református - hitoktatói - (nem)fizetés

ildianya # 2006.11.27. 17:58

hello,

tudjátok, hogy van mgyo-n olyan állás, ahol évente 2x fizetnek a 10havi munkáért?

nos, légy református hitoktató, és meglátod.

szeptember óta dolgozom.
fizetést még nem kaptam.
talán ebben a hónapban. vagy évben. talán.

nos, nem jogellenes ez?

vagy melyik jog szerint szabályos ez?

létezhet ilyen?

milyen faramuci, erxtra megállapodás ez az állam és a református egyház között?

van erre magyarázat?

van erre fellebbezési, megváltoztatási lehetőség?

ötletek, vélemények?

köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.27. 18:36

Szerintem az egyházzal állsz munkaviszonyban. (Vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban.) A fizetést - munkaviszonyban havonta, egyébként a szerződésetek szerint - tőlük kell megkapnod, tőlük követelheted.
Az állam meg az egyház megállapodásához ennek semmi köze.

Sücy # 2006.11.28. 08:30

Szerintem meg a gyülekezettel (iskolával) áll munkaviszonyban, amely (származtatott) önálló jogi személy. Ha pedig a gyülekezet nem kapja meg az állam bácsitól az idevágó pénzt, akkor nem tudja kifizetni.
Magyarán jogellenes, de nem tud mit csinálni...
Elvileg az állam negyedévente utalja a pénzt, tudtommal utólag... Ha utal... Ha nem késik... Itt tehát az állam nem tartja az egyházzal kötött szerződését, a hitoktató meg az egyházat okolja.

Rozi5 # 2006.11.28. 18:16

Kedves Ildianya!

Egy másik egyháznál szerzett tapasztalataim alapján:

Az egyházban három módon lehet dolgozni.

Az első: alkalmazottként. Az pontosan ugyanolyan munkaviszony, mint máshol, semmi különbség nincs az adózásban sem, terhekben sem. Irányadó a munka törvénykönyve. Bizonyos munkakörökben (normatívával finanszírozott tevékenységeknél) kötelező a KJT egyes szabályainak betartása.

A második: önkéntesként. Akkor nem kapsz érte semmit (se bért, se költségtérítést), illetve ha az illető egyházi intézmény regisztrált önkéntesfogadó, akkor adhat érte némi költségtérítést és valami minimális bért, ha jól emlékszem, a minimálbér 30%-át.

A harmadik: egyházi személyként.
Ennek két "alfejezete" van:

1. lelkészként, papként és szerzetesként (ténylegesen egyházi személyként), speciális adózási feltételekkel - gondolom nem erre vagy kíváncsi.
  2. civilként, ha adózás szempontjából egyházi személynek minősítenek, adományból és perselypénzből kapsz juttatást, de ez nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt, és csak bizonyos tevékenységek végzése esetén fogadható el. Ilyen lehet a kántor, a nem pap áldoztató, vagy a beteglátogató, az egyházi adót beszedő, bár ez utóbbinál már felmerül némi kétség.

Az általam ismert egyházban a hitoktatók (többnyire) nem tartoznak a kjt alá, tehát munka törvénykönyve szerinti munkaszerződést kötnek velük.
Ebben az esetben (tapasztalataim szerint) úgy fordulhat elő az általad leírt eset, hogy az állam nem utalta időben a hitoktatással kapcsolatos normatívát (talán a novemberi normatívával érkezett meg), és a munkáltatód nem tudta megelőlegezni azt.

