fizietési fokozathoz elismert jogviszony

akire # 2006.01.13. 07:29

Szép napot!
Közalkalmazottak vagyunk, Kolléganő főállású anya volt 6 évig az ikreivel, előző munkaügyes nem ismerte el a besorolásnál, továbbá az 1991.06.01-1993.05.20-ig tartó munkanélküli időt sem. Így jóval kevesebb a nem számított idők miatt a kategóriája. Jogos volt??
Köszi a válaszokat előre is, jó hétvégét mindenkinek!

Kála # 2006.01.13. 07:59

Feltételezem, hogy a kérdés a fizetési fokozat megállapítására vonatkozik, mivel a fizetési osztályt a közalkalmazottaknál a végzettség határozza meg. Ha ez így van, akkor: a fizetési fokozat megállapítása a közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő alapján történik. A jogszabály alapján ilyen időnek minősül:
87/A. § (1) E törvény alkalmazásakor közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni

1. az e törvény hatálya alá tartozó munkáltatónál munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött időt,
  2. a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény hatálya alá tartozó szervnél munkaviszonyban, közszolgálati jogviszonyban töltött időt,
  3. a szolgálati jogviszony időtartamát, továbbá
  4. a bíróságnál és ügyészségnél szolgálati viszonyban, munkaviszonyban, valamint
  5. a hivatásos nevelő szülői jogviszonyban,
  6. az e törvény, illetőleg a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény hatálya alá tartozó szervnél ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban

töltött időt.
(2) Ha jogszabály, kormányhatározat vagy a bíróság jogerős ítélete alapján megállapítható, hogy a munkaviszony megszüntetésére a közalkalmazott politikai vagy vallási meggyőződése, továbbá munkavállalói érdek-képviseleti szervezethez való tartozása, illetve ezzel összefüggő tevékenysége miatt került sor, a munkaviszony megszüntetésétől 1990. május 2-áig a munkaviszonyban nem töltött időtartamot az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően a közalkalmazotti jogviszonyban töltött időbe be kell számítani.
(3) A közalkalmazott fizetési fokozatának megállapításánál az (1)-(2) bekezdésen túlmenően figyelembe kell venni

1. a munkaviszonynak azt az időtartamát, amely alatt a közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszonyában betöltendő munkaköréhez szükséges iskolai végzettséggel vagy képesítéssel rendelkezett,
  2. az 1992. július 1-jét megelőzően fennállt munkaviszony teljes időtartamát, továbbá
  3. a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatban, illetve a polgári szolgálatban, valamint
  4. az (1) bekezdés f) pontja alá nem tartozó foglalkoztatónál ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban eltöltött időt.

(4) A (3) bekezdéstől eltérően a közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő számításakor figyelmen kívül kell hagyni a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatnak, illetve a polgári szolgálatnak azt a tartamát, amely e § rendelkezése szerint egyébként közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek minősül.
(5) Ha a közalkalmazotti jogviszony megállapításakor azonos időtartamra több jogviszony vehető figyelembe, közülük erre az időre csak egy jogviszony számítható be.

Ezek alapján a munkaügyes szabályosan járt el. (Viszont a főállású anyaság majd a szolgálati idő számításnál - nyugdíj - természetesen számítani fog.)

Karika # 2006.01.13. 10:12

Egy kis kiegészítés:
A munkanélküli időből az 1991. április 01-jétől 1992. december 31-éig terjedő időtartam munkaviszonynak számít, és mint ilyet a fizetési fokozatnál figyelembe kell venni (1992 második félévet csak a megfelelő végzettség megléte esetén).

szol_i # 2006.01.13. 20:44

Tehát végül is figyelembe kell venni fizetési fokozatnál is a főállású anyaságot 87/A § (1) e) szerint jogviszon, és 87/A § (3) szerint azt is figyelembe kell venni. Meg a 1992 előtti munkanélkülit is.

Akkor mindent egybevetve nem volt jogos, hogy nem vette figyelembe.

akire # 2006.01.16. 09:30

Köszönöm a hozzászólásokat, a főállású anyaságról nincs gyakorlati tapasztalatom, de bizony a munkanélküli jogviszonyt, amit a munkakönyvbe be is vezettek, figyelembe vette más munkáltató, ezért is kérdeztem, hogy mi a tapasztlat, és a vélemény. Úgy gondolom szol_i állásfoglalása a jó, nem érhet valakit hátrány, mert főállású anya volt!
Köszi

Vikkancs (törölt felhasználó) # 2006.01.19. 11:10

Sajnos későn olvastam e levelezést, én is érintve vagyok ebben.
Főállásu anya voltam hét évig, és tudomásom szerint ez csak a nyugdíjba számít bele sajnos.Az idézett rendelkezés -87/A.§ (1) e- a hivatásos nevelői jogviszony ami beszámit a közalkalmazotti jogviszonyba, szerintem nem ugyanaz, mint a főállású anyaság /gyet/.
Ha mégis tudna valaki egy ellenérvet, megköszönném.
/Kedves akire, sajnos sok hátrány éri azt, aki főállású anya volt!/

Misi72 # 2011.01.11. 13:20

Segítségeteket kérem.

KJT. 87/A. § (1) szerint

.... (3) A közalkalmazott fizetési fokozatának megállapításánál az (1)-(2) bekezdésen túlmenően figyelembe kell venni

1. a munkaviszonynak azt az időtartamát, amely alatt a közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszonyában betöltendő munkaköréhez szükséges iskolai végzettséggel vagy képesítéssel rendelkezett,
2. az 1992. július 1-jét megelőzően fennállt munkaviszony teljes időtartamát, továbbá
3. a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatban, illetve a polgári szolgálatban, valamint
....

Konkrétan egy 1980.10.07-1996.11.08 lámpagyári jogviszonyból mennyit lehet a fizetési fokozatnál figyelembe venni?
" az 1992. július 1-jét megelőzően fennállt munkaviszony teljes időtartamát,.." mondatot én úgy értelmezem, hogy a teljes időtartamot, hiszen 92 júl 1 előtt fennállt és a teljes időtartamát. A belső ellenőr szerint csupán 1980.10.07-től 1992 júl 1-ig.
Kinek van igaza? Mi a gyakorlat?

Jonca # 2011.03.24. 13:56

A kérdésem a következő:

hogyan kell értelmezni, a következő sort "kjt 87/A (3) (a) bekezdés"?

*(3) A közalkalmazott fizetési fokozatának megállapításánál az (1)-(2) bekezdésen túlmenően figyelembe kell venni

a)a munkaviszonynak azt az időtartamát, amely alatt a közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszonyában betöltendő munkaköréhez szükséges iskolai végzettséggel vagy képesítéssel rendelkezett*

Én ezt úgy értelmezem, hogy ha:
az illető korábban sima munkaviszonyban (nem közalkalmazottként)dolgozott nem állami szférában, konkrétan egy ÁFÉSZ-nál

és közben megszerezett egy felsőfokú (szakoktatói) végzettséget,

mellyel 7 évvel később elhelyezkedett egy közalkalmazotti jogviszonyban,

akkor most nem F1-es kategóriába kell felvenni, hanem mondjuk F3-ba, hiszen már 7 éve megvan a betöltendő munkaköréhez szükséges végzettsége, még akkor is, ha ez alatt a hét év alatt nem is volt közalkalmazott csak sima munkaviszonyos.

Vagy rosszul gondolom?
Ezen kívül még tudja utólag igazolni az 1992. év előtti munkaviszonyait, akkor mennyi időre visszamenőleg kérheti az elmaradt bér kifizetését.

Előre is köszönöm!