GYED,GYES, táppénz


Jusztasz # 2019.02.19. 07:25

Orchidea4 2019.02.18. 11:59

Tisztelt Szakértők!

Gyeddel kapcsolatos kérdésem lenne Önök felé. Kevesebb, mint 1 éve dolgozom közben gyermekem született egészen pontosan 311 nap biztosított napom van a baba születése előtt, ebben van táppénz is, mert veszélyeztetett terhes voltam. Lehetséges, hogy valamilyen úton módon kapjak Gyedet vagy ez teljesen kizárt? Esetleg időarányosan lebontva nem kaphatom meg? Csak Gyesre vagyok így jogosult?

Válaszukat előre is köszönöm!

T. Kérdező!

Főszabály szerint -a megadott adatok alapján- nem lesz jogosult sem csed, sem gyed ellátásokra, viszont ha anyagi és vagyoni helyzete indokolja kérheti ezen ellátások megállapítását méltányosságból.

Méltányosságból igénybe vehető pénzbeli ellátások

Ebtv. 50. § (1) Az egészségbiztosítási szerv – az E. Alap éves költségvetésében meghatározott keretek között – méltányosságból csecsemőgondozási díjat, gyermekgondozási díjat és táppénzt akkor állapíthat meg a biztosított részére, ha a biztosított az ahhoz szükséges biztosítási idővel nem rendelkezik.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl az egészségbiztosító méltányosságból a 46. § (1) bekezdés c)–e) pontjaiban meghatározott időtartamot meghaladóan is állapíthat meg gyermekápolási táppénzt a 44. § d) és e) pontja szerinti keresőképtelen biztosítottak részére.

(3)940 A gyermek betegségére tekintettel az (1)–(2) bekezdésben foglaltakon túl, a 44. § h) pontja szerinti keresőképtelen biztosított részére az egészségbiztosítási szerv méltányosságból megállapíthat gyermekápolási táppénzt.

(4)941 A méltányosságból megállapítható pénzbeli ellátások folyósításának idejét és összegét az egészségbiztosító a méltányossági kérelem elbírálása során az V. fejezetben foglaltaktól eltérően határozhatja meg, azzal, hogy az összege nem haladhatja meg

  1. csecsemőgondozási díj esetén a 42. § (3) bekezdése szerinti összeget,
  2. gyermekgondozási díj esetén a 48. § (4) bekezdése szerinti összeget,
  3. az (1) bekezdés szerinti táppénz esetén – a biztosítási idő figyelembevételével – a 48. § (7) bekezdése szerinti összeget.

(5)942 Az egészségbiztosító méltányosságból a biztosítottat és a kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyt indokolt esetben segélyben részesítheti.

Méltányosságból engedélyezhető pénzbeli ellátások

Vhr. 31/A. §944 Az Ebtv. 50. § (1) bekezdése szerinti méltányossági jogkörben kizárólag a Tbj. 5. §-a szerint biztosítottnak minősülő személy részére engedélyezhető pénzbeli ellátás.
Vhr. 31/B. §945 (1)946

(2)947 A táppénz folyósításának időtartama a méltányosságból engedélyezett ellátás folyósításának időtartamával együtt sem haladhatja meg az egy évet.

(3)948 Nem engedélyezhető méltányosságból táppénz, ha a biztosított jogszabály alapján egyéb ellátásra szerzett jogosultságot, illetve ellátásban részesül, kivéve, ha a gyermekgondozási támogatás mellett munkavégzési kötelezettsége van, valamint ha az ápolási díj mellett munkát végző biztosított a gyermeke betegségére tekintettel igényel táppénzt.

Vhr. 31/C. §949
Vhr. 31/D. §950 (1)951 A biztosított a méltányossági kérelmet a foglalkoztatójához nyújthatja be. A táppénz folyósítására vonatkozó kérelemhez csatolni kell az orvosi igazolást és javaslatot, az orvosi szakvéleményt a keresőképtelenség várható időtartamáról, valamint az Ebtv. 50. § (3) bekezdésében foglalt méltányosságból megállapítható gyermekápolási táppénzt kivéve a méltányosságból igényelt pénzbeli ellátás tekintetében a kifizetőhely vagy a járási hivatal azon végleges döntését, hogy a kérelmező az ellátásra nem jogosult. A foglalkoztató a biztosított méltányossági kérelmét a kérelem kézhezvételétől számított 5 napon belül továbbítja a 38. § (1) bekezdése szerint a székhelye szerint illetékes kormányhivatalhoz.

(2)952 A foglalkoztató az Ebtv. 50. § (2) és (3) bekezdése szerinti esetben a biztosított méltányossági kérelmét, a foglalkoztató rendelkezésére bocsátott valamennyi dokumentumot, valamint – ha a foglalkoztató társadalombiztosítási kifizetőhelyet működtet – a Központ által rendszeresített nyomtatványt kitöltve, a kérelem benyújtásától számított 5 napon belül megküldi a székhelye szerint illetékes kormányhivatal részére.

(3)953 A méltányosságból megállapított pénzbeli ellátásról szóló döntést közölni kell a biztosítottal és a foglalkoztatóval.
(4) A méltányossági kérelmek elbírálásánál figyelemmel kell lenni a biztosított

  1. biztosításban töltött idejére,
  2. 30 napnál hosszabb megszakítást megelőző biztosítási idejének tartamára,
  3. jövedelmi viszonyára és egyéb méltánylást érdemlő körülményeire.

(5)954 A táppénz időtartamának meghosszabbítása iránti kérelem kizárólag a 2. § és a 3. § alapján beutalásra jogosult orvos által kiadott igazolásban foglaltak figyelembevételével engedélyezhető.
(6) A táppénzt méltányosságból legkorábban – a 12 éves, vagy annál idősebb, de 18 évesnél fiatalabb beteg gyermek ápolása vagy kórházi tartózkodása címén méltányosságból megállapítható táppénz esetét kivéve – az igényjogosultság megszűnését követő naptól lehet megállapítani.

Vhr. 31/E. §955 (1)956 A Központ gondoskodik az E. Alap költségvetésében meghatározott méltányosságból adható pénzbeli ellátások keretösszegének kormányhivatalok közötti felosztásáról, továbbá figyelemmel kíséri a keretösszeg felhasználását. A kormányhivatal a Központ által méltányosságból adható pénzbeli ellátások megállapítására meghatározott éves keretösszeget nem lépheti túl, a méltányosságból megállapított pénzbeli ellátásokról minden naptári negyedévet követő hónap 10-éig köteles a Központ részére beszámolót készíteni annak érdekében, hogy a Központ a keretösszeg felhasználását figyelemmel kísérje.

(2)957 Az Ebtv. 50. § (1) bekezdése alapján méltányosságból engedélyezett táppénz folyósításának időtartamát az újabb keresőképtelenség alapján járó táppénz folyósításának időtartamába be kell számítani.

Jusztasz # 2019.02.19. 07:30

Katkaaa 2019.02.18. 07:10
Tisztelt Szakértők!
Két kérdést szeretnék feltenni, ha lehetséges.
Először a hogyan járnék a legjobban? kérdésre keresem a választ :)
Jelenleg GYED-en vagyok a 11 hónapos babámmal. Hamarosan szeretnénk kistesót, de lehet, hogy már a meglévő gyermekünk betölti a 2. életévét, mire a második baba megszületik. Ha a 2. életév betöltése után kivenném a szabadságokat, majd ha az kimerül, elmennék betegállományba 9es kóddal, akkor az megérné nekem? Mi lenne a CSED és a GYED alapja a 2. babával? Egyáltalán kaphatom-e így az imént felsorolt ellátásokat?
Második kérdésem arra irányulna, hogy főállás megléte és gyed folyósítása mellett lehetek-e egyéni vállalkozó?
Köszönöm szíves segítésüket!

”T. Kérdező!

  • Jelen fórum keretein belül nem foglalkozunk a „hogyan járnék jobban” kérdések megválaszolásával.

(Aki látatlanban, pontos és hiteles adatok hiányában ilyenre vállalkozik az nyilvánvalóan felelőtlen.)

Önnek is javasoljuk, hogy éljen személyes konzultáció lehetőségével.

