Előrehozott öregségi nyugdíj

Öreg Csezi # 2010.10.25. 12:08

Köszönöm a választ.
Férfi vagyok és konkrétan arra a megoldásra gondolok, hogy "előnyugdíj".
Tudomásom szerint ennek a feltétele a betöltött 57 év és legalább 33 év munkaviszony.
Ez csak akkor lehetséges ha a munkaadó egyösszegben kifizeti a hátralévő nyugdíjjárulékot, amely a korkedvezményes nyugdíjkorhatárig vissza van.Ez esetemben 54-es születésűnél 59 év.
van ilyen?

köszönettel

Veci # 2010.10.25. 13:38

Csezi
Ebben az évben a korengedményes nyugdíj (amiről írhatsz, vagy gondolsz) csak az 1953-ig születettekre vonatkozik. Borsik Jánosék szeretnék, ha továbbra is lenne korengedményes nyugdíj lehetőség. Egyébként nem tudod jól, 37 év kell és nem 33 év.
Itt olvashatsz a korengedményes nyugdíjról:
http://www.onyf.hu/?…
A korengedményes nyugdíjazás esetén nem nyugdíjjárulékot, hanem a nyugdíjat+postaköltség+nyugdíjemelést kell a munkáltatónak egy összegben befizetni a Nyugdíjfolyósítónak, ha megállapodást köt a dolgozóval. Ez az előrehozott nyugdíjkorhatárig, nagyon sok pénz, szerintem egyre kevesebb munkáltató vállalja fel ilyen hosszú időre.

Egyébként, ha nem változna a törvény, akkor a te öregségi nyugdíjkorhatárod 63,5 év előrehozott nyugdíjba 60,5 évesen akkor mehetsz majd, ha lesz 42 éved (18/B § (3) b. pont). Ha nem lesz 42 éved, akkor csak 61,5 évesen a ma még hatályos tv. szerint.
Egyébként már rég nincs ilyen, hogy "előnyugdíj", már előrehozott nyugdíj van.

Tudomásom szerint ennek a feltétele a betöltött 57 év és legalább 33 év munkaviszony.” Ez a lehetőség legutóljára az 1951-ben született nőknél és úgy tudom, aki 2008-ban volt 60 éves férfiakra (1948) vonatkozott.

Korkedvezményes nyugdíjba pedig azok mehetnek hamarabb, akik egészségre ártalmas munkát végeztek, férfiaknál 10 év ilyen munkakör esetén 2 év korkedvezmény, további 5 évenként újyabb 1 év korkedvezményt kaphat.

Olvsad el sztaga54 beírását itt a tied alatt.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.10.25. 17:45

Várhatóan meghosszabbítják a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj rendszerét
http://www.mti.hu/…zeret-509160

Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfőn az MTI-nek megerősítette, a kormány várhatóan meg fogja hosszabbítani a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj jelenlegi rendszerét. Az új koncepcióra még várni kell.

A korengedményes és a korkedvezményes nyugdíjról szóló szabályozás az év végén hatályát veszti. Nagy Anna kormányszóvivő vasárnap a Kossuth Rádió Krónika című műsorában mondta el: szeretnék átalakítani a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj rendszerét is, figyelembe véve a munkakörülmények változását.

Elmondása szerint méltánytalan lenne, ha egyik napról a másikra szüntetnék meg a fennálló rendszert. Ezért várhatóan meg fogják hosszabbítani, ezzel egy időben viszont meg kell születnie az új koncepciónak is, ami alapján új korengedményes és korkedvezményes rendszert lehet bevezetni - jelentette ki, hozzátéve: a mostani szabályok meghosszabbításáról még az ősszel dönt a kormány.

Soltész Miklós az MTI-vel azt közölte, a kormánynak az a szándéka, hogy a jövő évben maradjon fenn a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj rendszere, az új koncepció előkészítése még folyik.

