a szóbeli szerződés is szerződés.
Másrészt az ügyviteli rendszer hiányát rovod fel a megrendelőnek, de egy fél mondattal elismered, hogy te sem vagy különbül akkurátus „emlékeim szerint javítottam is”.
Az emailek időrendisége csatolmányaikkal és kísérőszöveggel együtt nyilvánvalóan mindent bizonyítanak.
Ha esetleg nem emailben történt a grafikai termék átadása, hanem portálra vagy szerverre történő feltöltéssel, akkor kicsit nehezebb neked a saját igazad bizonyítása, de ha a megbízó megy perre, neki kell bizonyítania azt, hogy hibás grafikát küldtél; de legalábbis azt, hogy megtévesztetted őket, és a hibás logóról
jóhiszeműen azt feltételezhették, hogy az a jó.
Ez az üzlet innentől vastagon politika: ha kell a (szürke)biznisz velük, kénytelen leszel lemenni nekik kutyába. It's a beginning of a beautiful friendship with the ismerős...
Grafikai szolgáltatás visszaélés
Grafikai megbízásokat vállaltam egy ismerősnek.
Nem kaptam szerződést, nem voltak egyértelműek a vállalások és rengeteg a félre értés.
Az egész ott kezdödőtt, hogy a partner kért egy logót, amit megalkottam neki, majd jeleztem ez pénzbe fog kerülni....
Mert számukra a logó és az ikon és ugyanaz a fogalom emiatt nem akartak fizetni nekem.
Nagy nehezen megegyeztünk, de én engedtem mivel hosszútávú megbízásról votl szó.
A megbízások során több nyomdai grafikai címkét kellett elkészítenem, amit minden alkalommal jóváhagyásra küldtem vissza. Több mint tíz módosítási kör után végül a megrendelő az ismerősöm elfogadta a végleges változatokat összesen 3 termékre. A folyamat során egy apró hiba történt: a forgalmazó cég nevében két betű fel lett cserélve. Ezt emlékeim szerint javítottam is, de már nehéz volt követni a dolgot mert több projekt ment párhuzamosan.
Lényeg , hogy azt kapta meg ami joválett hagyva általa. A jóváhagyott terv ezután a megrendelő részéről továbbításra került a nyomda felé. A nyomda küldött egy látványtervet, de sem a megrendelő, sem az ismerősöm nem ellenőrizte le újra a grafikát ennek ellenére elindították a gyártást.
Sajnos a hibás változat került nyomtatásra, így a címkék hibás cégnévvel készültek el.Ezután engem hibáztattak, holott a nyomdai gyártás jóváhagyását pk megtették, illetve nem volt szerződés róla, hogy kinek kell végig ellenőrizni a nyomdai anyagokat.
Részemről átnéztem, az ismerősöm azonban elismerte, hogy nem nézte át a nyomda által visszaküldött végleges látványtervet.
így most az ismerősőm fellettesétől kaptam egy fenyegető üzenetet amiben engem becsmérel és a munkám. Holott
mindent megtettem a kért feladatok időbeli elvégézésre. Kértam a feladatokat Brief foromájában e-mailban küldjék de nem voltak hajlandóak.
A munkát kizárólag az általa küldött információkra és visszajelzésekre alapozva végeztem el ezek többször is hibásak, hiányosak voltak, és sok fontos információt csak hetekkel később kaptam meg.
Megjegyzeném pályafutásom alatt sosem volt ilyen és nagyon az az érzés hogy mások hibáját akarják rámverni.
Most én ezek miatt nem szeretnék kártérítést fizetni, mert ugy gondolom a megrendelő feladata ellenőrizni a kapott anyagot valamint nem én adtam le nyomdába a PDF fájlt hanem ők. Én nem szeretném ezeket modósítani nekik, mert már nagyon elegem van, hogy nem tudják jól menedzselni a folyamatokat egymás között.Mindezek után a megrendelő vezetője egy kedves levelet küldött, van esetleg alapja a dolgoknak? Van okom esetleg félni, hogy bíroságra viszi az ügyet? (nyílakkal jelöltem mit gondolok) Mi lenne a helyes lépés?Amikor bármilyen területen egy szakemberre bízzuk a feladatot, azt kizárólag bízva a hozzáértéshez, nem kell 50× ellenőrizni a munkáját, csupán megadjuk a paramétereket és a nyomdával össze kötöm. Így dolgozunk Mi! >>>> (úgy gondolom a megrenelőnek is le kell ellenőriznie ezt amit kézhez kap de mivel nem volt szerződés kettőnk között így elbizonytalanodtam )Ez a normális vállalás egyik alapeelve, hogy azért fizetek, hogy ezt a feladatot valaki maradéktalanul meg tudja oldani.
Olyan pedig még sosem fordult elő, hogy egy cégnevet sokadszorra javítva se tud rögzíteni, és a kinyomott szalagra hibásan kerül fel. >>>>> (mert ők nem ellenőrizték le)
Szóval, a fentiek alapján azt gondolom részemről az általad jelen esetben (147.000 Ft) kárra való tekintettel a 40.000 Ft visszatartása a legkevesebb. >>>>>( még adtam le nekik jóváhagyott címkét amiket nem fizettek le, csak olyan érzés mintha engem húznának le.A mai nap folyamán kijavítva továbbítod a hibás címketervet, ehhez hasonlóan az összes olyan szükséges grafikai hozzáférést, amely után a saját csapatom minden felesleges munkafolyamat és költség nélkül a további gyártáshoz ezt kezelni is tudja. >>>>>> (szívesen kicserélem nekik ezt a két betűt, de ha van neki csapata akkor cserélje ki ő nem? Meg akkor mi szűkség volt rám?Amennyiben ez a mai napot bezáróan nem sikerül, úgy a következőkben a jogi osztályra továbbítom a problémákat, és ott, kellő tapasztalattal úgy gondolom, meg is oldják. >>>>>> (mi lenne akkor ha én éppen külfölön lennék és marhára nem lennék gép előtt....)Amit még megjegyeznék:
Ha ezen a területen sikeres szeretnél maradni, akkor javaslom, hogy más esetben egy bocsánatkérés és egy azonnali javított verzió megküldése sokat tud segíteni. >>>> (amúgy milyen jogon ugráltat engem? mikor ő haverom felettese eddig nem vett részt az ügyben.)A barátnőd javaslataival pedig, ne kockáztasd a jó híredet. >>>> (szegény csak segített, hogy álljak ki magamért és nem értem miért keverjük bele az üzletben a magánéletet.
Ha tanácsra van szükséged, akkor keress egy üzleti ügyekben jártas jogászt, az kellően el tudja magyarázni, milyen szerencsés, hogy ez a történet ennyivel lezárul a fenti feltétel teljesítését követően! Az ember hibázik, de tudni is kell kellően megoldani a problémát, nem keresni a továbbiakat.>>>>>>Illetve azon gondolkodok nem lenne jó megoldás ha tennének egy apró matrciát a termék sarkára ahol a cég név van és akkor nem veszne kárba az eddig címke, amennyiben ez jogilag lehetséges.
Valamint a megrendelő jelezte, hogy szüksége lenne a szerkeszthető grafikai anyagokra, mert ők ezzel dolgoznának tiovább.
Én ezt nem szeretném elküldeni mivel ez az én szellemi termékem és nem akarom, hogy más tovább vigye, ha csak nem fizet érte. vagy rosszul gondolom?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02