Ennek módját bővebben lásd a hozzászólás végén.

  • Igen, GYED mellett lehet egyéni vállalkozó.
  • Igen, a munkáltatóját tájékoztatnia kell arról, ha vállalkozóvá válik.

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

Ezen túlmenően az igényelbíráló szervnél -a Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyén működő Járási Hivatalnál, vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájánál, vagy ha 100 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgozik a munkáltatói TB kifizetőhely tb. ügyintézőjénél- lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.

Javasoljuk, hogy a jövőben lehetőleg ne különböző fórumokon, közösségi, vagy egyéb internetes oldalakon, hanem az erre a célra létrehozott, hatáskörrel és illetékességgel rendelkező, jól képzett és jól fizetett társadalombiztosítási szakembereket foglalkoztató közigazgatási szervnél tájékozódjon.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

vagy ha a közszférában dolgozik itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Lásd még:
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/

További, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos tájékoztatók, összefoglalók, segédletek, panaszlevél és egyéb beadvány minták itt:
http://aktaforum.hu/…mdisplay.php?…

moonbeam # 2019.02.19. 21:27

Tisztelt Jogi Fórum!

GYED-el kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. Szeptember 13-ra várható a szülés és szeretném megtudni, hogy számíthatok-e GYED-re az elmúlt 2 évem ledolgozott munkanapjai alapján, mely a következőképp néz ki:

  • Görögországban dolgoztam görög cégnek, bejelentve 2017. 09. 03-2017. 11. 03-ig, valamint 2018. 08. 31-2018. 10. 24-ig,
  • itthon 2017. novemberétől eddig összesen 28 napot dolgoztam napi bejelentővel
  • valamint két másik bejelentett munkahelyem volt itthon, 2017.12.14-2018.03.29-ig és 2018. 04. 04-2018. 07. 05-ig.

Terveim szerint két héten belül újra munkába állok, reményeim szerint szülésig.

Válaszukat előre is köszönöm!

monoszkop # 2019.02.20. 09:16

moonbeam 2019.02.19. 22:27
Tisztelt Jogi Fórum!
GYED-el kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. Szeptember 13-ra várható a szülés és szeretném megtudni, hogy számíthatok-e GYED-re az elmúlt 2 évem ledolgozott munkanapjai alapján, mely a következőképp néz ki:
• Görögországban dolgoztam görög cégnek, bejelentve 2017. 09. 03-2017. 11. 03-ig, valamint 2018. 08. 31-2018. 10. 24-ig,
• itthon 2017. novemberétől eddig összesen 28 napot dolgoztam napi bejelentővel
• valamint két másik bejelentett munkahelyem volt itthon, 2017.12.14-2018.03.29-ig és 2018. 04. 04-2018. 07. 05-ig.
Terveim szerint két héten belül újra munkába állok, reményeim szerint szülésig.
Válaszukat előre is köszönöm!

T. Kérdező!

CSED-re (csecsemőgondozási díj) és GYED-re (gyermekgondozási díj) főszabály szerint csak az jogosult, aki –Tbj. 5. § szerinti- biztosított (pl. munkaviszonyban áll) és a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik legalább 365 biztosításban töltött nappal.

A görög jogviszony beszámít, feltéve, hogy annak időtartamát az előírt, az illetékes görög hatóság által kiállított okmánnyal igazolni tudja.
A napi bejelentő időtartama –álláspontom szerint- nem számít bele.

A másik két bejelentett jogviszony beszámít.

Fentiek alapján, egy naptár segítségével könnyen ki tudja számolni, hogy a szülésig megszerzi-e a 365 napot.

Az egyes tagállamokban szerzett biztosítási idők igazolására az E 301-es nyomtatvány szolgál, amelyet annak az államnak az illetékes intézménye (foglalkoztatási hivatalok, munkaügyi központok) ad ki, ahol munkanélküli korábban biztosított volt, tehát dolgozott.

Mivel a nyomtatványt a munkavégzés helye szerint illetékes intézmény állítja ki, ezért fontos a munkaviszony megszűntével a nyomtatvány kiállításának kérése, mert a hivatalból történő beszerzés sok időt vehet igénybe.

(Ha Ön kéri, a járási hivatal beszerzi Ön helyett hivatalból, csak úgy az ügyintézési idő jelentősen meg fog nőni, azaz ez a megoldás sok időt vesz igénybe.)

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

Ezen túlmenően az igényelbíráló szervnél -a Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyén működő Járási Hivatalnál, vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájánál, vagy ha 100 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgozik a munkáltatói TB kifizetőhely tb. ügyintézőjénél- lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.

Javasoljuk, hogy a jövőben lehetőleg ne különböző fórumokon, közösségi, vagy egyéb internetes oldalakon, hanem az erre a célra létrehozott, hatáskörrel és illetékességgel rendelkező, jól képzett és jól fizetett társadalombiztosítási szakembereket foglalkoztató közigazgatási szervnél tájékozódjon.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

vagy ha a közszférában dolgozik itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Lásd még:
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/

További, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos tájékoztatók, összefoglalók, segédletek, panaszlevél és egyéb beadvány minták itt:
http://aktaforum.hu/…mdisplay.php?…

Dori. # 2019.02.20. 12:11

Tisztelt Jogi Fórum!

Jelenlegi munkahelyemen 2015.augusztusa óta áll fent a munkaviszonyom. Most szeretnék munkahelyet váltani, viszont babát tervezünk. Ha a próbaidő lejárta után egyből teherbe esek, akkor jogosult leszel GYEDre, GYESre és egyéb támogatásokra? (Abban az esetben is, ha a munkaviszony megszűnése és az új szerződés megkötése között eltelik néhány nap?)

Válaszukat előre is köszönöm!

sortie # 2019.02.21. 09:27

Dori. 2019.02.20. 13:11

Tisztelt Jogi Fórum!

Jelenlegi munkahelyemen 2015.augusztusa óta áll fent a munkaviszonyom. Most szeretnék munkahelyet váltani, viszont babát tervezünk. Ha a próbaidő lejárta után egyből teherbe esek, akkor jogosult leszek GYEDre, GYESre és egyéb támogatásokra? (Abban az esetben is, ha a munkaviszony megszűnése és az új szerződés megkötése között eltelik néhány nap?)

Válaszukat előre is köszönöm!

T. Kérdező!

Igen, a megadott adatok alapján jogosult lesz.

Igen, mivel a CSED és GYED ellátásoknál nem feltétel a folyamatos jogviszony. Arra viszont vigyázzon, hogy a táppénz igényjog (táppénzen tölthető napok száma) számításánál az előző jogviszonyban elért munkában (biztosításban) töltött napokat csak akkor lehet figyelembe venni, ha a jogviszonyok között nincs 30 napnál hosszabb megszakítás.

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

Ezen túlmenően az igényelbíráló szervnél -a Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyén működő Járási Hivatalnál, vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájánál, vagy ha 100 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgozik a munkáltatói TB kifizetőhely tb. ügyintézőjénél- lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.

