Eakta kérdés

Szilard__ # 2025.09.04. 06:24

Sziasztok,

Egy polgári perben a felperes törvényes képviselője vagyok. Regisztráltam magam és az ügyet az eakta rendszerében, a hozzáférést megkaptam.
Az eakta-ban látok mindent (ügyadatokat, iratokat - végzéseket, bírói utasításokat, hivatalos feljegyzéseket, stb.), kivéve egy dolgot:
Az alperes beadta az ellenkérelmet (ezt és a mellékleteit az iratok között már látom), viszont amikor ezeket szeretném megnézni, akkor az \"Ön nem jogosult a kiválasztott irat megtekintésére\" üzenetet kapom. A jogi képviselőm hivatalosan kiadmányként még nem kapta meg az ellenkérelmet, elképzelhető, hogy amíg nem adják ki, addig zárolva van az eaktában a megtekintési lehetőség, és csak utána jelennek meg ezek az iratok nálam is?

A neten találtam egy eakta tájékoztató dokumentumot, amiben ez szerepelt:
\"Ha egy kiválasztott irat maga nem nyílik meg, és azt a hibaüzenetet kapjuk, hogy „nem jogosult a kiválasztott irat megtekintésére”, akkor ez azt jelenti, hogy külön írnunk kell a bíróságnak, hogy az ügyben keletkezett iratok megnyitására is adjanak jogosultságot (kb. \"kérem, hogy a Tisztelt Bíróság az egyes bírósági végzések és ellenérdekű fél által benyújtott iratok betekintését szíveskedjen számomra elektronikusan lehetővé tenni.\")\"

Ha szükséges, ezt megteszem majd, de feleslegesen nem szeretném terhelni a Bíróságot sem, mivel szerintem nekem már beállították a jogosultságokat, mivel a többi perirathoz hozzáférek.

Köszi előre is a válaszokat.

eulimen # 2025.09.04. 06:55

a bíróságok, azon belül is a fogalmazók eléggé leterheltek. Azt látni fogod az e-aktában, hogy ki lett-e adva kiadmányozásra, és annak mi a határideje. A felperes általában érthető okokból szeretné meggyorsítani az ügymenetet, azonban az elektronikus kapcsolattartással a kiadmányozás pillanatában megjelenik az ügyfékapus tárhelyen, nem kell a postást vadászni (de mivel ügyvéded van, nem nálad, hanem nála fog megjelenni).
A bíróság pedig végzéssel fogja kiadmányozni az ellenkérelmet a felperesnek.
Szerintem elég könnyű belátni, hogy amíg a bíróság végzést nem hoz az ellenkérelem felperessel történő közlésére, addig felperesként biztosan nem fogsz látni semmit.

elképzelhető, hogy amíg nem adják ki, addig zárolva van az eaktában a megtekintési lehetőség, és csak utána jelennek meg ezek az iratok nálam is?
Az bizony eléggé elképzelhető, hiszen ezzel az "idő előtt" megtekintéssel még a kézbesítés előtt hozzáférnél az irathoz, ami szerintem minden szempontból ellenkezik a polgári perrendtartási törvény elveivel.
Azonban ha a bíróság közli veled az ellenkérelmet, akkor már semmi értelme nem lesz az alperesi dokumentumhoz hozzáférést kérned, hiszen a bíróság azt külön végzéssel már közölte veled!

feleslegesen nem szeretném terhelni a Bíróságot sem
Ne is terheld, nem érdemes. A bíróság végzésével meg fogod kapni az ellenkérelmet (bár ha van jogi képviselőd, ő fogja megkapni, a bíróság helyett nála kellene ugrabugrálnod).

Szilard__ # 2025.09.04. 07:10

Köszönöm.
Igen, erre gondoltam én is, csak nem tudtam, hogy technikai hiba miatt nem látom, vagy azért, mert nem kiadmányozták még.
A jogi képviselőm természetesen azonnal továbbítja felém, amint megkapja.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.09.04. 07:17

Egyszerűbb ez ennél. Az e-aktában minden irat megtekintését egyesével magának a bírónak kell engedélyeznie. ("Bejelölnie".) És van más, fontosabb dolguk is. Mi nem is használjuk az e-aktát. Bürokratikus és haszontalan.

