Előrehozott öregségi nyugdíj

anyuka 52 # 2011.11.09. 20:33

Kedves Veci és minden forumozó !

látom az irások alapján nagyon sokan vagyunk tanácstalanok és járatlanok nyugdíj ügyben. Nagy segítség Veci és a többi kedves ember segítő szándéka.
Ezt magam és mindannyiunk nevében köszönöm.
Nekem ujabb kérdésem van mer még mindig teljesen bizonytalan vagyok sok mindenben. 52 évben nőként születtem. Közalkalmazott vagyok szolgálati időm és munkaviszonyom megegyező. 2011 novemberéig 43 év. 2012 évben szeretnék nyugdíjba menni a 40 éves nőknek járó kedvezménnyel.
Kérdésem: 1) Nyugdíjas leszek e vagy az uj törvény értelmében ellátot?

1. A 2012 januárban járó jubileumi jutalmat megkapom e,vagy a tv. értelmében az 5 .hónap eltörlésre kerül ?

( mellesleg e miatt dolgozom ez évben még .

Köszönöm a választ. anyuka52.

Maresz83 # 2011.11.09. 19:25

Kedves Veci!
Köszönöm válaszod nagyon hasznos volt számomra.Mivel régebben kértem segitséget az adatokat újból leirom:

1953 01.23 születtem tehát, 59 éves 2012 január 23 leszek a 40 évem 2012 március 31 -én lesz meg.Mumkáltatóm közalkalmazotti felmentési időt biztosit decemberig a ledolgozandó 4hó , 2012 januártól 4hó( munka nélküli )fizetett felmentési időt.
Közös megegyezéssel a jubileumi jutalommal ,amit a felmentési idő végén kapok meg.
Kérdésem, hogy az irásbeli dokumentumok közös megegyezés tartalmazza a jubileumi jutalomra irányuló dátumot összeget?
korrektnek tartom a vezetőséget , de a 2012 es változásoktól Törvény módositásoktól félek.
Előre is köszönettel:Maresz83

éva1952 # 2011.11.09. 15:54

gabusch!
Igen, gubanc van, mivel 8 évvel ezelőtt a munkahelyemet felszámolták, és aztán évekig a beteg anyámat és apámat gondoztam, hogy ne az öregek otthonába haljon meg, hanem a családja körében, és voltam járadékos is.
Hát képzeld, ezért van "csak" 36 év 8 hónapom, és ezért lesz jövőre meg a 37. Egyébként 17 éves korom óta becsületesen dolgozom. Nem értem, miért a gubancon jár az eszed, ha nem tudsz a kérdésemre válaszolni és jóindulatú segítséget nyújtani, akkor miért ítélkezel?
Örülj, hogy neked meglesz! Örülök neki.

Moira52 # 2011.11.09. 14:58

Kedves Veci!

Köszönöm a gyors választ. A válaszod szerint jövőre is elmehetek, csak akkor korai ellátásba?
Kérlek ezt erősítsd meg nekem, hogy jól értem-e.

Köszönettel

Veci # 2011.11.09. 13:39

sasara
A 40 évben a munkaviszony+gyerekekkel otthon töltött idő együttvéve kell 40 évnem meglenni. Nekem 3 gyermekem van, de összesen kb. 6 évet voltam velük otthon. Akinek 1 gyermeke van, max. 3 évig volt otthon, akkor neki nem 32 év munkaviszony kell, hanem 37 év. Ha valakinek 3 gyermeke van és otthon volt velük max. 9 évet (gyerekenként 3-3 évet), akkor is csak 8 évet számítanak be a 40 év jogosultsági időbe.

Üdvözlettel Veci

sasara # 2011.11.09. 12:58

Veci!

Én olvasom, de abból ez számomra nem derül ki.
Viszont a 18.§ (2b) mit is takar?:

(„2b) A (2a) bekezdés tekintetében jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.
Itt nem írnak passzív gyesről!
Változatlanul nem tudom, mire gondol a Molnár László, az említett linken?! Ez csak az ő értelmezése, ez miből olvasható ki?
Másrészt a 32 év oké, de a hiányzó 8 év hány gyerekkel egyenértékű, ill. mi van 2 gyermek esetén, vagy 1 esetén?