Javasoljuk, hogy a jövőben lehetőleg ne különböző fórumokon, közösségi, vagy egyéb internetes oldalakon, hanem az erre a célra létrehozott, hatáskörrel és illetékességgel rendelkező, jól képzett és jól fizetett társadalombiztosítási szakembereket foglalkoztató közigazgatási szervnél tájékozódjon.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

vagy ha a közszférában dolgozik itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Lásd még:
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/

További, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos tájékoztatók, összefoglalók, segédletek, panaszlevél és egyéb beadvány minták itt:
http://aktaforum.hu/…mdisplay.php?…

ancsa983 # 2019.02.22. 05:33

Tisztelt Szakértők!
Próbáltam több oldalon keresztül visszakeresni, de nem találtam esetemre példát. 2016 augusztus 15 én született gyermekünk, igénybevettem rá a CSED-et, majd anyagi okok miatt utána az apja igényelte a gyedet én pedig fizetés nelküli szabin voltam/vagyok. Augusztus 15 óta kapom a gyest. sajnos nem sikerült újra munkába állnom(nem megfelelő a munkakör a munkahelyemen, stb..), igy felvetettük, hogy vállaljuk a második gyermeket, de ugye azért szerettem volna legalább 6 órában dolgozni, hogy legyen CSED ellátásom. Próbáltam tájékozódni, állítólag Gyest kaphatok, ha első gyermekünk 4 éves koráig megszületik a második. Önök mar korabban is precíz választ adtak, kérem szíveskedjenek megírni milyen lehetőségeim vannak. felmerült továbbá az is, hogy kiváltom a vállalkozóit, próbálnék a munkatapasztalatomból előnyt kovácsolni, akár még ez is szoba jöhet. köszönettel Anikó

intentio # 2019.02.22. 07:05

ancsa983 2019.02.22. 06:33
Tisztelt Szakértők!
Próbáltam több oldalon keresztül visszakeresni, de nem találtam esetemre példát.
2016 augusztus 15 én született gyermekünk, igénybevettem rá a CSED-et, majd anyagi okok miatt utána az apja igényelte a gyedet én pedig fizetés nelküli szabin voltam/vagyok.
Augusztus 15 óta kapom a gyest.
Sajnos nem sikerült újra munkába állnom(nem megfelelő a munkakör a munkahelyemen, stb..), igy felvetettük, hogy vállaljuk a második gyermeket, de ugye azért szerettem volna legalább 6 órában dolgozni, hogy legyen CSED ellátásom.
Próbáltam tájékozódni, állítólag Gyest kaphatok, ha első gyermekünk 4 éves koráig megszületik a második.
Önök mar korábban is precíz választ adtak, kérem szíveskedjenek megírni milyen lehetőségeim vannak. felmerült továbbá az is, hogy kiváltom a vállalkozóit, próbálnék a munkatapasztalatomból előnyt kovácsolni, akár még ez is szoba jöhet. köszönettel Anikó

Kedves Anikó!!

  • A precíz válasz alapja a szükséges információk ismerete.
  • Azt írja, hogy munkaviszonya fennáll, illetve hogy a GYES ideje alatt fizetés nélküli szabadságon van, azaz biztosítottnak minősül. (A CSED-nek nem feltétele, hogy 6 órában dolgozzon.)
  • CSED-re (csecsemőgondozási díj) és GYED-re (gyermekgondozási díj) főszabály szerint csak az jogosult, aki –Tbj. 5. § szerinti- biztosított (pl. munkaviszonyban áll) és a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik legalább 365 biztosításban töltött nappal.
  • Az Ön esetében az az időtartam, amíg a férje részesült GYED-ben, miközben Ön, bár fizetés nélküli szabadságon volt, de GYED ellátásban nem részesült nem minősül biztosításban töltött időnek.
  • Azt, hogy a szülés időpontjában a fenti feltételeknek megfelel-e az előbb leírtak alapján tudja eldönteni.
  • Ha már korábban is precíz választ adtunk, akkor arra is felhívtuk a figyelmét, hogy a jövőben lehetőleg ne különböző fórumokon, közösségi, vagy egyéb internetes oldalakon, hanem az erre a célra létrehozott, hatáskörrel és illetékességgel rendelkező, jól képzett és jól fizetett társadalombiztosítási szakembereket foglalkoztató közigazgatási szervnél tájékozódjon.
  • Az Alaptörvény szerint mindenkinek joga, hogy vállalkozzon, azonban az ezzel járó várható kötelezettségeket előtte javasolt egy gyakorló, felkészült könyvelővel átbeszélni.

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

Ezen túlmenően az igényelbíráló szervnél -a Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyén működő Járási Hivatalnál, vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájánál, vagy ha 100 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgozik a munkáltatói TB kifizetőhely tb. ügyintézőjénél- lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.

Javasoljuk, hogy a jövőben lehetőleg ne különböző fórumokon, közösségi, vagy egyéb internetes oldalakon, hanem az erre a célra létrehozott, hatáskörrel és illetékességgel rendelkező, jól képzett és jól fizetett társadalombiztosítási szakembereket foglalkoztató közigazgatási szervnél tájékozódjon.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

vagy ha a közszférában dolgozik itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Lásd még:
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/

További, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos tájékoztatók, összefoglalók, segédletek, panaszlevél és egyéb beadvány minták itt:
http://aktaforum.hu/…mdisplay.php?…

Dödölle1 # 2019.02.27. 11:05

T. Biztosítottak!

A Magyar Államkincstár honlapjára felkerült az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos, 2019. január 1-től hatályos változások 18 oldalas összefoglalója.

2019/1. számú TÁJÉKOZTATÓ A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI KIFIZETŐHELYEK RÉSZÉRE

az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásait, illetve a baleseti táppénzt, valamint az azokkal kapcsolatos eljárást érintő leglényegesebb új szabályokról és azok gyakorlati alkalmazásáról.

Elolvasható/letölthető itt:

https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/…ekoztato.pdf

sziszivisnya # 2019.02.27. 17:08

Tisztelt szakértők!

#névnélkül

Sziasztok! Szeretnék anonim maradni mert a csoportban vannak olyan személyek akikkel egyhelyen dolgozom és nem szeretném ha még azelőtt kiadnák a várandósságom tényét mint ahogyan én azt hivatalos formában megtenném. Köszönöm!

Először is leirom, hogy mikor es mennyit dolgoztam aztán jön a kérdésem.
2015.09.02-2016.03.10
2016.03.16-2016.06.06
2016.06.21.2016.06.22
(Jelenlegi)2016.08.08-

Nos kérdésem az volna, hogy van egy 17hónapos kislányom akivel gyeden vagyok, pocakban a kistesó még csak 8 hetes szóval nem azonnal, csak szeretnék időben utana jarni a lehetőségeimnek.
Ha lehet szeretnék elmenni vele majd tappenzre. Mivel mar a terhessegem elején is komplikációk vannak az orvosom biztosan felvenne 9es kóddal. Szoval kislányomat mikor vártam, elég hamar tp-re kényszerültem, mert nehez fizikai munkat vegeztem+ vegyszerek stb... az akkori tappenzem 2017.03.03al indult aztan a terhessegem vege fele,erre az idopontra sajnos nem emlekszem pontosan, de felhivtak a Hr-rol, higy amint lehet intezzem a csedet mert nentudják befogadni tovabb a táppénzt. Szerencsere nem kellett sok és már meg is tudtam igényelni.7017.09.19el Na de a kérdés, így hogy első gyermekemmel kihasznaltam a maximalis táppénz idot,most a pocaklakoval egyaltalan eltudok menni?
Tesóval 2019.10.09re vagyok kiirva, még az volna a kérdésem, hogy munkaviszonyaimat is tekintve ra is ugynúgy jogosult lennék csedre majd gyedre?

sziszivisnya # 2019.02.27. 17:12

Bocsánat az előző kérdésem hibásan küldtem. Így néz ki valójában.

Tisztelt szakértők!

Először is leirom, hogy mikor es mennyit dolgoztam aztán jön a kérdésem.
2015.09.02-2016.03.10
2016.03.16-2016.06.06
2016.06.21.2016.06.22
(Jelenlegi)2016.08.08-

Nos kérdésem az volna, hogy van egy 17hónapos kislányom akivel gyeden vagyok, pocakban a kistesó még csak 8 hetes szóval nem azonnal, csak szeretnék időben utana jarni a lehetőségeimnek.
Ha lehet szeretnék elmenni vele majd tappenzre. Mivel mar a terhessegem elején is komplikációk vannak az orvosom biztosan felvenne 9es kóddal. Szoval kislányomat mikor vártam, elég hamar tp-re kényszerültem, mert nehez fizikai munkat vegeztem+ vegyszerek stb... az akkori tappenzem 2017.03.03al indult aztan a terhessegem vege fele,erre az idopontra sajnos nem emlekszem pontosan, de felhivtak a Hr-rol, higy amint lehet intezzem a csedet mert nentudják befogadni tovabb a táppénzt. Szerencsere nem kellett sok és már meg is tudtam igényelni.7017.09.19el Na de a kérdés, így hogy első gyermekemmel kihasznaltam a maximalis táppénz idot,most a pocaklakoval egyaltalan eltudok menni?
Tesóval 2019.10.09re vagyok kiirva, még az volna a kérdésem, hogy munkaviszonyaimat is tekintve ra is ugynúgy jogosult lennék csedre majd gyedre?

