@kbs
"Bürokratikus és haszontalan." nem értem mitől lenne bürokratikus, hogy látom a saját peranyagomat ???
A haszontalanságot meg nincs időm kifejteni, mert erre végtelen hosszú lenne a válaszom
Eakta kérdés
- az elektronikusan hiteles PDF fájl kinyomtatva - pecsételve...)
Azt viszont abszolút meg tudom érteni, hogy egy ügyvédnek, akinek egyszerre mindig sok bírósági ügye fut, az e-akta kezelése kaotikus és bonyolult.
@kbs
Nekem is van egy hasonló helyzetem mint Szilárdnak, csak nem tettem fel itt a kérdést.
Nem tudom, mitől lenne haszontalan, hogy egy helyen mindent meg tudok nézni ( vagy legalábbis sok mindent ) felperesként az ügyemben ? Ott van egy helyen, nem?
Arról nem beszélve, hogy amíg ilyen ügyvédek vannak mint akikkel engem is összehozott a balsors az utóbbi 1 évben.... Nem biztos, hogy mindent időben megkap az ügyfél ha nem néz utána saját magának.
( esetemben aug 29 én kapott valamit a kedves képviselőm, e aktán nem tudom megnyitni, de ő sem küldte tovább számomra. )
Egyszerűbb ez ennél. Az e-aktában minden irat megtekintését egyesével magának a bírónak kell engedélyeznie. ("Bejelölnie".) És van más, fontosabb dolguk is. Mi nem is használjuk az e-aktát. Bürokratikus és haszontalan.
Köszönöm.
Igen, erre gondoltam én is, csak nem tudtam, hogy technikai hiba miatt nem látom, vagy azért, mert nem kiadmányozták még.
A jogi képviselőm természetesen azonnal továbbítja felém, amint megkapja.
a bíróságok, azon belül is a fogalmazók eléggé leterheltek. Azt látni fogod az e-aktában, hogy ki lett-e adva kiadmányozásra, és annak mi a határideje. A felperes általában érthető okokból szeretné meggyorsítani az ügymenetet, azonban az elektronikus kapcsolattartással a kiadmányozás pillanatában megjelenik az ügyfékapus tárhelyen, nem kell a postást vadászni (de mivel ügyvéded van, nem nálad, hanem nála fog megjelenni).
A bíróság pedig végzéssel fogja kiadmányozni az ellenkérelmet a felperesnek.
Szerintem elég könnyű belátni, hogy amíg a bíróság végzést nem hoz az ellenkérelem felperessel történő közlésére, addig felperesként biztosan nem fogsz látni semmit.
„elképzelhető, hogy amíg nem adják ki, addig zárolva van az eaktában a megtekintési lehetőség, és csak utána jelennek meg ezek az iratok nálam is?”
Az bizony eléggé elképzelhető, hiszen ezzel az "idő előtt" megtekintéssel még a kézbesítés előtt hozzáférnél az irathoz, ami szerintem minden szempontból ellenkezik a polgári perrendtartási törvény elveivel.
Azonban ha a bíróság közli veled az ellenkérelmet, akkor már semmi értelme nem lesz az alperesi dokumentumhoz hozzáférést kérned, hiszen a bíróság azt külön végzéssel már közölte veled!
„feleslegesen nem szeretném terhelni a Bíróságot sem”
Ne is terheld, nem érdemes. A bíróság végzésével meg fogod kapni az ellenkérelmet (bár ha van jogi képviselőd, ő fogja megkapni, a bíróság helyett nála kellene ugrabugrálnod).
Sziasztok,
Egy polgári perben a felperes törvényes képviselője vagyok. Regisztráltam magam és az ügyet az eakta rendszerében, a hozzáférést megkaptam.
Az eakta-ban látok mindent (ügyadatokat, iratokat - végzéseket, bírói utasításokat, hivatalos feljegyzéseket, stb.), kivéve egy dolgot:
Az alperes beadta az ellenkérelmet (ezt és a mellékleteit az iratok között már látom), viszont amikor ezeket szeretném megnézni, akkor az \"Ön nem jogosult a kiválasztott irat megtekintésére\" üzenetet kapom. A jogi képviselőm hivatalosan kiadmányként még nem kapta meg az ellenkérelmet, elképzelhető, hogy amíg nem adják ki, addig zárolva van az eaktában a megtekintési lehetőség, és csak utána jelennek meg ezek az iratok nálam is?
A neten találtam egy eakta tájékoztató dokumentumot, amiben ez szerepelt:
\"Ha egy kiválasztott irat maga nem nyílik meg, és azt a hibaüzenetet kapjuk, hogy „nem jogosult a kiválasztott irat megtekintésére”, akkor ez azt jelenti, hogy külön írnunk kell a bíróságnak, hogy az ügyben keletkezett iratok megnyitására is adjanak jogosultságot (kb. \"kérem, hogy a Tisztelt Bíróság az egyes bírósági végzések és ellenérdekű fél által benyújtott iratok betekintését szíveskedjen számomra elektronikusan lehetővé tenni.\")\"
Ha szükséges, ezt megteszem majd, de feleslegesen nem szeretném terhelni a Bíróságot sem, mivel szerintem nekem már beállították a jogosultságokat, mivel a többi perirathoz hozzáférek.
Köszi előre is a válaszokat.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02