A webáruház nyitásának jogi feltételeről érdeklődnék!
Gombamód szaporodnak az olyan webboltok,melyek nem üzemelnek hagyományos boltként.
Annak idején én még úgy tanultam,hogy szükséges,hogy igazi bolt is legyen a webes mellett.
Hogy is van ez?
A webáruház nyitásának jogi feltételeről érdeklődnék!
Gombamód szaporodnak az olyan webboltok,melyek nem üzemelnek hagyományos boltként.
Annak idején én még úgy tanultam,hogy szükséges,hogy igazi bolt is legyen a webes mellett.
Hogy is van ez?
Várom a hozzászólásokat!
Legjobb tudomásom szerint csak a telephely megjelölése kötelező. Vagyos nem lehet webcim, pf mögé bújni.
Gindolom a PVG és a GARANCIA MIATT.
Ezzel a témával kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy ha valaki számítástechnikai szolgáltatásokkal foglalkozik (SZJ 72) az nyithat-e online boltot, és folytathat-e internetes kiskereskedelmet (SZJ 5261)?
Mik a személyi, tárgyi és jogi feltételei az internetes kiskereskedelemnek?
E témában elsősorban a 2001. évi CVIII. tv. nyújt pontos eligazítást. A lényeg, hogy minden olyan engedélyt be kell szerezni, amire hagyományos kereskedelem esetén is szükség lenne. Ugyanez vonatkozik a képesítési követelményekre is, a többletfeltételek pedig szépen kiolvashatók a jogszabályból. Székhellyel pedig értelemszerűen egyébként is rendelkeznie kell a szolgáltatást nyújtó gazdasági társaságnak, ami nem jelenti azt, hogy a forgalom számára nyitva álló hagyományos üzlethelyiségre is szükség lenne.
jogvédö
Az e-kereskedelmet is a burokracia jellemzi. Mi eppen a folyamat kozepen tartunk... egyebkent kell a "fizikai" bolt, mivel a csomagkuldo kereskedoi engedely alapja a mukodesi engedely, "CS" megkulonbozteto jelzessel ellatva. Eztan jon a Magyar Kereskedelmi Engedelyezesi Hivatal, aki a megfelelo papirok (pl. cegkivonat, apeh igazolas, mukodesi engedely hivatalos masolata, szakkepesitest igazolo bizonyitvany eredeti masolata, erkolcsi bizonyitvany, stb.) benyujtasa utan nyilvantartasba veszi a ceget. Eddig a pontig meg nem jutottunk el, de bizom benne, hogy tovabb mar nem bonyolodik majd a dolog.
ajanlom az alabbi oldalt:
kozelebbrol:
"Nem harmonizalt tevekenysegek"
"Nyilvantartasba vetellel kapcsolatos kozigazgatasi feladatok"
teljesen meglepodtem, ugyanis egeszen jol hasznalhato. szokatlanul informativ...
ehh.."hivatalos masolat" es "eredeti masolat" alatt hitelesitett masolatot ertettem.
A neten működő webáruházak 95%-illegálisan működik? HAJRÁ APEH!
Ha nincs boltom,akkor nem is kapok erre engedélyt?
Engem is érdekelne,mert szeretnék egy webáruházat nyitni -egészségügyi termékkel-,de sajna nincsennek millióim,hogy "fizikai"boltot nyissak.
Konkrétan megtudná mondani valaki mi is itt a jogi helyzet?
Szeretném megtudni,mi is itt az igazság:-)
A következőket találtam,kérném a segítségedeket,mert webáruházat szeretnék nyitni!
1. Online áruház, melyben a kiválasztott terméket az interneten keresztül is megrendelheti, és azt a kereskedő valamilyen módon eljuttatja az Ön címére. Ezeknek a cégek a csomagküldő kereskedelem alá tartoznak, azaz a jelenlegi szabályozás szerint (2005.07.05) "...Rendelkezniük kell üzlethelységgel, illetve a tulajdonosnak vagy egy alkalmazottjának a forgalmazott terméktől függő szakképesítéssel. A kereskedőknek ez esetben regisztrálniuk kell magukat az MKEH-nál, ahonnan a regisztrációhoz szükséges TEÁOR 5261-es nyomtatvány (Csomagküldő kiskereskedelem) letölthető. A nyomtatványhoz csatolni kell a benne felsorolt dokumentumokat, és a beadást követően ennek alapján kapja meg a kereskedő az úgynevezett GKM nyilvántartási számot, melyet a jogszabályok előírásainak megfelelően, a cégadatok és a tájékoztatási kötelezettségként előírt vásárlói tájékoztatók mellett, weboldalán is fel kell tüntetnie.
