copyright, szerzői jog. hogyan?

orlandi # 2011.08.12. 19:01

Köszönöm a válaszokat.
Lehet, hogy nem voltam egyértelmű: komplett cikkeket fordítok, tehát idézetnek nem tekinthetőek.
Az alapkérdésem, ha lefordítok egy idegen szöveget - akár szépirodalom, akár bulvárcikk - a saját fordításomat publikálhatom-e, mondjuk az interneten, vagyis mi a helyzet a "fordítói" jogokkal?

kismukk # 2011.08.12. 16:24

pl. blogban megjelenítem, természetesen a forrás megjelölésével
Ha ismertetésként, akkor szerintem nem sért. Ismertetésben egész mondatokat, rövidebb bekezdéseket is lehet befoglalni.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.12. 15:32

Valószínűleg szerzői jogsértést, ha a jogosult állama részese a megfelelő nemzetközi egyezménynek.

orlandi # 2011.08.12. 15:21

Remélem nem ismétlés a kérdésem:
Ha külföldi hírportálról fordítok érdekes cikkeket és ezt egy pl. blogban megjelenítem, természetesen a forrás megjelölésével, sőt esetleg az eredeti idegen nyelvű szöveggel egyetemben, vagy az arra mutató linkkel, elkövetek-e valamilyen jogsértést?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.30. 16:32

Van annak a portálnak egy tárhelyszolgáltatója is, a jogsértő tartalom eltávolítására, ha másképp nem megy, a jogsértő portál elérhetetlenné tételére őt is felszólíthatjátok.
Egyébként pedig ahogy az már lenni szokott önkéntes teljesítés híján: per. Esetleg büntetőfeljelentés.

g.kagabor # 2011.06.07. 20:06

Köszönöm szépen a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.03. 11:49

Azt sose lehet biztosra megmondani, hogy egy felhasználás meddig idézet, de 5 másodperc talán még az. Az idézet pedig szabad felhasználás.

g.kagabor # 2011.06.03. 10:19

Tisztelt Hozzáértők,

a következőt szeretném tenni:
Van egy Youtube klipp, ami a mű official, tehát "hivatalos" változata. Ennek a videóklippnek szeretném felhasználni egy 5 másodperces hangrészletét egy weboldalam flash animációjában. A weboldal teljesen nonprofit, tehát semmilyen formában nem termel pénzt. (Még reklám sincs rajt.) A flash animáció (inkább alkalmazás) sem negatív, sem pozitív színben nem tünteti fel a klippet.

Ez szerepel alatta:
Produced by Ark Music Factory
Ha feltüntetem őket, és az eredeti címet meg előadót, akkor felhasználhatom a részletet? Vagy engedély kell tőlük?

Köszönettel!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.31. 14:18

???

RES. # 2011.05.25. 14:18

Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy helyezhetek-e el saját weboldalon márka jelzéseket ill. logókat?Például ha az én weboldalam történetesen autóalkatrész-kereskedelmi honlap, és szeretném néhány autótípus logóját kirakni.Sürgős lenne az infó.Előre is köszönöm!

raptor1990 (törölt felhasználó) # 2011.05.14. 18:36

sziasztok olyan kérdésem lenne, hogy ha netes játékon kizártak, mert olyat irtam amit nem kellet volna, de közben pénzért (telefonon)rendeltem magamnak a játékra adott dolgott jogos, hogy véglegesen kizártak? előre is köszi a választ

luigi2 # 2011.04.27. 12:51

Így már világos, köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.14. 17:41

Valamit félreértettél, szabadalmaztatás nélkül nem is lesz mit megvédened, azt nem lehet megúszni. Egyébként pedig nem kell a találmányt fizikailag is elkészíteni a bejelentéshez, elegendő, ha az igénypontok és a rajz úgy van kidolgozva, hogy az alapján szakember el tudja készíteni, illetve a szabadalom által védett megoldás egyértelműen meghatározható.

luigi2 # 2011.04.14. 15:36

Konkrétan mege-e tudja mondani valaki, mit kéne tennem, ha feltaláltam volna a bicikliváltót? Van-e olyan verzió, amikor nem kell esztergályossal legyártatnom?

luigi2 # 2011.03.30. 19:06

Hát igen ez az ördögi kör, konkrétan hogy lehet "bebiztosítani"? Tartok tőle, hogy csak úgy, ha bejegyzem a szabadalmat. Vagy esetleg írjam meg az ötletet egy szaklapban? Levédve nem lesz de legalább lenyúlni sem lehet egyszerűen.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.30. 12:15

emmi nem véd meg az ötletlopástól.

Miért ne védene? Biztosítsd be magadnak az elsőbbség igazolását!

(Ezzel nem mondtam azt, hogy fizikailag is el kell készíteni a találmányt, ezt nem tudom.)

luigi2 # 2011.03.30. 11:55

Tisztelt Fórumozók!

Nem találtam jobb topikot a kérdésemhez, mely a következőképpen szól: egy ipari szabadalom levédetéséhez milyen szinten kell magát a találmányt fizikailag elkészíteni? Például ha feltaláltam volna a kerékpárhoz a váltót, le kellett volna gyártanom, vagy elegendő a technológia leírása (persze nem szakszerűen). Az alapproblémám az, hogy ha a szakmához fordulok a minél konkrétabb leírásért vagy mintadarab legyártásáért, semmi nem véd meg az ötletlopástól.
Vagy esetleg érdemes-e éppen egyből egy, az adott dologban érdekelt céghez az ötlettel fordulni? Van ilyenkor bevett formula, hogy védve legyen a találmány? Ha jól olvastam, nem ment át az EU-ban az egységes szabadalom terve, így önállóan nem hiszem, hogy bármilyen esélye van magánszemélynek.

