Webáruház nyitása


tiborg # 2007.05.30. 17:46

helo

látom eléggé off a topic, de azért hátha válaszoltok:

  1. 25/2007. (II.28.) GKM rendelet értelmében a csomagküldő kiskereskedelmi tevékenység nyilvántartásba vételi kötelezettsége 2007. március 8-ától megszűnt, így az ilyen tevékenységet folytatni tervező személyeknek, illetve vállalkozásoknak ezen időpontot követően nem kell kérniük nyilvántartásba vételüket a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál, de

a jogszabályváltozás nem érinti a csomagküldők részére a működési engedéllyel rendelkező vevőszolgálat céljára szolgáló helyiség fenntartására vonatkozó kötelezettséget.
Milyen helységre lehet műkődési engedélyt kérni, mint vevőszolgálati helység? (pl a gyerekszobábol lehet ilyet csinálni, építész meg engedélyek nélkül? akkor pénztárgép sem kell, igaz?)

  1. Ha a vevő jön a termékért? milyen teáorral lehet internetes kereskedelmet folytatni? Az okmány irodán valami olyat mondta, hogy a termék átadása bárhol történhet tehát nem kell hozzá bolt. (igy nem kell mukodési engedély)
  2. Virtuális termék esetén milyen teáorral lehet dolgozni?
norszi # 2006.10.30. 19:17

Sziasztok!

Újra én...
Átgondolva tulajdonképpen lehet, hoyg nem is lenne gond az egyik szobánk "üzletté" nyílvánítása... Mármint a jelzálog miatt...
De ez egyáltalán elég szerintetek?

Úgy érzem az ügyintéző sem tapasztalt webáruházakkal kapcsolatban, tuti, hogy itt ilyen engedélyezés még nem volt, hogy nincs konkrét üzlet...

Köszönöm a segítségeteket!!

norszi # 2006.10.30. 14:38

Sziasztok!

Sücy!
Köszönöm a hozzászólásod...
Azóta előrehaladás van az ügyben, de mégsem az igazi...:(

Szóval ott megakadtunk, hogy akkor raktárhelység kell, azt bérelhetjük is stb...
Kiderült, hogy a raktárhelységet be kell jegyeztetnünk fióktelephelyként, így már a raktározó cég nem vállalta a bérbeadást...
Ill. hogy nyitva is kell lennie a raktárhelységnek valamilyen időpontban...
A mi telephelyünk és székhelyünk nem alkalmas raktárhelységnek, mivel olyan lakások amin jelzálog van, hitelünk miatt pedig nem túl okos dolog raktárrá minősíttetni...
Tudja valaki közületek, hogy a raktárrá minősítés feltételei mik?
Ill., hogy ha van kibérelt raktárunk azt miért kell fióktelephellyé nyílvánítanom? És miért nem lehet a telephelyünkön vagy a székhelyünkön nyitvatartani??
/Az egész csak azért akaszt ki, mert nem is akarok olyna nagyon sok dolgot árulni, 1 szekrényben elférne a cucc:)) És tényleg hivatalos legális webáruházat szeretnénk... Kezdem érteni, hogy miért illegálisak többnyire.../

Aki tud légyszi segítsen!!!!!!!:)))
norszi

Sücy # 2006.10.26. 12:23

A csomagküldéshez sem üzlethelyiség kell, hanem telephely. (Amit kiküldesz, azt valahol tárolni kell, ergo raktárhelyiségre van szükséged.) Valamint csomagküldéshez külön engedély is kell.

norszi # 2006.10.26. 11:28

Sziasztok!

Én is webáruházat nyitnék...
A működési engedélynél egyből kérték az üzlethelységet....
Erre tájékoztattam őket az alábbi törvényről... Már amikor azt hittük, hogy mindne ok., közölték, hogy de a csomagküldéshez kell... :((((
Segítséget szeretnék kérni, hoyg akkor hogy is van ez???
Internetes kereskedelemhez nem kell üzlet, de ahhoz, hogy a vevő megkapja a terméket ahhoz meg IGEN????
Tud valaki segíteni????
Már majdnem minden megvan az áruházhoz, de nincsenek nekem sem millióim, én csak gyes mellett szeretnék egy kis kiegészítést....

Köszönöm előre is!!
norszi

balvin # 2006.06.25. 18:39
balvin # 2006.06.25. 18:09

Konyorgom, segitsen valaki... ugy hallottam felfullel, vmelyik hirmusorban, hogy junius 1-tol mar nem kotelezo a "letezo" uzlethelyiseg egy webshop megnyitasahoz, de sehol nem talalok irasos megerositest...

onkelTom # 2006.02.27. 12:00

Hasonlóképp webáruházat nyitottam volna, infógyűjtés közben én is ebbe a problémába ütköztem (létező bolt kell a webes mellett). A gond valós, most megerősítettek.