Üdvözlettel Veci

medmad # 2010.10.26. 16:24

medmad
jo napot.arra a kérdésre várnám a választ,hogy évekkel ezelött megszüntették a ruhai vegytisztito veszélyességét,igy megszünt mint veszélyes munkakör.
tehát a kérdés az volna hogy ameddig létezett és mondjuk lett már 2 év korkedvezménye,az a korkedvezmény meg maradt-e a mai napig, vagy a törléssel a meg szerzett évek is elvesztek
egyébkén a törlésre azért került sor mert a gépek koszerüsödtek és zárt rendszerüvé vált.

köszönettel jandra

Veci # 2010.10.26. 16:45

jandra
Nem veszett el a megszerzett korkedvezmény. Javasolom, hogy kérj szolgálati idő megállapítást a Nyugdíjbiztosítótól, küld be a korkedvezményt igazoló papírt is. 2006-ig más volt a szabályozás, de gondolom te már korábban szereztél jogosultságot.
ITT olvashatsz a korkedveményes nyugdíjról:http://www.onyf.hu/?…

ITT találod a nyomtatványt a szolgálati idő megállapítási kérelemhez a K01 vonatkozik rá:
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2010.10.26. 16:47

Szerintem a megszerzett korkedvezmény marad.
Ha 10 éven belül vagy a rád érvényes nyugdíjkorhatártól, kérj szolgálati idő megállapítást. Erre a veszélyes munkakörre külön hívd fel a figyelmet!

Lyonee # 2010.10.26. 16:49

Veci!
Nem ismételni akarlak, csak míg irogattam, Te előbb elküldted a választ. Azért jó, hogy egy véleményen vagyunk!

Veci # 2010.10.26. 18:31

Kedves Lyonee!
Csak véletlen volt, hogy nekem sikerült előbb elküldeni a választ. Meg is lepődtem, mert kb. 15 perccel korábban kezdtem válaszolni, de közben utána néztem a korkedvezménnyel kapcsolatos dolgoknak, meg kikerestem a linkeket. Te erősítettél meg engem, hiszen anno te segítettél megértetni velem a korkedvezmény és a korengedmény közötti különbséget. Szép estét kívánok!

Üdvözlettel Veci

gizi52 # 2010.10.26. 18:39

Kedves Veci!

Nem sürgetni akarlak, de amennyiben már tudsz valamit, várnám a választ! Izgatott vagyok, hogy lesz-e jubileumi jutalom vagy sem? Nem mindegy! Főleg, ha beleszámít az is a nyugdíjba.
Köszi: Gizi52

Veci # 2010.10.26. 19:08

gizi52
Bocs elsiklottam a kérdésed felett. A köztisztviselőkre vonatkozólag kevés az ismeretem, én közalkalmazottként lettem nyugdíjas.
ITT találod a törvényt: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

A 17 § foglalkozik a felmentési idővel, a jubileumi jutalommal a 49/E § foglalkozik

(5) A közszolgálati jogviszonyának megszűnése esetén a köztisztviselőnek nyugdíjazásakor ki kell fizetni

1. a nyugdíjazása évében esedékessé váló jubileumi jutalmat;
  2. a 30 év közszolgálati jogviszony után járó jubileumi jutalmat, ha a jubileumi jutalomra jogosító szolgálati idejéből 2 év vagy ennél kevesebb van hátra,
  3. a 35 év közszolgálati jogviszony után járó jubileumi jutalmat, ha a jubileumi jutalomra jogosító szolgálati idejéből 3 év vagy ennél kevesebb van hátra,
  4. a 40 év közszolgálati jogviszony után járó jubileumi jutalmat, ha a jubileumi jutalomra jogosító szolgálati idejéből 4 év vagy ennél kevesebb van hátra.

Arra nem tudok mit válaszolni, hogy változik-e a köztisztviselőknél a felmentési idő, olyan gyakran módosítják mostanság a törvényeket, ezt nem tudnám megmondani.
A nyugdíjalapba úgy tudom napi 20.420 Ft-ot számítanak be.

A nyugdíjjárulék fizetés felső határának egy naptári napra jutó összege

2009. CXXX. tv. (Költségvetési tv.) 70. § (1) bek. és az 1997. évi LXXX. tv. (Tbj) 24. § (2) bek.
20.420,-Ft/nap

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.10.26. 19:11

Gigi52
A 18. § foglalkozik a felmentési idővel.

