Hol lehet panaszt tenni, ha....?


tudatlantudós # 2022.02.19. 08:46

Azóta már sokadik oldalon látom, néhol tapasztalom, hogy úgy követik a felhasználót (természetesen user által elfogadott felhasználási feltételekbe foglalva), hogy be sem kell jelentkezni. Olyan módszerekkel, amik akkor is képesek követni, ha törlöd a böngésződ összes adatát.
Tényleg nincs senki aki erre tudna valami értelmeset mondani, hogy az ilyesmi mennyiben felel meg a GDPR-nak?
Különösen most, hogy a franciák már a google analytics használatát is törvénytelennek minősítették (igaz, más okból)

tudatlantudós # 2021.09.04. 05:09

Hogy nem csak a saját "paranoiám" megnyilvánulása a lenti kérdés, azt igazolja pl. ez a cikk is: https://techcrunch.com/…out-consent/ - bár ez nem fedi 1:1-ben azt, amiről írtam, de a lényeg benne van és úgy tűnik, a disqus nem hagyott fel ezzel a gyakorlattal.

tudatlantudós # 2021.09.02. 16:42

Hol lehetne panaszt tenni, ha egy nemzetközi szinten működő szolgáltató, feltételezhetően a felhasználók fizikai eszközeit azonosítva követi a userek tevékenységét? Mert ugye jól tudom, ez nem igazán legális?
Tehát nem cookie, nem local storage stb., hanem valamilyen módon magát az eszközt azonosítják (pl. a mobilomat, notebookomat)

Konkrétan a disqus-on tapasztalok olyat immár sokadszor, hogy egy adott eszközről írok valamit, amit vagy a többi user jelez spamként vagy az automatájuk gondolja, hogy ez spam, akkor arról az eszközről nem tudok többé, de legalábbis hosszú ideig írni a disqus fórumokba, mert mindent spamnek jelöl. (hangsúlyozom, nem spamet küldök, sok esetben teljesen ártatlan kommentek, máskor némi politikai felhanggal)
Miután ilyen esetben nem segít még az sem, ha másik böngőszőből, új IP-ről, újra regisztrálok és teljesen ártalmatlan kommenttel próbálkozom, azt hiszem, ez elég okot ad a gyanúra, hogy valami olyan követési módot alkalmaznak, amit én sem ismerek és amivel magát a fizikai gépet tudják azonosítani (tehát ez bőven túlmutat a browser fingerprinting technikákon azt hiszem)

Ráadásképp ugyanarról az IP-ről, de fizikailag másik eszközről simán tudok írni, ami megint csak erősíti a gyanút, hogy valami gázos dolog van a háttérben.