Termőföld vásárlás


termeteselek # 2024.06.10. 20:37

Szia!
Köszönöm az eddigieket!
Kérdésedre válasz:nem tudom,mert eddig csak a helyi jegyzőtől kaptam egy levelet,miszerint a lejárat elótti napon elővásárló jelentkezett.
Neve címe feltüntetve,nosza átszaladtam a másik faluba .Körbe kérdeztem a kocsmába,mondták hol lakik,odamentem,szomszéd megerősítette:sűrűn látják itt! Eddig ennyi.
Ki fia borja ,gazda őstermelő nem tudjuk.

osztap # 2024.06.10. 13:32

termeteselek,

Olvasgasd az Fftv. 18. §-t, az a mostani sorrend. Ha az elővásárló helyben lakó földműves, akkor megelőzi a nem helyben lakó földművest. Az őstermelő nincs a listán.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Lakóhelyet létesíteni (bejelentkezni) bárhová be lehet, mióta az Nytv. 5 § (2)-t három éve így módosították. Akár egy kutyaólba is.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

DE: A lakóhely létesítése nem egyenlő az Fftv. 5. § 9. pont szerinti helyben lakással. A Kúria szerint a lakcímkártya a helyben lakást nem igazolja, pont a fentiek miatt. A tényleges, életvitelszerű ottlakást kell bizonyítani, akár egy almatárolóban is. Az elővásárlóra hárul a feladat, hogy a helyben lakást bizonyítsa, és ez bíróságon megtámadható.
https://kuria-birosag.hu/…4202212-szam
És már van BH is:
https://kuria-birosag.hu/…ege-az-adott

Mivel bizonyít a Te elővásárlód?

termeteselek # 2024.06.10. 08:16

Tisztelt Tagok!
Történetem röviden:
Szántó besorolású földet vennék nullás HRSZ(tehát nem zártkert és ilyenek)illetve csak vettem volna :-( :-( . Azon a területen reális áron megírt szerződést vissza dobták, hogy a 20 éves megtérülés nem teljesül, s nem kifüggeszthető. Őstermelő vagyok, NAK számos földműves,de 20 km en kívüli lakhellyel és üzemmel.
Ok, " államilag " jóváhagyott áron, értsd szaré húgyé lett így kifüggesztve,hogy haladjunk már a dologgal .Ugye nincs csodálkozás, lett is elővásárló.
Az elővásáló helyben lakik 6 éve ,külterületen ,almatárolóként feltüntetett épületbe bejelentkezve....
Ez így "legális"?? Úgy tudom 24 órás tartózkodásra nem lehet hivatalosan almatárolóban élni,lakni.
Állítólag tavalyi változás,hogy a helyben lakó megelőzni a földműves,őstermelőt?!
Van esetleg jogorvoslati lehetőségem az elővásárlóval szemben,vagy almatároló is lehet alapja a helyi lakos jogcímnek és így elővásárlásnak?
Köszönöm előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2024.05.23. 08:50

(A vételár visszakövetelésére támaszható igény is elévült már.
Falun azért a szóbeli megállapodások be nem tartását sem nézik jó szemmel a népek.)

osztap # 2024.05.23. 07:58

Kéri, hogy irassuk át a földet az ő nevére mert ő a jogos tulajdonosa
Milyen alapon is? Kárpótlási jeggyel földre csak az alanyi jogon kárpótolt licitálhatott. Tehát vett jeggyel nem lehetett licitálni. Itt le van írva az egész történet, a jogszabály kékben. https://www.solymar.hu/…arpotlas.htm
Ezért jó eséllyel mint nagyapád meghatalmazottja volt ott az árverésen, és ezért engedték neki, hogy aláírja a jegyzőkönyvet, de lett mégis nagyapád a tulajdonos.
Ha volt is valamilyen szerződés közte és nagyapád között a föld (nem a kárpótlási jegy!) eladásáról, a földhivatali bejegyzés iránti igény a szerződés alapján kötelmi igény, ami öt év alatt elévült. Sőt, ő tudott a földről, tudott nagyapád haláláról, mégsem indította meg a póthagyatékit, tehát nem hivatkozhat arra sem, hogy az elévülés nyugodott. Ptk. 5:48. §

