Társasház_dugulás

annakiss123 # 2025.06.22. 16:38

A társasházi lakásom sokadik emeletén dugulás keletkezett a WC-nél, visszajött a sz…r. A társasházi szerelő volt kint, szó szót követett, jól összevesztünk, kijelentette, hogy a probléma nálam van, oldjam meg valahogy, ő nem tud segíteni. Szóltam a közös képviselőnek, hogy ez volt, ígérte, hogy visszahív, nem hívott és a telefont sem vette fel, így saját magam kerestem egy szerelőt, aki mint utólag kiderült egy csaló volt és folyóméterre vetítve duguláselhárításra olyan számlát adott, hogy hanyat dobtam magam (több százezer), de rendeztem, feltételezve, hogy mind a lakásbiztosítással, mind pedig a társasházzal rendezni tudom az esetet. A lakásbiztosításom egy részét fedezi csak, illetve felhívták a figyelmem, hogy a jövőben az ő biztosítójuk assistance szolgáltatását vegyem igénybe, így nem lehetek túlszámlázás áldozata. Ez rendben is van. A társasház a költség semmiféle részét nem hajlandó fedezni, teljesen elzárkózik mindenféle egyeztetéstől, holott véleményem szerint nem kezelték megfelelően a problémát, amit nekik kellett volna megoldaniuk a higiéniai szempontokat is figyelembevéve azonnal, értem ezalatt, hogy napokon belül. A történet annyiban folytatódott, hogy pár nap múlva, amikor nálam, semmiféle probléma nem jelentkezett, mert a kihívott csaló szerelők, valamit csak értek, az alattam lévő lakó becsengetett, hogy a WC eldugult nála, visszajött a sz…r. Mondtam, hogy nálam is ez volt, de szerelőt hívtam, mert a társasház nem intézkedett. Kiderült, hogy az ő alatta lakó csöve olyan mértékben dugult, hogy semmi sem tud elfolyni. Persze jött a társasházi szaki a telefonhívásukra és megszerelte, cserélték a csövét az alsóbb és az a felett lakónak is. Engem senki sem tájékoztatott erről, a szomszédokat kérdezve derült ki, hogy két alattam lakónak is cserélték a szennyvízcsövét az én dugulásomat követően. A probléma oka így egyértelműen nem nálam volt. A társasházi képviselő viszont állítja, hogy nem köteles kifizetni a több százezres számlám egy részét sem, mivel hiába állítottam azt, hogy a szerelőim több métert lefele haladva tisztították a rendszert, ez nem történt meg a kivett csövek állapotából ítélve, amibe már bele volt száradva a fél évszázados cucc.
Jogilag, először ügyvédi felszólítólevél, majd ha nincs megegyezés peres útra tereléssel követelhetek-e a társasháztól bármiféle kártérítést a több százezres költségemre? Természetesen egy részére gondolok. Ezer köszönet a válaszért.