Üdvözlettel Veci

gizi52 # 2010.10.27. 10:27

Kedves Veci!

Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást!

Üdv.: Gizi52

Gabicsek # 2010.10.27. 20:51

Sziasztok!
Sztaga54!
Ennél jobb hírt mostanában nem olvastam. Már kezdtem aggódni:) De a bizti az lesz, ha már meglesz a törvény. Én reménykedem, jan. 20-a körül meglesz a 40 évem, már megvan a nyugdíjbiztosítótól a napjaim kiszámlálásáról a határozat.

Kedves Veci!
Te tudsz már valamit ezzel kapcsolatban?
Gabi

Gabicsek # 2010.10.27. 20:55

Kedves Veci!
Még egy kérdés, mert látom, szakember vagy.
Úgy hallottam, ügyészségeknél 6 hónapról 3 hónapra levitték a felmentési időt. Ha behozzák az új törvényt a 40 éves munkaviszonyra vonatkozóan, valószínűleg megyek nyugdíjba.
Tegyük fel, lesz törvény és január 1-jén hatályba is léptetik, a felmentési idő munkaviszonynak számít még? Ugyanis március 24-én kapnám a 40 éves jubileumit (remélem, nem törlik el), tehát ha felmentési időre esne, akkor is megkapnám, vagy csak azután érdemes majd kérnem a nyugdíjazásomat?
Elvileg ebben az esetben 1-2 hónapot kellene már csak dolgoznom, van még 22 nap szabim is:)
Köszi:
Gabi

Veci # 2010.10.28. 06:34

Gabi
Köszönöm, hogy így gondolod, hogy szakember vagyok. Hát igen, de nem jogi :-)
Sok mindennek utána jártam, de a köztisztviselőkkel kapcsolatban nem sok az ismeretem. Nézd meg, amit Gigi-nek írtam.
Ettől többet nem tudok felmentés ügyben. DE eddig úgy volt (szerintem így is marad), hogy a jubileumi jutalmat a jogviszony ideje alatt ki kell fizetni. A felmentési idő is szolgálati idő része, hiszen még jogviszonyban vagy.
Jelenleg még úgy van, ha nyugdíjazás okán nincs meg a teljes 40 év köztisztviselői jogviszony akkor is jár, ha 4 év hiányzik, vagyis legalább 36 éved van (közalkalmazottaknál 35 év).
Majd figyeljed a törvénykezést, ha hatályba lép, és a benne foglaltak ismeretesek lesznek (mert ugye azt nem lehet tudni, mit, hogyan fognak számolni, nincs róla információ, esetleg lesznek-e kikötések benne), akkor szerintem én mielőbb meglépném.

Nézd meg az ügyészségi dolgozókra vonatkozó, ma még hatályos törvényt (én nem mélyedek bele): http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

gerd # 2010.10.28. 07:53

Kedves Veci ! Kissé megkésve, de köszönöm a válaszod, hivatkozással Rád, várom Lyonee válaszát is. Üdv. Arany Géza

Veci # 2010.10.28. 10:00

Géza!
Másold be ide a kérdésed, hogy Lyonee ne keresgélje. Ha tud válaszolni egyébként ő reagálni fog.

Üdvözlettel Veci

sárgarózsa # 2010.10.28. 14:05

1952-ben született közalkalmazott nő vagyok. 2010-ben rendelkezem 40 év munkaviszonnyal, ebből 2011. márciusában 35 év közalkalmazotti jogviszonyom lesz. Kértem az előrehozott öregségi nyugdíjazásomat, kérésemre köteles-e felmenteni a munkáltató? Jár-e a 8 hónap felmentési idő és a 40 éves jubileumi jutalom?
Válaszukat köszönöm!

Veci # 2010.10.28. 15:58

sárgarózsa!