Dödölle1#  Jelentem!2019.02.27. 12:05

monoszkop # 2019.02.28. 08:33

sziszivisnya 2019.02.27. 18:12

Bocsánat az előző kérdésem hibásan küldtem. Így néz ki valójában.

Tisztelt szakértők!

Először is leirom, hogy mikor es mennyit dolgoztam aztán jön a kérdésem.
2015.09.02-2016.03.10
2016.03.16-2016.06.06
2016.06.21.2016.06.22
(Jelenlegi)2016.08.08-

Nos kérdésem az volna, hogy van egy 17hónapos kislányom akivel gyeden vagyok, pocakban a kistesó még csak 8 hetes szóval nem azonnal, csak szeretnék időben utana jarni a lehetőségeimnek.
Ha lehet szeretnék elmenni vele majd tappenzre. Mivel mar a terhessegem elején is komplikációk vannak az orvosom biztosan felvenne 9es kóddal. Szoval kislányomat mikor vártam, elég hamar tp-re kényszerültem, mert nehez fizikai munkat vegeztem+ vegyszerek stb... az akkori tappenzem 2017.03.03al indult aztan a terhessegem vege fele,erre az idopontra sajnos nem emlekszem pontosan, de felhivtak a Hr-rol, higy amint lehet intezzem a csedet mert nentudják befogadni tovabb a táppénzt. Szerencsere nem kellett sok és már meg is tudtam igényelni.7017.09.19el Na de a kérdés, így hogy első gyermekemmel kihasznaltam a maximalis táppénz idot,most a pocaklakoval egyaltalan eltudok menni?
Tesóval 2019.10.09re vagyok kiirva, még az volna a kérdésem, hogy munkaviszonyaimat is tekintve ra is ugynúgy jogosult lennék csedre majd gyedre?

T. Kérdező!

  • Igen, el tud menni.

Amennyiben fennáll a munkaviszonya, sőt a GYED mellett dolgozik, ha bármilyen okból keresőképtelenné válik jogosult táppénzre, méghozzá 365 napig.

(Ha a keresőképtelenné válás napját közvetlenül megelőző 365 napban saját jogán már táppénzben részesült, úgy az 1 éves (365 nap) táppénz jogot ezen, egy éven belül táppénzen töltött napok számával csökkenteni kell.)

  • Igen, ha a munkaviszonya a szülésig nem szűnik meg, rá is ugyanúgy jogosult lesz mind csed, mind pedig gyed ellátásokra, ugyanis CSED-re (csecsemőgondozási díj) és GYED-re (gyermekgondozási díj) főszabály szerint az jogosult, aki –Tbj. 5. § szerinti- biztosított (pl. munkaviszonyban áll) és a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik legalább 365 biztosításban töltött nappal. ( A megadott adatok alapján ezen feltételeknek megfelel.)

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

Ezen túlmenően az igényelbíráló szervnél -a Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyén működő Járási Hivatalnál, vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájánál, vagy ha 100 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgozik a munkáltatói TB kifizetőhely tb. ügyintézőjénél- lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.

Javasoljuk, hogy a jövőben lehetőleg ne különböző fórumokon, közösségi, vagy egyéb internetes oldalakon, hanem az erre a célra létrehozott, hatáskörrel és illetékességgel rendelkező, jól képzett és jól fizetett társadalombiztosítási szakembereket foglalkoztató közigazgatási szervnél tájékozódjon.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

vagy ha a közszférában dolgozik itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Lásd még:
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/

További, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos tájékoztatók, összefoglalók, segédletek, panaszlevél és egyéb beadvány minták itt:
http://aktaforum.hu/…mdisplay.php?…

Livcsike82 # 2019.03.01. 15:37

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem lenne:ez év októberében fogok szülni.
Jelenleg ideiglenes szerződéssel dolgozom május 31-ig. Utána az eredeti szerződésemmel leszek foglalkoztatva.
Ha akkor elmegyek táppénzre,szülési szabadságra, akkor melyik hónapok béréből fogják számolni a GYED-et.
Előre is köszönöm a segítséget!

Jakubovics Lívia

monoszkop # 2019.03.04. 14:36

Livcsike82 2019.03.01. 16:37

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem lenne:ez év októberében fogok szülni.
Jelenleg ideiglenes szerződéssel dolgozom május 31-ig. Utána az eredeti szerződésemmel leszek foglalkoztatva.
Ha akkor elmegyek táppénzre,szülési szabadságra, akkor melyik hónapok béréből fogják számolni a GYED-et.
Előre is köszönöm a segítséget!

Jakubovics Lívia

Kedves Lívia!

A munkajog nem ismeri az ideiglenes szerződés fogalmát. (Mire gondol pontosan?)

Ezzel összefüggésben az sem világos, hogy mit ért eredeti szerződés alatt.

Javasolt pontosítani a történeti tényálást, mivel hiányában érdemi válasz nem adható.

Egyebekben, főszabály szerint ha az igénylő nem változtatott munkahelyet:

Az ellátásokat az adott ellátásra való jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 napi jövedelemből kell kiszámolni.

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

Ezen túlmenően az igényelbíráló szervnél -a Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyén működő Járási Hivatalnál, vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájánál, vagy ha 100 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgozik a munkáltatói TB kifizetőhely tb. ügyintézőjénél- lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.

Javasoljuk, hogy a jövőben lehetőleg ne különböző fórumokon, közösségi, vagy egyéb internetes oldalakon, hanem az erre a célra létrehozott, hatáskörrel és illetékességgel rendelkező, jól képzett és jól fizetett társadalombiztosítási szakembereket foglalkoztató közigazgatási szervnél tájékozódjon.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

vagy ha a közszférában dolgozik itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Lásd még:
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/

További, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos tájékoztatók, összefoglalók, segédletek, panaszlevél és egyéb beadvány minták itt:
http://aktaforum.hu/…mdisplay.php?…

agnessa # 2019.03.05. 04:07

Tisztelt Szakértők!

Segítséget szeretnék kérni az alábbi problémában.

2018. áprilisától 2019. decemberig az Egyesült Államokban dolgozom, ez idő alatt magyarországi munkahelyemen fizetés nélküli szabadságon vagyok. Biztosítási jogviszonyom a kint tartózkodásom teljes ideje alatt csak az USA-ban aktív.

Férjemmel augusztusra várjuk a gyermekünk érkezését, és december végén szeretnénk hazaköltözni. Érdeklődnék, hogy a magyar- amerikai szociális egyezmény alapján januártól jogosult leszek-e GYED ellátásra. Az egyezmény szerint nyugdíjellátás igényléséhez összeszámolható a két országban szerzett biztosítási idő, de a GYED-ről nem találtam információt.

Előre is köszönöm válaszukat!

MBMoni # 2019.03.17. 21:07

Tisztelt Szakértők!

Kislányom 2017 május elején született. Várandós vagyok, jelenleg GYED-en, de a kicsi születésekor már egy ideje GYES-en leszek. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben jogosult leszek-e ismét CSEDre és GYEDre?

Segítségüket előre is köszönöm.

monoszkop # 2019.03.19. 13:17

MBMoni 2019.03.17. 22:07

Tisztelt Szakértők!

Kislányom 2017 május elején született. Várandós vagyok, jelenleg GYED-en, de a kicsi születésekor már egy ideje GYES-en leszek. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben jogosult leszek-e ismét CSEDre és GYEDre?

Segítségüket előre is köszönöm

Amennyiben a jogviszonya fennáll, csak a gyermek nevelése céljából fizetésnélküli szabadságon van és amennyiben az újabb szülésig ebben nem történik változás, úgy a megadott adatok figyelembevételével jogosult lesz.

Mónika33 # 2019.03.22. 07:44

Tisztelt Szakértő!

10 hetes kismama vagyok. Táppénzzel kapcsolatban lenne kérdésem, mert nem teljesen világos a jogszabály.
Azt szeretném tudni, hogy valóban a havi bérem 60 %-a illet-e meg táppénz alatt a szülés idejéig? A havi nettó bérem abban az időszakban amely alapján a táppénzt elbírálják átlag 230.000 Ft volt, ez azt jelenti, hogy 138.000 Ft-ot kapok majd?