Veci # 2011.11.09. 11:48

sasara
A szolgálati időbe szerintem beleszámít a passzív gyes, de a nők 40 év jogosultsági idejébe kétséges, Bár a napokban írta egyik fórumozó társunk, hogy oda is beleszámítják.
ITT a nyugdíjtörvény, te is olvasd el a nyugdíjtörvény 37.§-nál leírtakat, de kérdezd meg a Nyugdíjbiztosítót is : http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)

major50
Ugyanannyi lesz az emeléssel növelten, a szülinapodtól öregségi nyugdíjjá minősül és nem számítják újra, itt átnevezésekről van szó, meg máshonnan folyósítják 2012-ben a nyugdíjat és a korhatár előtti ellátást.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.11.09. 11:33

vacsi
A "liebling"-nek írt válaszom nem azonos a te eseteddel. Te az 59. szülinapodtól kérheted a korhatár előtti ellátást, de előtte lévő naptól meg kell szüntetni a Munkaügyi Központban az ellátást. A 39 évbe mi az ami benne van? A mostani nyugdíj előtti munkanélküli ellátás is? Mikor kértél szolgálati idő megállapítást? Ha nincs 40 év szolgálati időd (nem a nők kedvezményes jogosultsági ideje), akkor csökkentett ellátást kaphatsz, ha a szülinapodtól kéred megállapítani.

Moira52
Neked kell döntened, ha nincs meg a 40 év szolgálati időd, akkor mindenképpen csökkentett ellátást kaphatsz. Ha úgy döntenél, hogy az idén, legkésőbb dec. 31-től kérnéd az előrehozott nyugdíj megállapítását (dec. 30. az utolsó munkaviszonyban töltött nap), akkor a megállapított, csökkentett összegű nyugdíjra megkapod a 4,2 %-os emelést, de január 1-től ez is átalakul korhatár előtti ellátássá.
Az idén jó a valorizációs szorzó, de azt nem lehet tudni, hogy 2012-ben jobb vagy rosszabb lesz-e.
Lehet, hogy megvárnám a február eleji korhatár előtti ellátást, ami a 40 év szolgálati idő alapján teljes összegű lesz, mert a csökkentés pár nap miatt hátrányosabb lehet (ezt mindig nehezen számítottam ki, Lyonee érti jobban).
ITT a törvény: http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)
18/A. §
(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a csökkentés mértéke a társadalombiztosítási nyugdíj megállapításának időpontjától az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára, de legfeljebb 1095 napra - 40 év szolgálati időnél
a) 1-365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,1 százalék,

1. 366-730 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,2 százalék,

Azt hiszem ezzel rosszabbul járnál.

Üdvözlettel Veci

major50 # 2011.11.09. 11:10

Kedves Veci !

1950.0213.án születtem. 45 év szolgálati idővel egy felszámolt cég háttérrel 2010. 02.13-tól előrehozott öregségi nyugdíjba mentem. Ez az ellátási forma 2012. 01.01-én megszűnik, felváltja egy más ellátási forma. Ennek az összege mennyi lesz? A 2011. 12.31-én folyósított előrehozott öregségi nyugdíj összege, vagy ez is emelkedik a nyugdíjemelés mértékével? 2012. 02.13-án újraszámolják a nyugdíjamat? Vagy az akkori segély összegével azonos lesz? Elnézést kérek a sok kérdésért. A megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Major László

sasara # 2011.11.09. 11:03

Veci!

Most akkor mi van?

http://adozona.hu/…rhatar_.aspx#…

Szolgálati idő: kinek tanácsos a nyugdíjbiztosítóhoz fordulnia?
Jogosultsági időként figyelembe vehető a passzív gyes? Olvasói kérdésre Molnár László, nyugdíjszakértő válaszol.

....
A kérdésére, amely a gyermekneveléssel összefüggő gyermekgondozási segély "passziv jogon" történő folyósításának beszámíthatóságára irányul, a válasz egyértelmű, ezen időszak jogosultsági időként figyelembe vehető.
...

Újfent kérdem, akkor most mi az igaz, mert a szolgálati időbe is beszámít. Itt legalább is ezt olvastam, azt hiszem Te Veci meg is erősítetted!

Bocs! Lehet, hogy ez nem ide való, de már keveredik a két topik.

Moira52 # 2011.11.09. 09:21

Kedves Veci!

Teljes összegű előrehozott öregségi nyugdíjba szerettem volna menni 2012.február 1-én. A munkaviszonyom január 31-én szűnik meg.

A törvényjavaslatot úgy értelmeztem, hogy ez már nem lesz lehetséges.
1952-ben születtem, de csak 2012 január 6-án lesz meg a 40 év szolgálati időm. Sajnos az biztos, hogy előbb nem, mert már megkértem a szolgálati idő megállapítását és mindent beleszámoltak ,ami lehetséges.( A nők kedvezményes nyugdíját nem vehetem igénybe, mert abba a főiskola nem számít bele)

Mit tehetek? Menjek el még az idei évben csökkentett összegű előrehozott nyugdíjba?

