copyright, szerzői jog. hogyan?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.29. 07:01

Légy szíves, pontosítd egy kicsit a kérdést, mert olyan, hogy "internetes jogszabály" nemigen van. (Hacsak nem a távközlési szolgáltatások sajátos szabályaira gondolsz, amit nem tartok valószínűnek.)
Egyébként - ellentétben a népszerű lila elméletekkel - az internet nem valami különleges dolog, a "cybertér" nem egy földrajzi hely; nem vonatkoznak rá különös jogszabályok.

Az ún. "internetes bűncselekményekről" van egy dolgoztom, de annak is a fent írt a konklúziója: tkp. nincs internetes bűncselekmény.

kisvad # 2010.04.05. 14:12

Helló!

Az én kérdésem az lenne, hogy ha egy fotó alapján készítek egy rajzot (egy katalógusban szereplő ruháról készítek vázlatot), és azt teszem fel a lapomra, akkor is szükségem van a fotó tulajdonosának az engedélyére? Vagy ez az eset más jogszabály alá esik?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.05. 15:58

Nincs.

programmer # 2010.04.26. 17:37

Üdv!
Egy kérdésem lenne.
Jelenleg a szakdolgozatomon dolgozom, ami keretében egy, a bkv útvonaltervezőjéhez hasonló alkalmazást(weboldalt) tervezek. Ezekhez természetesen az egy-egy tömegszállítást végző cég oldaláról "letöltött" menetrendet használnám fel(meg nem jelenne, de ebből dolgoznék). Ha ezt publikálni szeretném a neten, szabadon elérhetővé tenni a használatát, megsértek-e bármilyen szerzői jogot, ha az adott menetrendet(+busz és megálló listát) felhasználom(lemásolom és ebből építek saját adatbázist)?
a válaszokat előre is köszönöm
üdv: programmer

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.27. 07:57

Milyen formátumban van az a menetrend, amit "letöltesz"?
Ha ugyanis az már eleve egy adatbázis, akkor szerintem engedély kell a felhasználásához. Ha viszont tényleg csak egy lista, akkor nem.

programmer # 2010.04.27. 19:33

Hát konkrét adatbázisnak nem nevezném, ami stimmel, hogy mivel ez alapján töltöttem fel a saját adataimat, ugyanazok az azonosítószámok tartoznak az adott megállókhoz és járatokhoz( ez alapján:http://webinfo.jaszkunvolan.hu/…unctions.php)
illetve, hogy ugyebár ugyanazok a buszok, megállók vannak, és ugyanaz a menetrend, adatok szintjén(ugyebár más nem lehet:D)http://www.jaszkunvolan.hu/index.php?option=com_schedule&city=1
Konkrétan az a gond, hogy vajon lehet e egy tőlük független oldalam, ami az ő "szolgáltatásukról" tartalmazza a publikus információkat, rajtuk keresztül frissítek, és én javaslom h, mely buszokat használjanak egy-egy megállókhoz. Nem tudom, hogy írjam ezt jól körül.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.28. 07:34

Ez bizony program, és így szerzői mű, a felhasználásához a jogosult hozzájárulása szükséges.

Másenka # 2010.05.13. 08:10

Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben:

Valamikori barátnőmtől egy rendezvényen készült képeket megkaptam CD-n, melyről a weboldalamra is kerültek képek, de már több mint 1,5 éve, a tudtával, beleegyezésével.
A képeken én szerepelek, illetve csoprotképek a rendezvényen részt vevőkről.
A viszony megromlott, most perrel fenyegetőznek (Ő és a testvére, aki a képeket készítette), ha azonnal nem távolítom el a képeket.
Az egyszer már szabad felhasználásra átruházott képeket használhatom-e a továbbiakban?
Segítségüket előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.13. 09:26

Tudod bizonyítani, hogy teljes körű felhasználási jogot kaptál? (A szabad felhasználást ne keverjük ide, az egy kicsit más.)

Másenka # 2010.05.13. 19:45

Irásban nem, de nem elég ráutaló magatartás az, hogy CD-n megkaptam másokkal együtt, a honlapomon és a képtáramban a tudtával és nyílvánvalóan a beleegyezésével volt ott majdnem 2 évig?
Írásban nem került rögzítésre, egy baráti viszonyban természetes volt, most pedig perrel fenyegetőzik.
Ha jogszerűtlen, akkor leveszem, de a hóbortja miatt nem akarom, ajándékot nem szokás visszakérni, tekinthetem ezt anno ajándéknak, a képeket is, a lehetőséget is, hogy megjelenjen.
Nem művészi fotókról van szó, hozzáteszem, bár ennek lehet hogy nincs jelentősége, baráti társaság fotóiról egy összejövetelen.
Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.13. 19:57

de nem elég ráutaló magatartás az,
De nem ám!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.13. 20:00

Feljogosított a felhasználásra, és most visszavonta. (Megjegyzem, a testvért értem, hiszen neki vannak szerzői jogai, a volt barátnődnek nincsenek.) Inne kezdve a felhasználás jogellenes.

Másenka # 2010.05.14. 06:21

Kedves KBS!
Köszi a válaszodat, és hogy időt szakítottál rám.
Nincs más lehetőség, akkor leveszem a fotókat.:-)

boris # 2010.05.24. 17:18

Sziasztok!

