Végelszámolás terhesség alatt - védelem?

kavicsgym # 2006.10.24. 13:50

Táppénzen lévő 37 hetes veszélyeztetett terhes kismama vagyok. Munkáltatóm (Kft.) közölte, hogy október 6.-val elindítja a Kft. végelszámolását.

• Ezalatt rendes felmondással felmondhat-e nekem?

Bár tudok az Mt. szerinti felmondási védelemről terhesség alatt, továbbá a cégeljárásról szóló Tv. szerint végelszámolás alatt a végelszámoló nem élhet az azonnali hatályú felmondás jogával – többek között – a munkaszerződések tekintetében, de rendes felmondással táppénz/terhesség alatt ebben a speciális esetben élhet?
Van munkajogász, aki álláspontja szerint: "Jelen esetben a munkáltató jogutód nélkül szűnik meg, ez a munkaviszonyának a megszűnési módja. Mivel a jogviszonya nem megszüntetésre kerül (rendes felmondás) hanem megzsűnik, nincs is felmondási tilalom."
Nem látok tisztán, hogy akkor most rendes felmondással felmondhat-e vagy sem?

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat előre is.

tomas64 # 2006.10.24. 14:38

Szerintem felmondhat neked a felszámolást megelőzően, ha a védett időszakból kikerülsz (lejár a gyes+30 nap) vagy megvárhatja a felszámolást, és ebben az esetben lép be a munkajogász álláspontja, szerintem helyesen.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.24. 15:09

Mt. 86. § „A munkaviszony megszűnik:

[...]

1. a munkáltató jogutód nélküli megszűnésével;

[...]
és 86/A. § " Ha a munkaviszony a 86. § b) pontjában foglaltak alapján szűnik meg, a munkavállaló részére a munkáltató rendes felmondása esetén meghatározott munkavégzés alóli mentesítési idejére járó átlagkeresetnek megfelelő összeget ki kell fizetni,[...].

kavicsgym # 2006.11.02. 16:42

Kedves Válaszadók!

Nagyon köszönöm. Tehát NEM mondhat fel, én így értelmezem (legfeljebb jogellenesen).

Még egy kérdésem lenne: a szülésig táppénzen vagyok.

A munkáltatóm (ma végelszámoló is) eddig késedelemmel intézte a táppénzem igénylését, a törvényben előírt 3 munkanap helyett több mint 1 hónappal később küldte be a papírokat, stb. Most is áll (még augusztusi) kifizetés hiányos adatszolgáltatás miatt.

Hogyan tudom "rákényszeríteni", hogy időben és pontosan végezze a kötelezettségét?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.02. 17:50

Nem kell felmondania, mert a munkaviszonyod a munkáltató megszűnésével felmondás nélkül is megszűnik.

kavicsgym # 2006.11.02. 22:09

Értem.
És a másik kérdésemre tud esetleg válaszolni?

the big cat # 2006.11.02. 22:47

Elvileg természetesen van lehetősége mindenféle jogi útra, de gyakorlatilag mind lassabb, mint a lassú munkáltató. sajnos ez gyakorlat ebben az országban, a nem TB kifizetőhely munkáltatók, néha hónapokat csúsznak a táppénzigénylésekkel, TGYÁS-sal, és nem lehet semmit tenni ellene.

kavicsgym # 2006.11.03. 13:50

Köszi, akkor max. ajánlott + tértivevénnyel küldöm majd be az orvosi igazolásaimat.

Legfeljebb addig nem írok alá a végelszámolás befejezésekor semmi elszámolást vele (ha egyátalán lesz ilyen - de gondolom), amíg ezek a dolgok nincsennek rendezve.

Rozi5 # 2006.11.03. 16:53

A bevitt orvosi igazolás fénymásolatát el kell kérni, és akinek átadtad azzal aláiratni, hogy átvette. Ha dátumot is iratsz rá, akkor igazolja, hogy mikor adtad át (felesleges tértivevényezni szerintem.)

Sokszor nem azért áll a táppénz kifizetése, mert a munkáltató valamit nem csinált meg, hanem azért, mert az előző munkahely adatai hiányoznak, vagy mert hibás a táppénzespapír, nem tisztázottak a biztosítási idők, esetleg kiderült, hogy az alkalmazott nem vette igénybe a 15 nap betegszabadságot, vagy nem is jogosult táppénzre. Ha felhívod a helyi egészségbiztosítási pénztárat, akkor többnyire szívesen adnak felvilágosítást arról, hogy miért nem kaptad meg a pénzt.

A befejezéskor szeritem írd alá a kilépő adatlapokat, mert szükséged lehet rájuk ügyintézéskor (pl. TGYÁS igényléskor).