Termőföld vásárlás


drbjozsef # 2024.07.30. 12:34

Ha nem tudsz vele megegyezni, adj neki határidőt, meddig vigye el. Ha nem viszi, ne használd, mellé rakd a saját oszlopodat. Vagy, szedd ki az övét, és hagyd ott.

Torpillacska # 2024.07.30. 12:01

Nekem jobb volna használni őket, csak attól tartok, hogy ha ráteszem az új huzalokat, akkor kiveszi az oszlopokat, amivel nagyobb kárt okoz. Ez csak a betartásról szól, pedig szeretnék megegyezni, de nincs a kezemben úgy érzem semmi lehetőség...

Kovács_Béla_Sándor # 2024.07.30. 10:19

MIt sértenél? Csak ne éghesd el az oszlopokat, ha egyszer az övé. Viszont szólj neki, hogy záros határidőn belül vigye a... - ba.

Torpillacska # 2024.07.30. 09:29

Azért bontja el, mert nem örül neki, hogy megvettem (és nem ő jutott hozzá). A haszonbérlet lejárt.
Ha most én kiszedem az oszlopokat vagy használom őket, azzal sértek valamit?

drbjozsef # 2024.07.30. 08:37

Torpillacska,

Az eladó nyilván csak azt adhatja el, ami az ő tulajdona. Ha a kerítés a haszonbérlőé, akkor azt nem adhatja el neked.

De miért bontja el? Miért érinti a haszonbérletét a tulajdonosváltás? Felmondtátok, az el van intézve?

Torpillacska # 2024.07.30. 07:48

Tiszteletem!
Szeretnék információt kérni. Vásároltam egy szántót, amely körbe volt kerítve villanypásztorral. Tudtommal az előző használó (nem a tulaj) készítette a "kerítést". Ő ezt eladni, bérbe adni nem akarja, azt mondja elbontja. Egy részét el is bontotta, de néhány oszlop még megmaradt. Így most sem újat nem tudok addig csinálni (nem merem használni ezeket a már leásott oszlopokat, pedig jó lenne), sem művelni nem tudom (nagyon vadkáras területről van szó). Kérdésem az lenne, hogy a kerítés oszlopok amik az én területemen vannak, mostantól kinek a tulajdonai? A szerződésben úgy szerepelt, hogy "Eladó eladja, Vevő megvásárolja az Ingatlant az Eladó tulajdonát képező minden tartozékával együtt, úgy, ahogy az a jelen adásvételi szerződés hatályba lépésének napján a természetben megtalálható". Akkor az oszlopok már rajta voltak. A korábbi művelő értesült a tulajdonos váltásról. Mit tehetnék, ha a szép szó, egyezkedés nem segít?

termeteselek # 2024.06.10. 20:37

Szia!
Köszönöm az eddigieket!
Kérdésedre válasz:nem tudom,mert eddig csak a helyi jegyzőtől kaptam egy levelet,miszerint a lejárat elótti napon elővásárló jelentkezett.
Neve címe feltüntetve,nosza átszaladtam a másik faluba .Körbe kérdeztem a kocsmába,mondták hol lakik,odamentem,szomszéd megerősítette:sűrűn látják itt! Eddig ennyi.
Ki fia borja ,gazda őstermelő nem tudjuk.

osztap # 2024.06.10. 13:32

termeteselek,

Olvasgasd az Fftv. 18. §-t, az a mostani sorrend. Ha az elővásárló helyben lakó földműves, akkor megelőzi a nem helyben lakó földművest. Az őstermelő nincs a listán.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Lakóhelyet létesíteni (bejelentkezni) bárhová be lehet, mióta az Nytv. 5 § (2)-t három éve így módosították. Akár egy kutyaólba is.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

