Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


Jogi tanács kérése

Josip08 # e-mail 2019.07.28. 13:47

Tisztelt Jogi Fórum!

Költöztető cég ellen hol tudok panasszal élni, és milyen jogi lehetőségeim vannak kártérítési igény benyújtására szerződésszegés esetén?
A céggel visszaigazolt szerződésem volt a költöztetésre, melyet nem teljesített, így másik cég végezte a költöztetést. Számos anyagi, illetve nem anyagi veszteséget okozva ezzel. természetesen azóta a teljes kommunikációt megtagadja (nem veszi fel a telefont), teljesen elzárkózik bármiféle megegyezéstől. Mit tudok tenni? Milyen felügyeleti szervei vannak egy költöztető cégnek, ahol panaszt tehetnék? Kártérítést tudok érvényesíteni?

Válaszokat előre is köszönöm.

drbjozsef #   2019.07.28. 13:26

mammamia30,

Minden további nélkül, a mi cégünknél is többeknek nincs saját bankszámlája. Nem számít.

Csak jó szem előtt tartani, hogy végrehajtás vagy inkasszó esetén ami rajta van bitekben "pénz" az levonható, nem számít kié és milyen jogcímen került oda.

Érdemes a másik félnek rendelkezési jogot adni a számlára, és a javára haláleseti rendelkezést is tenni. Elvégre bármi megtörténhet.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.07.28. 13:24

Szomorú örökös,

Miért ne lenne az? Ha az utcán lehet élni, akkor garázsban, fedéllel a feje fölött még mindig jobb, nem?

Ugye, csak viccelsz? Az államárt már betiltotta a hajléktalanságot. A 2018. évi XLIV. törvény alapján ma, Magyarországon az életvitelszerű közterületen élés szabálysértésnek minősül.

Persze, magánterületen, azt csinál amit akar.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

aprilismajus # e-mail 2019.07.28. 11:46

Tisztelt Szomorú örökös, én csak a kérdésre válaszoltam, mely úgy szólt, hogy jogilag támadható-e, ha a férj a felesége bankszámlájára kéri a fizetését. A végrehajtással kapcsolatban pedig azt mondom, hogy az adóst megillető pénzösszeg vonható végrehajtás alá, a törvény szerint a végrehajtónak vizsgálnia kell, hogy kit illet az adott pénzmennyiség.

Szomorú örökös #   2019.07.28. 09:06

aprilismajus

Itt azért az ügyfél azt is jelezte, hogy esetleg „közös használati joggal” adná meg ezt a számlát, hogy oda utalják a párja fizetését. Nos én úgy gondolom, hogy ez nem túl jó ötlet, mert ez esetben akár erre is simán terhelhet a végrehajtó, vagy tévedek ebben? És hát ehhez hatalmas bizalom kell a társunkkal szemben, mert a viszony bármikor elromolhat és akkor van nagy gáz.

aprilismajus # e-mail 2019.07.28. 08:03

tisztelt Mammamia30, a törvény úgy rendelkezik, hogy a munkabért készpénzben vagy fizetési számlára utalással kell kifizetni. A munkavállaló határozhatja meg, mely fizetési számlára kéri a munkabérét. Ha magyarországi székhelye vagy fióktelepe van az adott pénzforgalmi szolgáltatónak, akkor a munkabér kifizetése a munkavállalónak nem okozhat költséget.

Szomorú örökös #   2019.07.28. 07:41

mammamia30

Jogszerű -e ma Magyarországon átmenetileg garázsban élni mely bútorozott és közművel ellátott?

Miért ne lenne az? Ha az utcán lehet élni, akkor garázsban, fedéllel a feje fölött még mindig jobb, nem?

mammamia30 # e-mail 2019.07.28. 03:38

Egy bedőlt devizahiteles ismerősöm garázsban él pár hete. Van benne áram, vízcsap is előtte (közeli Plázában tudja elrendezni higiénés szükségleteit). Jogszerű -e ma Magyarországon átmenetileg garázsban élni mely bútorozott és közművel ellátott? Köszönöm szépen megtisztelő válaszukat. herbariumhungaricum@gmail.com

mammamia30 # e-mail 2019.07.28. 03:14

2 személy fizetése érkezhet azonos bankszámlaszámra amennyiben házastársak? Kötelezhet -e munkáltató, cég saját névre szóló bankszámlaszám nyitásra vagy jogilag rendben van ha házastárs bankszámlaszámára érkezik a férj fizetése ha ő ( devizahiteles beterhelés, több bank bevonta korábban a bankkártyáját, beterhelték stb.) úgy rendelkezik munkáltatójánál? ( Akár közös használati joggal). Köszönöm szépen megtisztelő válaszukat. herbariumhungaricum@gmail.com

