Teljesítésnek számít - e a részteljesítés?


osztap # 2022.05.17. 06:44

sultz,

Itt tudsz BH-kat keresni, jogszabályhely szerint. Erre a bekezdésre van kb 40.
https://eakta.birosag.hu/…-hatarozatok

Ha a részteljesítés elég lenne, akkor minden haszonbérlő fizetne egy forintot a tulajnak, és egy tulajdonos sem tudná erre a jogszabályhelyre hivatkozva felmondani a szerződést.

sultz # 2022.05.16. 11:12

A problémám: van egy haszonbérlet keretében kiadott földem, a haszonbérlő egy tróger, akitől szeretnék megszabadulni, de a törvények nagyon védik az ő pozícióját.

A kérdésem: létezik-e olyan LB határozat, ami kimondja, hogy a fizetési kötelezettség részleges teljesítése esetén a nemfizetés jogkövetkezményei alkalmazhatóak?

A jogeset: a haszonbér nem fix összegben van meghatározva, hanem a gabona árától függ. Tavaly volt egy jelentős áremelkedés, de a haszonbérlő önhatalmúlag úgy döntött, hogy ő még a régi árakat alapulvéve számolja ki a haszonbért. Az általa fizetett haszonbérnél a valós piaci árak 50%-kal magasabb haszonbért indokolnának.

A 2013. évi CCXII. törvény 58. § (1) bekezdés d) pontja a következőt mondja:

„A haszonbérbeadó a szerződést azonnali hatállyal jogosult felmondani, ha a haszonbérlő a haszonbért vagy a földdel kapcsolatos terheket a lejárat után, írásban közölt felszólítás ellenére, a felszólítás közlésétől számított 15 napon belül sem fizeti meg.\"

A felszólítás megtörtént, reakció nem érkezett rá, ezért azonnali hatállyal felmondtam a szerződést. Mivel a felmondást nem fogadta el, bíróságra került az ügy, ahol azzal védekezik, hogy nem érvényes a felmondás, mert az ő részéről történt fizetés, és bár lehet, hogy nekem nem tetszik az összeg, de az még nem alapozza meg a felmondást.

A kérdésem tehát a következő: van-e olyan LB határozat, ami kimondja, hogy a fizetési kötelezettség részleges teljesítése esetén a nem fizetés jogkövetkezményei alkalmazhatóak? Vagy bármi, ami az én álláspontomat támasztja alá, ti. hogy ha rosszhiszeműen fizet kevesbbet a szerződéses árnál, akkor az nemfizetésnek minősül.