Egy ötletem van az akadály megkerülésére, még nem csináltam végig:

  • tipp1-a:

Ha létező bolt+működési engedély kell nekik, legyen. Ki kell nézni egy 100 éve bezárt koszos trafikot, megegyezéssel átvenni a gazdájától. Ennek van működési engedélye, csak át kell nevesíteni a saját cégemre. Mivel nem működik, biztos lehet találni ilyet olcsón.

  • tipp1-b:

esetleg be lehet valahogy társulni egy működő boltba, de ez cinkes, mert a működő bolt gazdájának nem érdeke engem befogadni.

  • tipp2:

Azt ugye nem írja elő a jgszabály, hogy a fizikai boltnak rendszeresen nyitva is kell lennie. (én legalábbis nem találtam erre utalást) Tehát én nem is nyitok ott ki, max. heti 2 órára megjelenek, amikor a weblapon meghirdetett személyes ügyfélszolgálati nyitvatartás van (mert ezt is fel kell tüntetni a weblapon).

Érdekelne mások véleménye erről.

(off)
Köztudottan azért várják el egy webbolttól az olcsóbb árakat, mert azok kisebb költséggel működnek: nincs bolt fenntartási költség, eladói fizetés stb. Ez így jó is, mert korszerű.
De ha a bürokraták miatt kell fizikai boltot nyitnom, akkor mit spórolok meg a költségeken?
Ügyintézés magyar módra ...
(/off)

Csaba-X # 2005.08.22. 20:48

Kész káosz van a fejemben.............

Csaba-X # 2005.08.22. 20:40

Megfogom írni a forrást,de hirtelen nem tudom.

Megnéztem a neten kb 200 webáruházat,egyetlen egyet sme találtam,amely feltüntette volna a csomagküldő engedélyszámát,gyanítom,hogy nincs is nekik,mert kitennék a weblapra.

Ebből kifolyólag azt állapítottam meg,hogy
a neten kereskedelmet folytatók 99%-a jogosulatlan tevékenységet folytat.

A kérdés,hogy van-e szankció,vagy retorzió?

Nekem van egy Bt-m és belevágnék,de nincs igazi boltom és nem is tudok nyitni,csakhogy így csomagküldésre sem kaphatok engedélyt. Ördögi kör.Mit tegyek?Kockáztassak?Mi lehet a büntetés,ha rámszabadul a fogyasztóvédelem?

TomSecret! # 2005.08.22. 12:27

Csaba-X érdekelne, hogy az általad írt fogalmakat és megállapításokat milyen forrásból (esetleg jogszabályból) vetted? Úgy látom, hogy a fő problémád: kell-e hagyományos üzlettel is rendelkeznie egy internetes csomagküldőnek, nemde?

Korábbi hozzászólásomat némileg korrigálva:

Egy kormányrendelet kimondja, hogy csomagküldő kereskedést kizárólag üzlettel és az üzlet profiljának megfelelő üzletkört tartalmazó működési engedéllyel rendelkező vállalkozás folytathat - ergo természetes személy (vállalkozóként) nem. Ez azért fontos, mert az egyes kereskedelmi tevékenységek gyakorlását szabályozó KeM rendelet sem vonatkozik természetes személy vállalkozókra. Ez a rendelet írja elő hogy a csomagküldő kereskedőnek (egyebek mellett) üzlethelyiséggel is rendelkeznie kell, és meghatározza azt a további számos - részben általad is említett - feltételt amelyek ahhoz szükségesek, hogy működési engedélyhez juthasson egy nyomorult vállalkozás. Ehhez jönnek még a 2001. évi CVIII-asban előírt követelmények.

Hát ez így együtt szvsz. tutira nem segíti elő a legálisan folytatott e-kereskedelem kiszélesedését.

----------


jogvédö

Csaba-X # 2005.08.20. 08:09

Megköszönné minden további hozzászólást,mert elbizonytalanodtam!

Csaba-X # 2005.08.15. 18:02

A következőket találtam,kérném a segítségedeket,mert webáruházat szeretnék nyitni!

1. Online áruház, melyben a kiválasztott terméket az interneten keresztül is megrendelheti, és azt a kereskedő valamilyen módon eljuttatja az Ön címére. Ezeknek a cégek a csomagküldő kereskedelem alá tartoznak, azaz a jelenlegi szabályozás szerint (2005.07.05) "...Rendelkezniük kell üzlethelységgel, illetve a tulajdonosnak vagy egy alkalmazottjának a forgalmazott terméktől függő szakképesítéssel. A kereskedőknek ez esetben regisztrálniuk kell magukat az MKEH-nál, ahonnan a regisztrációhoz szükséges TEÁOR 5261-es nyomtatvány (Csomagküldő kiskereskedelem) letölthető. A nyomtatványhoz csatolni kell a benne felsorolt dokumentumokat, és a beadást követően ennek alapján kapja meg a kereskedő az úgynevezett GKM nyilvántartási számot, melyet a jogszabályok előírásainak megfelelően, a cégadatok és a tájékoztatási kötelezettségként előírt vásárlói tájékoztatók mellett, weboldalán is fel kell tüntetnie.