wpferi # e-mail 2019.07.27. 23:14

Ha ettől jobban érzitek magatokat, akkor örülök, hogy hozzájárulhattam, hogy legyen egy jó pillanatotok.
A múltkor az aranyeremet szedték le , és az asztalon féloldalt lábaimat felhúzva felfeküdve kellett hátra csússzak. Az orvosnak természetes volt, merre van a hátra, de nekem nem. Rosszat választottam, mire mintha ott sem lennék, alázott meg az asszisztense felé, nem igaz, hogy aki autót vezet ne tudja merre van előre meg a hátra.
Hát a kiszolgáltatott helyzetben nem tudtam oda küldeni, ahova való, kussoltam, és vártam, hogy belenyúljon a seggembe és leszedje.
Kb így érzem magam most is, nem értem, mi szükség volt az alázásomra, és nem kívánom hasonló stílusban elmondani véleményemet.
Ugyanakkor nagyra értékelem önkéntes, sokakat segítő, éjjel-nappali segítő munkátokat, talán azt is, hogy le kell vezetni a feszültségeket.
Engem csak megzavart a kétféle számítás, az első guglizásokkal nem találtam megnyugtató választ, gondoltam megkérdem, hátha tud valaki kapásból válaszolni.

Az értettségire, meg a hatodikra csak annyit, meglehet, hogy a diplomáitok száma összesen kevesebb az enyémnél, de ne válaszoljatok, ez csak arra példa, hogy a ennek ellenére lehetek gyengeelméjü. Igen egyetértek. Itt a kérdésem alapja. Éentebb: Szerződő fél gomb.

https://www.e-mi.hu/index.php?…

gerbera317 # e-mail 2019.07.27. 19:29

Milyen érettségi, Béla? Könyörgöm, hatodikos anyag!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.07.27. 19:07

Akkor meg mit kötbérezel itt?
A késedelmi kamatot pedig úgy kell számolni, mint bármely más kamatot. Vagy nincs a cégnél senki, aki érettségizett?

www.kbs-ugyved.hu

wpferi # e-mail 2019.07.27. 18:18

Pontosabban magánszemélyek között 0,9% és a vállalkozások között 0,9+8%

A kérdés így egész pontosan kisajátítás miatti kötelezetsség esetén önkormányzat és kft között hogy számítandó az áfamentes kamat (nem áfás a kft)

wpferi # e-mail 2019.07.27. 18:12

Nem az áfá-ra kérdeztem. Valahol korábban találtam egy 0,7 %-os kalkulátort, az omline-on más a magánszemélyeket tartalmazó ügylet és a társaságok közötti.

gerbera317 # e-mail 2019.07.27. 14:50

Később elhunyt
A halála után mennyi ideig vettél még fel gyermektartást az államtól? Az ugyanis már jogcím nélküli volt. Ha nem ez volt, akkor nincs más ötletem.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.07.27. 13:48

Valamit félreértettél.

www.kbs-ugyved.hu

huszika # e-mail 2019.07.27. 13:17

Üdv!
Csak röviden, / kaptam egy letíltást, megelőlegezett gyermektartás díj vissza fizetéséröl ami az 1990-es években volt, állítólag!
Röviden: 1991-től egyedül neveltem a ket gyermekemet. Mivel a feleségem, akitöl külön éltünk nem fizetett tartás díjjat! Később elhunyt és az árvasági ellátást kaptam a gyermekeimre! Nem tudok rólla, hogy lenne tartozásom, de érdekelne, hogy ennyi év után, nem évült-e el ez a dolog? Gyermekeim 30-év felettiek!
Ijenkor mi a helyzet?
Köszönettel, H. Tamás

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.07.27. 11:49

Azt akarod kérdezni, a kötbérnek van-e áfája? Nincs.
(Egyébként, mint látod, ezt egyetlen mondatban meg lehetett volna kérdezni.)

www.kbs-ugyved.hu

wpferi # e-mail 2019.07.27. 11:42

Stadionépítés miatt másfál hónap alatt kisajátította az önkormányzat ingatlaunkat, de csak másfél hónap múlva fizettek. Ha nem nulla % körüli a késedelmi kötbér, akkor jelentősebb lehet a késedelmi kötbér. A kormányhivatal megállapította a kötbér fizetési kötelezettséget is, de csak a nettó összeget fizették ki.
Mennyi a kötbér, ha a tulajdonos a Kft?
Köszi az esetleges segítséget

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.07.23. 14:25
papmacska # e-mail 2019.07.23. 13:02

Üdvözlet, kérdésem, ingatlanirodával lakáseladásra kötött szerződésem lejárt, a vevőt viszont, aki az ingatlant meg kívánja vásárolni ők közvetítették ki. Nem találok a szerződésben arra vonatkozó passzust, hogy ebben az esetben milyen jutalék( remélem nem a teljes) jár az irodának vagy hogy esetleg 1 évig a szerz. lejárta után is jár neki a kiközvetített vevő után?

drbjozsef #   2019.06.29. 16:17

Csak a bérlős részre reagálva: a bérlő annak fizet, akivel szerződésben áll. Teljesen igaza van, hogy nem fizet a feleségnek. A tulajdonostársak közötti osztozkodás nem rá tartozik, és hagyjátok is békén vele. Ezt az exen kell leverni.