Niki2025 # 2025.09.04. 08:35

@kbs
Nekem is van egy hasonló helyzetem mint Szilárdnak, csak nem tettem fel itt a kérdést.
Nem tudom, mitől lenne haszontalan, hogy egy helyen mindent meg tudok nézni ( vagy legalábbis sok mindent ) felperesként az ügyemben ? Ott van egy helyen, nem?
Arról nem beszélve, hogy amíg ilyen ügyvédek vannak mint akikkel engem is összehozott a balsors az utóbbi 1 évben.... Nem biztos, hogy mindent időben megkap az ügyfél ha nem néz utána saját magának.
( esetemben aug 29 én kapott valamit a kedves képviselőm, e aktán nem tudom megnyitni, de ő sem küldte tovább számomra. )

eulimen # 2025.09.04. 09:15
@KBS néhanapján a bíróságon igazságot kereső polgárként kifejezetten speciel kifejezetten örülök az e-aktának (meg úgy általában az elektronikus ügyintézésnek), nekem már a lajstrom- és dokumentumlista is hatalmas segítség, még akkor is, ha ezek tartalmába nem tudok betekinteni. Azok után meg pláne, hogy egyszer a postás "elfelejtette" bedobni a hivatalos irat értesítőjét. Úgy dobták utánam a postán, nem is számítottam rá, még szerencse, hogy időben mentem érte. (mondjuk az az igazán szép, amikor elektornikus ügyintézés választása mellett az ítélkezési szünet alatt hozott végzést mégsem tudják kiküldeni a tárhelyre, hanem ehelyett postán érkezik
  • az elektronikusan hiteles PDF fájl kinyomtatva - pecsételve...)

Azt viszont abszolút meg tudom érteni, hogy egy ügyvédnek, akinek egyszerre mindig sok bírósági ügye fut, az e-akta kezelése kaotikus és bonyolult.

Niki2025 # 2025.09.04. 09:57

@kbs
"Bürokratikus és haszontalan." nem értem mitől lenne bürokratikus, hogy látom a saját peranyagomat ???
A haszontalanságot meg nincs időm kifejteni, mert erre végtelen hosszú lenne a válaszom

Kovács_Béla_Sándor # 2025.09.04. 11:33

Azt viszont abszolút meg tudom érteni, hogy egy ügyvédnek, akinek egyszerre mindig sok bírósági ügye fut, az e-akta kezelése kaotikus és bonyolult.
Ne hülyéskedj már! A bíróság számára tűnik kaotikusnak és bonyolultnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.09.04. 11:35

mitől lenne bürokratikus, hogy látom a saját peranyagomat ?
Az eljárás a bürokratikus, ami ahhoz szükséges, hogy láthasd. Haszontalannak pedig azért haszontalan, mert utána se látod. Szilárd épp erre panaszkodott.

De nekem nyóc. Használjátok nyugodtan.

eulimen # 2025.09.04. 11:55

@KBS
na látod, hiszen épp azért hülyéskedek (nem szándékosan!), mert a rendszer kocajúzere vagyok...
És (szintén naivan) azt feltételeztem, hogy a bírósági iratok lajstromozása, egyáltalán: előállítása során automatikusan keletkezik és épül az e-akta adatbázis.
Hát tényleg megette a fene, ha ezt külön, az e-akta előtti időszak bírósági ügyvitelétől függetlenül, pluszban kell építeni meg adattal feltölteni!

Kovács_Béla_Sándor # 2025.09.04. 12:27

Van automatikus része is, persze.
De hogy ki mit láthat, és ki milyen iratot olvashat, azt egyesével kell állítani - méghozzá az eljáró bíró hozzáférésével. (Sem titkár, sem a leíró nem fér hozzá.)

