Kijelentés állandó lakcímről


Inez # 2024.05.21. 07:42

Sziasztok!

Férjem állandó lakcíme az én lakásom, ahol jelenleg egyedül nevelem 4 gyermekünk, ő börtönbűntetését tölti... Mák szerint nem vagyok egyedülálló, amíg egy a lakcímünk, kijelenthetem, hogy csak èn és a gyerekek maradjunk egy lakcímen, hogy megigényelhessem az egyedülàlló családi pótlékot?

Köszönöm

Zoltanuss # 2024.05.13. 06:47

Kijelenthetem innen?
Iby

Igen,
plusz egy zárcsere !

drbjozsef # 2024.05.12. 10:07

Iby,

Ha életvitelszerűen nem lakik ebben az ingatlanban, akkor igen, egy lakcím fiktiválási kérelemmel a kormányhivatalnál megszüntetheted az itteni lakcímét.

De miért gondolod azt, hogy ha nem szól ide a lakcímkártyája, akkor majd nem jön, szidalmaz, és lop el dolgokat?
Feltételezem, nem a lakcímkártyája követi el ezeket a cselekményeket...

Iby # 2024.05.12. 09:34

Sziasztok.
Válásban vagyok a férjemtől,aki 3hónapja nem itt lakik,hanem anyjával! A ház 100x ig az én tulajdonomhoz tartozik.Ő néha gondol egyet és jön,szidalmaz,ellop dolgokat.
Kijelenthetem innen?
Köszönöm a választ.

drbjozsef # 2022.02.16. 06:54

NyMRooD,

https://kormanyablak.hu/…6/OKMIR00049

Eszerint kell eljárnod.
Nyilatkozol, hogy az illető elhunyt külföldön, de egyébként sem lakott már itt. Ha tudsz ehhez szerezni egy halotti anyakönyvi kivonatot (hátha a rokonai együttműködők, egy emailban küldött fénymásolat is elég lehet) az jó, de ha nem az sem baj, majd felszólítják nyilatkozatra, esetleg megnézik a helyszínen, de nem szokott ezzel gond lenni.

Szomorú örökös # 2022.02.16. 05:49

NyMRood

A lakcímbejelentés semmilyen jogot nem keletkeztet, de ettől még fiktiváltathatod a lakcímét, ha nem szeretnéd, hogy ott maradjon bejelentve. Pl. Nyírségben határközelben is az országgyűlési választások előtt általában nagyon megugrik a "bejelentett" ukrán-magyar kettős állampolgárok száma, akik utána nyomtalanul el is tűnnek onnan.

NyMRooD # 2022.02.15. 20:36

Sziasztok,

Egy kedves ismerősöm kárpátaljáról (aki egyszerűsített honosítási eljárással szerzett állampolgárságot) átjött munkát keresni (talált is) és szívességi alapon nálam lakott, be is jelentettem, de sajnos nagyon gyorsan kiderült, hogy kiújult a betegsége (rákos volt), elkezdték itt kezelni, de nagyon aggreszív volt a daganat és gyorsan szétterjedt a testében (jó esélyel ukrajnában félrediagnosztizálták), így már nem tudtak rajta segíteni. A hátralévő idejét otthon a szülőfalujában szerette volna eltölteni ezért visszautazott kárpátaljára és sajnos nemsokkal rá meghalt. A diagnózis után már nem volt olyan állapotban, hogy kijelentkezzen (meg nem is az volt akkor a legfontosabb dolog), így most szeretném kijelenteni, én semmilyen rokoni kapcsolatban nem álltam vele. A kérdésem az lenne, hogy ezt, hogy tudom megtenni? Kell-e bármilyen igazolás a haláláról? Egyáltalán kell-e ezt közölnöm a kijelentkeztetésekor? Nem a témába vág, de lehet-e abból problémája a családjának, hogy nem jelezték (a férjét nem tudom, de a lánya szintén rendelkezik magyar állampolgársággal)? Előre is köszönöm a válaszokat.

wers # 2021.12.16. 04:59

Ha igen, milyen jogi úton tudom bebizonyítani, amit elfogad a NAV

Többféleképpen.
Az első és legkézenfekvőbb a fiktiválásról szóló határozat. Gondolom még megvan. Ha nincs kérhetsz róla másolatot a kormányablakban (abban, ahol a határozatot hozták).

Ha valami okból nincs már meg náluk kérhetsz adatszolgáltatást, igazolást, hogy a tulajdonodban lévő lakásban mettől meddig kik voltak bejelentve, szerintem az is látszani fog, hogy a kérdéses személy lakcímbejelentése fiktiválással szűnt meg. Valamint ebből kiderül az is, most kik vannak oda bejelentve.

az utolsó ismert állandó lakcíme a NAV nyilvántartása szerint a fiktíváltatás ellenére is még mindig az én ingatlanomban van
Ez teljesen érthető és megfelelő. Maga az egykori bejelentés a fiktiválással nem szűnt meg, az látszik. Mivel újabb címet nem jelentett be ezért ez a cím az utolsó bejelentett.