Elbirtoklási perrel van esélye elvenni tőlünk a földet?
Nincs, de csak ha észen vagy. Te hivatkozhatsz arra, hogy az elbirtoklás nagyapád halála óta nyugodott, mert sem apád, sem te nem tudtál a földről. Ezért, onnan kezdve, hogy a póthagyatéki végén jogerősen Te leszel a tulajdonos, egy éved van, hogy megszakítsd az elbirtoklást, a Ptk. 5:49. § valamelyik pontja szerint. Tedd azt, minél előbb.

Keressetek ehhez ügyvédet, sok pénzről van szó.

Achilles # 2024.05.23. 07:12

Tisztelt Szakértők!

Örököltem nagyapám után 7 hektár földet, most indították el a póthagyatéki eljárást. A földről csak nem rég szereztem tudomást. Nagyapám egyébként már 1994-ben elhunyt, fiára valamiért nem került át a föld és miután mindenki elhunyt, én öröklöm.
Felkeresett egy férfi, állítása szerint ő megvásárolta nagyapámtól 1993-ban a kárpótlási jegyét és ezzel a kárpótlási jeggyel ment licitálni erre a 7 hektár földre, így került nagyapám nevére a föld. Kéri, hogy irassuk át a földet az ő nevére mert ő a jogos tulajdonosa. Állítása szerint a nagyapám hamar meghalt (1.5 év múlva az árveréshez képest) és édesapámat sem találta (2005-2010 között újra visszaköltözött a faluba, tehát megtalálhatta) ezért nem történt meg az elmúlt 30 évben az átírás ,1993 óta műveli a földet. Elküldte részünkre az 1993-as árverési jegyzőkönyvet amin az látszik, hogy nagyapám megvásárolta kárpótlási jeggyel ezt a 7 hektár földet de az úriember aláírása van ezen a papíron. Tehát az biztos, hogy ez az úr volt ott az árverésen és nagyapám kárpótlási jegyével vásárolt, viszont azt nem tudja igazolni, hogy hogy került hozzá a kárpótlási jegy. Kenő pénzt ajánlott fel a személyes találkozásunk során amit mi nem fogadtunk el, tájékoztattuk, hogy ügyvédi segítséget kérünk. Ha nincs már bizonyító erejű papír a kezében akkor van esélyünk arra, hogy a miénk maradhasson a föld? Elbirtoklási perrel van esélye elvenni tőlünk a földet? Mert megemlítette, hogy bírósághoz fog fordulni. Köszönöm előre is a segítségüket!

noemi78 # 2024.05.14. 10:00

Még leírnám, hogy 50-50%-ban tulajdonosok akik eladták. Addig nem lehet átírni a vevőre - aki már kifizette -, amíg a kötbér nincs rendezve. Tehát tulajdoni lap szerint még a két eladó a tulajdonos. De az egyik eladót nem érdekli a kötbér, szeretné átadni. A másik eladó viszont kéri a kötbért. A vevő pedig perrel fenyeget. Bonyolultabb az egész ügy, és nem szeretne az egyik eladó bíróságra járni, ezért nem tart igényt a kötbérre, átadná a részét, amennyiben ez lehetséges.

noemi78 # 2024.05.14. 07:52

Tisztelt Szakértő!
Osztatlan közös tulajdonban van egy szántó föld, ami el lett adva. Egy szerződésben írta alá a két tulajdonos, hogy eladják a földet. A vevő kifizette, késedelemmel. A szerződésben kötbér lett meghatározva késedelmes fizetés esetére. Az egyik tulajdonos kéri a kötbért, a másik nem. Ebben az esetben a föld 50%-át át lehet írni a vevőre, amennyiben a kötbértől eltekintő eladó erről nyilatkozik?
Köszönöm!

