Határozott idejű munkaviszony megszünése

Laca42 # 2006.08.28. 14:12

Kedves Fórum!

Furcsa esetem az alábbi:
Próbaidő lejárta előtt 2 nappal munkáltató közölte, hogy a munkaköröm megszünik. Két lehetőségem van. Vagy próbaidő alatt azonnali hatállyal felmond, vagy más (alacsonyabb) munkakörben dolgozhatok tovább. Mivel újabb próbaidőt nem írhat elő, ezért ez utóbbi esetben 3 hónapra határozott idejűvé alakítja a munkaszerződést (közös megegyezéssel), majd annak lejárta után, bizonyos feltételek teljesülése esetén az újra visszaalakul határozatlan idejüvé.

A határozott időből még egy hónap van hátra, de minap a munkáltató közölte, hogy nem hosszabbítja meg és nem alakítja határozatlan idejűvé sem a munkaviszonyt. Ellenben nem tart tovább igényt a munkámra sem. A munkaviszony fennmarad a határozott idő végéig, de a munkavégzés alól felmentenek. Belépőkártyát, laptopot, telefont is le kellett adni.

Kérdéseim az alábbiak:

1. Minek tekintendő a hátralévő idő? Nézetem szerint felmentési idő, vagyis átlagkereset jár. A munkáltató szerint állásidő, és alapbér jár. Nálam ez nagy különbség, nem mindegy.
  2. Követelhetem-e időarányosan a mozgóbéremet? A munkaszerződésben annyi van, hogy "a Globális Ösztönzési Politika szerinti, max. az éves bér 40%-a" a mozgóbér.

Megköszönném jogász kollégák válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.28. 16:32

A határozott idejű szerződést nem kell felmondani (nem is lehet), így sem felmondási idő, sem felmentési idő nincs. Ha azt mondják, nem kell bemenned dolgozni, az valóban állásidő.
Kicsit átvertek, de ebben te is közreműködtél.

Vadalma # 2006.08.28. 16:43

állásidő az, ha a munkáltató működési körében felmerült okból nem tud munkát végezni a munkavállaló. ilyenkor a személyi alapbére ilelti meg. ilyen körülményről itt egyelőre nem volt szó.

szerintem az Mt. 151. § (3) irányadó: ha a munkavállaló a munkáltató felmentése alapján mentesül a munkavégzés alól (Mt. 107. § h, vagyis "csak úgy"), az így kiesett munkaidőre a felek megállapodása alapján jár díjazás. szóval amiben megegyeztetek. tehát követeléssel próbálkozni lehet, de nem biztos, hogy célravezető lesz.

szitakötő # 2006.11.23. 23:03

Tisztelt fórumozók!

Nekem a következő kérdésem lenne. 2006. márciustól 2007. december 31-ig határozott idejű közalkalmazotti szerződésem van a céggel. Úgy néz ki, hogy 2007. január hónapban megszűnik az osztály, ahol dolgozom. A kérdés tehát az, hogy ebben az esetben egyoldalúan felmondhatják-e a szerződést, és ha igen, jár-e valamilyen végkielégítés? Ha ellenkező esetben én mondanék fel, megtehetem-e különösebb következmények nélkül, és ebben az esetben van-e felmondási idő? A válaszokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.24. 11:46

Közalkalmazott vagy köztisztviselő? Mert ebben a vonatkozásban nem mindegy.

szitakötő # 2006.11.24. 14:34

Közalkalmazotti jogviszonyom van.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.24. 15:29

Akkor a munkáltató a határozott idejű jogviszonyt (a tv. 30. § (1) a-c) és e) pontjában foglalt okokra hivatkozva) azonnali hatállyal megszüntetheti. Meg kell fizetnie egy évnyi - vagy ha a hátralévő idő ennél rövidebb, akkor azon időtartamnak megfelelő - átlagkeresetet.

A közalkalmazott a határozott idejű jogviszonyról jogszerűen nem mondhat le.

szitakötő # 2006.11.24. 22:50

Köszönöm! a választ!

Amennyiben még is felmondanék, milyen következménye lehet részemről?
Valamint ellenkező esetben van-e bármilyen lehetőségük, hogy ne fizessenek ki? (pl: elbocsátás fegyelmivel)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.24. 23:52

Ha a közalkalmazott jogellenesen szünteti meg a határozott időre szóló jogviszonyáról, akkor meg kell fizetnie a határozott időből még hátralévő időnek (de legfeljebb egy évnek) megfelelő keresetét, valamint a munkáltató követelheti tőle a jogellenes magatartással okozott valamennyi kára megtérítését is.

Zancsa # 2007.07.30. 09:59

Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni.
Határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott munkavállalónk munkaviszonyát a főnökünk nem akarja meghosszabbítani. Tehát szerződése 2007.07.31-ével lejárna. Viszont csoportvezetője 2007.08.07-ig fizetett szabadságot engedélyezett a részére. Megszűnhet a munkaviszonya 2007.07.31-vel??

Köszi

Ancsa

the big cat # 2007.07.30. 10:02

Nem megszűnhet, hanem megszűnik. A szabadságengedély hibáját írásban javítja jelezzétek ezt a munkavállalónak, hogy minden világos legyen.

Zancsa # 2007.07.30. 10:31

Köszi the big cat!

A "szabadságengedély hibáját írásban javítja" az azt jelenti ugye, hogy az engedélyt javítja át a csoportveztő és aláírja, hogy ő javította. A munkavállaló fele írásban kell jeleznük a szabadságengedély hibáját?

Ancsa

the big cat # 2007.07.30. 11:18

Igen, hiszen szabadságot nem tud adni arra az időszakra a munkáltató, amikor már nem si lesz nála munakviszonban a dolgozó.

Lyonee # 2007.07.30. 13:42

Ha a munkáltató tudtával a munkavállaló akár 1 nappal is tovább dolgozik (vagy fizetett szabadságon van), nem alakul át határozatlanná a határozott idejű szerződés?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.30. 13:53

A zárójeles rész nélkül.

titii # 2009.03.04. 07:06

A segitségüket kérném! Munkaviszonyom febr. 28-val megszűnt, mert határozott idejű szerződésem volt, de én még előtte táppénzre mentem betegség miatt, ami a mai napig tart. KÉrdésem: Ilyenkor megszűnik a munkaviszony? Továbbá időközben állapotos lettem és a nőgyógyász is javasolt a táppénzre. Ilyenkor hogy fogja számolni a tb a Gyed-et? Jár-e egyáltalán, stb.
Köszönettel: Titii

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.04. 23:27

Meg.

aggódó munkavállaló # 2009.05.19. 19:58

Tisztelt Kovács Béla Sándor,

Határozott idejű szerződésem szeretném felmondani, azt tudom, hogy ezt rendes felmondással nem tehetem meg. Hogyan lehet a munkáltatót "rávenni" a közös megegyezésre? Ha nem megy bele (miért is menne?) és én nem végzem a munkám, akkor jól gondolom, hogy azt elérhetem, hogy rendkívülivel felmond nekem, és még ráadásul egy kártérítési igényt/pert is a nyakamba varrhat, amiért nem teljesítettem a szerződésemben foglaltakat?
Hogyan lehet a határozott szerződésből kilépni munkavállaló részéről? (ha szerződés végét nem szeretném kivárni - mert az még több mint 6 hónap)

Előre is köszönettel a segítségért.
Üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.19. 20:28

Csak közös megegyezéssel vagy jogellenesen. De annak ára van.