Ennek ellenére: azt hiszem, hogy nem egy ilyen fórum a legalkalmasabb hely az ilyen dolgok tisztázására, inkább menj be ahhoz, akivel a munkaszerződést kötötted és kérdezz rá, hogy mikor kapsz fizetést. Mert a normatíva meg nem érkezése ugyan súlyos gond, de a munkás visszatartott bére az égre kiált...

ildianya # 2006.11.29. 17:05

tudom, hogy nem itt kell reklamálni az elmaradt bérért.
engem csak a dolgok jogi oka érdekelne.

azért is, mert a lelkész nem ért hozzá, aki ott van nő és könyvelget, az sincs a helyzet magaslatánb, ergo nincs kit kérdezni.

amúgy főállású vagyok és az egyházközség alkalmaz. fizetek adót meg járulékokat meg mindenfélét.

de pl azt se tudták megmondani, hogy jár-e táppénz. a zsabadságról nem is beszélve.

szóval elég zavaros, azért kérdeztem, hogy valaki okosabb-e ebben a témában.

szóval én abszolut nem látok tisztán.

péterapó # 2006.11.30. 23:47

a Munka Törvénykönyve
ildianya !

A törvény hatálya

1. § (1) E törvény hatálya - ha a nemzetközi magánjog szabályai eltérően nem rendelkeznek - kiterjed minden olyan munkaviszonyra, amelynek alapján a munkát a Magyar Köztársaság területén végzik, továbbá, amelynél a magyar munkáltató munkavállalója a munkát ideiglenes jelleggel külföldön végzi.

Üdv P.

Polgár légy, ne alattvaló!

Rozi5 # 2006.12.01. 19:55

Kedves Ildianya!

Tehát munkaszerződésed van? A munkaszerződés szabályos? (Szerepelnek benne a törvényileg kötelező elemek?)

Először sürgősen fordulj ahhoz, aki Veled a szerződést megkötötte - a könyvelgető hölgy gondolom nem döntésképes. A szerződés alapján jár a béred, kérd, hogy fizessenek. Ha nem fizettik ki, akkor ajánlott levélben követeld. Ha erre sem történik semmi, akkor írd meg nekik, hogy x napon belül bírósághoz fordulsz. Ha erre sem fizetnek, akkor fordulj bírósághoz. (Azért írtam ilyen lépcsősen, mert lehet, hogy puszta hanyagságról van szó, és a vezető nem is tud róla, hogy mi történt.)

Ha munkaszerződésed van, akkor jár szabadság és betegszabadság.
Ha megvan a hozzá szükséges biztosítási időd (és nem vagy nyugdíjas), akkor táppénz is jár.

Amit mindenképpen tegyél meg minél hamarabb: kérd el a tb. bejelentésed másolatát. (Ezt a továbbiakban érdemes az első munkanap előtt megtenni, a bejelentést a munkáltatónak a munkábaállást megelőző munkanapon meg kell tennie a bejelentést, tehát elméletileg már a kezében van.) Mert a leírtak alapján az sem biztos, hogy bejelentettek.

monalisa1 # 2006.12.02. 00:23

Én csak mint egy laikus hozzászóló: itt a Fórumon, ha jól emlékeszem kb. egy éve volt már egy hasonló este, és a hitoktató ott sem kapta meg (időben) a pénzét.

Aztán utóbb kiderült ki, hogy NEM munkaviszonyban volt az illető hanem "csak" megbízási szerződése volt az egyházközösségtől: szeptembertől júniusig oktasson hittant a BÉRELT iskolai tanteremben, heti x órakeretben.

De ettől függetlenül Ildianya akár még lehet "rendes" munkaviszonyban is az iskolánál és/vagy az egyházközösségnél -
szóval ahány eset annyiféle a kiindulási pont.

monalisa1 # 2006.12.02. 00:28

És még annyit, hogy az esetleges megbízási szerződés nem azonos a munkaszerződéssel., az előbbihez jószerével alig járnak jogok!

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.02. 08:35

A megbízott ugyanúgy követelheti a díját, mint az, aki munkaviszonyban áll.

monalisa1 # 2006.12.02. 08:54

Persze. Csak a megbízási szerződéshez nem jár szabadság, táppénz stb. - legalább is tudtum szerint.

Rozi5 # 2006.12.02. 12:40

Az idéntől a megbízási jogviszony oktatásban elég problémás, ezért nem említettem, de valóban előfordulhat.

Lehet óraadó is valaki, a kötelező óraszám negyven százaléka alatt (ez heti hét órát jelent, egyes állásfoglalások szerint 8-at), de mint írtam, a hitoktatók többségére nem vonatkozik a KJT.