Én nagyon nem aggódnék.

Katmat # 2021.12.15. 23:25

Ismerősöm 5 éve külföldre távozott. 2 éve fiktiváltattam az 1/1 tulajdonomban lévő lakásomban a lakcímét. Időközben kiderült, hogy a NAV végrehajtást indított ellene, az utolsó ismert állandó lakcíme a NAV nyilvántartása szerint a fiktíváltatás ellenére is még mindig az én ingatlanomban van .Kérdésem: a NAV jöhet végrehajtani az én ingatlanomba? Ha igen, milyen jogi úton tudom bebizonyítani, amit elfogad a NAV, hogy az ismerősömnek nincs személyes tulajdona, vagyontárgya az ingatlanomban? Köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2021.06.12. 04:36

xixo67676,

Kérni lehet, nem tilos azt, de el fog hajtani a jegyző. A birtokvédelem a birtoklás akadályozása ellen van, a kilakoltatásra az nem megfelelő sajnos.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.11. 05:57

Cseresznye.

xixo67676 # 2021.06.11. 05:27

drbjozsef,

Nagyon hasznos volt számomra amit írt, köszönöm!
Még egy eshetőség jutott róla eszembe.
Felteszem felszólítom hogy hagyja el az ingatlant/felbontom a szívessègi lakáshasználatot és anennyiben a megadott határidőben nem hagyja el azt, úgy én kérek birtokvédelmet a jegyzőtől mint tulajdonos birtokos.
Azért nem bírósági úton mondjuk lakaskiürítési perben, mert gondolom az előbbi gyorsabb határozatot eredményez.
Igaz, így tovább kell tűrni a lakashasználatot és az azzal együttjáró kellenetlenségeket, de mégis hatósági döntés születne, melyet végre kell hajtani, és amennyiben annak nem tesz eleget, az egyrészt szankciót (pénzbüntetést) von maga után, ill. a ez továbbiakban az ön által leírt jogos birtokost megillető jogorvoslati eszközökkel nem élhetne?!
Ez Ön szerint lehet megoldás?
Mivel a gyermekem lesz a tulajdonos, aki szintén az ingatlanban lakik nem szeretném ha ezzel terherlten kapná meg azt.

drbjozsef # 2021.06.10. 10:18

xixo67676,

Nehéz kérdés. Meddig hajlandó elmenni a kirakott? Pert indít? Feljelent önbíráskodásért? Birtokvédelmet indít? Mindent egyszerre, és még a zárat feltörve vissza is költözik?

Ha be tudod utólag bizonyítani, hogy jogszerű volt a szívességi lakhatás felmondása - aminek lényegében nincs feltétele, legfeljebb egy ésszerű idő az elköltözésre, a bizonyíthatósághoz pedig elég írásban átadni tanúk előtt, vagy tértivel megküldeni neki -, akkor pusztán emiatt nem fog jogorvoslatot találni utólag.

A birtokvédelem a birtokost illeti meg első körben, akár a tulajdonossal szemben is.

Meddig megy el "bosszúból"? Ha azt mondja, volt a lakásban kétmillió forintja és ellopta az élettárs, és tanúkat is hoz? Be mernéd vállalni a kockázatát?

Szerintem 100 esetből - amikor zárcserével kiraknak valakit - 99 megoldja a lakhatását, és megpróbál kellemetlenkedni esetleg, de nemigen perel vagy jelent fel, ha a valóságban nincs rá tényleges alapja.

xixo67676 # 2021.06.10. 09:13

drbJozsef,
Köszönöm a választ, és ahogy Ön egy korábbi bejegyzésében írta
, fel lehet szólítani, hogy 8 napon belü hagyja el az ingatlant majd ezt követően lecserélni a zárat, az milyen jogkövetkezménnyel jár?
Mert ez esetben sincs ugye bírósági végzés...

drbjozsef # 2021.06.10. 08:46

xixo67676,

Lényegében felesleges a kérdés, nem is igen értelmezhető, a jogcím nem függ a tulajdonos személyétől, ahogy a jogcím megszűnés vitatása sem.

Ha a tulajdonos felmondta a használatot, de a használó vitatja ennek jogszerűségét, akkor csak a bírósági út marad (jogszerűen, ugye), lakáskiűrítési per.

Ha változik a tulajdonos, akkor ugyanez marad, mint jogutód viheti tovább legfeljebb a már elindult pert.

Attól, hogy új tulajdonos van, ő sem rakhatja ki önhatalmúlag.

xixo67676 # 2021.06.10. 08:34

Kedves Fórumozók!

