copyright, szerzői jog. hogyan?

Balogh Bence # 2011.01.12. 13:56

Üdvözlet.

Szeretnék telefon akkumulátorokat forgalmazni külföldről behozva, rendesen vámkezelve, adózva. Nem eredeti akkumulátorokról van szó. Kérdéseim a következőek:

1. saját címkét készíthetek-e rá, esetleg saját márkajelzést, mint "Marika néni akkumlátorai", vagy ha átcímkézem ahhoz külön engedély kell hogy forgalomba hozhassam úgy.
  2. Az adott telefonhoz való kompatibilitást jelző logót (mint Nokia, Sony stb) felhasználhatom-e mint "kompatibilis modell: logó" persze hozzáírva valami olyasmit mint "a védjegy kizárólag az adott cég tulajdonát képezi, minden jog fenntartva és csak tájékoztatás céljából van a terméken".

2/b Ha a logót nem is, de feltüntethetem-e a kompatibilis márkát nem egyedi betűtípussal
3. Mindezeket angolul címkézném, de ha kell egy magyarra fordított kis füzetkét is mellékelnék.

Mintha utángyártott nyomtató tonerren találkoztam volna HP logóval például, szóval elviekben nem kivitelezhetetlen.

Köszi a válaszokat, vagy akár a tanácsokat.

Vendeg :-) # 2010.12.30. 07:49

A német oldalt idokep.de-nek hívták? Mert ha a német megfelelőjét használták, akkor nincs gond, nincs névegyezőség.

Ha felismerhető mértékben magyarosítasz, akkor jó eséllyel perre számíthatsz, ha lesz egy jóakaród, aki az eredeti oldal tulajdonosának figyelmét felhívja az oldaladra. Az, h mekkora összegről van szó, nagyon sok mindentől függhet, ez már ügyvédi terület... Szvsz amennyit ki tudnak préselni belőled, illetve jó eséllyel eltiltanak a jogsértéstől, magyarul ugrik a befektetett melód...

Szvsz keress egy jó dizájnert, aki némi honor fejében az egészet áttervezi, találj ki új funkciókat - nem hiszem, h ne lenne egy csomó ötleted, hiszen nekem, laikusnak is van legalább fél tucat, amit hiányolok az általam látogatott 3-4 időjárási oldalról -, s akkor nem lesz senki, aki beléd köthetne.

Szívesen, bár én ezt nem nevezném szakértői véleménynek... :)

szedere # 2010.12.30. 05:44

Köszönöm a gyors választ.
Ami még érdekelne: Ha pl. korábban volt egy német meteorológiai intézet bejáratott weboldala egy időkép nevű oldal, és készítettek egy hasonlót itthon, ami ma már nagyon népszerű - az is szerzői jog alá esik? Miért? Hiszen az időjárás általános dolog, erről való tudósítás sem újkeletű stb. Ha a megjelenése hasonló, az már jogi kérdéseket vet fel?
A másik. Ha ez külföldi (német) oldal, amit tegyük fel hasonló, felismerhető felépítéssel magyarosítok, ezért pontosan milyen követeléssekkel állhat elő az eredeti oldal fejlesztője? Mit mond a törvény? Mi ennek a pénzben mért mértéke?
Valószínűleg, mivel az ötlet, és a téma nem új (mint az időjárásnál), és az igény jelen van rá Mo-n. így az időben lépés jelent előnyt - ezért áttervezem az eredeti honlapot, és szinoníma-néven, más menü-elrendezéssel stb. el fogom indítani, így vélhetően nem akadhatok egy peres eljárásba, remélem.
Köszönöm szakértői véleményeteket,
Szedere

Vendeg :-) # 2010.12.28. 11:25

Konrkét infók nélkül nehéz a feltett kérdésekre választ adni. Ha nagyon hasonlít, akkor várható egy per, bár ez is kétesélyes játszma.

Ha eleve ugyanarra a "sablonra / struktúrára" épül az olda, ugyanaz a név, a tartalmi felépítés, akkor nehéz lesz bebizonyítani, h ez egy egyedi fejlesztés, egyedi ötlet alapján...

Ez a téma ugyanakkor elég problémás, hiszen a közösségi oldalak is hasonlítanak, mégis eléggé különbözőek, s pusztán hasonlóság alapján nehéz lenne egyiket a másik miatt beperelni. Bár, mint tudjuk, pénz beszél... egy jól felkészült jogi gárda sok mindenre képes... :)

szedere # 2010.12.28. 07:10

Tisztelt Szakértő!
Külföldi (német) weblap magyar megfelelőjét tervezem elkészíteni. Annyira változtatom meg, hogy ne sértsen szerzői és egyéb jogokat, de ne kelljen felkeresnem az eredeti honlap készítőit.
A kérdésem az, van-e erre lehetőségem, és mi fér ebbe bele?
A név maradhat? (egy speciális adatbankról van szó)
Magának az elektronikus adatbanknak ugyanebben a témában Mo-n való létrehozása?
A weblap felépítése?
Nyújtott szolgáltatásai?

Válaszát előre is köszönöm:)
Szedere

Vendeg :-) # 2010.12.09. 17:15

Gondolom, törlésre keróült. De vmi link-adatbázis "átvételéről" szólt. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.09. 07:10

Ja nem. A te hozzászólásod volt az, ami nem nekem szólt. De akkor hova lett a kérdés? :)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.09. 07:08

Bocs, Vendég! Az nem neked szólt, hanem a motor szokás szerint feldobta a rovatnyitót legfrissebb kérdésként.

Vendeg :-) # 2010.12.07. 17:42

:) kötekedés nélkül...

Szerintem szakmai válasznak és véleményezésnek is helytálló...