Előre is köszönöm a segítséget.

vacsi # 2011.11.09. 07:56

Kedves Veci,
én is 53-as nő vagyok (jan.8-i), így nagy figyelemmel kísérem az eseményeket. Annál is inkább, mert két éve vagyok munka nélkül, jelenleg nyugdíj előtti munkanélküli segélyen, 39 év szolgálati idővel, ebbe minden beletartozik.
Megakadt a szemem "liebling"-nek írt válaszodon, hogy "Ha most kilép a cégéből, akkor csak az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor mehet nyugdíjba, és nem kaphat korhatár előtti ellátást, mivel a szülinapig nem lenne munkaviszonyban."
Ez pontosan mit jelent, ilyennel még nem találkoztam.
Ne haragudj, hogy ezzel zavarlak, de nagyon érdekel, köszi! vacsi

cinege53 # 2011.11.09. 07:46

Kedves Veci, köszönöm a törődést, de sajnos már minden apai-anyait beszámoltunk, így jön ki dec. 31-re a 40 év. Így jártam....
Köszönök minden segítséget, és további sikeres fórumozást!
Cinege

Veci # 2011.11.09. 07:23

liebling
Ha most kilép a cégéből, akkor csak az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor mehet nyugdíjba, és nem kaphat korhatár előtti ellátást, mivel a szülinapig nem lenne munkaviszonyban.

A korhatár előtti ellátást csak akkor kaphatná 2012-ben,ha

• vagy a felmondási ideje letelik a szülinapig, szerintem talán egy hosszabb felmondási időt megadhatna neki a főnök, az úgyis le kellene dolgoznia, a vállalkozásnak nem származna belőle hátrány anyagilag, édesapád meg el tudna menni nyugdíjba (a Mt. nem tiltja a hosszabb felmondási idő megadását). A lényeg ez esetben, hogy írásban történjen a felmondás, és legkésőbb dec. 31-én megkezdje a letöltését. Számoljatok vissza, hogy hány nap kell a szülinapig.
  • vagy a korengedményes nyugdíjra lenne megállapodása és a befizetés is megtörténik. Akár a jelenlegi munkáltatója által (amit példaként írtam), vagy ha a te cégedbe átmegy. Egyik esetben sem tudom, hogyan bonyolítható le.

Nem azt írtam (legalábbis nem azt szándékoztam), hogy mindenáron a te cégedbe menjen át, de fontos, hogyha ezt választjátok, akkor jogi és pénzügyi szakemberrel konzultáljatok. Nem tudom hogyan vitelezhető ki, nincs ehhez ismeretem.
Korhatár előtti ellátást 2012-ben folyósítják, aki rendelkezik a szolgálati idő és életkori feltétellel az idén, az még előrehozott nyugdíjat kap, de ez az ellátás is 2012-től korhatár előtti ellátássá alakul. Édesapád az idén a szolgálati idő feltétellel rendelkezik (43 év szolgálati idő), de az életkorival nem, mivel még nem töltötte be a 60. évet.

Üdvözlettel Veci

liebling # 2011.11.08. 22:31

Kedves Veci!

Köszönöm a válaszát!
Édesapám 14 éve dolgozik a cégnél, tehát a felmondási ideje 30+25 = 55 nap.
Akkor ha jól értelmezem szavait, édesapám előtt 3 lehetőség van:

1. Megvárja a rendes öregségi nyugdíjat.
  2. Könyvelővel és jogásszal egyeztetve megpróbálom átléptetni a saját cégembe és onnan elintézni a korengedményes nyugdíjat.
  3. Kilép jelenlegi cégéből. Minden ellátmány nélkül vár márciusig, és korhatár előtti ellátást igényel.

A 3. verziónál még az idén ki kell lépnie ? Miért fontos a felmondási idő ? A korhatár előtti ellátás most is létezik ? Mik a feltételei ?
Elnézést a sok kérdésért, de alaposan szeretném körüljárni a témát.
Előre is köszönöm segítségét.
Tisztelettel: Liebling

liebling # 2011.11.08. 22:31

Kedves Veci!