Köszönettel:
Mónika

Jereván # 2019.03.22. 08:26

Mónika33 2019.03.22. 08:44

Tisztelt Szakértő!

10 hetes kismama vagyok. Táppénzzel kapcsolatban lenne kérdésem, mert nem teljesen világos a jogszabály.
Azt szeretném tudni, hogy valóban a havi bérem 60 %-a illet-e meg táppénz alatt a szülés idejéig? A havi nettó bérem abban az időszakban amely alapján a táppénzt elbírálják átlag 230.000 Ft volt, ez azt jelenti, hogy 138.000 Ft-ot kapok majd?

Köszönettel:
Mónika

Kedves Mónika!

Igen, a táppénz mértéke valóban 50, vagy 60%.

Ami a konkrét összeget illeti a számítás ettől (azaz annál amit Ön leírt) egy kicsit bonyolultabb.

Lásd:

A táppénz, csed, gyed ellátások kiszámítása egy bonyolult folyamat, melynek a jogi alapját az 1997. évi LXXXIII. törvény 42-48 szakaszai szabályozzák, melynek leegyszerűsített változata így szól:

Táppénzszámítási sorrend 2015.07.01-től
az 1997. évi LXXXIII. törvény és a 2015/1. számú, valamint a 2015/2. számú, a TB kifizetőhelyek részére kiadott OEP Tájékoztató alapján, egyben figyelemmel a táppénzre vonatkozó kedvezményszabály 2017.01.01-től hatályos változására (ONYF 2017/1. számú tájékoztatóban foglaltak).

http://www.neak.gov.hu/…_reszere.pdf
http://www.neak.gov.hu/…ekoztato.pdf
http://www.neak.gov.hu/…_reszere.pdf

Fontos, hogy csak a jelen jogviszonyban elért keresetet lehet figyelembe venni, egy előző munkáltatónál elért jövedelem nem alapja az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásnak!
Ugyancsak fontos, hogy a jövedelem „keresése” során legfeljebb a tárgyévet megelőző év első napjáig (előző év január 01.) lehet visszamenni. Az ezt megelőző jövedelmet figyelembe venni nem lehet. Aki viszont ebben az időszakban jogviszonyt váltott annál a jövedelem „keresése” során legfeljebb a jelen jogviszony kezdetéig lehet visszamenni.

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai és a baleseti táppénz összegének megállapításánál az ellátásra való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyban, a személyi jövedelemadó előleg megállapításához, a NAV felé bevallott jövedelmet kell figyelembe venni.
2015. január 1-jétől tehát, csak azon pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem vehető figyelembe az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások és a baleseti táppénz naptári napi összegének megállapítása során, amely pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem a számítási időszakban a NAV felé bevallásra került. (Ebtv. 5/C. és 39/A. §)

(Tekintettel arra, hogy a táppénz, csed, gyed, gyáp és a baleseti táppénz összegéből pénzbeli egészségbiztosítási járulékot nem kell vonni, így azok összegét egy következő pénzbeli egészségbiztosítási ellátás (táppénz, csed, gyed, gyáp stb.) összegének megállapításakor nem lehet figyelembe venni.)

Táppénz
számítási sorrend 2015.07.01-től (a 2017.01.01-es előny szabály módosítással.)

  1. A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 (naptári) napi (bruttó) jövedelem. Ha nincs:
  2. A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 120 (naptári) napi jövedelem. (Ha van legalább 180 napi, Tbj. 5. § szerinti folyamatos biztosításban töltött ideje. A folyamatos biztosítási időbe nem számít bele a biztosítás szünetelésének az ideje és pl. az az idő, amikor az igénylő az álláskeresési támogatás szünetelése alatt részesül CSED-ben, GYED-ben, GYES-ben) Ha nincs:

Vizsgálni kell, hogy van-e 180 (naptári) napi folyamatos biztosításban töltött ideje.

3/A Ha van: A tényleges jövedelem lesz az ellátás alapja, korlát nincs csak a tp plafon. (Tényleges jövedelemnél legalább 30 napi jövedelem szükséges.) Ha nincs legalább 30 napi jövedelme, csak ettől kevesebb (pl. 29 napi) az alap a szerződés szerinti jövedelem. Korlát ekkor sincs csak a tp plafon.
(Amikor a jogszabály a nap szót használja az alatt naptári napot kell érteni. Ha a jogalkotó munkanapra gondolt, úgy a jogszabály a munkanap szót használja.)
(Táppénz plafon alatt az Ebtv. 48. § (7) bekezdésében szereplő, a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének a 30-ad részét értjük.)

3/B Ha nincs: A tényleges jövedelem lesz az ellátás alapja, de van korlát. Korlát a minimálbér. (Tényleges jövedelemnél legalább 30 napi jövedelem szükséges.) Ha nincs legalább 30 napi jövedelme, csak attól kevesebb (pl. 29 napi, vagy 1 napi) jövedelme a táppénz alapja a szerződés szerinti jövedelem lesz. Korlát ebben az esetben is van. Korlát a minimálbér.

4. Előny/kedvezmény szabály:

Ha valakinek nincs 180 bérezett napja (tényleges jövedelme) vizsgálni kell ennek az okát.

Ha az irányadó időszakban azért nincs 180 bérezett napja (tényleges jövedelme), mert legkevesebb 180 napig táppénzben, CSED-ben, vagy GYED-ben részesült a táppénzét és/vagy a GYED-et a jelen, elbírálandó ellátást megelőzően utolsóként megállapított eb. ellátás alapján kell megállapítani, azaz ezt kell hasonlítani a tényleges (legalább 30 napi), ha ilyen nincs a szerződés szerinti jövedelemmel és amelyik kedvezőbb, azzal kell adni. Ha tehát a fentiek miatt nincs 180 bérezett napja az alap az előző ellátás alapja, vagy a tényleges jövedelem, vagy ha nincs legalább 30 napi tényleges jövedelme a szerződés szerinti jövedelem. (A 180 napi időbe a méltányosságból megállapított ellátások időtartamát nem lehet figyelembe venni.)

CSED

  • csecsemőgondozási díj- (leánykori nevén terhességi-gyermekágyi segély, azaz thgy)

    alap számítási sorrend 2015.07.01-től

1.A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 (naptári) napi jövedelem. (Ekkor a CSED összegének felső korlátja nincs.) Ha nincs:

2.A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 120 (naptári) napi jövedelem. (Ha van legalább –Tbj. 5. § szerinti- 180 napi folyamatos biztosításban töltött ideje. Ekkor a CSED összegének felső korlátja nincs.) Ha nincs:

3. A tényleges jövedelem lesz az ellátás alapja. (Tényleges jövedelemnél legalább 30 napi jövedelem szükséges.) Korlát a minimálbér kétszerese.

4. Ha nincs az ellátás alapja a szerződés szerinti jövedelem. Korlát a minimálbér kétszerese.

5. Azon biztosítottaknál, akik 2015.06.30-át követően válnak jogosulttá CSED-re az alábbi előny/kedvezményszabályt kell alkalmazni.

Ha az anya a GYED, vagy GYES alatt, vagy a GYED/GYES megszűnését követő egy éven belül ismét szül az ezt megelőző gyermekre kapott CSED alapja magasabb, mint az újonnan született gyermekre az Ebtv. 42. § (2)–(4) bekezdés alapján (180 napi, 120 napi, vagy tényleges, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelem alapján) számított, csecsemőgondozási díj alapja, akkor ezen előző, magasabb alappal kell az új gyermekre járó CSED ellátást megállapítani.

Ez az un. kedvezőbb szabály viszont csak akkor alkalmazható, ha az anya nem váltott jogviszonyt, azaz most is ugyanott dolgozik, mint ahol akkor dolgozott, ahol az előző, magasabb összegű CSED-et megállapították. Amennyiben az anya munkahelyet változtatott az előző munkáltatónál elért CSED alapja hiába magasabb mint amit most állapítanának meg azt nem lehet figyelembe venni. (Fontos, hogy jogviszonyról és nem foglalkoztatóról van szó. Lehet valaki az önkormányzatnál kormánytisztviselő, majd közmunkás, a foglalkoztató ugyanaz, de a jogviszony változott.)

