WEB-ről WAP-ra fordítás


demo # 2004.05.16. 10:20

Kedves Andor,

Véleményem szerint ez teljesen tisztességtelen, amit te teszel, hiszen nagyban sérted a volán szerzői jogait. Nemhogy megkérdezésük avagy velük történt egyeztetést követően készítetted el rendszeredet, de visszaélsz az ő munkájuk "gyümölcsével". Kérdéses, hogy végül mi célból képezted le ezt a konverziót. Ha saját használatra tetted, az szíved joga, de akkor nem publikálhatod a rendszer elérhetőségét sehol. Amint ezt csak említés szintjén is megtetted valami publikus helyen. Amennyiben üzleti lehetőséget látsz ebben, úgy szerintem vedd fel velük a kapcsolatot és próbálj meg megállapodni.

Andor # 2004.02.18. 16:36

A lekérdezések (csak az eredményt hozó) száma napi 500-600 lehet, eddig összesen 71000-nél tart.
Ez a levél, amit kaptam, milyen hatással lehet egy esetleges pernél? Ugyanis felszólítottak, de hát ez egy e-mail, és egy ott dolgozó rendszerfejlesztő tette (aláírásnál titulus nem volt megjelölve).

szigi # 2004.02.18. 16:06

Legjobb tudomásom szerint a szerzői jogi tv. (de nem vagyok jogász) adatbázis esetében nem az adatokat, hanem az adatok összerendezésére, publikálására tett erőfeszítéseket védi az által, hogy az adatázisra is vonatkozik a törvény.

Tehát elvileg az, hogy te szolgáltatod az ő általuk összerakott adatbázist, lehet gond.
Más kérdés, hogy ha nekik nem jó, hogy valaki el tudja olvasni wapon a volán menetrendet, és heleytte ezért vonattal megy, hát legyen az ő bajuk.

De abban viszont teljesen igazad van, hogy egyrészt nagyon kulturálatlan levelet írtak, másrészt pedig nagyon valószínűtlennek tartom, hogy a rendszerüket terhelné, hiszen egy jól megírt ilyen konvertáló elvileg nem különböztethető meg egy normál lekérdezéstől.

sessionID # 2004.02.18. 14:04

Elvileg azért nem, mert a jogtulajdonos nem adott engedélyt ilyen irányú felhasználásra. Ez mondjuk egy könyv esetén tök egyértelmű lenne, de itt annyira nem az szerintem, szóval melletted és ellened is lehet felhozni érveket.

Pro Andor: nem használja fel az adatbázist, csak egy új felületet biztosít az eléréshez, az adatokat nem tárolja és nem alakítja át. Csak közvetíti, amit egyébként is jóváhagyott a CData azzal, hogy kitette az Internetre.

Contra: az adatbázist a megengedett formától eltérő módon felhasználja saját céljára, szerzői jogot sért és kárt okoz a jogosultnak (túlterhelés).

Én a helyedben nem venném le. De fognak ennél jobban is fenyegetni, sőt, simán be is perelnek (a céges jogásznak is kell valami elfoglaltság), szóval csak akkor hagyd fenn, ha van kedved és időd megküzdeni a wap oldalért és az megér annyit neked. Bár én a helyükben a szolgáltatótól kérném, hogy törölje az oldaladat, és a tapasztalatok szerint szó nélkül meg is teszik.

Egyébként megkérdezhetem, hogy kb. hány keresés indul az oldalról naponta?

Andor # 2004.02.18. 13:51

Bocs, hogy ilyen makacsul irogatok, de döntenem kell mihamarabb a wapos kereső sorsa felől.

Andor # 2004.02.18. 13:49

Jogi nyilatkozatot nem találtam.
Az adatbázis a CData tulajdona.
Ha szerzői jogilag védett az adatbázis, miért nem használhatja bárki bármire, hiszen kirakták használatra!??

sessionID # 2004.02.18. 13:40

Ismétlem:semilyen adatot nem tárolok, ami nem az enyém!

Nem is a tárolás a lényeg, az a baj (szerintük), hogy te használod a rendszerüket. És ha tényleg szerzői jogilag védett az adatbázisuk, akkor igazuk van. De ezt bizonyítsa be valaki más :)

sessionID # 2004.02.18. 13:37

A program biztosan generál plusz forgalmat, hiszen innen is érkezik kérés az eredeti szerver felé, szóval ez nem technikai hiba.

Az egész amiatt lehet érdekes, hogy ha tényleg szerzői jogi védelem alatt áll az adatbázis (ez szerintem nem olyan egyértelmű, de akár igaz is lehet ;) ÉS a wap oldal e jogokat sérti (talán), akkor jogellenes a felhasználás és így kérhetik a plusz forgalom miatt keletkezett káruk megtérítését.

Az Ön által gerjesztett plusz forgalomnak, és valószínűleg a rossz szoftverének köszönhetően a rendszerünk üzemeltetésében az utóbbi időben zavarok támadtak” - Szerintem tegyük tisztába, hogy egy külső program/felhasználó/akármi NEM lehet képes arra, hogy a rendszer működését megzavarja. Ugyanis úgy kellett volna kialakítani az egészet (mármint az eredeti oldalt), hogy ez ne okozhasson gondot!

