A szavazás ebben a hónapban,novemberben lesz.
Előrehozott öregségi nyugdíj
Igaz-e, hogy csak azok a nők mehetnek 40 év szolgálati idő után nyugdíjba, függetlenül attól, hány évesek, ha szültek 3 gyereket?
Állítólag ez szerepel az előterjesztésben.
Üdv:
Lujzi
KEDVES VECI ÉS LYONEE !
NAGYON SZÉPEN KŐSZÖNÖM VÁLASZOTOKAT !
MOSTMÁR ÉRTEM MIÉRT NEM AKAR FELMENTENI A MUNKÁLTATÓM !AZ 58.SZÜLETÉSNAPOMON BEADTAM A FELMENTÉSI KÉRELMEMET /GONDOLTAM LEGYEN IDŐ MINDENRE/
CSAK SZÓBAN KAPTAM VÁLASZT ,NINCS PÉNZ NEM TUDJÁK MEGADNI A 8 HÓNAP FELMENTÉSI IDŐT ! ÉS ÍGY AKKOR A JUBÍLEUMI JUTALOM SEM JÁR?
2011 JÚNIUS 7.-ÉN LESZEK 59 ÉVES.
MIT TEGYEK?
KÖSZÖNÖM VÁLASZOTOKAT!
sargarozsa
Kedves 40 éves szolgálati idővel rendelkezők!
Legyetek még türelemmel, várhatóan novemberben "kerül" a parlament elé (1 hónap csúszással), már a híradásokból nem esik szó, egyik fórumozó társunknak írt válaszként erről Iván úr.
Lujzi
Hol találtad az előterjesztést? Még arról nem hallottam, hogy a gyermekszám is szempont lenne, addig semmi nem ismeretes (számomra), amíg nem kerül a Parlament napirendjére. De bármi benne lehet akár.
De ne rémísztgessük egymást.
Aggályosnak tartom viszont, hogy a férfiakat miért kell kihagyni, ez negatív megkülönböztetés szerintem és sokak szerint.
Üdvözlettel Veci
sárgarózsa
Ez-az, amiről írtunk mindketten. Ha nem kapod meg a felmentést a Kjt. 30.§ (1) e. pont szerinti felmentési kérelemre, akkor ha jól értem Lyonee válaszát, esélyed sincs megkapni a jubileumi jutalmat, mert a 35 év közalkalmazotti jogviszony esetén csak az előbbi felmentés esetén van lehetőség.
Kb. most a közalkalmazottak "megszorításaként" ezzel is spórolni lehetne. Sajnálom, ha nem adják meg a felmentés teljes időtartamát.
DE Lyonee biztos válaszol.
Üdvözlettel Veci
Kedves Fórumozók!
Meg tudná nekem valaki mondani, hogy a prémium évek programban miért csak az előrehozott öregségi nyugdíjkorhatár idejére akarnak velem megállapodást kötni és miért nem a rendes öregségi nyugdíj korhatárra, mikor öt éven belül azt is elérem?
Az előrehozottban ugye már csak csökkentett (-8,4%)nyugdíj van?
1952. aug.19-én született ffi vagyok. 25 éves közt.viselői jogviszonnyal.
zajos
Nem veled akarnak kiszúrni, de így szól a rendelkezés. Az igaz, hogy az előrehozott nyugdíj már csökkentett lesz, max. 8,4 %-al.
A PÉP-ről itt olvashatsz:
TÁJÉKOZTATÓ a prémiumévek programról és a különleges ...
http://www.google.hu/search?…
Hidd el a biztos nyugdíj még csökkenteten is több lesz, mint a PÉP összege, amiért még heti 12 órát is dolgozol. Szerintem fogadd el, amennyi bizonytalanság van most a köztisztviselők jogállásában. Jelenleg számodra a legjobb megoldás tényleg a PÉP lenne szerintem.
Ha viszont felmentenének (rendes felmentéssel) és megkapnád a végkielégítést, annak meg az adó mértéke lenne magas.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
Nagyon köszönöm a válaszodat és hogy időt szánsz rám. Még akkor is, ha nem egészen nyugtattál meg. Pontosan az általad is javasolt alábbi tájékoztatóban nem értem a leírtakat.
