Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


Kijelentés állandó lakcímről

drbjozsef #   2021.06.12. 06:36

xixo67676,

Kérni lehet, nem tilos azt, de el fog hajtani a jegyző. A birtokvédelem a birtoklás akadályozása ellen van, a kilakoltatásra az nem megfelelő sajnos.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.06.11. 07:57

Cseresznye.

www.kbs-ugyved.hu

xixo67676 # e-mail 2021.06.11. 07:27

drbjozsef,

Nagyon hasznos volt számomra amit írt, köszönöm!
Még egy eshetőség jutott róla eszembe.
Felteszem felszólítom hogy hagyja el az ingatlant/felbontom a szívessègi lakáshasználatot és anennyiben a megadott határidőben nem hagyja el azt, úgy én kérek birtokvédelmet a jegyzőtől mint tulajdonos birtokos.
Azért nem bírósági úton mondjuk lakaskiürítési perben, mert gondolom az előbbi gyorsabb határozatot eredményez.
Igaz, így tovább kell tűrni a lakashasználatot és az azzal együttjáró kellenetlenségeket, de mégis hatósági döntés születne, melyet végre kell hajtani, és amennyiben annak nem tesz eleget, az egyrészt szankciót (pénzbüntetést) von maga után, ill. a ez továbbiakban az ön által leírt jogos birtokost megillető jogorvoslati eszközökkel nem élhetne?!
Ez Ön szerint lehet megoldás?
Mivel a gyermekem lesz a tulajdonos, aki szintén az ingatlanban lakik nem szeretném ha ezzel terherlten kapná meg azt.

drbjozsef #   2021.06.10. 12:18

xixo67676,

Nehéz kérdés. Meddig hajlandó elmenni a kirakott? Pert indít? Feljelent önbíráskodásért? Birtokvédelmet indít? Mindent egyszerre, és még a zárat feltörve vissza is költözik?

Ha be tudod utólag bizonyítani, hogy jogszerű volt a szívességi lakhatás felmondása - aminek lényegében nincs feltétele, legfeljebb egy ésszerű idő az elköltözésre, a bizonyíthatósághoz pedig elég írásban átadni tanúk előtt, vagy tértivel megküldeni neki -, akkor pusztán emiatt nem fog jogorvoslatot találni utólag.

A birtokvédelem a birtokost illeti meg első körben, akár a tulajdonossal szemben is.

Meddig megy el "bosszúból"? Ha azt mondja, volt a lakásban kétmillió forintja és ellopta az élettárs, és tanúkat is hoz? Be mernéd vállalni a kockázatát?

Szerintem 100 esetből - amikor zárcserével kiraknak valakit - 99 megoldja a lakhatását, és megpróbál kellemetlenkedni esetleg, de nemigen perel vagy jelent fel, ha a valóságban nincs rá tényleges alapja.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

xixo67676 # e-mail 2021.06.10. 11:13

drbJozsef,
Köszönöm a választ, és ahogy Ön egy korábbi bejegyzésében írta
, fel lehet szólítani, hogy 8 napon belü hagyja el az ingatlant majd ezt követően lecserélni a zárat, az milyen jogkövetkezménnyel jár?
Mert ez esetben sincs ugye bírósági végzés...

drbjozsef #   2021.06.10. 10:46

xixo67676,

Lényegében felesleges a kérdés, nem is igen értelmezhető, a jogcím nem függ a tulajdonos személyétől, ahogy a jogcím megszűnés vitatása sem.

Ha a tulajdonos felmondta a használatot, de a használó vitatja ennek jogszerűségét, akkor csak a bírósági út marad (jogszerűen, ugye), lakáskiűrítési per.

Ha változik a tulajdonos, akkor ugyanez marad, mint jogutód viheti tovább legfeljebb a már elindult pert.

Attól, hogy új tulajdonos van, ő sem rakhatja ki önhatalmúlag.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

xixo67676 # e-mail 2021.06.10. 10:34

Kedves Fórumozók!

