Kedves Fórum!
Furcsa esetem az alábbi:
Próbaidő lejárta előtt 2 nappal munkáltató közölte, hogy a munkaköröm megszünik. Két lehetőségem van. Vagy próbaidő alatt azonnali hatállyal felmond, vagy más (alacsonyabb) munkakörben dolgozhatok tovább. Mivel újabb próbaidőt nem írhat elő, ezért ez utóbbi esetben 3 hónapra határozott idejűvé alakítja a munkaszerződést (közös megegyezéssel), majd annak lejárta után, bizonyos feltételek teljesülése esetén az újra visszaalakul határozatlan idejüvé.
A határozott időből még egy hónap van hátra, de minap a munkáltató közölte, hogy nem hosszabbítja meg és nem alakítja határozatlan idejűvé sem a munkaviszonyt. Ellenben nem tart tovább igényt a munkámra sem. A munkaviszony fennmarad a határozott idő végéig, de a munkavégzés alól felmentenek. Belépőkártyát, laptopot, telefont is le kellett adni.
Kérdéseim az alábbiak:
- Minek tekintendő a hátralévő idő? Nézetem szerint felmentési idő, vagyis átlagkereset jár. A munkáltató szerint állásidő, és alapbér jár. Nálam ez nagy különbség, nem mindegy.
- Követelhetem-e időarányosan a mozgóbéremet? A munkaszerződésben annyi van, hogy "a Globális Ösztönzési Politika szerinti, max. az éves bér 40%-a" a mozgóbér.
Megköszönném jogász kollégák válaszát.