3. § (1) A prémiumévek programban való részvétel feltétele, hogy
- a programban részt vevő legfeljebb 5 éven belül előrehozott öregségi nyugdíjra vagy az öregségi nyugdíjra való jogosultság életkori és szolgálati idővel kapcsolatos feltételeit megszerzi, feltéve, hogy előrehozott öregségi nyugdíjra nem jogosult, illetve csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjban nem részesül,
Ezek szerint senki nem mehet el rendes öregségi nyugdíjba a PÉP-ből, hiszen az előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultság életkori és szolgálati idővel kapcsolatos feltételeit mindenki előbb teljesíti, mint az öregségi nyugdíjra való jogosultság életkori és szolgálati idővel kapcsolatos feltételeit.
Akkor meg miért írja a rendelkezés „vagylagosan”.
Nem arról lehet szó, hogy aki öt éven belül az öregségi nyugdíjra jogosultság feltételeit megszerzi, de jelenleg (a megállapodás megkötésekor) előrehozott öregségi nyugdíjra nem jogosult annak a prémium évek a rendes öregségi nyugdíjba vonulásig szól?
Természetesen, ha az előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultság életkori és szolgálati idővel kapcsolatos feltételeit a köztisztviselő megszerzi, akkor kérheti a csökkentett előrehozott nyugdíj megállapítását, mert ebben gondolom a köztisztviselői határozatlan idejű jogviszony határozott idejű szerződéssé történt átalakítása senkit nem akadályozhat meg.
Ugyanakkor a „feltételnek” csak az öregségi nyugdíjra vonatkoztatva van értelme, hiszen ha csak valamikor majd öt éven belül érem el az előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultságot, akkor most eleve nem lehetek jogosult rá!?
Ami miatt ez engem érdekel az az, hogy 40 évi szolgálati idő felett (jelenleg) évenként 2 %-ot emelkedik a nyugdíj összege. Persze lehet, hogy ez 2013. után nem így lesz, de hogy akkor hogy lesz azt még senki nem tudja. Ezért szeretném, ha én dönthetném el majd 2013-ban, hogy számomra melyik lesz a kedvezőbb: az előrehozott öregségi nyugdíjt választani, vagy a 70% ellenére is a szolgálati idő növelése mellett dönteni.
Bocsánat ha kicsit hosszú voltam, de számomra tényleg nagyon ellentmondásos ez az a) pontot.
Nem így gondolod? Üdv. Zajos
zajos!
Nem biztos. Van, aki soha nem lenne jogosult az előrehozott nyugdíjra, PÉP-re viszont igen.
Pl. 25 év közszolgálati jogviszonnyal, + 5év munkaviszonnyal rendelkezik, vagyis 30 év szolgálati idővel, most 58-59 éves férfi, előrehozott ny-ra nem lesz jogosult soha, de 5 éven belül rendes nyugdíjra igen, mert az ahhoz szükséges szolgálati ideje (megvan), meglesz. Persze feltétel a foglalkoztatás ellehetetlenülése is.
Rövid időre nem érdemes belépni a PéP-be, a felmentéssel és végkielégítéssel jobban jársz. Persze az adózást is vedd figyelembe.
Na meg a szolgálati időt is, mert lehet, hogy szükséged lesz az előrehozott nyugdíjhoz a PÉP éveire is.
A válasz kérdésedre, mert a jogszabály úgy rendelkezik. A PÉP egy mentőöv azoknak, akik a közszférában munkanélkülivé válnak, koruk miatt már elhelyezkedni sem tudnak, de még nem lehetséges a nyugdíjazásuk. Csak addig az időpontig lehet a PÉP-re szerződést kötni, amíg a közszolga valamilyen nyugdíjra nem lesz jogosult.
Tisztelt Fórumozók!
Arra a kérdésemre, hogy mikor kerül a nők 40 évi szolgálati idő utáni öregségi nyugdíjazásával kapcsolatos törvény a parlament elé Iván professzor úr a következő választ adta:
"Több váratlan esemény miatt időben tolódott a Kormány döntése a nők 40 évi szolgálati idő utáni öregségi nyugdíjazásával kapcsolatosan. Tegnapi információm szerint a Kormány a napokban hozza meg a végleges döntését ezzel kapcsolatosan. A nyugdíjakkal kapcsolatos szakmai előkészítés ugyancsak folyamatban van, erre vonatkozóan még nem tudok nyilatkozni.
Tisztelettel üdvözlöm :
Prof. Dr. Iván László országgyűlési képviselő"
Tisztelt Fórumozók!
Abban kérném a segítségetek, hogy az apósom 1941.04.11-én született meg van neki a 40 éves munkaviszonya! ő mikortól mehet nyugdíjba vagy előre hozott öregségi nyugdíjba? És ha tudnak akkor ehhez milyen papírok kellenek?
