Köszi a válaszokat!
Azt elfelejtettem írni, hogy mi már ültettünk fákat a házunk előtti zöld területre, így oda már nem tudnak parkolni (csak a két szomszédéhoz), de a járdára igen, mivel az van legkívül. Ház - zöld terület - járda.
Tehát a járdára parkolást mi magunk semmivel nem tudjuk megakadályozni, önhatalmúlag nem rakhatunk nyilván semmit oda.
Közvetlen szomszéddal beszéltünk, azt mondta hogy kutakodott a neten és azt találta, hogy a megyei kormányhivatalnál lehet/kell panaszt tenni, ha a jegyző semmit nem csinál és vállat ránt az állandó szabálytalanságra, mivel elvileg a kormányhivatal gyakorolja a jegyző törvényességi felügyeletét.
Hát nem tudom.. szerintetek ennek van értelme? Most tegyünk a jegyzőre is panaszt? :D Mármint engem rendkívül felháborít ez a pofátlan válasz, amit sikerült másfél hónap után visszaböfögnie, miszerint tudatosan és szándékosan nem zárja le a járdát, hadd parkolhassanak oda, mert hát a bolt előtt nincs elég hely. Tehát maga a tény, hogy megmagyarázza miért van rendben egy jogszabályt teljesen ignorálni és a közöny, hogy milyen szinten le sem szarja a probléma közvetlen közelében élőket, mert abba nem gondol bele, hogy milyen "kellemes" napi szinten azt hallgatni, ahogy az ablakodtól kb 3 méterre csapkodják a kocsi ajtókat (lehetőleg mindegyiket 3-4x) meg a csomagtartót (lehetőleg ezt is legalább 2-3x).
Járdára parkolás családi házas övezetben
„Márpedig a zöldfelületen parkolást nem tiltja a KRESz, csak a járdán parkolás bizonyos eseteit.”
NE már.
Persze, szó szerint igaz, implicte nem tiltja, ugyanakkor attól még ott várakozni tilos.
Hiszen :
„40. § (1) Járművel megállni – ha közúti jelzésből vagy a (2)–(5) bekezdés rendelkezéséből más nem következik – csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad.”
Nyilván nem lehet zöldfelületen parkolni, kizárólag ott, ahol azt hatósági jelzés megengedi.
Egyébként ajánlom olvasásra a kérdezőnek ezt :
https://greendex.hu/…ezt-teheted/
Az én véleményem az, hogy ez pont az az eset, amivel a jog eszközeivel nemigen lehet mit kezdeni. Leszarják az ilyet a hivatalok, a rendőrség is - de többnyire azt is, ha valamiért nem lehet odaállni.
Én például telepítenék oda pár kis fácskát, vagy cserjét, és jól látható karók és rikító szalagok segítségével elkeríteném az egész területet - persze, ideiglenesen, a növények védelmében, nem a parkolás miatt. Aztán ha az se segít, akkor bizony valaki - nyilván nem én - mégiscsak odarakna néhány nagy követ...
az önkormányzati törvény egy remek jogi bunkósbotot adott az önkormányzatok kezébe azzal, hogy "a közösségi együttélés szabályairól" rendeletet alkothatnak, és akár közigazgatási szankciót is rendelhetnek ezek megsértéséhez. Számos olyan önkormányzata Magyarországnak, amelynek nem sikerül kifogásolhatatlanul szabályosan felsorolnia ebben a rendeletben, mit is szankcionálnak. Jópár önkormányzat az ún. tahó módon parkolás különböző módon kiterjesztett formáit (pl. zöldfelületen) beleveszi ebbe a rendeletbe, amit ha törvényességi eljárással a Kúriáig cibálna az ember, nem állná ki a törvényesség próbáját. Ám amíg a helyi rendelet él, addig alkalmazni kell.
Nézz körül a Nemzeti Jogszabálytárban, hátha szerencséd van.
Ha azonban szigorúan vesszük a jogi hierarchiát, akkor a parkolás szabályosságáról kizárólag a KRESZ (és nem önkormányzati rendelet) jogosult rendelkezni A 40-41.§-okban foglaltak megsértése szabálytalan. Márpedig a zöldfelületen parkolást nem tiltja a KRESz, csak a járdán parkolás bizonyos eseteit.
KRESZ 40.§ (8) "A járdán — részben vagy teljes terjedelemben — csak akkor szabad megállni, ha
a) azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi,
b) a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el,
c) a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, és
d) a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg."
Ezek a járdán szabályosan parkolás konjunktív feltételei, tehát ha a 4ből csak egy nem áll fenn, akkor az már szabálysértés (szab sért tv. 224.§). Ha az önkormányzat (mint közterület-felügyelet) nem intézkedik, mert nincs ilyen szervezeti egysége, hát hívj rendőrt, ő biztosan kiszabhat szabálysértési bírságot!
„Az sem ritka, hogy olyan szuperül állnak fel a járdára, hogy belelógnak a kapubeállókba. ”
Ez a KRESZ 41.§ (2) c) szerinti várakozási tilalom megsértése, a recept megintcsak: hívj rendőrt.
„Bár azt sem feltétlen értem, hogy akkor minek adnak ki engedélyt egy olyan üzletre, ahol pontosan tudják, hogy nem elég a parkoló?”
Ennek is utána tudsz nézni helyi rendeletben, hány parkolóhely kell az üzlethez. Még az is lehet, hogy teljesíti az előírásokat! Hívd fel az önkormányzati képviselőt vagy menj el a tepeülési közmeghallgatásra és jelezd, hogy a parkolóhely-jogszabály nem jó, mert nem életszerű.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02