DE: A lakóhely létesítése nem egyenlő az Fftv. 5. § 9. pont szerinti helyben lakással. A Kúria szerint a lakcímkártya a helyben lakást nem igazolja, pont a fentiek miatt. A tényleges, életvitelszerű ottlakást kell bizonyítani, akár egy almatárolóban is. Az elővásárlóra hárul a feladat, hogy a helyben lakást bizonyítsa, és ez bíróságon megtámadható.
https://kuria-birosag.hu/…4202212-szam
És már van BH is:
https://kuria-birosag.hu/…ege-az-adott

Mivel bizonyít a Te elővásárlód?

termeteselek # 2024.06.10. 08:16

Tisztelt Tagok!
Történetem röviden:
Szántó besorolású földet vennék nullás HRSZ(tehát nem zártkert és ilyenek)illetve csak vettem volna :-( :-( . Azon a területen reális áron megírt szerződést vissza dobták, hogy a 20 éves megtérülés nem teljesül, s nem kifüggeszthető. Őstermelő vagyok, NAK számos földműves,de 20 km en kívüli lakhellyel és üzemmel.
Ok, " államilag " jóváhagyott áron, értsd szaré húgyé lett így kifüggesztve,hogy haladjunk már a dologgal .Ugye nincs csodálkozás, lett is elővásárló.
Az elővásáló helyben lakik 6 éve ,külterületen ,almatárolóként feltüntetett épületbe bejelentkezve....
Ez így "legális"?? Úgy tudom 24 órás tartózkodásra nem lehet hivatalosan almatárolóban élni,lakni.
Állítólag tavalyi változás,hogy a helyben lakó megelőzni a földműves,őstermelőt?!
Van esetleg jogorvoslati lehetőségem az elővásárlóval szemben,vagy almatároló is lehet alapja a helyi lakos jogcímnek és így elővásárlásnak?
Köszönöm előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2024.05.23. 08:50

(A vételár visszakövetelésére támaszható igény is elévült már.
Falun azért a szóbeli megállapodások be nem tartását sem nézik jó szemmel a népek.)

osztap # 2024.05.23. 07:58

Kéri, hogy irassuk át a földet az ő nevére mert ő a jogos tulajdonosa
Milyen alapon is? Kárpótlási jeggyel földre csak az alanyi jogon kárpótolt licitálhatott. Tehát vett jeggyel nem lehetett licitálni. Itt le van írva az egész történet, a jogszabály kékben. https://www.solymar.hu/…arpotlas.htm
Ezért jó eséllyel mint nagyapád meghatalmazottja volt ott az árverésen, és ezért engedték neki, hogy aláírja a jegyzőkönyvet, de lett mégis nagyapád a tulajdonos.
Ha volt is valamilyen szerződés közte és nagyapád között a föld (nem a kárpótlási jegy!) eladásáról, a földhivatali bejegyzés iránti igény a szerződés alapján kötelmi igény, ami öt év alatt elévült. Sőt, ő tudott a földről, tudott nagyapád haláláról, mégsem indította meg a póthagyatékit, tehát nem hivatkozhat arra sem, hogy az elévülés nyugodott. Ptk. 5:48. §

Elbirtoklási perrel van esélye elvenni tőlünk a földet?
Nincs, de csak ha észen vagy. Te hivatkozhatsz arra, hogy az elbirtoklás nagyapád halála óta nyugodott, mert sem apád, sem te nem tudtál a földről. Ezért, onnan kezdve, hogy a póthagyatéki végén jogerősen Te leszel a tulajdonos, egy éved van, hogy megszakítsd az elbirtoklást, a Ptk. 5:49. § valamelyik pontja szerint. Tedd azt, minél előbb.

Keressetek ehhez ügyvédet, sok pénzről van szó.

Achilles # 2024.05.23. 07:12

Tisztelt Szakértők!

