A kérdésem az lenne, hogy törvényileg meghatározott-e a gyógytornászok munkaideje? A munkáltató határozza-e meg? Befolyásolja-e az munkaidőt a munkavégzés helye (szociális intézmény)?
gyógytornász munkaideje
Kedves Picur!
A Munka Törvénykönyve alapján, ellenkező megállapodás hiányában a munkaidőd heti 40, napi 8 óra - kivéve ha nem heti munkarendben foglalkoztatnak.
Ha éppen közalkalmazott vagy, akkor is.
Ez a munkaviszonyra vonatkozó lényeges feltétel, úgyhogy a munkaszerződés megkötésekor/ kinevezés adásakor, de legkésőbba munkába állástól számított 30 napon belül a munkáltató köteles erről írásban tájékoztani.
A munkarend alapján egyenlőtlenül is meg lehet határozni a heti /havi/éves munkaidőkeret szerint foglalkoztatottak napi munkaidejét, de garanciális szabályoktól ekkor sem lehet eltérni. (pld.: mukaidőkeret túllépése csak kivételes esetben; túlóra; stb.).
A munkaidőt a munkavégzés helye akkor befolyásolja, ha a munkavégzés szokásos helyszínétől eltérő helyen is köteles vagy megjelenni ("változó munkahely").
Én úgy tudom, hogy egy gyógytornász munkaideje napi 6 óra, melyet nem a munkáltató határoz meg kénye-kedve szerint, hanem a szakképzettség- a mindennapos nem kevés fizikális munkavégzés okán ennyi.
Ha esetleg rosszul tudnám, bocs.
Köszi a válaszokat. Közben én is utánanéztem a CD jogtárban és valóban 6 óra.
Köszi!
Légyszi még annyit nézzetek meg nekem, hogy valahol le van ez írva, hogy a gyógytornász=6 óra munkaidő.
VAlahol a munkatv.könyvben, vagy passz...
Írásban kéne, hogy 6 óra.
Köszi.
Maximum heti 36 órás munkaidő, de ez is vitatott.
Picur13
A maximum arra vonatkozik, amennyit Te elérhetsz a munkáltatódnál!
Szerintem....
A Lyonee által hivatkoyott 1/1980. (II. 10.) EüM rendelet már valóban nem hatályos.
Emellett talán pontostani kellene a kérdést is.
Tapasztalatom szerint amennyiban vmilyen speciális megterheléssel járó munkavégzés miatt a munkáltató nem kovetelheti meg a szakmunka napi nyolc órás végzését, akkor a fennmaradó - napi két óra - tartamban más, a szervezet tevékenységéhez kapcsolódó és a munkakorhoz is kapcsolható tevékenység ellátására kotelezhet. Én más, nem egészségügyi területről ismerem a fenti 6 órás garanciális (nem jogszabályi szintű....)korlátozást, ott a fenti megoldást alkalmazzák. És ebbe a jogértelmezésbe még egy szakszervezetnek is beletort a bicskája...
Egyébként Picur13 azt sérelmezed, hogy nem akarnak 40 órában foglalkoztatni, vagy azt, hogy a hat órás tevékenységedért nem akarják a 8 órának megfelelő bért kifizetni?
A CD jogtárban amúgy merre található hivatkozott 6 óra?
Évtizedekkel ezelött évente visszatérően orvosi rehabilitáció végett az egyik ilyen kórházban heteket voltam kénytelen eltölteni, ahol is a gyógytornászok reggel 7-re jöttek és délben 1-kor távoztak, valamennyien, egységesen.
A magam részéről innen a napi 6 órás munkaidőre vonatkozó tapasztalás.
Azt hogy ezt ma jogszabály miként rendezi le, leginkább egy érintett tudná érdemben megválaszolni - ha a jogi fórumra tévedne.
Amúgy be kell menni bármelyik nagyobb kórházba és a legelső útbaeső gyógytornásztőtől az infót gondolom meg lehet szerezni.
Ja, az idő tájt a heti 40 órás munkaidő volt az általános.
Oké Emberek!
A dolog megoldva. Köszi a segítséget.
Picur
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02