Quercus # 2024.05.11. 13:53
Kovács_Béla_Sándor # 2024.05.10. 16:35

A tulajdonos feltétel nélkül lehet földhasználó. Sőt, vélelmezik, hogy ő az.

De ha nem vagy földműves, akkor nem haladhatja meg a birtokod és tulajdonod együtt az egy hektárt.

Sz.Bea # 2024.05.10. 15:40

Kedves Fórumosok!

Több mint 20 éve öröklés útján tulajdonosa vagyok 4,3 hektár szántóföldnek, amelyet kb. 15 évre bérbe adtam művelésre. A földhivatalban még a korábbi bérlő van bejegyezve földhasználóként, bár a bérleti szerződése kb. 5 éve lejárt. Tudom ez az én hanyagságom, természetesem ezt szeretném most pótolni. Bejegyzett földhasználathoz szükséges e mezőgazdasági vagy aranykalászos gazda végzettség, vagy használatba vehetem a termőföldet e nélkül is?

Amennyiben a saját termőföldemmel közvetlenül szomszédos 2,3 hektár szántóföldet is szeretném megvásárolni, szükséges e ehhez egy mezőgazdasági vagy aranykalászos gazda végzettség vagy elegendő, ha hivatalos földhasználója vagyok a szomszédos földnek?

A tulajdonomban lévő + a korábban tulajdonomban lévő + a megvásárolni kívánt termőföld együttes összege nem haladja meg a 10 hektárt.

Segítségetek előre is köszönöm!

FFlower # 2020.07.14. 23:09

Tisztelt Szakértők!

Előre is elnézést kérek a kicsit hosszadalmasabb leírásért. 

2020. márciusában éppen a koronavírus járvány megfékezése érdekében bevezetett korlátozások előtti napokban megkötött, rendben kifüggesztésre került és (sajnálatos módon) egy elővásárlási jogosult által a 60 nap legutolsó napján elfogadó nyilatkozattal színesített adásvételi folyamatban vagyunk.... 

Az adásvétel egy évek óta eladó ingatlant (régi, komfort nélküli, viszont nagyon barátságos - otthonos hangulatú kis házikó kis kerttel) és az ezt körülvevő kicsi, évek óta művelés nélküli földterületet érinti.

Az adásvételi szerződésben az ingatlan és a földterület 'össze lett kötve' oly módon, hogy amennyiben a földterület más birtokába kerül, abban az esetben az ingatlan vételétől elállunk.
 
Mi mindent felszámoltunk az eddigi lakhelyünkön, teljes elhatározással mindent feltettünk erre - arra, hogy ezen a parányi, 'világvégi' településen letelepszünk és az életünket itt folytatjuk tovább gyermekünkkel a természettel harmóniában tevékeny mindennapjaink során, együtt öko-gazdálkodva, a település szerves részeként.

Az eljáró ügyvéd (titokosan) azt javallotta, hogy a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha az elővásárlási jogosult visszalépne... Erre ugye elég kevés az esély - mivel a kapcsolat felvétele vele ugye hmm... a szabályozással ellentétes.

Az érintett település igen kevés lakossal rendelkezik. A lakosok és a települést vezető polgármester is ismerik az elővásárlási jogosultat, semmiképpen sem szeretnék, hogy a településükön földterületet szerezzen... Természetesen tudjuk, hogy ez édes-kevés egy ilyen ügymenetben... 
Mindenesetre a település lakossága és a polgármester is 'minket szeretne', nekünk drukkolnak. 
A döntés még szerencsére várat magára.

Ráadásul többlet információkkal gazdagodott a történet - az illető saját bevallása szerint nem tervez gazdálkodni a területen. Egyedül azért tett elfogadó nyilatkozatot, mert 'felbosszantotta' az - és ennek a hivatalban hangot is adott, hogy olyasvalaki szerezzen földet, akinek Magyarországon csak tartózkodási helye van - az állandó lakcíme külföldi.
  • > Az adás-vételi szerződés megkötését követően terveztünk állandó lakcímet létesíteni Magyarországon - a korlátozó intézkedések ezt 'keresztülhúzták'; az enyhítéskor pedig az tűnt célszerűnek, hogy már majd az adásvételi folyamat végén a kis házikónkba jelentkezünk be, ahol végre megkezdhetjük a várva-várt új életünket.

