drbjozsef,
Köszönöm.
Osztap,
Köszönöm, ezt már rég beletettem a szerződésbe. Többek között ilyenekre hivatkoztam, amikor Niki2025-nek mondtam korábban, hogy kiegészíttettem a mintát. De teljesen valid, köszönöm, hogy megemlítette.
drbjozsef,
Köszönöm.
Osztap,
Köszönöm, ezt már rég beletettem a szerződésbe. Többek között ilyenekre hivatkoztam, amikor Niki2025-nek mondtam korábban, hogy kiegészíttettem a mintát. De teljesen valid, köszönöm, hogy megemlítette.
Nem emlékszem, hogy lett volna róla szó, de abból, hogy százezer forint az utolsó részlet, azt gyanítom, egy régi, nem túl jó állapotú autóról van szó. Érdemes lenne meggondolni a kellékszavatossági igények kizárását a szerződésben. Sok (eladói) fejfájást meg lehet ezzel előzni.
MakosGubaXXX,
Micsoda? Hogy 15 napon belül meggondolhatja magát? Dehogy. Senki között nincs ilyen.
Eldöntöd, hogy megveszed, vagy nem, ha megnézted. Ha megvetted, nincs visszaút. Semmilyen terméknél.
Egy kivétel van : a távollévők közötti szerződések (tipikusan webes rendelés, de más is lehet).
Ez esetben valóban 14 napon belüli indoklás nélküli elállás illeti meg a vevőt.
Nyilvánvalóan a te eseted nem ez.
drbjozsef,
Köszönöm. Én is igy tudtam. Csak Fogyasztó (magánszemély) és Vállalkozás között lenne valid az, amit Alapos állított, nem?
„Végül a vevő 15 nap után jelentkezik, hogy nem tetszik ne i a járgány.”
Magánügy. Adja tovább, vagy szokja meg. Az eladónak ezzel semmi dolga.
Niki2025
„Ó, itt már tartottunk pár napja, ugyanzzel a válasszal”
Mondjuk igaz, már egy hete túráztat benneteket vele, én még csak most szálltam be. :D :D :D
Alapos,
Mire akarsz kilyukadni?
Végül a vevő 15 nap után jelentkezik, hogy nem tetszik ne i a járgány.
Szomorűörökös,
Tudom, én egy ilyen mintát használok, csak biztosra akartam menni, hogy valid.
drbjozsef,
Köszönöm. Szuper, mert az én szerződésem akkor teljesen valid. Csak biztos akartam lenni, hogy az összes követelménynek megfelel.
Formai előírás nincs (bárhogy kinézhet, bármilyen papíron), de a tartalmi követelmények vannak.
A szerződésben mindenképp szerepelnie kell:
A felek adatai:
Név, születési név, Születési hely, idő, Anyja neve, Lakcím, Személyi igazolvány szám, adóazonosító
A gépjármű adatai:
Gyártmány, típus, Gyártási év, Alvázszám, Motorszám, Forgalmi rendszám, Színe, Forgalmi engedély száma, törzskönyv száma
A vételár és fizetési feltételek:
Összeg, Fizetés módja, Fizetés időpontja
Tulajdonátruházás időpontja:
Az átadás pontos dátuma és időpontja (óra, perc), mert a felelősség és a biztosítás is ettől az időponttól változik.
Nyilatkozatok:
Az eladó kijelenti, hogy a jármű per-, teher- és igénymentes.
A vevő kijelenti, hogy a jármű állapotát megismerte és elfogadja.
A felek vállalják a bejelentési kötelezettségeiket (15 napon belül).
Aláírások és keltezés:
Dátum és helyszín
Eladó és vevő aláírása
Tanúk nem kötelező, de ajánlott.
Ajánlott : km óra állása, ismert hibák felsorolása.
Esetlegesen, ha közösen meg tudnak benne egyezni, akkor az eladó szavatossági felelősségének kizárása. (magánszemély eladó hatályosan megteheti, ha elfogadja a veő.)