Látni kéne a szerződést, a tb bejelentést, akkor tisztább lehetne a kép.

ildianya # 2006.12.02. 13:02

amit eddig sikerült megtudnom.

tényleg csak megbízási szerződésem van, ami adott tanévre szól.

a tb bejelentés jó ötlet, bár állítólag azt még szeptemberben megtették.

a főnököm a lelkész, és ő tudja, hogy így van a több havi nem fizetés. őt nemigen izgatja a dolog.
akkor se, ha lelkész és tudja, hogy egyedülállóként elkéne a havi rendszeres juttatás.

heti óraszámom 19.

nem jár táppénz? pedig állítólag vonnak le mindenfélét, így tb-járulékot is.
mindezidáig biztosított voltam.

a nyugdíjamhoz ez beszámít?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.02. 16:03

A megbízás biztosítási jogviszony, ha a havi díja eléri a minimálbér harmadát (?).

Nincs más hátra, kérj fizetési meghagyást a bróságtól.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.02. 16:03

Ja, és nem főnököd a lelkész. A megbízottnak csak megbízója van.

Rozi5 # 2006.12.03. 12:31

Nos, akkor kezdjük az elején.

Heti 19 órára oktatási tevékenységre véleményem szerint megbízási szerződést kötni több, mint felelőtlenség. Egy munkaszerződéssel foglalkoztatott teljes állású pedagógus kötelező tanóráinak száma jelenleg 20 - a 19 óra majdnem egy teljes állás. Ha a tanítást a plébánián, parókián, iskolában végzed, ott használod az eszközöket; ha betegséged eseten a lelkész gondoskodik a helyettesítésedről; ha a szerződés nem egyszeri feladat elvégzésére irányul; ha a lelkésznek utasítási joga van feletted, alárendeltje, beosztottja vagy; ő meghatározza, hogy a munkát pontosan mikor, milyen időbeosztással kell elvégezned, akkor szóba sem jöhet(ett volna) megbízási szerződés.

Ha már (szerintem törvényellenesen) megbízási szerződésed van: abban szerepelnie kell annak, hogy milyen időszakonként, milyen feltételek mellett jár a megbízási díjad.

Egyetértve az előttem szólóval: azonnal cselekedj. Én először szóban, majd pár nap múlva írásban közölném velük, hogy bírósághoz fordulok. Ha ez nem hat rájuk, akkor fordulj bírósághoz. (És számolj vele: a következő tanévre valószínűleg nem kötnek Veled még megbízási szerződést sem.)

ildianya # 2006.12.06. 20:38

hoppá...

amit újabban megtudtam.

okt.31-ig az egyházközség alkalmazott, munkaszerződésem volt. amikor rákérdeztem, hogy akkor szabi nem járt, azt mondták, hogy nem. szerintem ez sántít.

nov.1-től az egyházkerület alkalmaz, azaz debrecen. velük ÁLLÍTÓLAG és ez így fontos, mert erről valóban csak szóban tudok, ők csak megbízási szerződéssel alkalmaznak.

ami érdekes még.

a munkaszerződésem aláírtam, de szerintem egy jogász a haját tépné, ha látná, milyen korrekt. még nekem is sántít, annyi minden hiányzik belőle.

a megszüntetését is aláírtam, mert uygebár átvett minket az egyházkerület.

amikor rákérdeztem, hogy akkor most hol vagyok, és miért nem írtam alá az új megbízási papírt, akkor csak az lett mondva, hogy ez jogfolytonos. nos, szerintem ez sem teljesen így van, finoman szólva.

az csak hab a tortán, hogy fizetés nincs még mindig.

az biztos, hogy a hitoktatót ugráltathatja a lelkész, a hitoktató meg örüljön, hogy egyáltalán dolgozhat és néha pénzt is kap.