A kérdéseim a következők:

Lehet tenni valamit (még) az ügylet számunkra kedvező kimenetele érdekében? 

Az általunk aláírt szerződést lehet(ne) valahogyan 'érvényteleníttetni/visszavonni'?
  • > ...esetlegesen a koronavírus járványra hivatkozással?
Arra gondolok - persze vélhetően ez elég 'naív' még ötlet szinten is, miszerint a 60 napos kifüggesztés időtartamának csupán az utolsó 2 napján volt esélye bárkinek is egyáltalán látni a hivatalban az adásvételi szerződést a korlátozások okán, így tehát számos elővásárlási jogosult a jogának gyakorlásában megakadályozódott. Hiszen éppen ennek érdekében - nem véletlenül került 60 napban meghatározásra a kifüggesztés időtartama.

Ha az adásvételi szerződést lehet 'érvényteleníttetni - visszavonni', akkor ez az elővásárlási jogosult elfogadó nyilatkozatát is okafogyottá/érvénytelenné tenné? 

...ha ez megtörténhetne, akkor erre az esetre az eljáró ügyvédnek az eladók és a mi egyetértésünkkel már van olyan megoldása ami biztosítaná - törvényes módon, hogy a földterület is mindenképpen a mienk lehessen.

Előre is köszönöm a segítőkész válaszokat!

lajcsó # 2020.07.05. 08:11

"Kérdésem, hogy véleményük szerint a régi hrsz-on széljegyen lévő tulajdonjog bejegyzési kérelmemet be fogják-e jegyezni az új osztatlan közös terület hrsz-ára,"
Nagy eséllyel igen.

lajcsó # 2020.07.05. 08:08

8 hónap alatt már a jóváhagyás is megvan!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.03. 16:44

Lehet.

Csuklósbusz # 2020.07.03. 15:51

Tulajdonjog fenntartással vennék földtörvényes, kifüggesztéses kivett tanyát.

A kérdésem az hogy lehet-e úgy írni a szerződést hogy csak akkor fizetném ki a teljes vételárat ha a földbizottság már rábólintott az üzletre ( 8 hónap)?

Tehát tulajdonjog fenntartás ( foglaló), de csak akkor fizetnék ha a bizottság is jóváhagyta és nincs elővételi jogos?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.03. 06:58

"Jogérzékből" azt mondanám, hogy széljegyen lehet, hogy megelőzi, de rangsorban nem. Szerintem minden további nélkül bejegyzik a tulajdonjogodat.
Ha mégis a kimérést kellene előbb elintézni, akkor sem fogják elutasítani a kérelmedet, csak várni kell.

Kérdező111 # 2020.07.02. 15:14

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kérdésben szeretném a segítségüket kérni: Osztatlan közös földterületből vásároltam tulajdonostársként. A szerződés kifüggesztésre, majd hatósági jóváhagyásra került. A tulajdonjog bejegyzése széljegyre került, viszont a széljegyen sorrendben megelőzi az én tulajdonjog-bejegyzésemet az állami ingyenes földkimérés alapján az osztatlan közös tulajdon megszüntetési eljárás.

Ha az állami kimérés a földhivatali nyilvántartásban rögzítésre fog kerülni, akkor értelemszerűen megváltozik az általam megvásárolt tulajdoni hányadoknak a helyrajzi száma (benne marad a kimérés utáni "visszamaradók" helyrajzi számában, ők ugyanis (az eladók) annak idején nem kérték az állami kimérést.) Viszont a szerződés megírásakor még ismeretlen volt mind az újonnan kialakításra kerülő hrsz, mind pedig az, hogy egyáltalán mikor lesz ebből a kimérésből valami.