A választ előre is köszönöm, tisztelettel
S zél Lajos

prezso # 2011.01.15. 13:01

A mobiltelefon akksijának mi köze a szerzői művekhez és az artisjushoz?
Szerintem kb. semmi.

BeepJack2 # 2011.01.14. 09:47

Nem vagy koteles semmit tudni - de a kovetkezmenyeit attol meg viselned kell - ha nem szeretned, hogy elkobozzak celszeru ha nem serti masok szellemi tulajdonat:

"A Tanács az összes jogalanyra kötelez szabállyal, vagyis rendelettel vezette be a
jogsért szellemi termékek határforgalmára vonatkozó szabályokat.152 A szabály lényege a
vámhatóság és a jogosultak együttm ködése a „kalóz” vagyis jogellenes szerz i jogi,
szomszédos jogi termékek nem-kereskedelmi forgalmában a termék határon való ideiglenes
megállítása, elkobzása érdekében. A szabály egyúttal garanciákat tartalmaz a jogszer en
eljáró import rök védelmében."

http://www.artisjus.hu/…redmenye.pdf

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.13. 19:58

Ki beszélt itt szabadalomról?

az oltalom tárgyának utánzásával vagy átvételével megsérti

Hol csinál ilyet egy forgalmazó? Ne haragudj, de ha importálok, akkor köteles vagyok én tudni, hogy egy akkumulátornak a dizájnját levédették-e? Megjegyzem, mivel itt alkatrészről van szó, a védelem csak korlátozott lehet, hiszen az akkumulátor alakját nagyban meghatározza, hogy illeszkednie kell a telefonhoz. Azt pedig nem lehet megakadályozni, hogy valaki alkatrészt gyártson.

BeepJack2 # 2011.01.13. 18:47

Miert ne erintene? Tipikusan Kinabol szallitjak az akkukat, ahol a magyar vagy az eu iparjogvedelme irrelevans de ha itthon forgalomba hozza, mar akadhatnak balesetek...

19. § (1) A szabadalmi oltalom alapján a szabadalom jogosultjának - a szabadalmasnak - kizárólagos joga van a találmány hasznosítására.

(2) A kizárólagos hasznosítási jog alapján a szabadalmas bárkivel szemben felléphet, aki engedélye nélkül
..

1. előállítja, használja, forgalomba hozza, illetve forgalomba hozatalra ajánlja, vagy ilyen célból raktáron tartja vagy az országba behozza a találmány tárgyát képező eljárással közvetlenül előállított terméket.

Jogkezelési adat meghamisítása

329/C. § Aki más szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok védelme alá tartozó művének, illetőleg teljesítményének a felhasználásával összefüggésben megjelenített, és a szerzői jogról szóló törvényben meghatározott jogkezelési adatot haszonszerzés végett jogosulatlanul eltávolítja vagy megváltoztatja, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Iparjogvédelmi jogok megsértése

329/D. § (1) Aki a jogosultnak törvény, kihirdetett nemzetközi szerződés vagy európai közösségi rendelet alapján fennálló szabadalmi oltalomból, növényfajta-oltalomból, kiegészítő oltalmi tanúsítványból, védjegyoltalomból, földrajzi árujelző-oltalomból, formatervezési mintaoltalomból, használati mintaoltalomból, illetve topográfiaoltalomból eredő jogát az oltalom tárgyának utánzásával vagy átvételével megsérti, és ezzel vagyoni hátrányt okoz, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az iparjogvédelmi jogok megsértését

1. jelentős vagyoni hátrányt okozva,
  2. üzletszerűen

követik el.

(3) A büntetés

1. öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az iparjogvédelmi jogok megsértését különösen nagy vagyoni hátrányt,
  2. két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha az iparjogvédelmi jogok megsértését különösen jelentős vagyoni hátrányt

okozva követik el.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.13. 08:34

1. Az őt nem érinti, az legyen a gyártó gondja.

BeepJack2 # 2011.01.12. 21:01

Néhány keresztkérdés:

1. Az akkumlátor formája, alakja, technikai
megvalósítása, címkézése, csatlakozása ipari mintaoltalom, szabadalom, védjegy alatt állhat.
2. A védjegy (pl.: védjegyezett logó) használata engedélyköteles.
3. Ne feledkezz el a termékfelelősségről! Az általad forgalmazott akku tüzet okozhat, mérgező anyagok miatt egészségkárosodást, stb. Gondolj bele mennyi akkumlátor visszahívás történt az utóbbi időben...
4. Ne feledkezz meg a környezetvédelemről! Az akkumlátor veszélyes anyagokat tartalmaz. Az általad forgalmazott eszközök miatt nem csak az eladásig felelsz...

Balogh Bence # 2011.01.12. 14:15

1. Miért ne? Úgy csomagolsz, ahogyan akarsz.
2. No, azt már nem! 2/b. Az elmegy.
3. Magyarországon forgalmazott árun kötelező a magyar nyelvű címke.

2. Az elmegy mit takar pontosan? Kell mellé körítést írni.

3. Ilyen híradástechnikai dolgok, mint TV, videó, akkumulátorok matricáján én nem találkoztam magyar szöveggel, max magyar nyelvű leírással. Úgy elegendő lenne?

Köszi szépen.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.12. 14:06
  1. Miért ne? Úgy csomagolsz, ahogyan akarsz.
  2. No, azt már nem! 2/b. Az elmegy.
  3. Magyarországon forgalmazott árun kötelező a magyar nyelvű címke.