Gyermekelhelyezés szempontjai


Johnnythebest # 2023.10.29. 07:56

Jó napot!

Ezt a Legfelsőbb bíróság 17. sz irányelve tartalmazza és ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem, ha esetleg tudnának segíteni, hogy mi a gyakorlat (A kérdést a bemásolt rész után tenném fel):

"c) A család szétesése rendszerint súlyos válságot idéz elő a gyermeknél. Ennek hátrányos következményei fokozottan hatnak rá, ha a testvéreknek is el kell szakadniuk egymástól. A testvérek közössége jelentős kötőerő. A gyermek elhelyezésénél ezért általában arra kell törekedni, hogy a gyermekek a szülők elválása után is együtt maradjanak, és közösen átélve a házasság felbomlásának nehéz idejét, minél kevésbé sérülten kerüljenek ki a szülők közötti ellentétek által létrehozott helyzetből. Mindkét szülőnél egyformán kedvező feltételek megléte esetén is csak indokolt esetben lehet a testvéreket egymástól különválasztva elhelyezni."

Nos... A kérdésem az lenne, hogy a bíróság mennyire veszi figyelembe a gyakorlatban ezt, amennyiben nem volt házasság csak együtt élés az életközösség megszűnéséig, illetve ha a testvér a jelenleg külön élő szülő gyermeke az előző kapcsolatából és nem "édes testvére" az elhelyezés alatt lévő gyermeknek? 9 hónapos az elhelyezendő gyermek és 12 éves a testvére...

Köszönöm előre is!