Abban szeretném segítségeteket kérni, hogy egy felvételivizsgához készült művemben felhasználom
tvben elhangzott interjúk egy részét, videóként felhasználva.
A művet sehol sem fogják bemutatni, csak megtekintik elbírálás céljából.
De alá kell írni egy nyilatkozatot, hogy a művem a szerzői jogok figyelembe vételével készült.
Felhasználhatom-e így ezeket a videó részleteket engedély nélkül? A szabad felhasználás joga erre nem
vonatkozik?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.25. 07:14

Az idézés szabad felhasználás. Az elhatárolása a feldolgozástól azonban nem könnyű.

Galah # 2010.05.25. 21:30

Sziasztok,

Más alkalmasabb témát nem találtam, úgyhogy bocs ha rossz helyre írom.

Idegen nyelvű könyveket fordítottam mondjuk azt, hogy "macska idomításeról," és ennek egyvelegét ki szeretném adni egy saját könyvként.

A kérdésem az, hogy sértek e ezzel valamilyen jogot (bár gondolom igen;)), és hogy mikortól származik "lopásnak?" Elvégre történelem vagy matematika tankönyvből is van sok, mégis ugyanazok a témakörök benne, és hasonló a megfogalmazás is. A képek és a szöveg is saját fogalmazás lenne, csak a módszer nem.

Pl. egy trükk leírását (a macska átugrik a karikán, utána megjutalmazom) nem tudom máshogy leírni.

Persze a végére odaírnám a forrásokat.

Köszi,
Kriszti

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.26. 07:16

Az attól függ, valamely nemzetközi egyezmény keretében vállalta-e Magyarország a szerzői jog jogosultjának honossága szerinti országa által biztosított jogok védelmét.

Legaal # 2010.05.26. 17:16

sziasztok!

van egy oldalunk, ahol filmeket osztunk meg - erre ne térjünk ki, csak a pontosság kedvéért osztottam meg - ahova többségében olyan film kerül fel, melyhez nem létezik magyar fordítás vagy ha létezik is, nem adták ki DVD-n így nem hozzáférhető. rengeteg fordító dolgozik azon, hogy az eredeti filmet lefordítja, s a feliratot felteszi honlapunkra. ezen fordítókat, és munkáikat szeretném védeni, munkáikat ne használhassák fel kereskedelmi céllal.

lehetséges amit szeretnék, s mi ennek a módja?

http://www.open-access.hu/…ezd%C5%91lap
http://creativecommons.hu/

ezeket a szervezeteket ismerem, de nem tudom mennyire harmonizálnak a magyar joggal.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.27. 07:10

A szerzői művekhez fűződő jogokat a megalkotástól kezdve védi a törvény, semmiféle külön eljárás nem szükséges.
Az általad hivatkozott "szervezetek" a törvény által biztosított védelmet éppen nem erősítik, hanem gyengítik.

(Én is csak a pontosság kedvéért teszem hozzá, hogy a filmek letölthetővé tételével valószínűleg magatok is jogot sértetek. Ettől azért lesz a kérdésednek egy pikáns bukéja.)

Legaal # 2010.05.27. 12:13

köszönöm a gyors választ.

ha jól értem, akkor a szellemi termék megszületésétől fogva védelem alatt áll. csodálatos.
a többiről pedig tudjuk hogy illegális a törvény szerint, mégis fel kell vállalni olyan filmek bemutatását is, melyek itthon meg sem jelentek, s még felirat sem készült hozzájuk. hogy mi ezt ingyen tesszük, s nem kereskedelmi jelleggel, az már az élet sava borsa. :)
haszonszerzés céljából történő felhasználását szeretnénk védeni a feliratoknak, de ha jól értem ezért külön nem tudunk tenni.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.27. 12:42

de ha jól értem ezért külön nem tudunk tenni.
Azt nem mondtam. Vitás esetben ugyanis bizonyítani kell tudni, hogy megillet a szerzői jog. Ezt előrelátó módon meg lehet könnyíteni különböző módszerekkel, így például a szerzői mű ügyvédi vagy közjegyzői letétbe helyezésével; egy példányának közjegyző általi hitelesítésével stb.

Legislator # 2010.05.27. 13:17

OFF

(öltönyben, gáborgábor hangon:) LEGaal, LEGard, LEGislator. (Hatásszünet, dohánylevél-borítású cigaretta magasba emelkedik). Ja kérem, gyűlnek a "rokonok".

ON

Sunshine after the rain.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.27. 14:04

Lábos, Lábatlan meg az oldalági rokonok.

Galah # 2010.05.27. 14:10

Re:

A könyvvel kapcsolatban írtam az előző(külföldi) könyv írójának, hogy ő engedi-e a "másolást" mire azt a választ kaptam, hogy:

"In short, you can not simply translate the book or the articles in our files
and use that in your book. That would be a violation of the copyrights.
However, you can certainly read it all, take notes, learn from us here, ask
questions and write your books all about what you learn.
”"

Ez valójában tömören annyit jelent, hogy fogalmazzam meg másképp az egészet, nemde?!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.27. 14:13

Úgy is lehet érteni. De szerintem inkább azt mondják: "Fordítás?! Még mit nem! Írjál egyet magadnak!"