Örököltem nagyapám után 7 hektár földet, most indították el a póthagyatéki eljárást. A földről csak nem rég szereztem tudomást. Nagyapám egyébként már 1994-ben elhunyt, fiára valamiért nem került át a föld és miután mindenki elhunyt, én öröklöm.
Felkeresett egy férfi, állítása szerint ő megvásárolta nagyapámtól 1993-ban a kárpótlási jegyét és ezzel a kárpótlási jeggyel ment licitálni erre a 7 hektár földre, így került nagyapám nevére a föld. Kéri, hogy irassuk át a földet az ő nevére mert ő a jogos tulajdonosa. Állítása szerint a nagyapám hamar meghalt (1.5 év múlva az árveréshez képest) és édesapámat sem találta (2005-2010 között újra visszaköltözött a faluba, tehát megtalálhatta) ezért nem történt meg az elmúlt 30 évben az átírás ,1993 óta műveli a földet. Elküldte részünkre az 1993-as árverési jegyzőkönyvet amin az látszik, hogy nagyapám megvásárolta kárpótlási jeggyel ezt a 7 hektár földet de az úriember aláírása van ezen a papíron. Tehát az biztos, hogy ez az úr volt ott az árverésen és nagyapám kárpótlási jegyével vásárolt, viszont azt nem tudja igazolni, hogy hogy került hozzá a kárpótlási jegy. Kenő pénzt ajánlott fel a személyes találkozásunk során amit mi nem fogadtunk el, tájékoztattuk, hogy ügyvédi segítséget kérünk. Ha nincs már bizonyító erejű papír a kezében akkor van esélyünk arra, hogy a miénk maradhasson a föld? Elbirtoklási perrel van esélye elvenni tőlünk a földet? Mert megemlítette, hogy bírósághoz fog fordulni. Köszönöm előre is a segítségüket!

noemi78 # 2024.05.14. 10:00

Még leírnám, hogy 50-50%-ban tulajdonosok akik eladták. Addig nem lehet átírni a vevőre - aki már kifizette -, amíg a kötbér nincs rendezve. Tehát tulajdoni lap szerint még a két eladó a tulajdonos. De az egyik eladót nem érdekli a kötbér, szeretné átadni. A másik eladó viszont kéri a kötbért. A vevő pedig perrel fenyeget. Bonyolultabb az egész ügy, és nem szeretne az egyik eladó bíróságra járni, ezért nem tart igényt a kötbérre, átadná a részét, amennyiben ez lehetséges.

noemi78 # 2024.05.14. 07:52

Tisztelt Szakértő!
Osztatlan közös tulajdonban van egy szántó föld, ami el lett adva. Egy szerződésben írta alá a két tulajdonos, hogy eladják a földet. A vevő kifizette, késedelemmel. A szerződésben kötbér lett meghatározva késedelmes fizetés esetére. Az egyik tulajdonos kéri a kötbért, a másik nem. Ebben az esetben a föld 50%-át át lehet írni a vevőre, amennyiben a kötbértől eltekintő eladó erről nyilatkozik?
Köszönöm!

Quercus # 2024.05.11. 13:53
Kovács_Béla_Sándor # 2024.05.10. 16:35

A tulajdonos feltétel nélkül lehet földhasználó. Sőt, vélelmezik, hogy ő az.

De ha nem vagy földműves, akkor nem haladhatja meg a birtokod és tulajdonod együtt az egy hektárt.

Sz.Bea # 2024.05.10. 15:40

Kedves Fórumosok!

Több mint 20 éve öröklés útján tulajdonosa vagyok 4,3 hektár szántóföldnek, amelyet kb. 15 évre bérbe adtam művelésre. A földhivatalban még a korábbi bérlő van bejegyezve földhasználóként, bár a bérleti szerződése kb. 5 éve lejárt. Tudom ez az én hanyagságom, természetesem ezt szeretném most pótolni. Bejegyzett földhasználathoz szükséges e mezőgazdasági vagy aranykalászos gazda végzettség, vagy használatba vehetem a termőföldet e nélkül is?

Amennyiben a saját termőföldemmel közvetlenül szomszédos 2,3 hektár szántóföldet is szeretném megvásárolni, szükséges e ehhez egy mezőgazdasági vagy aranykalászos gazda végzettség vagy elegendő, ha hivatalos földhasználója vagyok a szomszédos földnek?