------------------------------------------------Mindezekből következik-e,hogy az a webáruház,amely nem váltja ki az engedélyt az illegállisan működik?
A probléma azzal van,hogy nincs boltom,nem is kaphatnék engedélyt,ha kérnék.
A második verzió szerint azonban,hiába veszem fel a rendelést,a vevőnek nem küldhetem el,mivel át kell vennie személyesen.Agyrém!nem azért rendel valaki neten,hogy azt meg is kapja?
Egyetlen megoldásnak az tűnik,hogy a vásárlás feltételei között tájékozatatni kell a vevőt,hogy ha nem akar befáradni,akkor ha kifejezetten kéri elküldjük postán........
Kétségeim vannak azonban,hogy ez így törvényes-e?
Megköszönné minden további hozzászólást,mert elbizonytalanodtam!
Csaba-X érdekelne, hogy az általad írt fogalmakat és megállapításokat milyen forrásból (esetleg jogszabályból) vetted? Úgy látom, hogy a fő problémád: kell-e hagyományos üzlettel is rendelkeznie egy internetes csomagküldőnek, nemde?
Korábbi hozzászólásomat némileg korrigálva:
Egy kormányrendelet kimondja, hogy csomagküldő kereskedést kizárólag üzlettel és az üzlet profiljának megfelelő üzletkört tartalmazó működési engedéllyel rendelkező vállalkozás folytathat - ergo természetes személy (vállalkozóként) nem. Ez azért fontos, mert az egyes kereskedelmi tevékenységek gyakorlását szabályozó KeM rendelet sem vonatkozik természetes személy vállalkozókra. Ez a rendelet írja elő hogy a csomagküldő kereskedőnek (egyebek mellett) üzlethelyiséggel is rendelkeznie kell, és meghatározza azt a további számos - részben általad is említett - feltételt amelyek ahhoz szükségesek, hogy működési engedélyhez juthasson egy nyomorult vállalkozás. Ehhez jönnek még a 2001. évi CVIII-asban előírt követelmények.
Hát ez így együtt szvsz. tutira nem segíti elő a legálisan folytatott e-kereskedelem kiszélesedését.
----------
jogvédö
Megfogom írni a forrást,de hirtelen nem tudom.
Megnéztem a neten kb 200 webáruházat,egyetlen egyet sme találtam,amely feltüntette volna a csomagküldő engedélyszámát,gyanítom,hogy nincs is nekik,mert kitennék a weblapra.
Ebből kifolyólag azt állapítottam meg,hogy
a neten kereskedelmet folytatók 99%-a jogosulatlan tevékenységet folytat.
A kérdés,hogy van-e szankció,vagy retorzió?
Nekem van egy Bt-m és belevágnék,de nincs igazi boltom és nem is tudok nyitni,csakhogy így csomagküldésre sem kaphatok engedélyt. Ördögi kör.Mit tegyek?Kockáztassak?Mi lehet a büntetés,ha rámszabadul a fogyasztóvédelem?
Kész káosz van a fejemben.............
Hasonlóképp webáruházat nyitottam volna, infógyűjtés közben én is ebbe a problémába ütköztem (létező bolt kell a webes mellett). A gond valós, most megerősítettek.
Egy ötletem van az akadály megkerülésére, még nem csináltam végig:
Ha létező bolt+működési engedély kell nekik, legyen. Ki kell nézni egy 100 éve bezárt koszos trafikot, megegyezéssel átvenni a gazdájától. Ennek van működési engedélye, csak át kell nevesíteni a saját cégemre. Mivel nem működik, biztos lehet találni ilyet olcsón.
esetleg be lehet valahogy társulni egy működő boltba, de ez cinkes, mert a működő bolt gazdájának nem érdeke engem befogadni.