------------------------------------------------
  • 2.
2. Online áruház, melyben a kiválasztott terméket az interneten keresztül is megrendelheti, azonban a kiválasztott termékért személyesen kell felkeresnie az adott céget. Ezek a cégek nem tartoznak a csomagküldő kereskedelem hatálya alá, mely szerint "...A vevő az árut reklámon keresztül, katalógusból, modell alapján vagy a reklám bármely más formáján (televízión, rádión, telefonon, interneten) keresztül ismeri meg és választja ki, és megrendelésére az eladó azt részére megküldi..."

Mindezekből következik-e,hogy az a webáruház,amely nem váltja ki az engedélyt az illegállisan működik?
A probléma azzal van,hogy nincs boltom,nem is kaphatnék engedélyt,ha kérnék.

A második verzió szerint azonban,hiába veszem fel a rendelést,a vevőnek nem küldhetem el,mivel át kell vennie személyesen.Agyrém!nem azért rendel valaki neten,hogy azt meg is kapja?

Egyetlen megoldásnak az tűnik,hogy a vásárlás feltételei között tájékozatatni kell a vevőt,hogy ha nem akar befáradni,akkor ha kifejezetten kéri elküldjük postán........
Kétségeim vannak azonban,hogy ez így törvényes-e?

Csaba-X # 2005.08.12. 18:39

Szeretném megtudni,mi is itt az igazság:-)

Csaba-X # 2005.08.11. 20:46

A neten működő webáruházak 95%-illegálisan működik? HAJRÁ APEH!

Ha nincs boltom,akkor nem is kapok erre engedélyt?

Engem is érdekelne,mert szeretnék egy webáruházat nyitni -egészségügyi termékkel-,de sajna nincsennek millióim,hogy "fizikai"boltot nyissak.

Konkrétan megtudná mondani valaki mi is itt a jogi helyzet?

balvin # 2005.08.11. 18:53

ehh.."hivatalos masolat" es "eredeti masolat" alatt hitelesitett masolatot ertettem.

balvin # 2005.08.11. 18:51

Az e-kereskedelmet is a burokracia jellemzi. Mi eppen a folyamat kozepen tartunk... egyebkent kell a "fizikai" bolt, mivel a csomagkuldo kereskedoi engedely alapja a mukodesi engedely, "CS" megkulonbozteto jelzessel ellatva. Eztan jon a Magyar Kereskedelmi Engedelyezesi Hivatal, aki a megfelelo papirok (pl. cegkivonat, apeh igazolas, mukodesi engedely hivatalos masolata, szakkepesitest igazolo bizonyitvany eredeti masolata, erkolcsi bizonyitvany, stb.) benyujtasa utan nyilvantartasba veszi a ceget. Eddig a pontig meg nem jutottunk el, de bizom benne, hogy tovabb mar nem bonyolodik majd a dolog.
ajanlom az alabbi oldalt:

www.mkeh.hu

kozelebbrol:

"Nem harmonizalt tevekenysegek"
"Nyilvantartasba vetellel kapcsolatos kozigazgatasi feladatok"

teljesen meglepodtem, ugyanis egeszen jol hasznalhato. szokatlanul informativ...

TomSecret! # 2005.06.30. 08:04

E témában elsősorban a 2001. évi CVIII. tv. nyújt pontos eligazítást. A lényeg, hogy minden olyan engedélyt be kell szerezni, amire hagyományos kereskedelem esetén is szükség lenne. Ugyanez vonatkozik a képesítési követelményekre is, a többletfeltételek pedig szépen kiolvashatók a jogszabályból. Székhellyel pedig értelemszerűen egyébként is rendelkeznie kell a szolgáltatást nyújtó gazdasági társaságnak, ami nem jelenti azt, hogy a forgalom számára nyitva álló hagyományos üzlethelyiségre is szükség lenne.


jogvédö

psinfo # 2005.06.30. 07:43

Ezzel a témával kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy ha valaki számítástechnikai szolgáltatásokkal foglalkozik (SZJ 72) az nyithat-e online boltot, és folytathat-e internetes kiskereskedelmet (SZJ 5261)?

Mik a személyi, tárgyi és jogi feltételei az internetes kiskereskedelemnek?

pixel # 2005.06.06. 23:13

Legjobb tudomásom szerint csak a telephely megjelölése kötelező. Vagyos nem lehet webcim, pf mögé bújni.

Gindolom a PVG és a GARANCIA MIATT.

Asus # 2005.05.14. 19:14

Várom a hozzászólásokat!

Asus # 2005.05.12. 10:08

A webáruház nyitásának jogi feltételeről érdeklődnék!

Gombamód szaporodnak az olyan webboltok,melyek nem üzemelnek hagyományos boltként.
Annak idején én még úgy tanultam,hogy szükséges,hogy igazi bolt is legyen a webes mellett.

Hogy is van ez?