értelmezem, hogy a barátnőd kérte a felmentését előrehozott nyugdíjba vonulás okán. A két hónap felmentési időről következtetek erre, de az a lemondás időtartama tudtommal.
Tekintettel arra, hogy én közalkalmazottként lettem előrehozott nyugdíjas, így a Kjt ide vonatkozó részét ismerem, mely szerint, ah a közalkalmazott kéri írásban a felmentését nyugdíjazás miatt, akkor nem jár végkielégítés, de a 40 éves jubileumi jutalom igen, ha 35 évnél több a közalkalmazotti jogviszonya.

Ha viszont rendes felmentéssel történik a jogviszony megszűntetése, akkor a Kjt szerint + 4 havi végkielégítés jár, mert 5 éven belül van az öregségi nyugdíjkorhatáron.
Nézd meg a Köztisztviselőkre vonatkozó tv-t a 15-19/A § és 49/E.§ -t:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Ha viszont a barátnőd nem saját maga kérte volna írásban a felmentését, hanem rendes felmentéssel szűnne meg a jogviszonya, akkor őt is megilletné, amit a Kjt szerint. Ha saját maga kérte, akkor nem.

Remélhetőleg válaszol olyan fórumozó is, aki járatosabb a Köztisztviselőkre vonatkozó törvényben.

Lépések a nyugdíjkérelemmel kapcsolatban:

• A munkáltatótól kapott felmentésről szóló papír birtokában, max 30 nappal korábban beküldheti a papírjait, kérelmet, mindenféle igazolást a Nyugdíjbiztosítónak.
  • Majd küldenek neki 10 napon belül hiánypótlásra kérő levelet (ezt hivatalból kell), ha nincs hiány, akkor nulla hiányt írnak. De szerintem a TB. igazolást még nem tudja beküldeni, mert azt a jogviszony utolsó napján kapja meg. Minden igazolás beérkezésétől számítva állapítják meg a nyugdíjat.
  • Ha minden adatot, igazolást, dokumentumot, nyilatkozatot beküld, utána az átvételt követő 22 napon belül határozatot kap. A Nyugdíjfolyósító 10 munkanapon belül utalja a nyugdíjat.
  • Ha nem számolják ki valamilyen okból ezen idő alatt a végleges nyugdíjat, akkor törvényi előírás szerint nyugdíjelőleget utalnak (erről végzést küldenek).
  • Amikor a végleges nyugdíjat kiszámítják, akkor kap végleges határozatot és visszamenőleg utalja a Nyugdíjfolyósító a nyugdíjat. Ennek a határideje 10 napon belüli.

ITT talál nyomtatványt a kérelem kitöltéséhez (K02 vagy K03-as):
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

vagyok2 # 2010.10.20. 15:40

Dezsilia

A barátnőd nyugdíjra jogosultsága miatt nem jogosult végkielégítésre, további jubjutra sem. A kérelmet beadhatja, ahogy kézhez kapja a munkáltatói iratokat, de azt csak a munkában töltött utolsó munkanapon kell átadni a munkáltató részéről. A nyugdíj folyósításának feltétele, hogy nem állhat olyan jogviszonyban, amely biztosítással járónak minősül, de az esetleges nyugdíj összege megállapításnak ez nem feltétele. Ha igazolja, hogy dec. 30-án megszűnik a kormánytisztviselői jogviszonya, az eljárást meg lehet indítani, a folyósítást viszont akkor kezdik, ha minden feltételt teljesített.

Dezsilia # 2010.10.20. 20:00

Kedves Veci és Vagyok2!

Válaszotokat továbbítom és természetesen barátnőm nevében is köszönöm.

üdvözlettel dezsilia

anett53 # 2010.10.21. 02:08

Tisztelt Szakértök,

1953 januári születésü nö, 38 év szolgálati idövel (közalkalmazott) rendelkezem, jelenleg munkanélküli vagyok.Mikor mehetek elörehozott öregségi nyugdijba, változott e vagy várhatóan változik e a közeljövöben erre vonatkozóan jogszabály.Ma olvastam az egyik hirportálon, hogy 38 év szolgálati idövel rendelkzö nö 57 éves korban mehet elörehozott öregségi nyugdijba.
Elirás lehetett, vagy valami módosítás várható?
Köszönöm a választ,
Anett53

zisz # 2010.10.21. 06:05

Tisztelt Fórumozók!
Tudja-e valaki, hogy az Alkotmánybiróság döntött-e már a végkielégítésekkel kapcsolatos beadványokkal?
Szép napot mindenkinek!