Rozi5, ezeket mondani kellene a kedves "feletteseimnek", akik évek óta így csinálják a dolgokat.

a megbízási szerződésem tehát állítólag van, én alá nem írtam, állítólag él, és még rám néznek csúnyán, ha reklamálok.

a baj csak az, hogy ez jogellenes, úgy, ahogy van.
DE.
honnan kerítsek új munkát? amikor 20km-es körzetben egyik iskolát se hatotta meg tanító-hitoktató-angol szakos diplomám (1-6 osztályra érvényes) ?

durva, hogy valószínüleg le kell nyelni, mert nincs más választás, ha pénzt akarok kapni- még ha negyedévente is.

de ha lesz új álláslehetőség, ami nem iylen zavaros, az tuti, hogy megcincogtatom őket.

de addig is legalább tudni szeretném a dolgokat.

amúgy KBS valóban csak megbízóm a lelkész, DE. 2-5 évvel lehet idősebb, de NGY tiszteletes úrnak hívatja magát velem és keményen tegeződik. olyan, mint egy arrogáns, kisebbségrendűségi érzésekkel megáldott(vert) főnök.

az óradíjam amúgy 1300 HUF, de persze csak sokadszori rákérdezésre mondták, hogy ez bruttó, mert uygebár ez a szó sincs leírva az úgynevezett munkaszerződésbe.

és persze, ha bíróságra megyek, az efféle munkaügyi per pénzbe kerül?

nem durva egy kicsit, hogy végülis a református egyházat kellene perelnem?

köszi az eddigi hozzászólásokat

ildianya # 2006.12.10. 14:33

ami még érdekes.

ha én főállású vagyok, akkor a bérezésemnél nem duplázni kell az óraszámomat, mint a pedagógusoknak?

ha az ellátmány már az egyházközségnél van, a pénztáros elszámfejtegetheti azt napokig? (már egy hete "ül a pénzen" természetesen a lelkész tudtával...)

lécci, mondjatok vmit erről, nekem fontos lenne.

vagy tudtok olyan embert, aki egyház és munkajogban nagyon képben van?

köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.10. 15:17

Semmi köze ennek az egyházjoghoz. Ha megbízásos jogviszonyban állsz, akkor a munkajoghoz se sok.

Rozi5 # 2006.12.10. 18:54

Kedves Ildianya!

A munkaviszony átalakítása megbízási szerződéssé már önmagában aggályos. De mivel aláírtad a munkaviszony megszüntetését (lehet, hogy közös megegyezéssel?), nem nagyon érdemes bíróság elé vinni a dolgot.

A megbízási szerződést (már írtam) eleve neccesnek tartom a leírtak alapján.

Munkaviszony és egy más jogi személlyel kötött megbízási szerződés esetén szó sem lehet jogfolytonosságról.

Ellátmány alatt a hitoktatási normatívát érted? Nem féltétlenül van az egyházközségnél, lehet, hogy a fenntartó még nem utalta át.

A hitoktatók, ahogy írtam már, nem feltétlenül tartoznak a KJT hatálya alá, sőt, nem feltétlenül kell őket pedagógusként foglalkoztatni. Tehát a heti 20 kötelező óraszám sem feltétlenül vonatkozik rájuk. (Az órák duplázása népszerű tévedés volt a pedagógusok körében, szeptembertől viszont már végképp nincs értelme, a pedagógus munkakörben foglalkoztatottak tudják: a 20 letanítandó órán kívül mit kell még elvégezniük a maradék 20 órában - a folyosóügyelettől, a szakkörtartáson és adminisztráción át, a szinház- és családlátogatásig.)

Még egy gondolat: az elmúlt napokban sikerült valakivel beszélned, aki kompetens az ügyedben? Mert sürgősen lépj. Először is tisztázd, hogy milyen iratok alapján milyen jogviszonyban foglalkoztatnak. A szerződésen kívül kellett volna nyilatkoznod pl. az adószámítás módjáról, arról, hogy hová utalják a pénzt...stb.
Annál, hogy hónapokig ellenérték nélkül dolgozol, még a munkanélküli segély is jobb. Miből gondolod, hogy aki három hónapig nem fizetett, az később rendesen fog fizetni?