Köszönöm a válaszát!
Édesapám 14 éve dolgozik a cégnél, tehát a felmondási ideje 30+25 = 55 nap.
Akkor ha jól értelmezem szavait, édesapám előtt 3 lehetőség van:

1. Megvárja a rendes öregségi nyugdíjat.
  2. Könyvelővel és jogásszal egyeztetve megpróbálom átléptetni a saját cégembe és onnan elintézni a korengedményes nyugdíjat.
  3. Kilép jelenlegi cégéből. Minden ellátmány nélkül vár márciusig, és korhatár előtti ellátást igényel.

A 3. verziónál még az idén ki kell lépnie ? Miért fontos a felmondási idő ? A korhatár előtti ellátás most is létezik ? Mik a feltételei ?
Elnézést a sok kérdésért, de alaposan szeretném körüljárni a témát.
Előre is köszönöm segítségét.
Tisztelettel: Liebling

lagi53 # 2011.11.08. 22:22

Kedves Veci!
Köszönöm a válaszodat. Sajnos a felmentésre vonatkozó válaszod elszomorított.
A Kjt szerint most is el lehetett volna kezdeni a felmentési időt, mivel az az 59. születésnapomig kitartott volna.A jelenlegi törvények szerint a felmentést az előrehozott nyugdíjra szerettem volna kérni.
További jó egészséget, és hála a sok önzetlen segítségért.

Veci # 2011.11.08. 21:57

lagi53

• Te az idén nem rendelkezel az előrehozott nyugdíj életkori feltételével (még nem vagy 59 éves).
  • A korengedményes nyugdíjra a megállapodásra pedig a törvény nem kötelezi a munkáltatót (pláne a köszférában).
  • Csak az 59. szülinapod utáni naptól mehetsz korhatár előtti ellátásra (egyébként az idén még előrehozott nyugíjak és korengedményes nyugdíjak is 2012-től korhatár előtti ellátássá alakulnak).
  • A felmentési idő csak adható, de nem kötelező megadni, ha a munkavállaló kéri a felmentési időt. A jubileumi jutalom pedig az előrehozott nyugdíj esetében jár 35 év közalkalmazotti jogviszony esetén, azt nem tudom a korhatár előtti ellátásra is ez fog vonatkozni.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.11.08. 21:50

liebling

• Szerintem 99,99 %, hogy megszűnik 2012-től az előrehozott nyugdíj (nov 24-én szavaznak)
  • az idén csak korengedményes nyugdíjba tudna menni. Van olyan ismerősöm, a fórumon is vannak, akik ezt próbálják, hogy befizetik a cégnek a korengedményes nyugdíj összegét a cég pedig a Nyugdíjfolyósítónak. Nem tudom ezt számvitelileg hogyan lehet kivitelezni (jogi szakemberrel konzultálni)
  • Ha a munkáltatójánál régóta dolgozik (ezt nem írtad), akkor számoljátok ki, mennyi felmondási ideje lenne. Ha 20 évnél régebb óta, akkor a felmondási idő 30+60=90 nap lenne, Ebben az esetben az idén felmondana írásban, megkezdené a felmondási idő letöltését és a szülinap után elmehetne korhatár előtti ellátásra.
  • Itt a Munka törvénykönyve 92.§: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
  • nem tudom, hogy annak van-e akadálya, hogy a te cégedbe átmenne- és te fizetnéd ki a korengedményes nyugdíját. Ugyanott vagytok, mintha a saját cégével meg tudnának egyezni, hogy apukád fizetné be a cégnek, és ők a Nyugdíjfolyósítónak. Könyvelőd járson utána.

Üdvözlettel Veci

Fria # 2011.11.08. 21:49

gabusch!
Én nem tipikus 53-as diplomás nő vagyok, mivel a 70-es években volt időszak önhibámon kívül, hogy nem volt módom nyáron dolgozni - szerződésem jun 15-ig szólt-, egy rövid időszakban meg családon betegség miatt- akkoriban nem volt ápolási lehetőség- kellett segítenem. Akkor még 30 év kellett a teljes nyugdíjhoz, így gondoltuk belefér. 2012- novemberére összejön a 39 év,de beérném 38- al,is ha rendes nyugdíjas státuszt megkapnám.
Lehet, hogy többet képzeltem Czunyiné Bertalan Judit módosító indítványába miszerint 1952 után született nők és 1951 után született férfiak, akik korkedvezményre és előrehozott, illetve csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra egyaránt jogot szereztek, és így az idei év végéig elmehetnének előrehozott, illetve csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjba. Eléggé zavaros, csavaros megfogalmazás. Itt arra gondoltam, ha valakit felmentenek 2011-ben akkor rendes nyugdíjas lesz, mivel egy beindított folyamat, mert máshogy nem szerezhet lehetőséget 2011 -ben diplomás nő.
Többször kifejtettem, hogy nekünk is visszamenőlegesen vonják el szerzett jogainkat az utolsó pillanatban. Nem akarom elhinni, hogy tényleg megteszik, pedig bíztam bennük. A járadék nem szerzett jog, magasabb rendű jogszabállyal nyugdíjunkig bárkit nagy meglepetés érhet, aki ezt a formát válassza. Látod még mindig reménykedem, és minden mondatba, ami megjelenik próbálom beleerőszakolni számunkra kedvező, méltányos bánásmódot.
Üdv:

Ulrika (törölt felhasználó) # 2011.11.08. 21:37

Veci ! Jól olvasom Gabus beírását, hogy aközalkalmazottaknak a 40 éves jub. jutalom elúszik?Annak is, akinek már az idén megvan a 40 év szolg. idejecsak jövőre júli végén lesz 59 éves?Köszi a válaszod előre is.

Veci # 2011.11.08. 21:36

vmarcsi53
2012-ben már nem lesz előrehozott nyugdíj, de közalkalmazottként az 59. szülinapod utáni naptól kérheted a korhatár előtti ellátást. Vagy ha meglesz a 40 év jogosultsági időd, akkor öregségi nyugdíjba mehetsz.
Felmentési idő a munkavállalói felmentési kérelem esetén esetleg adható, sok helyen nem adják meg. A felmentési idő megadását a törvény nem kötelezi, mert a munkavállaló mond fel. Ez nem azt jelenti, hogy biztos nem adják meg neked.

cinege53
Ez rosszul jött ki, hogy dec 31-el lesz meg a 40 év jogosultsági időd. A Nyugdíjbiztosítótól január 1-től kérjed a nyugdíj megállapítását. Véletlenül nincs olyan időd, pl középiskolás koroidban nyári munka, amivel hamarabb meglenne a 40 éved? Ha mégis lenne néhány napo, akkor még az idén elmehetnél nyugdíjba. Kutasd fel az emlékeidet.
Egyébként a papírjaidat kb. dec. közepén elég lesz elküldeni.

Üdvözlettel Veci

gabusch # 2011.11.08. 21:28

@vmarcsi
Nyugi..
1)a szolgálati 40 meglesz
2)az 59 is eljőő(nekem júni 3-n,Neked meg júliusban)
3)szépen elmegy a nyári szünet is és nyugiban Balcsizunk és úszunk és bicózunk és lekvárokat főzünk:-)
4)Aug.31...megszüntetjük a közalkalmazotti jogviszonyunkat
5)Szept.1-től kérjük a korhatár alatti ellátásunkat=előrehozott nyugdíj a lánykori nevén
(valami érdekesség:a 84 éves pedagógus öregszüléim is ezt tették annó,mert szeptembertől jó nyuggernek lenni :-)
üdv:gabusch53

Veci # 2011.11.08. 21:27

Fria
Te félreérted a szöveget, ott korkedvezmény későbbi érvényesítéséről van szó.
Itt az indoklás:
Indoklá s
Lehetnek olyan 1952 után született nők és 1951 után született férfiak, akik korkedvezményre é s
előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra egyaránt jogot szereztek, ezért 201 1
végéig elmehetnének előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjba . A módosító
indítvány lehetővé teszi, hogy ezt a jogukat továbbra is érvényesíthessék . Így nem kell választaniuk a
között, hogy idén nyugdíjba vonulnak vagy megvárják, amíg a megszerzett korkedvezmény alapjá n
korhatár el őtti ellátást vehetnek igénybe.

Az én értelmezésem szerint, aki korkedvezményes munkakörben (egészségre ártalmas) korkedvezményt szerzett és ezzel a ma még hatályos tv. szerint akár előrehozottba elmehetne, de ezt megteheti később is, nem kell az idén igénybevegye (ami később korhatár előtti ellátás lesz nekik is).

Üdvözlettel Veci

gabusch # 2011.11.08. 21:09

@lagi53
Ez van...a legtöbb önkormi nem ad ma egyetlen nap felmentési időt sem..sem 40 éves jubit:-(
Én nagyon sajnálom magunkat,és bosszankodva és irígykedve konstatálom azok beírását, akik arról írnak,hogy elkezdték:

• a 8 hónapos/4 hónapos/2 hónapos felmentésüket..

Pest megye és sok-sok önkormányzat már hónapok-évek óta nem ismeri ezt a fogalmat:"felmentési idő"