Kérdésem, hogy véleményük szerint a régi hrsz-on széljegyen lévő tulajdonjog bejegyzési kérelmemet be fogják-e jegyezni az új osztatlan közös terület hrsz-ára, vagy esetleg elképzelhető, hogy emiatt elutasítják a tulajdonjog bejegyzésemet, és újra ki kell függeszteni az adásvételi szerződést az új hrsz-ra vonatkozóan?

Ha véleményük szerint újra ki kell függeszteni a szerződést az új hrsz-ra vonatkozóan, akkor van-e valamilyen jogi lehetőségem az esetleges fellebbezésre, ugyanis egyrészt van egy hatóságilag jóváhagyott adásvételi szerződés a kezemben, másrészt pedig időközben a földtörvény 07.01-jén megváltozott, és emiatt adott terület kapcsán a sorrend terén hátrányba kerültem.

Köszönöm szépen a segítségüket!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.28. 14:35

A művelési ágat - a vonatkozó szabályok szerint megváltoztathatod.

A többinél viszont valami fatális félreértés van. Egy hektárig semmiféle feltétele nincs a szerzésnek. A fölött kell földművesnek lenni - de annak sincsenek ilyen bonyolult és szigorú feltételei. (Talán valamelyik privilegizált elővásárlásra jogosulttal kevered; helyben lakó; állattenyésztő, ilyesmi...)

dutow # 2020.06.28. 11:50

Marmint ezek szerint a muvelesi agat megvaltoztathatom (ebben a kerdesben irtam is, hogy az erdekelne hogy kell ezt ertelmezni)?

A masodik felere mar rajottem, hogy a "palyakezdo gazdalkodo" deficiciojaban az is szerepel, hogy egy palyazat miatt ilyen nyilvantartasba kerulok, igy az a kerdes csak akkor szamit, ha beadok valamilyen palyazatot, elotte nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.28. 08:56

Valamit félreértesz. De nem is kell mindenkinek jogszabályt olvasni. Pláne olyan vacakot, mint a földforgalmi törvény.

dutow # 2020.06.28. 05:49

Udvozlet!

Termofold vasarlasaval kapcsolatban lenne ket kerdesem, a foldforgalmi torvennyel kapcsolatban:

1. A 13. paragrafus szerint vallalom, hogy 5 evig nem valtoztatok a fold hasznalatan, bizonyos kivetelekkel.
A kivetelek kozott nem latom a muvelesi ag megvaltoztatasat.

  • Ez azert van, mert ez csak arra vonatkozik, hogy tovabbra is mezogazdasagi celra kell hasznositani a foldet, a muvelesi ag pedig azon belul van,
  • vagy azert, mert 5 evig olyan muvelesi aggal kell hasznositanom, amilyennel megveszem?

2. A 15. paragrafus szerint ha ez az elso fold amit megveszek, vallalnom kell, hogy:

  • 1 even belul a telepulesre koltozok - ez nem realis, a szomszed falu, setatavolsagra lennek a telek
  • 1 even belul uzemkozpontot letesitek a telepulesen. Itt nem teljesen vilagos, hogy a definicio szerint ha magara a telekre teszek pl. egy zart tarolot (gazdasagi epulet), az mar elegendo ahhoz, hogy uzemkozpontnak bejelentsem, vagy valami "iroda" szeru is kell?
  • Jelenleg is mezo vagy erdogazdalkodasi vagy kiegeszito tevekenyseget folytatok. Itt pedig a kesobbi definicio szerint nem vilagos, hogy ha (sajat celu, nem ertekesitett) haztaji allattartas / novenytermesztes is mar megfelelo e, vagy ehhez pl. mar a vasarlaskor is ostermelokent ertekesitenem kene valamit?
Bea1 # 2018.08.06. 13:24

Köszönöm!

nonolet # 2018.08.06. 00:38

Értelemszerűen ... településenként!!! változik.

A földhivatal megmondja.

Bea1 # 2018.08.05. 14:11

Segítséget kérnék:

"Hanyad" osztálytól számít a termőföld "átlagosnál gyengébb minőségű föld"-nek?

Előre is köszönöm.