A tulajdonomban lévő + a korábban tulajdonomban lévő + a megvásárolni kívánt termőföld együttes összege nem haladja meg a 10 hektárt.

Segítségetek előre is köszönöm!

FFlower # 2020.07.14. 23:09

Tisztelt Szakértők!

Előre is elnézést kérek a kicsit hosszadalmasabb leírásért. 

2020. márciusában éppen a koronavírus járvány megfékezése érdekében bevezetett korlátozások előtti napokban megkötött, rendben kifüggesztésre került és (sajnálatos módon) egy elővásárlási jogosult által a 60 nap legutolsó napján elfogadó nyilatkozattal színesített adásvételi folyamatban vagyunk.... 

Az adásvétel egy évek óta eladó ingatlant (régi, komfort nélküli, viszont nagyon barátságos - otthonos hangulatú kis házikó kis kerttel) és az ezt körülvevő kicsi, évek óta művelés nélküli földterületet érinti.

Az adásvételi szerződésben az ingatlan és a földterület 'össze lett kötve' oly módon, hogy amennyiben a földterület más birtokába kerül, abban az esetben az ingatlan vételétől elállunk.
 
Mi mindent felszámoltunk az eddigi lakhelyünkön, teljes elhatározással mindent feltettünk erre - arra, hogy ezen a parányi, 'világvégi' településen letelepszünk és az életünket itt folytatjuk tovább gyermekünkkel a természettel harmóniában tevékeny mindennapjaink során, együtt öko-gazdálkodva, a település szerves részeként.

Az eljáró ügyvéd (titokosan) azt javallotta, hogy a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha az elővásárlási jogosult visszalépne... Erre ugye elég kevés az esély - mivel a kapcsolat felvétele vele ugye hmm... a szabályozással ellentétes.

Az érintett település igen kevés lakossal rendelkezik. A lakosok és a települést vezető polgármester is ismerik az elővásárlási jogosultat, semmiképpen sem szeretnék, hogy a településükön földterületet szerezzen... Természetesen tudjuk, hogy ez édes-kevés egy ilyen ügymenetben... 
Mindenesetre a település lakossága és a polgármester is 'minket szeretne', nekünk drukkolnak. 
A döntés még szerencsére várat magára.

Ráadásul többlet információkkal gazdagodott a történet - az illető saját bevallása szerint nem tervez gazdálkodni a területen. Egyedül azért tett elfogadó nyilatkozatot, mert 'felbosszantotta' az - és ennek a hivatalban hangot is adott, hogy olyasvalaki szerezzen földet, akinek Magyarországon csak tartózkodási helye van - az állandó lakcíme külföldi.
  • > Az adás-vételi szerződés megkötését követően terveztünk állandó lakcímet létesíteni Magyarországon - a korlátozó intézkedések ezt 'keresztülhúzták'; az enyhítéskor pedig az tűnt célszerűnek, hogy már majd az adásvételi folyamat végén a kis házikónkba jelentkezünk be, ahol végre megkezdhetjük a várva-várt új életünket.

A kérdéseim a következők:

Lehet tenni valamit (még) az ügylet számunkra kedvező kimenetele érdekében? 

Az általunk aláírt szerződést lehet(ne) valahogyan 'érvényteleníttetni/visszavonni'?
  • > ...esetlegesen a koronavírus járványra hivatkozással?
Arra gondolok - persze vélhetően ez elég 'naív' még ötlet szinten is, miszerint a 60 napos kifüggesztés időtartamának csupán az utolsó 2 napján volt esélye bárkinek is egyáltalán látni a hivatalban az adásvételi szerződést a korlátozások okán, így tehát számos elővásárlási jogosult a jogának gyakorlásában megakadályozódott. Hiszen éppen ennek érdekében - nem véletlenül került 60 napban meghatározásra a kifüggesztés időtartama.

Ha az adásvételi szerződést lehet 'érvényteleníttetni - visszavonni', akkor ez az elővásárlási jogosult elfogadó nyilatkozatát is okafogyottá/érvénytelenné tenné? 

