Házfelújítás - polgári per

SolnesM # 2021.11.18. 07:37

Nos mit lehet mondani erre ?

Hát azt hogy szakszerűtlen előkészítésből következik a szakszerűtlen munka.
Ekkora volumenű munka tervezést igényel. Értem a tervezésen sokan a titokzatos rajzokat értik, amitől megretten a laikus.
Pedig a tervezés ennél több és más.
Ilyen munkákat megtervezünk. Ez alatt értendő a munkafolyamatok írásos rögzítése. Pl. bontás, majd valami építése. Ezek anyagot igényelnek mennyiségileg, minőségileg. De ez kevés. Kell még hozzá költségvetés, sőt beárazott költségvetés.

Ezek írásos rögzítése az un. terv. ezenkívül ennek még az a lényege, hogy a tervet majd mindig többen készítik. Megrendelő, tervező kivitelező. Ezek együttes munkája az un. terv., ha az papíron van rögzítve..

Van amit a megrendelő mond meg, van amit a kivitelező.
pl. az árak a munkadíjra az a kivítelező szuverén joga. A beépítendő anyagok minősége elsősorban a megrendelő joga... a mennyiség... na az lehet vita tárgya.
Nos ez a munka folyamat kimaradt , így a felújítási tevékenység kontrorálhatatlanná vált... legalább is a megrendelő számára.
A kivitelező lehet jól jön ki ebből.
Mit lehet csinálni ?
Újra kezdeni.... szakszerűen.
A kivitelező amit végzett úgy gondolhatja , hogy az a fedezete az átadott pénznek. A folytatáshoz még több pénz kellene neki és másnak is.

A híres Sidney -i operaházat egy európai ürge tervezte meg. Készült vagy 6500 oldalas tervdokumentáció, költségvetés stb. Volt is egy szép ár, ami a végére az eredetileg leírtnak a 12 x lett.
Nos a megrendelő ezt zokon vette... nem híva meg az átadásra a tervezőt, aki bánatában meghalt.
Az Opera ház viszont világhírű lett.

Lunatic # 2021.11.17. 19:22

Kedves SolnesM!

A szaki vállalkozó. Hozott szerszámokat, a beígért egy hónapból az első hetet teljes gőzzel végezte. Teljes körű felújítás kellett. Vízvezeték, fűtés, burkolás, melyet szerződésbe is foglaltak. Még azt is, hogy a munkájára x év garanciát vállal. A szerződés és a pénzátadások is alá vannak írva. A szerződés 5M Ft-ról szól, melynek felét megkérte előre, alapanyagárnak. Gipszkarton és társai. Sok referenciaképet mutatott. A második hétre hozta volna a vizeseket, klímát. Erre megint előleget kért, kapott. Aztán a 2. héten szabadságra ment, 3. héten már nem jelentkezett, 4. héten kiküldte két munkását, akik brutál ronda munkát végeztek, azt sem fejezték be. Tudom, nem kellett volna előre fizetni. Tudom, gyanús, hogy mindenre volt embere. Utólag én is tudom. A jelzett hibákat nem javították ki, sőt, kikérte magának, hogy nehogymá' én tudjam jobban, holott szemmel láthatóan nem szakszerű, amit csinált.
Innen már csak a lezárás érdekel, ami ki tud vinni ebből a rossz helyzetből, mert igazából már a polgári perre se lenne pénzünk, de hát valamit tenni kell. Rendőrség nem foglalkozik vele. Békítő testülettel sokra nem megyünk.

SolnesM # 2021.11.17. 18:49

megbízunk egy szakit
Az a szaki lehet vállalkozó és lehet alkalmazott. Nem egy házfelújításra, de egy egyszerű kis tároló ( 2 x 3,5 m ) építésére is különféle közreműködők lehetnek.
A házat megrendelem a gyártótól. 6 hét múlva hozzák és a helyszínem összeszerelik.
De kell hozzá alap.
Hogy mi /milyen, azt a megrendelő dönti el.