Egyetértek - azzal a kitétellel, hogy ezek szerint nem írta alá a bérleti szerződést, tehát minden további nélkül megjelenhet, és beköltözhet a bérlő mellé. Én be is próbálkoznék vele, csak a vicc kedvéért.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Sombokor # e-mail 2019.06.29. 15:42

hipci

Csak a bérlős részre reagálva: a bérlő annak fizet, akivel szerződésben áll. Teljesen igaza van, hogy nem fizet a feleségnek. A tulajdonostársak közötti osztozkodás nem rá tartozik, és hagyjátok is békén vele. Ezt az exen kell leverni.

Esetleg fizetési meghagyás az exnek a bérleti díj felére visszamenőlegesen?

(Bár furcsa ez a sztori. A bíróság tényleg azzal zárta volna le a válópert, hogy a vagyonról a felek majd utólag megegyeznek becsszóra?)

aprilismajus # e-mail 2019.06.29. 15:36

Tisztelt Hipci, ha a volt házastársak nem tudnak megegyezni, akkor mindenképp perre kell vinni a kérdést. Próbáljanak kérni illetékfeljegyzési jogot. Ön, kedves Hipci a perben tanúként felléphet.

hipci #   2019.06.29. 14:53

Kedves Fórumozók!

Nem saját probléma, de mivel sajnos én sem tudom anyagilag megelőlegezni a perköltséget, így segítségre lenne szükségem, hogy merre tudunk tovább lépni.

Adott egy házaspár, akik évekkel ezelőtt sikeresen elváltak és a váláskor a bíróság előtt arról nyilatkoztak egybehangzóan, hogy a házasság alatt szerzett vagyont közösen magán úton osszák meg. A férj hazavitte a volt feleséget és még az autóban közölte, hogy 40/60%...
Sajnos a férj részéről ilyen irányú szándék egyáltalán nem mutatkozik sőt, ahol lehet ott leszedi a sarcot.

A feleknek van egy kiadó ingatlanja, ahol a bérlőt a feleség kétségbeesésében felkereste idén tavasszal és megkérte, hogy amennyiben szerződéskötésre, bérleti díj fizetésre kerül sor, jelentkezzenek és szeretne ott lenni és a fele bérleti díjra igényt tart. A bérlő beleegyezett és mondta, hogy értesíti a tulajdonost, akit egyébként nagyon jól ismernek mivel több mint 10 éve bérlői az ingatlannak.

Sajnos idő közben a bérlet elindult, díjfizetés megtörtént és a bérlő azzal állt elő, hogy ők ugyan nincsenek a tulajdonostárssal kapcsolatban, így ők neki nem hogy a felét, de semmit nem fognak fizetni.

Mit tehet ilyenkor a Tulajdonostárs az 50%-ával, akinek a tulajdonában idegen emberek úgymond "ingyen" vannak és költséget termelnek a használattal?
Kizárható e a bérlő, bérlője ilyen esetben félidő után?

Sajnos a feleség nem tudja a Bíróságon megindítani a pert, mert olyan összeg befizetése a tét, amelyet csak ingatlan értékesítés után tudna megfizetni, előre sajnos nem.

Méltányossági kérelem beadását elutasították a bíróságon, így addig sem jutottunk ez ügyben.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a volt férj, minden a házasság alatt szerzett vagyont birtokol, a felesége jelenleg egy már komfort nélkülivé vált ingatlan használója, amely a Bíróságon kijelölt lakhatást ugyan biztosít számára.

Van e esetleg nekem lehetőségem, mint kívülállónak bejelentést tenni arról, hogy a volt férj tudatában van a körülménynek, de semmi féle segítségnyújtás nincs a részéről.
Semmilyen egyességre való hajlam nincs a részéről (3 kísérlet volt a tavalyi évben, de mindhárom visszamondásra került a volt férj részéről, aki további igényt tart fent, mivel ő birtokolja a teljes házasság alatt szerzett vagyont, semmit nem hajlandó adni az időközben befolyt bevételekből sem a volt feleségnek.

Reménykedem valami megoldásban, és előre is köszönöm a segítséget és a pozitív és segítő hozzászólásokat!

Panasznappal kapcsolatban lenne kérdésem.
Egy hete jártam az egyik Járási Bíróságon, ahol nagyon kedvez? dolgokat hallottam az ügyemmel kapcsolatban