Meg a áróvizsgára is. Fizetés nélkülivel akor, a nincs tanulmáníi szerződs.
Közalkalmazottak tanulmányi szabadsága
- 1
- 2
Szerintem a szakdolgozatkészítéssel kevered, arra jár 10 nap. Fizetés nélkül.
10 napot.
Szeretném kérdezni, hogy az államvizsgára mennyi szabadságot kell biztosítania a munkáltatónak? Ugyanúgy 4 nap mint a sima vizsgára? Nem találtam erre vonatkozó jogszabályt. Tisztelettel P. Réka
Annyival szeretném kiegészíteni, hogy a vizsgákról egyértelműen nyilatkozik a tv., azonban a kötelező foglalkozások, és a szakmai gyakorlat tekintetében csak annyit jegyez meg, hogy azokat az időket munkáltató az igazolásoknak megfelelően állapítja meg. Tehát pl. egy szemeszterre lebontva, akár azt is nyilatkozhatja, hogy a viszgára mehet, oktatásra nem, vagy nem mindre.
Ha jól értelmezem ez azt jelenti, hogy kvázi átmenetet képez a helyzet a kötelező, és a munkáltatói jogkörbe tartozó döntés között....?
Köszönöm az információkat!
Konkrét tiltó szabály valóban nincs. Ám a Mt. rendelkezéseitől csak a munkavállaló előnyére lehet eltérni. Egy ilyen kikötés viszont meglehetősn hátrányos lenne.
Abból a szempontból nincs különbség, hogy az alkalmazott a Kjt vagy a Munka Törvénykönyve alá tartozik.
Viszont abban szerintem igen, hogy a tanulmányi szabadságot köteles-e biztosítani a munkáltató, és ha igen, arra az időszakra kell-e fizetnie.
- Ha az alkalmazottat a munkáltató kötelezte a tanulásra, vagy általános iskolai tanulmányokat folytat, akkor mindenképpen biztosítania kell a tanulmányi szabadságot, és fizetnie is kell.
- Ha nem kötelezte a tanulásra, akkor köthetnek tanulmányi szerződést, abban megállapodnak, hogy a kötelezően biztosított tanulmányi szabadság idejére fizet-e a munkáltató.
- Ha a munkavállaló "önszorgalomból" vesz részt iskolai rendszerű képzésben, akkor csak a tanulmányi szabadságot kell biztosítani a számára, de bér nem kap.
- Ha a munkavállaló nem iskolai rendszerű képzésben magánszorgalomból vesz részt, akkor semmit sem kell biztosítani a számára.
A tanulányi szabadság sohasem mehet a rendes szabadság terhére.
Ha egy munkavállaló tanulási céllal vesz igénybe "normál" szabadságot, az magánügy, ettől nem lesz belőle tanulmányi szabadság.
Ami elgondolkodtatott, és hiába kerestem rá a jogtárban tiltó vagy megengedő utalást: lehet-e a munakszerződésben kikötni, hogy a munkavállaló a munkáltató engedélye nélkül nem vehet részt iskolai rendszerű képzésben. Ha belegondolunk, hogy egy heti egynapos oktatási, és egy 20 vizsgás év 120 nap körüli távollétet jelent, akkor kérdéses, hogy ezt a munkáltatónak tűrnie kell-e szó nélkül, illetve mi módon tudja helyettesíteni az így kieső munkaerőt....
Nincs különbség e tekintetben.
Üdvözletem!
Az lenne a kérdésem, hogy ha közalkalmazottként tanulok egy állami felsőoktatási intézményben (nem tanulmányi szerződéssel, hanem önerősen), akkor az intézménynek milyen formában kell a vizsganaponkénti elvileg 4 napos szabadidőt biztosítani? A normál szabadság terhére, vagy tanulmányi szabadságként?
Azt tudom, hogy hagyományos munkaviszonynál vagy a normál szabadság terhére megy, vagy fizetetlenként, de nekem erősen úgy rémlil, közalkalmazottaknál nem.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Ui: nem találtam ilyen topikot ez elő x oldalon, ezért nyitottam újat.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02