Előre is köszönöm aki ebben segíteni tud nekem!
Andi
Andi
Szerintem elírtad a születési dátumot. Az 1941-ben született már nyugdíjas.
Az 1951-ben született férfi a 60. szülinapon kérheti az előrehozott nyugdíja megállapítását, de ez msx. 8,4 %-al csökkentett lesz.
ITT a nyugdíjtörvény a 18/B §. (1)-(2) vonatkozik rá:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Nyomtatványt vagy a Nyugdíjbiztosítótól kell kérni, vagy innen letölteni a K02 vagy K03-as nyomtatvány:
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp
Szedje össze a munkaviszonyairól az igazolásokat, munkakönyvet, katonakönyvet, szakmunkásbizonyítványt, felsőoktatásban töltött időről az indexet, stb. Ezeket a kérelemmel együtt küldje be a Nyugdíjbiztosítónak (max. 1 hónappal előbb már lehet).
Ha volt már szolgálati idő megállapítása, akkor arra hivatkozzon és azóta szerzett munkaviszonya igazolását küldje el.
Üdvözlettel Veci
Andi
Az 1951-es születésű férfi öregségi nyugdíjkorhatára 62 év, ha ekkor kéri a nyugdíj megállapítását, akkor a ma még hatályos törvény szerint csökkentés nélküli lesz.
De azt javasolom, hogy 2012.12.31-el kérje a nyugdíja megállapítását, mert ha addig marad a számítás a mai tv. szerint a 12. § nézzétek meg. 2013-tól más számítás várható (20.§).
Ha 1951-es az apósod, akkor ezesetben csak kb. 4 havi csökkentés várható.
Üdvözlettel Veci
Tisztelt Szakértők!
1952. 07.06-án születtem. Ez év szeptember 27-étől 40 éves munkaviszonnyal rendelkezem. Tudom, hogy november 06-tól , mint közalkalmazott kérhetném a felmentésemet, és akkor 2011. július 07-tel nyugdíjba mehetnék úgy, hogy a 40 éves jubileumi jutalmam is megkapnám, ami a 38 év közlakalmazotti viszonyom miatt megilletne. Ugyanakkor, ha csak október 01-től mennék nyugdíjba, akkor már a 2 %-al több nyugdíjjal tehetném. Merjem-e bevállalni azt, hogy csak 2011. február 01-től kérem a felmentésemet. E három hónap alatt változhat-e úgy a világ, hogy a kormány megszüntesse a jubileumi jutalmat is. Tudom, hogy ez költői kérdés, mégis kíváncsi lennék, hogy Önök hogyan döntenének a helyemben.
Ma benyújtásra került javaslat a PÉP-re vonatkozóan (kíváncsi vagyok a kimenetelére)
T/1509 A prémiumévek programról és a különleges foglalkoztatási állományról szóló 2004. évi CXXII. törvény módosításáról
http://www.parlament.hu/…om.irom_adat?…
Üdvözlettel Veci
anyika
Ma senki nem merné biztonsággal azt bevállalni, hogy teljes bizonyossággal azt javasoljuk, hogy ne most kérd a felmentésed, de azt sem, hogy ne tedd. Annyira gyorsan változik minden, most még kiszámíthatatlan.
Még az is kérdés, hogy most megadnák-e a 8 havi felmentést. Mindenesetre én ezt körüljárnám. Fennállhat az is, hogy nem adják meg a teljes felmentést (épp sárgarózsa írt erről lentebb).
De a +2 % többletnyugdíj is figyelembe vehető érv. A helyedben én még figyelném a törvénymódosításokat, a parlamenti munkában. Ha nem lenne a felmentéssel kapcsolatban olyan változás januártól, ami kedvezőtlen lenne számodra, akkor talán érdemes lenne a + 2 %-ért tovább maradni.
Nem mernék most megnyugtató tanácsot adni, én csak egy fórumozó vagyok. Hátha más fórumozó jobb választ adna. Lyonee jártasabb a felmentés és jubileumi jutalom kérdésben.
Üdvözlettel Veci
40 éves munkaviszonyosoknak:
Ezt találtam a neten, a Köztársasági Elnöknek benyújtott 2010. őszi ülésszakának törvénytervezeteivel kapcsolatban:
www.parlament.hu/…ulesszak.pdf
Ami a 40 éves munkaviszonyosokat illeti, megtaláljátok a 8. oldalon a 4. pontnál. Novemberre várható, kis terjedelmű szabályozást írnak, a törvény célja: a 40 év szolgálati idővel rendelkezők nők öregségi nyugdíjjogosultságával összefüggő módosítások.