Szerződés szerinti havi jövedelem fogalma 2015.07.01-től:

 betegszabadságra jogosultak esetén az ellátásra való jogosultság kezdő napjának hónapjára számított távolléti díj, illetve az illetmény egy hónapra járó összege,

 egészségügyi szabadságra jogosultak esetében az ellátásra való jogosultság kezdő napjának hónapjára számított, egészségügyi szabadság idejére járó távolléti díj,

 egyéni és társas vállalkozók esetében a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér másfélszerese,

 a Tbj. 5. § (1) bekezdés g) pontja esetében a 30 napot meg nem haladó biztosítási jogviszony esetén az ellátásra való jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér, egyéb esetben a jogviszony alapjául szolgáló szerződésben meghatározott díj,

 mezőgazdasági őstermelő esetében a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér;

(A CSED adóköteles, de abból sem egészségbiztosítási, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetni/levonni.)

Annak, aki az álláskeresési támogatás folyósításának az ideje, vagy a folyósítás szünetelése alatt (például az első gyermek után GYED-ben részesül az anya, és emiatt szünetel az álláskeresési támogatás folyósítása, és ezen időtartam alatt születik az újabb gyermek), vagy az álláskeresési támogatás folyósításának megszűnését követő 42 napon belül szül, annak a CSED összegét a jogosultság kezdőnapján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, de az összeg nem haladhatja meg az álláskeresési támogatás, illetve vállalkozói járadék alapját képező összeg harmincad részét. (217/1997. (XII.1.) Kormányrendelet 26. §. (2)

GYED (gyermekgondozási díj) alap számítási sorrend 2015.07.01-től

1.A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 (naptári) napi jövedelem. Ha nincs:

2.A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 120 (naptári) napi jövedelem. (Ha van legalább –Tbj. 5. § szerinti- 180 napi folyamatos biztosításban töltött ideje.) Ha nincs:

Vizsgálni kell, hogy van-e 180 napi –Tbj. 5. § szerinti- folyamatos biztosításban töltött ideje.

3/A Ha van: A tényleges jövedelem lesz az ellátás alapja, korlát nincs csak a minimálbér kétszerese (GYED max). (Tényleges jövedelemnél legalább 30 napi jövedelem szükséges.) Ha nincs csak ettől kevesebb, az ellátás alapja a szerződés szerinti jövedelem. Korlát ekkor sincs csak a minimálbér kétszerese (GYED max).

3/B Ha nincs: 2015.07.01-től ekkor is a tényleges jövedelem lesz az ellátás alapja, korlát nincs csak a minimálbér kétszerese (GYED max) (Tényleges jövedelemnél legalább 30 napi jövedelem szükséges.) Ha nincs csak ettől kevesebb az alap a szerződés szerinti jövedelem.
4.Előny/kedvezmény szabály változás 2015.07.01-től:

Ha a gyermek gyermekgondozási díj vagy a gyermekgondozást segítő ellátás (leánykori nevén gyermekgondozási segély) igénybevétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül születik, és az újabb gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja magasabb összegű, mint a 42/D. § (2) és (3) bekezdés alapján ( 180 napi, 120 napi, tényleges, szerződés szerinti jövedelemből) számított gyermekgondozási díj naptári napi alapja, akkor a magasabb naptári napi alap alapján kell az új gyermekre a GYED ellátást megállapítani.

Ez a szabály csak akkor alkalmazható, ha az utolsóként megállapított csecsemőgondozási díj alapja kizárólag a jogosultság kezdő napján fennálló jogviszonyban elért jövedelem figyelembevételével került megállapításra.

(Fontos, hogy jogviszonyról (munkaviszony, megbízásos jogviszony, vállalkozói jogviszony, közalkalmazotti jogviszony, kormánytisztviselői jogviszony stb.) és nem foglalkoztatóról van szó. Pl. Lehet valaki az önkormányzatnál közmunkás, majd közalkalmazott, vagy kormánytisztviselő a foglalkoztató ugyanaz, de a jogviszony változott.)

Annak, aki az álláskeresési támogatás folyósításának a szünetelése alatt válik GYED-re jogosulttá a GYED-et a jogosultság kezdőnapján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, de az összeg nem haladhatja meg az álláskeresési támogatás, illetve vállalkozói járadék alapját képező összeg harmincad részét. (217/1997. (XII.1.) Kormányrendelet 26. §. (2)

(A GYED adóköteles, de abból egészségbiztosítási járulékot nem, viszont 10% nyugdíjjárulékot kell fizetni/levonni.)
2016.01.01-től minden, maximális összegben megállapított (korlátozott) GYED-et felül kell vizsgálni (meg kell emelni).

NAGYON LEEGYSZERŰSÍTETT PÉLDA AZOKNAK, AKIKNEK A FENTIEK TÚL BONYOLULT:
Az ellátásokat az adott ellátásra való jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 napi jövedelemből kell kiszámolni.

Ha tehát valaki évek óta ugyanannál a munkáltatónál dolgozik és kieső napja (táppénz, igazolatlan távollét stb.) nem volt, majd 2019.02.01-től táppénzre megy a táppénz összegét -nagyon leegyszerűsítve- a 2018.11.30-2018.06.01. közötti jövedelméből fogják kiszámolni.
Ha a 2019.05.01-i szülésig végig táppénzen lesz 9-es betegségi kóddal (veszélyeztetett terhesség), úgy az ebben az évben induló csed ellátás alapja is ez lesz.

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

HT79 # 2019.03.26. 07:55

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, ha a terhesség alatt veszélyeztetett terhesség miatt betegállományban-táppénzen vagyok akkor a gyed megállapításához milyen keresetet számítanak? A táppénz miatt kapott csökkentett összeget,vagy esetleg a táppénz előtti teljes keresetet. Jelen munkahelyemen több mint 10 éves határozatlan idejű munkaviszonyom van. Válaszát, segítségét előre is nagyon köszönöm.

sortie # 2019.03.27. 09:49

HT79 2019.03.26. 08:55

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, ha a terhesség alatt veszélyeztetett terhesség miatt betegállományban-táppénzen vagyok akkor a gyed megállapításához milyen keresetet számítanak? A táppénz miatt kapott csökkentett összeget,vagy esetleg a táppénz előtti teljes keresetet. Jelen munkahelyemen több mint 10 éves határozatlan idejű munkaviszonyom van. Válaszát, segítségét előre is nagyon köszönöm.

Nem, a táppénz összege nem képezi a csed és a gyed alapját.

Andi70 # 2019.03.28. 08:03

Tisztelt Szakértő!
Azt szeretném kérdezni, hogy a GYED, GYES időszaka a 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíj megállapításánál hová tartozik, és hány évet vesznek figyelembe?
Én 6 évig voltam otthon egyhuzamban gyermekeimmel, amikor a nagyobbik 3 éves volt, akkor született a kisebbik, így nem mentem vissza dolgozni, hanem továbbra is otthon maradtam. Mindkét gyermekem óvodát kezdett, nem voltak bölcsődések.