Veci # 2010.10.21. 06:36

anett53
Az 1953-ban született nő a ma még hatályos törvény szerint 59. szülinaptól kérheti előrehozott nyugdíja megállapítását. Te gondolom álláskeresésit kapsz (91+179 nap), ha ez lejár és nem tudsz elhelyezkedni, akkor álláskeresési segély a megfelelő feltételek megléte esetén 6 hónap. Ha 58 évet betöltöd akkor a nyugdíj előtt állók munkanélküli segélyét, ezeket a Munkaügyi Központnál érdeklődd. Ez utóbbi esetekben az ellátás az idén 29.400 Ft.

ITT találsz rá tájékoztatást:

Ha betöltöd az 59 évet, kérheted az előrehozott nyugdíj megállapítását, a nyugdíj összegét a 12. § szerint számítják
A munkanélküli ellátások időtartama szolgálati időnek számít, de nem rontja le a nyugdíj összegét. Ha ezzel elérsz a 40 év szolgálati időhöz, akkor csökkentés nélküli nyugdíjra számíthatsz, ha nem változtatnak a törvényen.
ITT a nyugdíjtörvény a 18/A § vonatkozik rád:

Valahol én is olvastam még az idén is azt, amit te, de ez már régi információ, csak az 1951-ben született nőket érintette, és már 2009-től nincs gyermekek után járó kedvezmény sem. A mellékelt nyugdíjtörvény 18. § foglalkozik a nyugdíjkorhatárral.

Az életkorra vonatkozó törvénymódoítási javaslatról, elgondolásról nem hallottam.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

anett53 # 2010.10.21. 14:44

Veci,
nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást,
Anett

gaborek # 2010.10.22. 14:14

Kedves Fórumozók!
1989-től két évig GYED-en, majd egy évig GYESen voltam. Beszámít-e a szolgálati időbe ez az időszak? Mert a törvényt olvasva "amennyiben megfizették a járulékot", nem egészen világos.
Ha valaki tudja, írja meg.!
Köszönöm szépen

gizi52 # 2010.10.22. 14:40

T. Szerkesztőség!

1952. októberében születtem. 2011. április 2. napján szerzem meg a 40 éves munkaviszonyomat. Köztisztviselő vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy van-e arról valami hír, hogy esetleg csökkentik jövőre a 8 hónap felmentési időt? 2011. januárban ki szeretném venni az időarányos szabadságomat, február elejétől pedig a 8 hónap felmentési időmet tölteném. Pont október elejére, mikorra mehetek előrehozott öregségi nyugdíjba, jogosult lennék a 30 éves jubileumi jutalomra is, mivel kevesebb mint 2 év lesz hátra a 30 éves jubileumi jutalom eléréséig. Lehet, hogy nem jól értelmeztem, de ha valaki felmentési időt kap, akkor annak már nem jár a 30 éves jubileumi jutalom?
Mindkét kérdésemre várom megtisztelő válaszukat:

Üdvözlettel: Gizi52

T.István # 2010.10.22. 18:13

Tisztelt Nyugdíjszakértó!

1951-ben született férfi vagyok, 2011 februárjában, ha Isten is úgy akarja, meglesz a 42 év munkaviszonyom, ugyanazon év májusában szándékozom (60 évesen), előrehozott öregségi nyugdíjba menni. A Nyugdíjfolyósítónál úgy tájékoztattak, hogy 2011.január 01.-től, az a személy, aki az öregségi nyugdíjkorhatár (62 év)elérése előtt távozik, nem teljes összeget, hanem „büntetésként”,- ebben az esetben 8,4%-kal kevesebb nyugdíjat kap(Ezt a rendeletet még az előző kormány hozta a majdani megszorítások részeként). Az új kormány igazságosabb nyugdíjpolitikát (is) hirdetett, ezért megnyugtatást szeretnék kapni arról, hogy 100%-os összeget kap az a férfi, aki 42 ledolgozott évvel a háta mögött 60 évesen ott akarja hagyni az aktív munkát!