Tehát lassan csak sorra kerülünk.
Gabi
Most már a részleteket várjuk. Remélhetőleg az "apróbetűs" részek nem tartalmaznak majd meglepetéseket. Nem kell már sokáig várni, hogy mindent megtudjunk. Az érdekeltek legyenek türelemmel.
Üdvözlettel Veci
Sajnos a Gabicsek által belinkelt napirend tervezete 2010. júliusában kelt, azóta komoly csúszások vannak, de azért reméljük, novemberben a Parlament elé kerül a törvénytervezet.
Augusztusban az alábbi nyilatkozat volt olvasható a vasnepe.hu weboldalon:
http://vasnepe.hu/…s_feltetelei#…
"A nők jelentősebb szerepet vállalnak a családfenntartásban, ezért csökkenteni kell a terheiket - ezzel indokolja a Fidesz idősügyi szakpolitikusa, hogy a kormány várhatóan jövő januártól 40 év munkaviszony után lehetővé tenné a nők számára a nyugdíjba vonulást. Iván László szerint az intézkedés révén munkahelyek szabadulnak fel a fiatalok számára. Iván László azt is hangsúlyozta, hogy a nyugdíjba vonuló hölgyeknek a jelenleg is meglévő feltételek alapján továbbra is lesz lehetőségük munkát vállalni, legyen az távmunka, részmunkaidős, vagy akár teljes munkaidős állás. A kormány már döntött arról, hogy a negyven éve dolgozó nők januártól nyugdíjba mehetnek, a parlament pedig az őszi ülésszakon szavaz az ügyben."
Ennek a nyilatkozatnak ellent mond a sztaga54 által november 2-án beidézett, szintén Iván László képviselő úr által tett kijelentés, miszerint:
"Több váratlan esemény miatt időben tolódott a Kormány döntése a nők 40 évi szolgálati idő utáni öregségi nyugdíjazásával kapcsolatosan. Tegnapi információm szerint a Kormány a napokban hozza meg a végleges döntését ezzel kapcsolatosan."
Melyik változat vajon az igazi? Az augusztusi:
"A kormány már döntött arról, hogy a negyven éve dolgozó nők januártól nyugdíjba mehetnek, a parlament pedig az őszi ülésszakon szavaz az ügyben."
Vagy a novemberi:
"...a Kormány a napokban hozza meg a végleges döntését ezzel kapcsolatosan."
Tehát nem volt végleges a Kormány döntése e témában és még módosítani akarnak rajta a napokban? Ez nem sok jót jelenthet...
Ráadásul november 18-ig bezárólag a frissített parlamenti napirendi pontok között nem szerepel. Így viszont a 45 napos jogerőre emelkedés átcsúszik 2011-re...
rebarbara4
Az általad belinkelt téma az aug. 2-i bejelentést tartalmazza. Amit sztaga54 mellékelt az ő általa Iván úrnak írt levélre érkezett válasz, amit október 25-én osztott meg velünk először. ITT találod az akkori beírását: http://www.jogiforum.hu/…/16/4752.1.0#…
Tekintettel arra, hogy az későbbi keltezésű, reménykedjünk abba, hogy nem marad el az ígéret (bár már a választások lefutottak). IDÉZEM fórumozó társunk okt. 25-i beírását:
„Egy kis remény a 40 év szolgálati idővel rendelkező nőtársaimnak.
A múlt héten írtam Dr. Iván László képviselő úr parlamenti e-mail címére, melyre alábbiak szerinti választ kaptam:
„Tisztelt Iván László Úr!
Arra várnám a válaszát, hogy az alábbi két hírnek van-e, lesz-e folytatása? Lassan már novembert írunk és a sajtóból egyáltalán kapunk tájékoztatást ebben témában.
„A Fidesz elnöksége garantálja, hogy ha a párt kormányra kerül, negyvenévnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül, minden nő nyugdíjba mehet – jelentette be Navracsics Tibor“ (2010.01.15.)
„Iván László, a Fidesz szakpolitikusa a Népszavának azt nyilatkozta, hogy végleges döntést előre láthatóan az október 13-i kormányülésen hoznak, utána terjesztik be a vonatkozó javaslatot a parlamentnek.“ (2010.08.02.)
Elkészült-e már a törvényjavaslat a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosításáról, a 40 év szolgálati idővel rendelkező nők öregségi nyugdíjjogosultságával összefüggő módosításokra."