Patrícia85 # 2019.03.30. 22:00

Jó estét! Azt szeretném megkérdezni,hogy jelenleg Gyesen vagyok itthon a 2 éves kisfiammal.Közben várandós lettem.
Értesitettem a munkáltatómat a terhességről, illetve kértem az aktív állományba helyezésemet,Ez meg is történt a napokban.
Az orvosom kiírt táppénzre, amit jeleztem is a cég felé.Nem tudom hogy hogy járok jobban, ha csak pár nap szabadságot veszek ki /5-6nap/ és elmegyek táppénzre, vagy a könyvelő szerint ki kell vegyem a 2 év alatt felgyült összed szabadságomat, hogy legyen miből majd a táppénzt kiszámolni.
Igazából én bent szerettem vna hagyni a szabadságaimat és majd csak a 2.baba 2éves kora után kivenni, de azt mondja a cég könyvelője hogy igy akkor szinte semmit táppénzt nem kapok a szülésig./mert nincs le dolgozott 168napom/Ez tényleg így van?? Mert olyat is hallottam, hogy az előzőleg ledolgozott napjaimból számolnák ki.
Kérem valaki segitsen, mert eléggé sürget az idő, és már összezavarodtam..Köszönöm

Jereván # 2019.04.01. 05:49

Patrícia85 2019.03.30. 23:00

Jó estét! Azt szeretném megkérdezni,hogy jelenleg Gyesen vagyok itthon a 2 éves kisfiammal.Közben várandós lettem.
Értesitettem a munkáltatómat a terhességről, illetve kértem az aktív állományba helyezésemet,Ez meg is történt a napokban.
Az orvosom kiírt táppénzre, amit jeleztem is a cég felé.Nem tudom hogy hogy járok jobban, ha csak pár nap szabadságot veszek ki /5-6nap/ és elmegyek táppénzre, vagy a könyvelő szerint ki kell vegyem a 2 év alatt felgyült összed szabadságomat, hogy legyen miből majd a táppénzt kiszámolni.
Igazából én bent szerettem vna hagyni a szabadságaimat és majd csak a 2.baba 2éves kora után kivenni, de azt mondja a cég könyvelője hogy igy akkor szinte semmit táppénzt nem kapok a szülésig./mert nincs le dolgozott 168napom/Ez tényleg így van?? Mert olyat is hallottam, hogy az előzőleg ledolgozott napjaimból számolnák ki.
Kérem valaki segitsen, mert eléggé sürget az idő, és már összezavarodtam..Köszönöm

T. Kérdező!

A hogyan járnék jobban kérdésére -tekintettel arra, hogy a pontos béradatait nem ismerjük- érdemi választ nem tudunk adni.

Javasoljuk, hogy -ha már a hivatkozott könyvelő ennyire járatos a TB. rejtelmeiben- kérje meg a könyvelőt forintra pontosan számolja ki, hogy mennyi lenne a "szinte semmit nem fog kapni" és mennyi lenne a másik módszer szerint az ellátás összege.

Egyebekben az ellátások összegét ekként kell kiszámolni:

A táppénz, csed, gyed ellátások kiszámítása egy bonyolult folyamat, melynek a jogi alapját az 1997. évi LXXXIII. törvény 42-48 szakaszai szabályozzák, melynek leegyszerűsített változata így szól:

Táppénzszámítási sorrend 2015.07.01-től
az 1997. évi LXXXIII. törvény és a 2015/1. számú, valamint a 2015/2. számú, a TB kifizetőhelyek részére kiadott OEP Tájékoztató alapján, egyben figyelemmel a táppénzre vonatkozó kedvezményszabály 2017.01.01-től hatályos változására (ONYF 2017/1. számú tájékoztatóban foglaltak).

http://www.neak.gov.hu/…_reszere.pdf
http://www.neak.gov.hu/…ekoztato.pdf
http://www.neak.gov.hu/…_reszere.pdf

Fontos, hogy csak a jelen jogviszonyban elért keresetet lehet figyelembe venni, egy előző munkáltatónál elért jövedelem nem alapja az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásnak!
Ugyancsak fontos, hogy a jövedelem „keresése” során legfeljebb a tárgyévet megelőző év első napjáig (előző év január 01.) lehet visszamenni. Az ezt megelőző jövedelmet figyelembe venni nem lehet. Aki viszont ebben az időszakban jogviszonyt váltott annál a jövedelem „keresése” során legfeljebb a jelen jogviszony kezdetéig lehet visszamenni.

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai és a baleseti táppénz összegének megállapításánál az ellátásra való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyban, a személyi jövedelemadó előleg megállapításához, a NAV felé bevallott jövedelmet kell figyelembe venni.
2015. január 1-jétől tehát, csak azon pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem vehető figyelembe az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások és a baleseti táppénz naptári napi összegének megállapítása során, amely pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem a számítási időszakban a NAV felé bevallásra került. (Ebtv. 5/C. és 39/A. §)

(Tekintettel arra, hogy a táppénz, csed, gyed, gyáp és a baleseti táppénz összegéből pénzbeli egészségbiztosítási járulékot nem kell vonni, így azok összegét egy következő pénzbeli egészségbiztosítási ellátás (táppénz, csed, gyed, gyáp stb.) összegének megállapításakor nem lehet figyelembe venni.)

Táppénz
számítási sorrend 2015.07.01-től (a 2017.01.01-es előny szabály módosítással.)

  1. A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 (naptári) napi (bruttó) jövedelem. Ha nincs:
  2. A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 120 (naptári) napi jövedelem. (Ha van legalább 180 napi, Tbj. 5. § szerinti folyamatos biztosításban töltött ideje. A folyamatos biztosítási időbe nem számít bele a biztosítás szünetelésének az ideje és pl. az az idő, amikor az igénylő az álláskeresési támogatás szünetelése alatt részesül CSED-ben, GYED-ben, GYES-ben) Ha nincs:

Vizsgálni kell, hogy van-e 180 (naptári) napi folyamatos biztosításban töltött ideje.

3/A Ha van: A tényleges jövedelem lesz az ellátás alapja, korlát nincs csak a tp plafon. (Tényleges jövedelemnél legalább 30 napi jövedelem szükséges.) Ha nincs legalább 30 napi jövedelme, csak ettől kevesebb (pl. 29 napi) az alap a szerződés szerinti jövedelem. Korlát ekkor sincs csak a tp plafon.
(Amikor a jogszabály a nap szót használja az alatt naptári napot kell érteni. Ha a jogalkotó munkanapra gondolt, úgy a jogszabály a munkanap szót használja.)
(Táppénz plafon alatt az Ebtv. 48. § (7) bekezdésében szereplő, a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének a 30-ad részét értjük.)

3/B Ha nincs: A tényleges jövedelem lesz az ellátás alapja, de van korlát. Korlát a minimálbér. (Tényleges jövedelemnél legalább 30 napi jövedelem szükséges.) Ha nincs legalább 30 napi jövedelme, csak attól kevesebb (pl. 29 napi, vagy 1 napi) jövedelme a táppénz alapja a szerződés szerinti jövedelem lesz. Korlát ebben az esetben is van. Korlát a minimálbér.

4. Előny/kedvezmény szabály:

Ha valakinek nincs 180 bérezett napja (tényleges jövedelme) vizsgálni kell ennek az okát.

Ha az irányadó időszakban azért nincs 180 bérezett napja (tényleges jövedelme), mert legkevesebb 180 napig táppénzben, CSED-ben, vagy GYED-ben részesült a táppénzét és/vagy a GYED-et a jelen, elbírálandó ellátást megelőzően utolsóként megállapított eb. ellátás alapján kell megállapítani, azaz ezt kell hasonlítani a tényleges (legalább 30 napi), ha ilyen nincs a szerződés szerinti jövedelemmel és amelyik kedvezőbb, azzal kell adni. Ha tehát a fentiek miatt nincs 180 bérezett napja az alap az előző ellátás alapja, vagy a tényleges jövedelem, vagy ha nincs legalább 30 napi tényleges jövedelme a szerződés szerinti jövedelem. (A 180 napi időbe a méltányosságból megállapított ellátások időtartamát nem lehet figyelembe venni.)

CSED

  • csecsemőgondozási díj- (leánykori nevén terhességi-gyermekágyi segély, azaz thgy)

    alap számítási sorrend 2015.07.01-től

1.A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 (naptári) napi jövedelem. (Ekkor a CSED összegének felső korlátja nincs.) Ha nincs:

2.A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 120 (naptári) napi jövedelem. (Ha van legalább –Tbj. 5. § szerinti- 180 napi folyamatos biztosításban töltött ideje. Ekkor a CSED összegének felső korlátja nincs.) Ha nincs:

3. A tényleges jövedelem lesz az ellátás alapja. (Tényleges jövedelemnél legalább 30 napi jövedelem szükséges.) Korlát a minimálbér kétszerese.

4. Ha nincs az ellátás alapja a szerződés szerinti jövedelem. Korlát a minimálbér kétszerese.

5. Azon biztosítottaknál, akik 2015.06.30-át követően válnak jogosulttá CSED-re az alábbi előny/kedvezményszabályt kell alkalmazni.