Tudtommal nem kötelezhető a munkáltató a 8 hónap felmentésre. Szerintem érdeklődd meg mennyit adnak. Ha rendes felmentéssel a Kjt 30. § (1) e. pontra hivatkozva kéred a felmentést írásban, akkor a betöltött 35 év közalkalmazotti jogviszony esetén kaphatsz jubileumi jutalmat.
A felmentési időt úgy számoljátok vissza, hogy a születésnapodon, vagy később teljen le.
Lyonee járatosabb a jubileumi jutalom kérdésben, biztos válaszol és megerősít, ha jól tájékoztattalak. Érdemes addig maradni, amíg elmúlik a 35 év közalkalmazotti jogviszony, ne hagyd veszni az 5 hónap jubileumi jutalmat. Neked a 40 év szolgálati idővel a ma még hatályos törvény szerint is csökkentés nélküli nyugdíjat számolnak a nyugdíjtörvény 18/A § (1) alapján.
ITT a nyugdíjtörvény: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2010.10.28. 16:24

"Érdemes addig maradni, amíg elmúlik a 35 év közalkalmazotti jogviszony, ne hagyd veszni az 5 hónap jubileumi jutalmat."
Ezt nem értem.
Jubileumi jutalmat és felmentési időt csak akkor kaphat, ha a kjt. 30. § 1) e)-re hivatkozva kéri a felmentését. Ha megadják, akkor bőven meglesz a 35 év szolgálati idő a 8 hónap felmentési idő lejártáig,nincs mire vigyázni. Ha nem adják meg, akkor esélye sincs 40 év közalkalmazotti jogviszony betöltése előtt a jubileumi jutalomra.

A munkáltató nem köteles kérésedre felmenteni, viszont semmilyen más esetben nem jár jubileumi jutalom 35 év közalkalmazotti jogviszony után. Ha neked kell lemondani a közalkalmazotti jogviszonyodról, akkor nem jár semmi, a 2 hónap lemondási időt le kell dolgoznod.
A munkáltatód még nem reagált?

Lyonee # 2010.10.28. 17:10

Kedves Géza!
Amennyiben az a feltétel is fenn áll, hogy a foglakoztatásod ellehetetlenül, akkor igénybe tudod venni e PÉP-et.
A határozott idejű szerződést 2015. aug. 1-ig kössétek, mert akkor lesz meg a 42 év közalkalmazotti jogviszonyod, az életkori feltétel (60,5 év) már áprilisban teljesülni fog, de előbb nem mehetsz nyugdíjba, mert mindkét feltételnek teljesülnie kell. A 3. feltétel is teljesül, hogy előrehozott nyugdíjba mehetsz 5 éven belül.
2015. aug. 2-án 60,5 éves leszel (bőven) 42 év szolgálati idővel, és nyugdíjba mehetsz. Vigyázz, már csak ebben az évben lehet belépni a PÉP-be!

Gabicsek # 2010.10.29. 20:35

Kedves Veci!

Köszönöm a nagyon gyors választ! A nyugdíjbiztosítók szerint 2011. január 20. körül lesz meg a 40 évem (hozzáadták azt a két hónapot, amit még 14 évesen nyáron dolgoztam), a munkaviszonyom hivatalosan 1971. március 24-től van elismerve, tehát márciusban kell kapnom a 40 éves jubileumit. Azt gondoltam, azt még megvárom, ha behozzák az új törvényt. Egyébként ezzel kapcsolatban egy másik fórumon ezt olvastam, hátha valakit érdekel: (2010. opktóber 25-i hozzászólás, és az azelőtti héten zajlott a levelezés)

"„Tisztelt Iván László Úr!
Arra várnám a válaszát, hogy az alábbi két hírnek van-e, lesz-e folytatása? Lassan már novembert írunk és a sajtóból egyáltalán kapunk tájékoztatást ebben témában.
„A Fidesz elnöksége garantálja, hogy ha a párt kormányra kerül, negyvenévnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül, minden nő nyugdíjba mehet – jelentette be Navracsics Tibor“ (2010.01.15.)
„Iván László, a Fidesz szakpolitikusa a Népszavának azt nyilatkozta, hogy végleges döntést előre láthatóan az október 13-i kormányülésen hoznak, utána terjesztik be a vonatkozó javaslatot a parlamentnek.“ (2010.08.02.)
Elkészült-e már a törvényjavaslat a társadalombiz­tosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosításáról, a 40 év szolgálati idővel rendelkező nők öregségi nyugdíjjogosul­tságával összefüggő módosításokra."
Kérem mielőbbi válaszát reménykedhetünk e, hogy ebből törvény lesz még ebben az évben.

