Kedves Tagok!
Tanácsot szeretnék kérni. -sajnos nem voltam elég körültekintő előrebocsátom, ami a céget illeti-
A történet a következő: adott egy kereken 3 éves laptop (egyszerű, nem drága, nem egy extra - csak jegyzetelésre használom szinte) aminek a töltője egyszer töltötte egyszer nem, így végül vettem hozzá egy ugyanolyan (minden paraméterben azonos) eredeti gyári másik töltőt egy Magyarországra értékesítő (forgalmazó) webshopból kicsivel olcsóbban mint más webshop kínálatában szerepelt (minden magyarul van rajta, a számla is magyarul érkezett), később mint kiderült Bukarestben bejegyzett, román cégtől. Ez a töltő kb 4-5. használat után zárlatos lett, leverte a ház biztosítékát és ezáltal láthatóan megégett a dugója is. (A konnektorral igazoltan nincs gond, azóta is használatban van mindenféle probléma nélkül) Emellett, ami a nagyobbik gond, kárt is okozott, mert a laptopom akkumulátora teljesen tönkrement, csak hálózatról működik. Ez előtt teljesen hibátlanul működött akkumulátorról, nem volt vele semmi gond.
A vásárlás 2 hónapos, tehát bőven “garancia” / jótállási időn belül vagyunk. Megírtam a problémát a webshopot üzemeltető román cég ügyfélszolgálatának, természetesen számlával, fotókkal alátámasztva és vártam, hogy valamiféle megoldási javaslattal előállnak.
A megoldási javaslatuk a következő volt: vizsgáltassam be én hivatalos márkaszervizben a töltőt és a laptopot, majd miután bizonyosságot nyert, hogy igazam van, akkor majd tovább tudunk lépni az ügyben.
Én úgy gondolom, hogy ez semmiképpen sem az én feladatom, hiszen engem így is túl sok kár ért, hanem nekik kellene megoldást találni, adott esetben bevizsgálást kezdeményezni a gyártónál. Összehangoltan az EU fogyasztóvédelmi irányelveivel, az esetre mindenképpen a magyar szabályozás a mérvadó. A Ptk. alapján (hibás teljesítési vélelem, kellékszavatosság és a felelősség a teljesítés során okozott kárért), valamint a 19/2014 (IV.29.) NGM rendelet alapján:
Rosszul gondolom, hogy a minimum az lenne, hogy a töltőt azonnal cseréljék ki egy másik gyárira, és a bevizsgálás után - amint kézzelfoghatóan bebizonyosodik az igazam - a laptopommal kapcsolatban pedig valamiféle kártérítést kellene hogy eszközöljenek felém?
A másik kérdésem: mivel ők természetesen egyelőre magyarul se nagyon szeretnek kommunikálni (ami nem lenne gond, de úgy érzem, hogy direkt játszák az értetlent), ezért nem akarják vagy nem értik amit írok nekik ezzel kapcsolatban és mindig csak ugyanazt válaszolják, hogy “sajnálják, de akkor tudunk továbblépni, ha bevizsgálásra kerül a termék” (semmi több) viszont ez a végtelenségig nem mehet… A Békéltető Testületi eljárás szerintem nem járható, mert külföldi a cég és egybk is semmit sem ér (nesze semmi fogd meg jól - abból se töltőm, se pedig javítási térítés nem lesz), viszont a GVH-nál úgy tudom lehet külföldi céggel szemben “eljárást / bejelentést” indítani, ami azt illeti tisztességtelen piaci magatartás fogyasztóval szemben?! miatt? Vagy Európai Fogyasztó Központ?
Vagy ha nem, akkor mi lehet ennek a fóruma, ahol történik is valami?
Vagy teljesen védtelen vagyok… és inkább vegyek egy másik laptopot. - ami valószínű, hogy meg is fog történni, de azért ne csinálhassák már meg ezt “büntetlenül” mindenféle felelősség vállalás nélkül….
Előre is köszönöm, hogy elolvastad és az érdemi választ / segítséget is.