Így járt az egyik lányom. MÁR 3 HÓNAPJA MEGY A HUZAKODÁS A KÜLÖNFÉLE csoda vállalkozókkal.. 200 ezertől 500 ezerig mindenféle ajánlatokat adnak. Pedig az alap 60 % -a megvan. Térkő amin eddig 5 éve autó járkált vagy 2000 -szer. Semmi baja . A megmaradó 40 % -ot 2 két markos legény 1 azaz egy nap alatt elkészíti. Persze ekkor a megbízónak kell anyagot és szerszámot biztosítani. A megrendelőnek kell minimális építészeti ismeretekkel rendelkezni. A legények ekkor alkalmazottak.
Ha jön a vállalkozó, az hozza a gépeit /szerszámait és a legényeit. Az anyag megegyezés kérdése.
Sajnos a lányom se tudja eldönteni, hogy vállalkozóval vagy alkalmazottal csináltatja azt a szerény alapot.
Közgazdász létére.

SolnesM # 2021.11.17. 18:24

Lunatic !Azért azt tudni kéne, hogy mit takar az a házfelújítás . mint írtam az végtelen sok műveletből állhat.
Ha nincs leírva, bukta lehet az egész. Tanúkkal bizonyítani nehéz.

SolnesM # 2021.11.17. 18:18

Lunatic !
Úgy mint J írta. Írásban minden. És a fizetési felszólítást kibocsájtani. Nagy valószínűséggel nincs annyi esze ,hogy ellentmondjon. És ha így lesz, akkor per nélkül nyomban a végre hajtás. De ezeket kérni kell, pénzbe kerül.

Lunatic # 2021.11.17. 08:26

Kedves SolnesM!
Naivak voltunk, most már mi is tudjuk. Azért szerettem volna a polgári pert, hogy hivatalos legyen, és ne telefonon hazudozzon még hónapokig. Tudom, hogy évekig tarthat a per, ezért érdekel, hogy közben lehet-e megcsinálni a házat, hisz a munkájukra a ház a bizonyíték.

Kedves drbjozsef!
E-mailban megírtuk neki, hogy az ígérgetéseiből nem kérünk, adja vissza a maradék pénzt, számoljunk el. Az elszámolásra nem hajlandó személyesen, maradék pénznek egy nevetséges összeget mondott, de erős a gyanúm, hogy egy forintot sem fog fizetni, ez is csak hamis ígéret.

drbjozsef # 2021.11.17. 07:54

Lunatic,

Elsőre célszerű írásban elállni a szerződéstől, visszakövetelni a pénzt, és ha nem adta vissza határidőre, akkor fizetési meghagyást indítani. Lesz abból is per, ha ellentmond neki.

SolnesM # 2021.11.17. 07:03

Hónapok óta tart a dolog.
Amiből évek is lehetnek !

lehetőség van ez idő alatt más embert fogadni,

Természetesen igen.
De azért egy lakásfelújítást alaposan át kell gondolni. Sok sok műveletből áll, érdemes a sorrendiségre is odafigyelni

Egy embert megbízni nagy naívitásra vall. Ilyenkor akadunk össze a szélhámosokkal. Azok akik mindent elvállalnak, de a töredékét sem végzik el.

Lunatic # 2021.11.17. 04:28

Kedves fórumozók!
Történt egyszer, hogy házfelújítás céljából megbízunk egy szakit, aki végül nem végezte el a munkát, nem adja vissza a fennmaradó összeget, nem jelenik meg, hogy beszélgessünk az ügyben. Hónapok óta tart a dolog. Tudom, nem kellett volna előre fizetni.
Ha polgári pert indítunk, lehetőség van ez idő alatt más embert fogadni, saját kézzel csinálni a házat? Mivel tudom, hogy ez a per hosszú idő, ezért ez fontos lenne, hogy azért mégse maradjon az ember lakás nélkül.