A lakcím fiktiváltatás témakörben a kérdésem a következő lenne, melyre előre is köszönöm a választ:

Az ingatlan 1/1 tlajdonosa az élettársa részére (nem bejegyzett élettárs) hozzájárult a lakcímbejelentéshez (állandó lakcímként, mivel ideiglenes lakcíme nincs az illetőnek)
A megromlott viszony miatt azonban a tulaj felszólította, hogy hagyja el az lakást, de erre az élettárs nem hajlandó.
Kérdésem az, hogy ha a lakás tulajdonjoga pl. ajándékozás jogcímén átszáll a jelenlegi tulajdonos gyermekére, akkor kell-e ismételten a most már új tulajdonosi hozzájárulás a lakcímbejelentéshez, vagyis a lakás elidegenítésével megszűnik e a jelenleg ottlakó szívességi lakáshasználó használati joga amennyiben a megajándékozott nem egyezik bele az ottlakásba?

drbjozsef #   2021.05.01. 22:34

alxiki,

Kijelenteni - hivatalosan : fiktiváltatni a lakcímét -, és UTÁNA kitenni nem szabályos.

Ha ott lakik, akkor szólhat oda a lakcíme.

Ha nem lakik ott, akkor kijelentheted.

Úgyhogy előbb rakd ki, aztán mehetsz intézni a lakcímét (ha önmagától nem jelentkezik át máshova).

Közöld vele, mondjuk írásban, tanúk előtt, hogy a szívességi lakáshasználati jogát ezennel felmondod, 8 napon belül költözzön ki minden ingóságával.

JOGSZERŰEN, ha ezt nem teszi meg, akkor lakáskiűrítési pert indíthatsz ellene.

Egy darabig el fog tartani. Úgyhogy vagy megegyezel vele, vagy a nem teljesen jogszerű utat járod, lecseréled a zárat, és nem engeded be 8 nap után a lakásba.

Maga a lakcímbejelentés semmilyen jogot nem keletkeztet az ingatlanra, az csak egy hatósági aktus, hogy az állampolgár elérhető legyen. De amíg ott lakik, addig a törvény szerint is oda kell szólnia a lakcímének (még ha ez elég sok esetben, főleg albérleteknél nem igazán valósul meg a gyakorlatban).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

alxiki # e-mail 2021.05.01. 20:56

Helló.

Van egy házam, 1/1-be az enyém, melyben Párom, a közös gyerekünk, valamint Párom 22 éves fia lakik.
Mostanság a srác eléggé el van szállva magától, késő esténként jár haza ittasan, s a csörtetésével nem hagyja pihenni Páromat és a gyerkőcöt. Sőt nem egyszer összetűzésbe is kerültünk már pár dolog miatt, de nem fajult tettlegességig a dolog.

Sajnos életvitel szerűen lakik a házban, de nem szeretném, hogy ott lakjon. Próbáltam már azt is, hogy mondtam, hogy kijelentem stb és mehet ahová akar, de erre az volt a válasza, hogy nem rakhatom ki onnan stb...

Kérdésem, hogy van valami módja, hogy mégis ki tudjam jelenteni, s utána elküldeni?

Előre is köszönöm a segítséget!

hugi2 # e-mail 2020.11.14. 15:46

gerbera317 Köszönöm!

gerbera317 # e-mail 2020.11.14. 14:40

De hát mit számít, hogy fiktív a lakcímed? Megmondod a bírósnak, hogy rosszhiszeműen, alaptalanul tette azzá, és azért nem éltél jogorvoslattal ellene, mert az költséggel járt volna. Egyébként pedig azóta is ott laksz életvitelszerűen.

hugi2 # e-mail 2020.11.14. 14:35

bermuda háromszög köszönöm! Maradtak még ott dolgaim, nem nagy értékek(ágy, asztal, ágynemű függöny apróságok és 13 év belefektetett munkám a házba, a kertbe) De, igen ha így nézem vissza akarok menni! És köszönöm a biztatást :)

hugi2 # e-mail 2020.11.14. 14:15

drbjozsi! Köszi!De akkor meg mi értelme van az egésznek? (de belül bízom abban, hogy a bíróság "értékeli" azt a tényt, hogy hamis információk alapján szüntette meg a lakcímemet :) ) Az idő húzása? bosszantás?

drbjozsef #   2020.11.14. 14:04

hugi2,

Világos, hogy ez bosszantó, de azt azért tudod, hogy ez az ügyeteket se pró se kontra nem befolyásolja szemernyit sem?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

hugi2 # e-mail 2020.11.14. 13:53

gerbera317
Köszi! De hogy, én is csak úgy beballagok az okmányirodába (mert a határozatban azt írják, hogy kérelmet lehet előterjeszteni keresetlevél benyújtásával, de az meg illetékköteles olvasatom szerint)) és ott nyilatkozom? Az elég? Vagy marad a keresetlevél?