De kicsit pontosabban: ha egyenként összegyűjtöd a linkeket, akkor a te munkád van benne... ha egy gyűjteményt veszel át, akkor más munkáját nyúlod le... Ilyen egyszerű.

Nem véletlenül védi a szerzői jogi törvény a programok mellett az adatbázisokat is.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.06. 10:55

Naná! Elvileg megtalálhatnád őket egyenként, de gyakorlatilag ellopod a más művét.

Vendeg :-) # 2010.11.06. 12:10

Mivel programot használsz az átkódolásra, amely automatikus beállításokkal dolgozik, akkor nekd, mint felhasználónak nem kell tudnod arról, hogy védett-e a film vagy sem, s történt-e ténylegesen átkódolás vagy sem.

Bevallom, én még nem találkoztam olyan filmes üggyel, ahol a "védelem feltörésével" lett volna meggyanúsítva az illető, inkább a másolással...

bandeeraz # 2010.11.05. 10:54

Oké, csak mivel én is aktív dvd-dekódoló vagyok, ezért írtam a pontosítást:) (hopsz, lebuktam:)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.05. 10:35

Én is ezt mondtam: H„a ez védelem feltörését jelenti...

bandeeraz # 2010.11.05. 08:18

Az átkódolás sztem itt azt jelenti, hogy DVD-ről mondjuk avi, divx, vagy egyéb tömörített formátumba menti. Ez sztem nem minősül bűncselekménynek. Persze, hogyha a dvd műszakilag védett (asszem a Sony filmek mind ilyenek) és lementi (feltörve a védelmet), akkor ez már bűncselekmény, de egy sima tömörítés nem, sőt még csak nem is törvénytelen (ugyanaz, mintha egy cd-t lementenék mp3-ba).

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.05. 07:12

Vétség, két évig terjedő szabadságvesztés, pénzbüntetés, közérdekű munka.

brrrr # 2010.11.05. 07:02

Köszönöm válaszod...Ilyen esetben milyen büntetésre számíthat az illető?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.29. 09:12

Hoppá! Elsőre nem figyeltem arra az "átkódoljára". Ha ez védelem feltörését jelenti, akkor az bizony bűncselekmény; annyi rendbeli, ahány filmet érint.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.29. 09:10

A szerzői jogot nem sérti a saját használatra történő - üzleti célokat még közvetve sem szolgáló - másolás.
Viszont a kölcsönzővel kötött szerződésbe annak tartalmától függően beleütközhet, és szankciója is lehet.

brrrr # 2010.10.29. 06:46

Milyen következménnyel jár ha valaki Dvd kölcsönzőből vesz ki jogvédett filmet, azt otthon feltörőprogram segítségével átkódolja, ezt az anyagot saját illetve továbbadás céljából adathordozóra kiírja?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.16. 08:05

Nem szerzői, hanem iparjogi szabályokba ütközik az ún. replikák forgalmazása.

zgyury # 2010.10.15. 21:16

Tisztelt Válaszadó!
Ha egy terméket egy ismert márka másolataként hírdetek meg eladásra (XY másolata Eladó!), a meghírdetett termék egy az egybe olyan mint az eredeti (műszaki cikkről beszélünk) de a másolaton nem szerepel a cég logója, illetve márka név sem. Ezzel sértek e szerzői jogokat, vagy követek-e el bármilyen törvénybe ütközőt? Köszönettel: Z. György

biztosítógondok # 2010.10.11. 21:03

Tisztelt Bay Úr!

Köszönöm válaszát, a zenékkel, filmekkel, stb... kapcsolatban egyébként én is lassan eljutok erre a véleményre (itt más miatt háborít fel a dolog).

A dokumentumokat illetően azonban még nem teljesen tiszta a kép számomra:
ha járok egy oktatási intézménybe, ahol vannak olyan jegyzetek, amelyek különböző okok miatt csak belső használatra vannak engedélyezve, akkor megtehetem, hogy az eredeti szerző feltüntetésével vagy anélkül (azaz mintha én írtam volna) bemásolom őket fórumokra?!
(Azzal természetesen szabályzatokból, stb... tisztában vagyok, hogy nem adhatom ki másnak a jegyzeteket...)

Vagy ez is reménytelen? :)

Köszönöm

Galah # 2010.10.11. 15:27

Köszi a választ!

és.. Ha egy angol cikk alapján akarok írni egy magyart, mikortól számít másolásnak? Ha a lényeg ugyanaz, a szöveg felépítése is, de mondjuk a szereplő nevét megváltoztatom, beleteszek ezt-azt, kicsit átfogalmazom az már "másnak" számít?

biztosítógondok # 2010.10.11. 14:22

Köszönöm!

Ezek szerint, ha valaki mondjuk a rapidshare, addat vagy egyéb file megosztóra feltölt egy albumot, majd egy honlap fórumán beírja, hogy akinek kell ide és ide tettem fel, le lehet tölteni, az szabadon megteheti?
  • > a file megosztónál lehet jelezni, hogy sértő a feltöltött tartalom, de a honlap/fórum üzemeltetőivel szemben semmit nem lehet tenni?

A kérdés másik része:
ha nem linket ír be, hanem pl az említett bemásolt szövegek, ahol még annyit sem tett az illető, hogy az eredeti szerzőt feltünteti?
Jelen esetben nem igazán megoldás az, hogy melléírja, hogy bocs, x.y-tól vannak, mert az eredeti anyagok (tanulmányok, stb...) "csak belső használatra" felirattal lettek kiadva. (Konkrétan az, aki kirakta jogosult volt hozzáférni, de senkinek nem adhatta volna tovább sem begépelve elektronikusan, sem papír alapon)

Köszönöm,

R

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.11. 12:45

A link nem jogsértő; akkor sem, ha jogsértő tartalomra mutat.