Egyébként egy ilyen stílusú és hangvételű levelet végig sem olvasnék...

Szerintem először is pontosítsd a szöveget (tehát derüljön ki, hogy ez csak 1 html->wap konverzió).

De önmagában az, hogy valaki a html oldalt wap-ra alakítja nem feltétlenül jogellenes. Nem volt véletlenül az eredeti oldalon (ez a www.volan.hu ?) valamilyen jogi nyilatkozat, hogy milyen feltételekkel engedik használni a rendszert? Mert ha nem volt, akkor szépen halgassanak el, hiszen sehol nincs előírva, hogy egy internetező csak böngészőn keresztül hívhatja le a html oldalakat.

És ha elfogadjuk ezt a tételt, akkor csupán arra kell vigyázni, hogy felesleges terhelés ne érkezzen az ő szerverük felé, hanem csak annyi, amennyi egyébként is kellene a menetrend böngészéséhez. Ha csak ennyi érkezik, akkor szerintem maradhat az oldal (azért a neved és lakcímed ne legyen kint ;).

Lehet mondani ellenérveket is (főleg a szerzői jogi ügyben), de szerintem legyen Andornak igaza.

Andor # 2004.02.18. 13:35

Az, hogy ez nekik technikai problémát okoz, az az ő bajuk.
Az adatbázis tartalmát nem módosítom, nem módosítva közlöm.
Fel van tüntetve, hogy az adatbázis a voláné.
Anyagi hasznom nem származott eddig belőle, csak károm.
Ismétlem:semilyen adatot nem tárolok, ami nem az enyém!

Andor # 2004.02.18. 13:20

Tehát ha leszedem ezt a szöveget, akkor mi van?

szigi # 2004.02.18. 13:13

Szerintem a következő dolgok lehetnek:

1, a programod valóban plusz forgalmat generál, de szvsz jó lenne, ha ezt ők rendesen megmagyaráznák. Nem hinném, hogy önmagában annyival több lekérdezés lenne. Tehát ha igaz, hogy túlterheli a rendszert (és nem csak ürügy), akkor valamelyik program tényleg rossz. (Az is lehet, hogy a túloldali!)

2, megnéztem az oldaladat:

>>>Volán WAP buszmenetrend
>>>Készítette: Andor
>>>(andor.try.hu)

Adott esetben ez értelmezhető megtévesztésnek, hiszen egyrészt a menetrendet nem te készítetted, másrészt viszon ebből kifolyólag nem is felelsz az általa felhozott adatokért.

Ezzel rögvest el is jutottunk az adatbázis és az azokra vonatkozó szerzői jogi kérdésekhez. Márpedig szerintem egy menetrend adatbázis összeállítása valóban jogi védelem alatt áll, így felhasználásra vonatkoznak az ide érvényes szabályok.

Andor # 2004.02.18. 12:42

Ezt a levelet kaptam:

Ez úton közlöm Önnel, hogy miután a WAP-os Volán menetrend tevékenysége
egyre nagyobb gondot okoz cégünknek, a szoftverünkhöz való
hozzáférhetőségét napokon belül csak az azért szerzői jogdíjat fizető
továbbhasznósítóknak fogjuk biztosítani, és ennek technikai
előkészületeit a mai napon megkezdjük. A gondok Önnel az alábbiak:
Az Ön által írt szoftver rossz, és gyakran rossz eredményeket hoz ki,
vagy egyáltalán nem hoz ki eredményt.
Az Ön által gerjesztett plusz forgalomnak, és valószínűleg a rossz
szoftverének köszönhetően a rendszerünk üzemeltetésében az utóbbi
időben zavarok támadtak, melyért a Volán társaságok felé mi felelünk,
anélkül, hogy plusz forrásokat biztosítanánask erre.
Felhasználása teljes mértékben illegális, mivel erre cégünk Önnek
engedélyt nem adott. (eddig csak hallgatólagosan eltürte)
Egyes helyeken ahol mi tárgyalásainkat folytatjuk erre legálisként
tekintenek, így üzleti érdekeinket nagy mértékben zavarja.

Kérem fentiek tudomásulvételét, és az illegális tevékenység haladéktalan
megszüntetését.

Egyébként a wapoldalam:
andor.try.hu

Andor # 2004.02.18. 12:38

Készítettem egy wap oldalt, amire feltettem egy (saját készítésű) php programot, aminek segítségével az emberek (bárki) csak weben elérhető keresőt tudnak használni. Most megkeresett a webes kereső tulajdonosa, hogy azonnal szüntessem meg programomat, mivel ők meg akarják csinálni wapra is, és azt el akarják adni.
Kérdésem, hogy amit csinálok, az illegális-e?
Azt még hozzátenném, hogy az oldalamon nem tárolok semmit, csak egyszerűen átfordítom a webes oldalt wapra. Ilyen szolgáltatása a google-nek is van, szinte minden web oldalt meg lehet nézni vele wapon, persze korlátozottan, és ez a bizonyos kereső nem megy vele.