gerbera317 # e-mail 2020.11.14. 13:45

Hát nyilatkozd az ellenkezőjét!

hugi2 # e-mail 2020.11.14. 13:16

bermuda háromszög
Megteheti, hogy beballag az okmányirodába (2 tanu, földhívatali tul. lap) és a nyilatkozata alapján kisöpörnek onnan, úgy hogy nem kérdeznek meg engem, nem nyilatkoztatnak? Még a felesége vagyok, (gyakorlatban még én magam sem tudom, hogy mi fog történni a válás kimondása után). Lenyilatkozza, hogy júniustól nem élek ott "életvitelszerűen" (ami nem igaz) két "hamis" tanu igazolja és kész, és ennyi? És akkor én most mit tehetek? Köszi

hugi2 # e-mail 2020.11.14. 12:59

bermuda háromszög
Köszi! Csak azért kérdeztem, hogy megteheti-e mert megtette, tegnap jött erről az okmányírodától egy határozat, hogy "fiktív" lettem (így a válóper kellős közepén) le kell adnom a lakcímkártyámat!

hugi2 # e-mail 2020.11.14. 11:38

hugi2 Kedves fórumozók!
Az alábbiakban kérnék segítséget: férjem 2020. június 22-én (tudtom nélkül) válókereset indított, melyről augusztus 17-én értesültem. (házasságkötésünk 2019. julisban volt, 12 év együttlét után). Ez idő alatt (2020. június hótól ezidáig) (mint írtam nem tudtam a válási szándékáról) olyan magatartás tanúsított és cselekedett(pl. holmijaimat kirakta a „fészerbe”, (van egy különálló lakrész, ahol az irodám volt),ott vizet, villanyt elzárta, bejárati kapukulcsot elvette stb, mindezekkel elviselhetetlenné téve az ott tartózkodásomat. Ügyvéd által felszólításra került a helyzet visszaállítására (július hónapban), melyet nem tett meg. Időközben elindult a válóper (még tárgyalás nem volt). Irásban jeleztem, hogy nem véglegesen költöztem el,a felperes viselkedése, hozzáállása miatt kellett így döntenem. Tehát „nem véglegesen a visszaköltözési szándék nélkül”. A kérdésem lényege: most, jelenleg a bírósági per szakaszában –(per lezárásáig a felperes tulajdonában álló ingatlanban vagyok bejelentkezve) megteheti e a felperes, jelenleg még a férjem, hogy a lakcímemet/kártyát „fiktív”-é tegye?
Köszönöm ha kapok gyors választ!

drbjozsef #   2020.11.01. 17:08

velence,

A többi tulajdonos venné meg a bent lakó részét? Tőle, ha örökölte? Hát akkor úgy kell írni az adásvételit, hogy aláírásra már kiköltözött, tessék itt a pénz, tessék neked meg itt a kulcs. Ha nem költözik, nincs kifizetés.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

velence #   2020.11.01. 09:55

wers:nem mondtam, h gyerekkora óta ott lakik, gyerekként lakott ott, azóta be van jelentve.
drbjozsef:peobléma az, h nem fizetnek semmit, lakást lelakják.A másik két tulajdonos

drbjozsef #   2020.10.31. 13:49

velence,

Nem jól érted. Kijelentésről kérdeztél, az itt nem számít, nem is lehetséges, de köze sincs a problémához.

Ki venné meg a részét, és mikor?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

velence #   2020.10.31. 11:55

Akkor, ha jól értem, örököl és megveszik az ő részét, pénzt megkapja,de utána sem akar kiköltözni, nem lehet tenni semmit..?????egyetlen megoldás az értékesítés..?

Szomorú örökös #   2020.10.28. 08:10

Előbb elköltöznie, mert akkor tud más valós állapotot bejelenteni

Ebben kivételesen egyetértünk, de szerintem mindkettőhöz ennek a személynek az akarata hiányzik.
Az akarat egyelőre még csak mások részéről van meg.

wers #   2020.10.28. 07:40

Igen, szóba sem jöhet a fiktiválás, hiszen ott lakik.

Azt is megkérdőjelezem, hogy egyik tulajdonos sem engedi az ott lakást, mert tuti, hogy az édesanya megengedi.

Csak a többi tulajdonosnak szúrja a szemét az, aki gyerekkora óta ott lakik. Nehezen lehetne ráhúzni, hogy engedély nélkül költözött be.