Niki2025 # 2025.09.04. 12:43

Nyilván, erről a felhasználói oldalról ismerem a rendszert, de én úgy vélném, hogy iktatás után bíró megnézi, és ott pipálja, hogy ki láthatja, ki nem és ámen. Kb 3 gombnyomás. De persze ez csak feltételezés

Zsudike # 2025.09.05. 04:16

@ Szilárd
Az e-akta hozzáférést engedélyezni kell személyesen a bírónak.
A lajstromzás elvileg automatizált és a tükörképe kellene legyen a papír aktának, mégis van, hogy elkeveredik az irat.
Az e-aktán belül a dokumentumok tartalmát illetően a bírónak egyesével kell beállítani a hozzáférést, merr van olyan, amihez csak a bíróság jogosult hozzáférni.
Bírója válogatja, hogy mit látsz, mivel van bíró, aki nem kezeli, a papír aktából dolgozik és ez plusz munka lenne neki, de olyan is van. aki az e-aktából dolgozik otthonról és minden iratot megfelelően besorol (Ezeknél mindent látsz, amit láthatsz).
A másodfokon a tanácselnöknek van beállítási jogosutsága. Jártam már úgy, hogy beküldtem egy olyan kérvényt, mint amire hivatkozol és kaptam postán egy pecsétes sorszámozott határozatot, hogy engedélyezik a hozzáférésemet, és az e-aktában továbbra sem állították be a jogosultságot. :D

Szilard__ # 2025.09.05. 05:19

Köszönöm szépen a válaszokat, így már világos a helyzet.
A bíró a hozzáférést már korábban engedélyezte számomra, az eddig keletkezett iratokat mindig azonnal láttam, egyedül az ellenkérelmet nem, de így már egyértelmű, hogy azt csak azért nem látom, mert még nem is kiadmányolták, tehát nem közölték hivatalosan.

Ami még az érdekes, hogy azt látom az eaktában, hogy az alperes ügyvédje az ellenkérelmet naponta újra és újra beadja, tehát az elmúlt 3 napban minden nap keletkezett új ellenkérelem, ugyanazokkal a tartalmakkal, ugyanazokkal a mellékletekkel (a fájlneveket látom, de megtekinteni nem tudom). Ezt a részét mondjuk nem értem, hogy miért csinálja.

Niki2025 # 2025.09.05. 06:28

@Szilard_
Pont ugyanaz van nálam is, látom, hogy beadtunk egy módosítást, de nem tudom a tartalmát megnyitni, pedig az én ügyvédem adta be. Az előzmények esetében pedig : a saját dokumentumaimat látom, alperes doksijait pedig jellemzően nem, a bírósági határozatokat , végzéseket pedig szintén látom. Te hogy állsz a másik fél által benyújtott iratokkal? Azt meg tudod nyitni?

Szilard__ # 2025.09.05. 06:51

@Niki

Én látok mindent, kivéve a másik fél által benyújtott iratokat nem (ez idáig egyedül az ellenkérelem), de szerintem azt még a bíró sem dolgozta fel, nem kaptunk hivatalos közlést róla, és valószínűleg azért nincs még hozzáférésünk hozzá - amit KBS is írt - mert a bírónak külön-külön kell engedélyeznie. A holléteknél azt látom, hogy 08.19.-tól bírónál, az utasítások rész pedig már nagyon régóta nem frissült. A másik fél szeptember elején adta be, pár napja (azóta pedig már 3x is).

Niki2025 # 2025.09.05. 08:03

@Szilard_
Értem, köszönöm a választ, akkor ugyanaz mint nálam. Bár én szeretném látni a másik fél anyagait is, ( amit ezek szerint te sem látsz ) és nem értem, hogy miért nem láthatom. A saját magam által benyújtott iratokat nyilván ismerem, számomra pont ez lenne az e akta egyik lényegi eleme, hogy pikkpakk van információm mindenről.
Szép napot

Szilard__ # 2025.09.05. 09:33

@Niki

Igen, pont ez van, de szerintem én még azért nem látom, mert a bíró még nem foglalkozott vele (még nem történt meg a közlése sem a részünkre). Szerencsére nálunk "normális" bíró van, amint átmegy egy irat a kezei között, utána egyből megjelenik nálam is (KBS szerint egyesével kell engedélyeznie a láthatóságot a bírónak).