...ha ez megtörténhetne, akkor erre az esetre az eljáró ügyvédnek az eladók és a mi egyetértésünkkel már van olyan megoldása ami biztosítaná - törvényes módon, hogy a földterület is mindenképpen a mienk lehessen.

Előre is köszönöm a segítőkész válaszokat!

lajcsó # 2020.07.05. 08:11

"Kérdésem, hogy véleményük szerint a régi hrsz-on széljegyen lévő tulajdonjog bejegyzési kérelmemet be fogják-e jegyezni az új osztatlan közös terület hrsz-ára,"
Nagy eséllyel igen.

lajcsó # 2020.07.05. 08:08

8 hónap alatt már a jóváhagyás is megvan!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.03. 16:44

Lehet.

Csuklósbusz # 2020.07.03. 15:51

Tulajdonjog fenntartással vennék földtörvényes, kifüggesztéses kivett tanyát.

A kérdésem az hogy lehet-e úgy írni a szerződést hogy csak akkor fizetném ki a teljes vételárat ha a földbizottság már rábólintott az üzletre ( 8 hónap)?

Tehát tulajdonjog fenntartás ( foglaló), de csak akkor fizetnék ha a bizottság is jóváhagyta és nincs elővételi jogos?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.03. 06:58

"Jogérzékből" azt mondanám, hogy széljegyen lehet, hogy megelőzi, de rangsorban nem. Szerintem minden további nélkül bejegyzik a tulajdonjogodat.
Ha mégis a kimérést kellene előbb elintézni, akkor sem fogják elutasítani a kérelmedet, csak várni kell.

Kérdező111 # 2020.07.02. 15:14

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kérdésben szeretném a segítségüket kérni: Osztatlan közös földterületből vásároltam tulajdonostársként. A szerződés kifüggesztésre, majd hatósági jóváhagyásra került. A tulajdonjog bejegyzése széljegyre került, viszont a széljegyen sorrendben megelőzi az én tulajdonjog-bejegyzésemet az állami ingyenes földkimérés alapján az osztatlan közös tulajdon megszüntetési eljárás.

Ha az állami kimérés a földhivatali nyilvántartásban rögzítésre fog kerülni, akkor értelemszerűen megváltozik az általam megvásárolt tulajdoni hányadoknak a helyrajzi száma (benne marad a kimérés utáni "visszamaradók" helyrajzi számában, ők ugyanis (az eladók) annak idején nem kérték az állami kimérést.) Viszont a szerződés megírásakor még ismeretlen volt mind az újonnan kialakításra kerülő hrsz, mind pedig az, hogy egyáltalán mikor lesz ebből a kimérésből valami.

Kérdésem, hogy véleményük szerint a régi hrsz-on széljegyen lévő tulajdonjog bejegyzési kérelmemet be fogják-e jegyezni az új osztatlan közös terület hrsz-ára, vagy esetleg elképzelhető, hogy emiatt elutasítják a tulajdonjog bejegyzésemet, és újra ki kell függeszteni az adásvételi szerződést az új hrsz-ra vonatkozóan?

Ha véleményük szerint újra ki kell függeszteni a szerződést az új hrsz-ra vonatkozóan, akkor van-e valamilyen jogi lehetőségem az esetleges fellebbezésre, ugyanis egyrészt van egy hatóságilag jóváhagyott adásvételi szerződés a kezemben, másrészt pedig időközben a földtörvény 07.01-jén megváltozott, és emiatt adott terület kapcsán a sorrend terén hátrányba kerültem.

Köszönöm szépen a segítségüket!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.28. 14:35

A művelési ágat - a vonatkozó szabályok szerint megváltoztathatod.

A többinél viszont valami fatális félreértés van. Egy hektárig semmiféle feltétele nincs a szerzésnek. A fölött kell földművesnek lenni - de annak sincsenek ilyen bonyolult és szigorú feltételei. (Talán valamelyik privilegizált elővásárlásra jogosulttal kevered; helyben lakó; állattenyésztő, ilyesmi...)