Ha az anya a GYED, vagy GYES alatt, vagy a GYED/GYES megszűnését követő egy éven belül ismét szül az ezt megelőző gyermekre kapott CSED alapja magasabb, mint az újonnan született gyermekre az Ebtv. 42. § (2)–(4) bekezdés alapján (180 napi, 120 napi, vagy tényleges, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelem alapján) számított, csecsemőgondozási díj alapja, akkor ezen előző, magasabb alappal kell az új gyermekre járó CSED ellátást megállapítani.

Ez az un. kedvezőbb szabály viszont csak akkor alkalmazható, ha az anya nem váltott jogviszonyt, azaz most is ugyanott dolgozik, mint ahol akkor dolgozott, ahol az előző, magasabb összegű CSED-et megállapították. Amennyiben az anya munkahelyet változtatott az előző munkáltatónál elért CSED alapja hiába magasabb mint amit most állapítanának meg azt nem lehet figyelembe venni. (Fontos, hogy jogviszonyról és nem foglalkoztatóról van szó. Lehet valaki az önkormányzatnál kormánytisztviselő, majd közmunkás, a foglalkoztató ugyanaz, de a jogviszony változott.)

Szerződés szerinti havi jövedelem fogalma 2015.07.01-től:

 betegszabadságra jogosultak esetén az ellátásra való jogosultság kezdő napjának hónapjára számított távolléti díj, illetve az illetmény egy hónapra járó összege,

 egészségügyi szabadságra jogosultak esetében az ellátásra való jogosultság kezdő napjának hónapjára számított, egészségügyi szabadság idejére járó távolléti díj,

 egyéni és társas vállalkozók esetében a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér másfélszerese,

 a Tbj. 5. § (1) bekezdés g) pontja esetében a 30 napot meg nem haladó biztosítási jogviszony esetén az ellátásra való jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér, egyéb esetben a jogviszony alapjául szolgáló szerződésben meghatározott díj,

 mezőgazdasági őstermelő esetében a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér;

(A CSED adóköteles, de abból sem egészségbiztosítási, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetni/levonni.)

Annak, aki az álláskeresési támogatás folyósításának az ideje, vagy a folyósítás szünetelése alatt (például az első gyermek után GYED-ben részesül az anya, és emiatt szünetel az álláskeresési támogatás folyósítása, és ezen időtartam alatt születik az újabb gyermek), vagy az álláskeresési támogatás folyósításának megszűnését követő 42 napon belül szül, annak a CSED összegét a jogosultság kezdőnapján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, de az összeg nem haladhatja meg az álláskeresési támogatás, illetve vállalkozói járadék alapját képező összeg harmincad részét. (217/1997. (XII.1.) Kormányrendelet 26. §. (2)

GYED (gyermekgondozási díj) alap számítási sorrend 2015.07.01-től

1.A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 (naptári) napi jövedelem. Ha nincs:

2.A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 120 (naptári) napi jövedelem. (Ha van legalább –Tbj. 5. § szerinti- 180 napi folyamatos biztosításban töltött ideje.) Ha nincs:

Vizsgálni kell, hogy van-e 180 napi –Tbj. 5. § szerinti- folyamatos biztosításban töltött ideje.

3/A Ha van: A tényleges jövedelem lesz az ellátás alapja, korlát nincs csak a minimálbér kétszerese (GYED max). (Tényleges jövedelemnél legalább 30 napi jövedelem szükséges.) Ha nincs csak ettől kevesebb, az ellátás alapja a szerződés szerinti jövedelem. Korlát ekkor sincs csak a minimálbér kétszerese (GYED max).

3/B Ha nincs: 2015.07.01-től ekkor is a tényleges jövedelem lesz az ellátás alapja, korlát nincs csak a minimálbér kétszerese (GYED max) (Tényleges jövedelemnél legalább 30 napi jövedelem szükséges.) Ha nincs csak ettől kevesebb az alap a szerződés szerinti jövedelem.
4.Előny/kedvezmény szabály változás 2015.07.01-től:

Ha a gyermek gyermekgondozási díj vagy a gyermekgondozást segítő ellátás (leánykori nevén gyermekgondozási segély) igénybevétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül születik, és az újabb gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja magasabb összegű, mint a 42/D. § (2) és (3) bekezdés alapján ( 180 napi, 120 napi, tényleges, szerződés szerinti jövedelemből) számított gyermekgondozási díj naptári napi alapja, akkor a magasabb naptári napi alap alapján kell az új gyermekre a GYED ellátást megállapítani.

Ez a szabály csak akkor alkalmazható, ha az utolsóként megállapított csecsemőgondozási díj alapja kizárólag a jogosultság kezdő napján fennálló jogviszonyban elért jövedelem figyelembevételével került megállapításra.

(Fontos, hogy jogviszonyról (munkaviszony, megbízásos jogviszony, vállalkozói jogviszony, közalkalmazotti jogviszony, kormánytisztviselői jogviszony stb.) és nem foglalkoztatóról van szó. Pl. Lehet valaki az önkormányzatnál közmunkás, majd közalkalmazott, vagy kormánytisztviselő a foglalkoztató ugyanaz, de a jogviszony változott.)

Annak, aki az álláskeresési támogatás folyósításának a szünetelése alatt válik GYED-re jogosulttá a GYED-et a jogosultság kezdőnapján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, de az összeg nem haladhatja meg az álláskeresési támogatás, illetve vállalkozói járadék alapját képező összeg harmincad részét. (217/1997. (XII.1.) Kormányrendelet 26. §. (2)

(A GYED adóköteles, de abból egészségbiztosítási járulékot nem, viszont 10% nyugdíjjárulékot kell fizetni/levonni.)
2016.01.01-től minden, maximális összegben megállapított (korlátozott) GYED-et felül kell vizsgálni (meg kell emelni).

NAGYON LEEGYSZERŰSÍTETT PÉLDA AZOKNAK, AKIKNEK A FENTIEK TÚL BONYOLULT:
Az ellátásokat az adott ellátásra való jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 napi jövedelemből kell kiszámolni.

Ha tehát valaki évek óta ugyanannál a munkáltatónál dolgozik és kieső napja (táppénz, igazolatlan távollét stb.) nem volt, majd 2019.02.01-től táppénzre megy a táppénz összegét -nagyon leegyszerűsítve- a 2018.11.30-2018.06.01. közötti jövedelméből fogják kiszámolni.
Ha a 2019.05.01-i szülésig végig táppénzen lesz 9-es betegségi kóddal (veszélyeztetett terhesség), úgy az ebben az évben induló csed ellátás alapja is ez lesz.

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

Patakieszter13 # 2019.04.02. 12:36

Tisztelt Szakértők!

Jelenleg GYED-en vagyok 16 hónapos gyermekemmel, testvére szeptember végére érkezik. 8 éve dolgozom határozatlan idejű szerződéssel a munkahelyemen, mely nem kifizetőhely. Néhány kérdésemre a visszaolvasott válaszok alapján már választ kaptam. Miszerint a terhesség tényét es a fizetés nélküli szabadság megszüntetését 30 nappal előbb jeleznem szükséges a munkáltatom felé írásban, aki a megszüntetést nem akadályozhatja meg, a szabadságaim kiadását meg kell tennie. Ezt követően nem kérném a felgyűlt szabadságok kiadását, csak 1 nap szabadságra mennék, majd utána táppénzre 9-es kóddal. Illetve ha jól értelmeztem minden választ, akkor a táppénz összege a szerződésemben szereplő bér lesz, mert az elmúlt több mint 1 évben CSED-en es GYED-en voltam. Valamint, a második gyermek után járó CSED és GYED összege nem lehet kevesebb,mint az első gyermeknél többek között a védelem miatt, valamint hogy táppénz nem alapja a CSED és GYED számításnak. Jól értelmeztem mindent?

Azonban én tartok attól,hogy a nem jó kapcsolat a munkaltatómmal oda vezethet, hogy az 1 nap szabadság, vagy táppénz alatt felbontja a munkaszerződésemet. Van erre bármilyen lehetősége, jogi alapja?

Válaszukat és megerősítésüket előre is köszönöm!