Válasz:
Válaszom: igen, még ebben az őszi időszakban lesz kormánydöntés: a nők 40 év szolgálati idő után saját döntésük szerint teljes értékű öregségi nyugdíjra jogosultak lesznek. Figyelje a nyilatkozatokat.
Üdvözlettel : Prof.Dr.Iván László ogy.képviselő"

Szóval akkor lehet lesni a nyilatkozatokat, akiket ez érint:)

Egyébként azt is olvastam valahol, hogy ha valaki nyugdíjba megy majd bárhogyan is, ha jövőre megy nyugdíjba, jobban jár, mintha 2012-ben. Bővebb magyarázatot még nem találtam, de azt hiszem azért,m ert jövőre még bruttóból számolják, utána már csak nettóból. Ha hülyeséget írtam, akkor bocsika, de így rémlik.
Mindenesetre a fórumotokat folyamatosan figyelemmel fogom kísérni, ha már szerencsére rátok találtam.
Mindenkinek üdv. és még egyszeri köszi Veci, az ügyészségi szolgálati viszonyról szóló törvényt majd átbogarászom.
GAbi

Veci # 2010.10.30. 07:21

Kedves Gabi!
Figyelni lehet és kell a nyilatkozatokat.

• Egyébként 2012.12.31-ig a ma még hatályos törvény szerint a 12. § szerint, nettóból számolnak. A 40 év szolgálati idő alapján a nyugdíjalapból kiszámolt átlagkereset 80 %-át.
  • 2013.01.01-től számolnak bruttóból, a számítás a 20. § szerint a TB (állami nyugdíj) esetén 40 évre 66 %, ha magánnyugdíjpénztári tag is (bár addig még mi lesz a sorsa a mai állás szerint nem lehet tudni), 48,8 %-ot számítanak a TB nyugdíjnak.
  • Nem tudom igazolni és cáfolni sem, de korábban egy fórumozó társunk (kb. számszaki ember) kiszámolta mindkettő szerint és azt írta email-ben, hogy lényegesen kevesebb lenne a nyugdíja 2013-tól.
  • A nyugdíjszámításnál eddig március végéig kormányrendeletben megadott adatok alapján számoltak, tehát amit az idén számolnak nem biztos, hogy úgy jön ki a végeredmény jövőre is. Ezt azzal tudnám indokolni, hogy a férjemnek kiszámoltuk a várható nyugdíját anno a 2009-es kalkulátorra és a 2010-es kalkulátorral is. Kb. 4-5 %-al az idén kevesebb lenne a nyugdíja. Ez nem azt jelenti, hogy később is ilyen arány alakulhatna.

ITT találsz nyugdíjkalkulátort, a táblázat alján megvannak az előző évek kalkulátorai:
http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx

Máskor is nézz be ebbe a fórumba, mert figyelemmel kísérjük a fejleményeket és egymást tájékoztatjuk.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

gyene # 2010.11.01. 06:55

Kedves Fórumozók!

1955-ben született nő vagyok, 1969-től dolgozom.
Nekem, már bőven megvan a 40 év szolgálati időm.
Kormányunk igérete szerint a nők már 40 év szolgálati idő után nyugdíjba mehetnek,
függetlenül attól, hány évesek!
2010 október közepére jelezték a parlamenti szavazást!
Nem tudom, hogy jogerőre emelkedett-e ez az igéret?
Átsiklottam felette?

Köszönöm a választ! gyene

vagánycsaj # 2010.11.01. 08:12

Kedves gyene!

Én is ebben acipőbe járok. Lesem a híreket,de semmi.Elhalasztották a döntés.Reméljük azért lesz belőle valam.üdv