Azt ugye nem írja elő a jgszabály, hogy a fizikai boltnak rendszeresen nyitva is kell lennie. (én legalábbis nem találtam erre utalást) Tehát én nem is nyitok ott ki, max. heti 2 órára megjelenek, amikor a weblapon meghirdetett személyes ügyfélszolgálati nyitvatartás van (mert ezt is fel kell tüntetni a weblapon).
Érdekelne mások véleménye erről.
(off)
Köztudottan azért várják el egy webbolttól az olcsóbb árakat, mert azok kisebb költséggel működnek: nincs bolt fenntartási költség, eladói fizetés stb. Ez így jó is, mert korszerű.
De ha a bürokraták miatt kell fizikai boltot nyitnom, akkor mit spórolok meg a költségeken?
Ügyintézés magyar módra ...
(/off)
Konyorgom, segitsen valaki... ugy hallottam felfullel, vmelyik hirmusorban, hogy junius 1-tol mar nem kotelezo a "letezo" uzlethelyiseg egy webshop megnyitasahoz, de sehol nem talalok irasos megerositest...
megtalaltam. azt hiszem...
Sziasztok!
Én is webáruházat nyitnék...
A működési engedélynél egyből kérték az üzlethelységet....
Erre tájékoztattam őket az alábbi törvényről... Már amikor azt hittük, hogy mindne ok., közölték, hogy de a csomagküldéshez kell... :((((
Segítséget szeretnék kérni, hoyg akkor hogy is van ez???
Internetes kereskedelemhez nem kell üzlet, de ahhoz, hogy a vevő megkapja a terméket ahhoz meg IGEN????
Tud valaki segíteni????
Már majdnem minden megvan az áruházhoz, de nincsenek nekem sem millióim, én csak gyes mellett szeretnék egy kis kiegészítést....
Köszönöm előre is!!
norszi
A csomagküldéshez sem üzlethelyiség kell, hanem telephely. (Amit kiküldesz, azt valahol tárolni kell, ergo raktárhelyiségre van szükséged.) Valamint csomagküldéshez külön engedély is kell.
Sziasztok!
Sücy!
Köszönöm a hozzászólásod...
Azóta előrehaladás van az ügyben, de mégsem az igazi...:(
Szóval ott megakadtunk, hogy akkor raktárhelység kell, azt bérelhetjük is stb...
Kiderült, hogy a raktárhelységet be kell jegyeztetnünk fióktelephelyként, így már a raktározó cég nem vállalta a bérbeadást...
Ill. hogy nyitva is kell lennie a raktárhelységnek valamilyen időpontban...
A mi telephelyünk és székhelyünk nem alkalmas raktárhelységnek, mivel olyan lakások amin jelzálog van, hitelünk miatt pedig nem túl okos dolog raktárrá minősíttetni...
Tudja valaki közületek, hogy a raktárrá minősítés feltételei mik?
Ill., hogy ha van kibérelt raktárunk azt miért kell fióktelephellyé nyílvánítanom? És miért nem lehet a telephelyünkön vagy a székhelyünkön nyitvatartani??
/Az egész csak azért akaszt ki, mert nem is akarok olyna nagyon sok dolgot árulni, 1 szekrényben elférne a cucc:)) És tényleg hivatalos legális webáruházat szeretnénk... Kezdem érteni, hogy miért illegálisak többnyire.../
Aki tud légyszi segítsen!!!!!!!:)))
norszi
Sziasztok!
Újra én...
Átgondolva tulajdonképpen lehet, hoyg nem is lenne gond az egyik szobánk "üzletté" nyílvánítása... Mármint a jelzálog miatt...
De ez egyáltalán elég szerintetek?
Úgy érzem az ügyintéző sem tapasztalt webáruházakkal kapcsolatban, tuti, hogy itt ilyen engedélyezés még nem volt, hogy nincs konkrét üzlet...
Köszönöm a segítségeteket!!
helo
látom eléggé off a topic, de azért hátha válaszoltok:
a jogszabályváltozás nem érinti a csomagküldők részére a működési engedéllyel rendelkező vevőszolgálat céljára szolgáló helyiség fenntartására vonatkozó kötelezettséget.
Milyen helységre lehet műkődési engedélyt kérni, mint vevőszolgálati helység? (pl a gyerekszobábol lehet ilyet csinálni, építész meg engedélyek nélkül? akkor pénztárgép sem kell, igaz?)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02