Szerződés érvénytelensége


Kalman_1324 # 2023.03.25. 09:36

Tisztelt fórumozók!

Írásos megállapodást kötöttem a másik féllel, fizetési kötelezettséget vállaltam. A megkötött megállapodást 30 napon belül megtámadtam írásos jognyilatkozattal, tévedésre, kölcsönös tévedésre való hivatkozással. Mennyi idő áll rendelkezésre a másik félnek a megtámadás elutasítására? Amennyiben 30 nap eltelt és nem válaszolt a jognyilatkozatra, tekinthető eredményesnek a megtámadás, vagy mindenféleképpen bírósághoz kell fordulni a szerződés érvénytelenítése érdekében?

drbjozsef # 2023.03.25. 14:05

Kalman_1324,

Pacta sunt servanda.

Szerződéseket vagy közös megállapodással lehet módosítani vagy megszüntetni, vagy a bíróság teheti azt meg.
A te egyoldalú jognyilatkozatod "hogy ez neked így nem tetszik" az nem megtámadás, az csak egy vélemény. Az az eltelt idővel nem hatályosul. Hiába nem válaszol a másik fél, erre nincsen jogvesztő határidő.
A szerződés érvényes, és teljesíteni kell. Ha ezzel nem értesz egyet, bíróságon tudod ténylegesen és joghatályosan is megtámadni.

(egyébként a konkrét probléma leírása általában hasznosabb, mint a jogelméleti kimittud)

Majordomus # 2023.03.25. 20:30

Hm.
Megtámadtad a saját magad által aláírt írésos kötelezettségvállalást? Hol? Kinél?

Esékyrs hogy a másik fél támad meg téged a bíróságon szerződésszegés miatt.

Kalman_1324 # 2023.03.26. 10:54

drbjozsef

Leírnám, de hosszadalmas és felesleges. A lényeg, hogy fizetési kötelezettséget vállaltam egy végrehajtási eljárás megszüntetése érdekében. Lemondtam a követelésem beszámítási jogáról. A végrehajtásról a bíróság utólag megállapította, hogy jogtalan volt velem szemben és jogszerűtlen is mert a végrehajtó által hivatkozott bírósági ítélet a foganatosítás időpontjában már nem volt hatályos. A bíróság által megállapított tények ismeretében megtámadtam a megállapodást, tévedésre hivatkozva felajánlottam a kölcsönös tévedés lehetőségét, ami lehet akár félrevezetés, megtévesztés vagy jogellenes fenyegetés is. A megállapodást érvénytelennek tekintem és élni szeretnék a beszámítási jogommal. Ezt jognyilatkozatban közöltem a másik féllel amire nem kaptam választ. Mindenféleképpen bíróságon folytatom, csak még megvárom a végrehajtást foganatosító bíróság állásfoglalását is az ügyben. Nem valószínű, hogy a másik fél ellenlépésként bírósághoz fordulna jogtalan követelése érdekében a megállapodásra hivatkozva.
Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2023.03.26. 11:46

Hű. Gondolom, te érted, amit írsz. Legalább te.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.03.26. 11:49

Ha nem értenél félszavakból: továbbra is nagyon kellene egy tényállás. De nem az a tévedésektől hemzsegő, hibás szóhasználattal írt kis jigi abszurd, hanem egy konkrét, határozott, tényszerű előadás egyszerű magyar köznyelven.