Üdv!
Panelban lakom. Nemrég költözött fölém egy kétgyerekes család, akik az egész lakást átalakították. Mindenhova laminált padlót raktak. Az átalakítás óta a lakásuk egy akusztikai katasztrófa lett. A folyamatos gyerekzsivaj mellett a gyerekek minden léptét hallani, mert természetesen mezítláb vagy zokniban kell a szobában lenniük. Legalább tízszer volt már szólva nekik. Annyit sikerült elérni, hogy a futkározás, ugrálgatás miatt már rájuk szólnak, bár erre is havonta kell őket emlékeztetni, mert fokozatosan szabadul el újra és újra. A gyerekeket nagyon keveset viszik ki a szabadba, pedig szép, zöldövezetes, parkos környéken lakunk, sok játszótérrel.
A szomszéd legutóbb arra kért, hogy többet ne keressem a panaszaimmal, mert ezt ő zaklatásnak veszi. Először kikötötte a csengőt, aztán felszerelt egy képrögzítésre is alkalmas kamerás kapucsengőt a bejárati ajtajára, amit máig nem tudom, jogszerűen üzemeltet-e úgy, hogy közös területekre néz.
A közös képviselő birtokvédelmi eljárást javasolt, amit az önkormányzatnál lehet indítani. Birtokvédelmi ügyben azonban a birtokvédelmet kérő félnek kell bizonyítania az önkormányzat felé a birtoksértést. Erre a célra hangfelvételeket készítettem a lábdobogásról, futkározásról, duruzsolásról, amin sokszor felismerhetőek és érthetőek a hangosabb gyerek-gyerek, gyerek-szülő beszélgetések.
Néhány kérdésem lenne a fenti konfliktussal kapcsolatban.
- Feljelenthet-e zaklatás miatt, ha max. havonta 1x mentem fel szólni és erről videofelvétele van?
- Ha nem jelenthet fel, és mégis jogalap nélkül jelent fel, megáll-e a hamis vád bűncselekménye?
- Feljelenthet-e az elkészített hangfelvételek miatt, ha azt beadom a bíróságra? Emiatt lefoglalhatják-e a telefonomat, számítógépemet stb?
- A hangfelvétel készítésnél (tekintve, hogy itt nem bűncselekményt bizonyít), hogyan számítanak a személyiségi jogok, különösképpen a gyerekek személyiségi jogai? Csak azt rögzítem, ami a saját lakásomba áthallatszik. Folyosón, közös helyiségekben nem készítek felvételt.