Kérem mielőbbi válaszát reménykedhetünk e, hogy ebből törvény lesz még ebben az évben.
Válasz:
Válaszom: igen, még ebben az őszi időszakban lesz kormánydöntés: a nők 40 év szolgálati idő után saját döntésük szerint teljes értékű öregségi nyugdíjra jogosultak lesznek. Figyelje a nyilatkozatokat.
Üdvözlettel : Prof.Dr.Iván László ogy.képviselő”
NOS a korábban jelzett kormányülés napirendjén (okt. 13-án) nem szerepelt a téma, de akkor a katasztrófa eseményei voltak a legeslegfontosabbak.
Nem látom a beadott törvényjavaslatok között, de még megtörténhet a következő két hétben, gondolom gyorsan átmenne a parlamenten. Bízni kell benne, de nem hallani semmit a témában hivatalosan, ez sokunknak aggasztó. Figyelni kell a további napok eseményeit.
Már megbocsásson a világ, nem kellene a nőket és a férfiakat ennyire szembe állítani egymással, gondolom többen is osztják ezt a véleményemet. Teszem ezt azzal, hogy 3 gyermeket szültem, neveltünk fel, az idős szülők ápolásában vettünk részt és 42 szolgálati idővel 57 évesen lettem előrehozott nyugdíjas. A férfiak átlagéletkora viszonyt lényegesen alacsonyabb a nőkhöz képest, valami nyugdíj őket is megillethetné. A ma még hatályos törvény is őket sújtja, mivel már az 1951-ben születettek is csak csökkentetten mehetnek előrehozott nyugdíjba.
Üdvözlettel Veci
Kedves rebarbara4!
Teljesen egyetértek a fejtegetéseddel kapcsolatban, valóban vannak ellentmondások a leírtakban.
Én csak azt tettem közzé két alkalommal amit kérdéseimre Iván professzor úr válaszolt. Hivatalos fórumon eddig még a törvényjavaslattal sem találkoztam, pedig kerestem a Parlament oldalán is és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oldalán is.
Csak reménykedni tudunk továbbra is.
Vecivel szintén egyetértek abban, hogy sajnos a férfiak mégcsak nem is reménykedhetnek és ez így nagyon nem jól van!
Tisztelt Hölgytársak, akik a 40 év munka utáni nyugdíjban reménykednek!
Engem is nagyon izgat a kérdés, bár nekem a 40 évem csak 2012 januárjában lesz meg, tehát addig még "sok" időm van.
Az izgalmon túl attól félek, hogy ha meglesz ily módon a törvény, akkor majd olyan kiszámítási képletet rendelnek hozzá, hogy igen alacsony összegű nyugdíj jön ki 40 évre, tehát tovább kell dolgozni, hogy méltányosabb nyugdíjat kapjunk.(Ezt halkan mondom, nehogy ötletet adjak.)
Szurkoljunk tovább, hogy ne legyen (nagyon) hátrányos a dolog és hogy kedvezzenek a férfiaknak is.
Üdv: Korall
Üdv: Korall (53-as nö)
Kedves sztaga54!
Úgy gondolom, minden fórumozó nevében köszönetet mondhatok az Iván László képviselő úrral folytatott levelezésed közzététele miatt.
Az ellentmondások miatt azonban aggodalomra lehet ok és valóban, egyelőre hivatalos fórumon nincs újabb hír ebben a témában.
Teljesen egyetértek a fejtegetéseddel kapcsolatban, valóban vannak ellentmondások a leírtakban.
Én csak azt tettem közzé két alkalommal amit kérdéseimre Iván professzor úr válaszolt. Hivatalos fórumon eddig még a törvényjavaslattal sem találkoztam, pedig kerestem a Parlament oldalán is és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oldalán is.
Csak reménykedni tudunk továbbra is.
Az alábbi linken olvashatókból egyre inkább úgy tűnik, érdemes 2012 előtt nyugdíjba menni (aki megteheti).
http://www.origo.hu/…ndszert.html
Viszont a nők negyven évi munkaviszony utáni nyugdíjbavonulása is nehezen illeszkedik a cikkben írtakhoz :(.
Jó napot kívánok!
Nekem egy olyan kérdésem, hogy aki 1952 október 13-án született nő mikor mehet legkorábban nyugdíjba. 40 éve jövőre lesz meg. Eddig úgy tudtam, hogy 59 évesen nyugdíjba mehet. Ez még így van?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02