A lakcím fiktiváltatás témakörben a kérdésem a következő lenne, melyre előre is köszönöm a választ:

Az ingatlan 1/1 tlajdonosa az élettársa részére (nem bejegyzett élettárs) hozzájárult a lakcímbejelentéshez (állandó lakcímként, mivel ideiglenes lakcíme nincs az illetőnek)
A megromlott viszony miatt azonban a tulaj felszólította, hogy hagyja el az lakást, de erre az élettárs nem hajlandó.
Kérdésem az, hogy ha a lakás tulajdonjoga pl. ajándékozás jogcímén átszáll a jelenlegi tulajdonos gyermekére, akkor kell-e ismételten a most már új tulajdonosi hozzájárulás a lakcímbejelentéshez, vagyis a lakás elidegenítésével megszűnik e a jelenleg ottlakó szívességi lakáshasználó használati joga amennyiben a megajándékozott nem egyezik bele az ottlakásba?

drbjozsef # 2021.05.01. 20:34

alxiki,

Kijelenteni - hivatalosan : fiktiváltatni a lakcímét -, és UTÁNA kitenni nem szabályos.

Ha ott lakik, akkor szólhat oda a lakcíme.

Ha nem lakik ott, akkor kijelentheted.

Úgyhogy előbb rakd ki, aztán mehetsz intézni a lakcímét (ha önmagától nem jelentkezik át máshova).

Közöld vele, mondjuk írásban, tanúk előtt, hogy a szívességi lakáshasználati jogát ezennel felmondod, 8 napon belül költözzön ki minden ingóságával.

JOGSZERŰEN, ha ezt nem teszi meg, akkor lakáskiűrítési pert indíthatsz ellene.

Egy darabig el fog tartani. Úgyhogy vagy megegyezel vele, vagy a nem teljesen jogszerű utat járod, lecseréled a zárat, és nem engeded be 8 nap után a lakásba.

Maga a lakcímbejelentés semmilyen jogot nem keletkeztet az ingatlanra, az csak egy hatósági aktus, hogy az állampolgár elérhető legyen. De amíg ott lakik, addig a törvény szerint is oda kell szólnia a lakcímének (még ha ez elég sok esetben, főleg albérleteknél nem igazán valósul meg a gyakorlatban).

alxiki # 2021.05.01. 18:56

Helló.

Van egy házam, 1/1-be az enyém, melyben Párom, a közös gyerekünk, valamint Párom 22 éves fia lakik.
Mostanság a srác eléggé el van szállva magától, késő esténként jár haza ittasan, s a csörtetésével nem hagyja pihenni Páromat és a gyerkőcöt. Sőt nem egyszer összetűzésbe is kerültünk már pár dolog miatt, de nem fajult tettlegességig a dolog.

Sajnos életvitel szerűen lakik a házban, de nem szeretném, hogy ott lakjon. Próbáltam már azt is, hogy mondtam, hogy kijelentem stb és mehet ahová akar, de erre az volt a válasza, hogy nem rakhatom ki onnan stb...

Kérdésem, hogy van valami módja, hogy mégis ki tudjam jelenteni, s utána elküldeni?

Előre is köszönöm a segítséget!

hugi2 # 2020.11.14. 14:46

gerbera317 Köszönöm!

gerbera317 # 2020.11.14. 13:40

De hát mit számít, hogy fiktív a lakcímed? Megmondod a bírósnak, hogy rosszhiszeműen, alaptalanul tette azzá, és azért nem éltél jogorvoslattal ellene, mert az költséggel járt volna. Egyébként pedig azóta is ott laksz életvitelszerűen.

hugi2 # 2020.11.14. 13:35

bermuda háromszög köszönöm! Maradtak még ott dolgaim, nem nagy értékek(ágy, asztal, ágynemű függöny apróságok és 13 év belefektetett munkám a házba, a kertbe) De, igen ha így nézem vissza akarok menni! És köszönöm a biztatást :)

hugi2 # 2020.11.14. 13:15

drbjozsi! Köszi!De akkor meg mi értelme van az egésznek? (de belül bízom abban, hogy a bíróság "értékeli" azt a tényt, hogy hamis információk alapján szüntette meg a lakcímemet :) ) Az idő húzása? bosszantás?

drbjozsef # 2020.11.14. 13:04

hugi2,

Világos, hogy ez bosszantó, de azt azért tudod, hogy ez az ügyeteket se pró se kontra nem befolyásolja szemernyit sem?

hugi2 # 2020.11.14. 12:53

gerbera317
Köszi! De hogy, én is csak úgy beballagok az okmányirodába (mert a határozatban azt írják, hogy kérelmet lehet előterjeszteni keresetlevél benyújtásával, de az meg illetékköteles olvasatom szerint)) és ott nyilatkozom? Az elég? Vagy marad a keresetlevél?

gerbera317 # 2020.11.14. 12:45

Hát nyilatkozd az ellenkezőjét!