T.István

ágimama # 2010.10.22. 20:27

Kedves István!
Nagyon rossz, sőt igazságtalan hírt kell közölnöm. Szinte hihetetlen, de igen az a 60 éves férfi aki ledolgozta a 42 évet csökkentett összegű előrehozott nyugdíjat kap. Sajnos ezt jól tudom, mert a férjem ugyanebben a cipőben jár, csak nem 42, hanem 44 éves munkaviszonya van, és 60 évesen jövőre "CSÖKKENTETT" összegű nyugdíjba mehet. Igazságtalan, Tökéletesen. De azt hiszem, hogy mindenki tudja nem ez az egyetlen dolog ami igazságtalan a világunkban.
Ági mama

ágimama # 2010.10.22. 20:30

Franciaországban az aszfaltot felszedik az emberek,. sztrájkolnak, mert 60-ról 62 éves korra viszik fel a nyugdíjkorhatárt, de a bárgyú magyar mindent elvisel.
Remélem, hogy ez a tény felkelti a kormány figyelmét is. Ha novemberben állítólag tárgyalják a nők 40 év után nyugdíjba vonulását, talán akkor valaki felszólal a férfiakért is. Megérdemelnék, hogy legalább annyit kapjanak mint mi nők

T.István # 2010.10.23. 08:05

Kedves Ágimama!
A nők 40 ledolgozott év utáni teljes összegű nyugdíja abszolút igazságos, ugyanez lehetne a férfiak esetében 42 év után(idén 40 év után teljes a nyugdíj, de jövőre 42 év után már csak csökkentett, -nem durva ez?). A nyáron volt aláírásgyűjtés, hogy a Parlament tűzze napirendre az idén a férfiak ügyét is, nem tudom milyen eredménye lett ennek. Az előző kormány népnyomorító intézkedéseit(főleg azt ami még nincs is hatályban), nem lenne muszály az újkormánynak maradéktalanul átvennie!
T.István

Veci # 2010.10.23. 12:25

T.István
A nyugdíjtörvény már 2010.01.01-től hatályban van. Az aláírásgyűjtés következményeként az AB úgy tudom a nyugdíjkorhatár újratárgyalását javasolja, ami nem kötelezi a parlamentet annak visszaállítására.
DE ez év szept. 14-én Gúr Nándor (MSZP) által lett beadva módosító indítvány a férfiakra vonatkozólag, de most nézem a tárgysorozatba vételt elutasítva.

2010.10.21. Ifjúsági, szociális bizottság a bizottság nem vette tárgysorozatba

ITT az alábbit olvashatod (szöveges PDF megnyitáaával):
http://www.parlament.hu/…om.irom_adat?…
Képviselői önálló indítvány
2010. évi ... törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997 . évi LXXXI. törvény módosításáról

1. § A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997 . évi LXXXI . törvény (a továbbiakban . Tny.)
18. §-a a következ ő új (2a) bekezdéssel egészül ki:
„(2a) Teljes összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult a (2) bekezdésben meghatározottakon túl az is, aki

1. legalább negyven év szolgálati idővel rendelkezik, valamint
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj . 5.

(1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.”

Általános indokolás
A legalább 40 év szolgálati idővel rendelkező munkavállalók nemt ől függetlenül a ledolgozott
éveik és az ország gazdaságának er ősítése érdekében tett er őfeszítéseik eredményeképpe n
méltóvá válnak addigi keresetük alapján számított 100%-os értékű öregségi nyugdíjellátásra, a
szolgálati idő számításának megváltoztatása nélkül .
Részletes indokolás
Az 1 . §-hoz
A rendelkezés rögzíti, hogy életkortól függetlenül teljes összeg ű előrehozott öregségi nyugdíjr a
jogosult az, aki legalább negyven év szolgálati id ővel rendelkezik, feltéve, hogy az általános
szabályok szerint a nyugdíj megállapításakor nem áll biztosítási jogviszonyban, vagyi s
foglalkoztatási jogviszonyát legkésőbb a nyugdíj-megállapítás kezd ő napjától megszünteti.

