Fizetési meghagyás / feljelentés

valaki19 # 2025.12.12. 07:46

Egyszer letöltöttem a beszélgetéseinket Facebookról, azok közt valahol megvan hogy írtam neki, ha kell, kölcsönadom, hogy tudjon rajta dolgozni. A hangfelvétel szintén le van mentve, amiben mondja, hogy nem kapod vissza, mert ellopták, szóval nyeljed be, mást úgyse tudsz csinálni. Szóval mit érdemes kezdenem ezzel a dologgal, milyen irányban induljak el?

Kovács_Béla_Sándor # 2025.12.12. 07:12

Ez nem fizetési meghagyásos, ez per. Dolog kiadása iránti kereset. Az érték pedig szakkérdés.

eulimen # 2025.12.12. 07:06

Mondjuk főleg azt nem ártana tudnod bizonyítani, hogy egyáltalán kölcsönadtad neki az eszközt...
Amikor eltűnt, vajon mennyit ért? Ezt mondjuk követelheted rajta FMH-ban.
(egyébként sokszor kifejtettük már: FMH-t indítani, követelni nem tilos. Még irreális összeget sem tilos, csak annál nagyobb az esélye, hogy ellentmond, te meg bukod a pert minden költségével).
Azért azt látni kell, hogy ha 100e Ft értékű eszközt kölcsönadtál neki (puszira! nem kamatra, nem bérleti díjra), s mire visszakérted, már csak 33e Ft-ot ért, akkor nem követelhetsz tőle 100e-t, legfeljebb csak 33-at.
Az elektronikai eszközök értéke még az autónál is gyorsabban avul. Nem véletlenül van az adójogszabályokban is évi 33% értékcsökkenési leírás az elektronikai berendezésekre (lásd Tao tv. 2. melléklet IV. a) pont). Ezt pontosan azt jelenti, hogy 3 év alatt nullára íródik az értékük. Tehát 2 év után jó, ha az eredeti ár harmadát éri.

valaki19 # 2025.12.12. 06:29

Tisztelt Fórumozók!
Egy "kedves" ismerősömnek kölcsön adtam még 22 nyarán egy notebookot, amit pár hónappal azelőtt vettem 93.000 forintért, ezt számlával tudom bizonyítani. Az egérrel és a táskával amit vettem mellé már ért egy 100ast. Mivel én tudtam nélkülözni azt a gépet, ezért hagytam, had legyen nála, viszont 2024 januárjában mikor összeveszett velem, bevallotta hogy az a gép nincs már meg. El se mondta ki volt, amennyit én tudok, hogy egy haverja ellopta tőle és elcserélte drogra, ő állítólag próbálta visszaszerezni de nem tudta.
Nekem kellene ennyi idő után már az a pénz, amit ért a gép, mert azt mondta kifizeti vagy vesz egy másikat. Most állítólag dolgozik, eddig azt nem nagyon csinálta, bár idén volt egy súlyos autóbalesete, arról írtam is itt ki kérdést, meg utána még egy lábtörése, szóval talán lehetne vonni a jövedelméből egy fizetési meghagyás által. Hangfelvétellel tudom bizonyítani a történteket, mert Messenger beszélgetésben küldte nagy flegmán hogy az a gép nincs meg, szóval ezt benyelheted, mert mást úgysem tudsz csinálni. Nem tudom ez ilyenkor bizonyító erejű-e. Persze kérnék rá késedelmi kamatot is, amennyiben ilyen esetben lehetséges.
Valamint arra is gondoltam, hogy a laptop eltűntetéséért fel is jelentem, igaz ennyi idő után nem tudom tesznek-e valamit a rendőrök.
Melyik lenne ezek közül a legnagyobb eséllyel célravezető, hogy valamit lássak a pénzemből? Vagy más ötlet? Amúgy már azt se bánom ha a pénz a kukában landol de azt akarom hogy ennek nyoma maradjon nála, mert egy kis szemétláda aki mindig mindent megúszik és más fizeti helyette az összes szarságát.