Ez így lenne igazságos. Anno én Korózs Lajosnak a fórumnapon megírtam a nők és férfiak közötti különbségtételre vonatkozólag az 1953-ig született férfiak vonatkozásban. A válasz az volt, hogy amikor 62 évre emelkedett a nyugdíjkorhatár, akkor a nőknek 55-ről emelkedett hét évvel, a férfiaké két évvel és ezzel kívánták "visszaadni" az 52-53-ban született nők esetében az 59 év és 40 év szolgálati viszony alapján a csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjat.

Sajnos a mostani kormány csak a nők esetében kívánna lépést tenni, egyenlőre a férfiakkal kapcsolatban (talán?) később. Igazságtalan, főleg amit a férfiak átlagéletkora is alátámaszt.

Üdvözlettel Veci

T.István # 2010.10.23. 18:35

Tisztelt Veci!
Köszönöm az alapos tájékoztatását!
T.István

Öreg Csezi # 2010.10.25. 07:17

Tisztelt Fórum!

2011.03.07-én töltöm be az 57-ik évemet, 37 év munkaviszonnyal rendelkezem.
Közalkalmazott vagyok.
Kérdésem milyen módón kérelmezhetem az előnyugdíjat, milyen számú jogszabályra hivatkozhatok kérelmem munkáltatómhoz történő beadásakor?

köszönettel

sztaga54 # 2010.10.25. 07:18

Egy kis remény a 40 év szolgálati idővel rendelkező nőtársaimnak.
A múlt héten írtam Dr. Iván László képviselő úr parlamenti e-mail címére, melyre alábbiak szerinti választ kaptam:

"Tisztelt Iván László Úr!
Arra várnám a válaszát, hogy az alábbi két hírnek van-e, lesz-e folytatása? Lassan már novembert írunk és a sajtóból egyáltalán kapunk tájékoztatást ebben témában.
„A Fidesz elnöksége garantálja, hogy ha a párt kormányra kerül, negyvenévnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül, minden nő nyugdíjba mehet - jelentette be Navracsics Tibor" (2010.01.15.)
"Iván László, a Fidesz szakpolitikusa a Népszavának azt nyilatkozta, hogy végleges döntést előre láthatóan az október 13-i kormányülésen hoznak, utána terjesztik be a vonatkozó javaslatot a parlamentnek." (2010.08.02.)
Elkészült-e már a törvényjavaslat a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosításáról, a 40 év szolgálati idővel rendelkező nők öregségi nyugdíjjogosultságával összefüggő módosításokra."
Kérem mielőbbi válaszát reménykedhetünk e, hogy ebből törvény lesz még ebben az évben.

Válasz:
Válaszom: igen, még ebben az őszi időszakban lesz kormánydöntés: a nők 40 év szolgálati idő után saját döntésük szerint teljes értékű öregségi nyugdíjra jogosultak lesznek. Figyelje a nyilatkozatokat.
Üdvözlettel : Prof.Dr.Iván László ogy.képviselő

Veci # 2010.10.25. 10:44

Öreg Csezi
57 éves életkorban a ma még hatályos törvény szerint nem lehet előrehozott nyugdíjba menni. Nem tudom, hogy nőként vagy férfiként érdeklődsz.
A nyugdíjtörvény 18/A §. a nők esetében a 18/B § (3) b. pont a férfiakra vonatkozik. Sajnos te még az életkori feltétellel nem rendelkezel.
ITT a tv.:

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.10.25. 10:47

sztaga54
Köszi a tájékoztatást, esetleg a férfiakra vonatkozó valami reményt nem jelzett a professzor úr.
Majd figyeljük a nyilatkozatokat, a parlamenti eseményeket. Ügyes voltál, hogy megkerested a képviselőt és megosztottad nőtársaiddal. Várjuk a fejleményeket.

Üdvözlettel Veci

sztaga54 # 2010.10.25. 11:14

Az alábbi hírre találtam, hátha valakit érdekel...

http://adohirek.hu/…s-elott.html

A korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj átalakítás előtt áll.
Méltánytalan lenne, ha a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíjat egyik napról a másikra megszüntetnék. Nagy Anna kormányszóvivő szerint az új koncepció megszületéséig a kormány meg fogja hosszabbítani a mostani rendszert, de már az új feltételek bevezetésén is dolgoznak. 2010. év végén a most érvényben lévő szabályozás hatályát veszti, az újakat viszont majd a munkakörülmények megváltozásának figyelembe vételével fogják kidolgozni.