Szomorú örökös
Ó, itt már tartottunk pár napja, ugyanzzel a válasszal amit most te írtál..
MakosGubaXXX
„Pontosan mik ezek az alaki követelmények?”
Ezernyi letölthető, előre megírt adásvételi szerződést találsz az interneten.
Keress belőlük magadnak egyet, ami megfelel neked és csak minimálisan kell alakítani szerintem.
Azt szeretném kérdezni, hogy drbjozsef irta korábban, hogy figyeljek, hogy az adásvételi szerződés a szerződés minden alaki követelményének megfeleljen, különben nem valid és legitim.
Pontosan mik ezek az alaki követelmények?
Köszönöm
Sorrend a következő:
Osztap és Niki2025,
Köszönöm. Az lenne a kérdésem, hogy az általam feldolgozott szerződésmintában szerepel a "tulajdonjog változás hatálybalépésének napja":. Ez a nap az a nap, amin/amikor átadom a Vevőnek az autó kulcsait, dokumentumait? Vagy az, amikor "átmegy/átment" a kormányhivatalon is az ügy és azt feldolgozták sikeresen?
Ez a rész nem egyértelmű számomra.
MakosGubaXXX,
„Ezeket leszámitva, ezek után, semmi más dolgunk nincs Eladónak?”
Szerintem sincs.
MakosGubaXXX
"Ezeket leszámitva, ezek után, semmi más dolgunk nincs Eladónak?" - nincs dolgod. Igyál valamit, köszönj el lélekben az autótól, és nyugodj meg végre.
"15 naptári napon belül - ez a határidő Ügyfélkapun történő bejelentés esetén is? Tegyük fel - legrosszabb esetben - hogy lassú az Állam (?) általi ügyintézés, de mi már 15 naptári napon belül Ügyfélkapun keresztül megtettük a bejelentést... Ez esetben, ha nekünk ennek teljesitéséről van bizonyítékunk (képernyőfotó), akkor mi jogilag biztonságban vagyunk?" - A határidő 15 nap, lehet személyesen, vagy on-line is. Mindenhogy 15 nap. Mit nem értesz ezen? Nincs olyan, hogy " tegyük fel, lassú az ügyintézés" . Semmi nem lassú. Ha bemész, az ügyintéző ott rögtön rögzíti, hogy bejelentetted az eladás tényét. Ha on-line teszed meg, azonnal be van jelentve. Mi lehet ezen lassú?
Ami pedig a jogilag biztonságban vagytok-e kérdést illeti: Valamilyen szinten igen, de a tulajdonváltás akkor van átírva a rendszerekben amikor mind a két fél bejelentette. Ezen ne kezdj el most előre aggódni, mivel a te vevőd korrekten fizette a részleteket is, tételezzük fel, hogy ezt is korrekten fogja intézni, és átiratja a nevére az autót.
Osztap,
"Miután eladóként bejelentetted a kormányablakban az eladást, utána mondhatod fel a kötelező biztosítást és a cascót. Érdemes, mert miért fizetnél feleslegesen?"
Ezeket leszámitva, ezek után, semmi más dolgunk nincs Eladónak?
Köszönöm.
MakosGubaXXX,
„ "Vagyonszerzési illeték autóvásárlás esetén" - Ezt az Eladónak vagy Vevőnek kell fizetni?”
Vevőnek.
„nekünk már nincs semmi dolgunk”
Miután eladóként bejelentetted a kormányablakban az eladást, utána mondhatod fel a kötelező biztosítást és a cascót. Érdemes, mert miért fizetnél feleslegesen?
Niki2025,
Köszönöm. 15 naptári napon belül - ez a határidő Ügyfélkapun történő bejelentés esetén is? Tegyük fel - legrosszabb esetben - hogy lassú az Állam (?) általi ügyintézés, de mi már 15 naptári napon belül Ügyfélkapun keresztül megtettük a bejelentést... Ez esetben, ha nekünk ennek teljesitéséről van bizonyítékunk (képernyőfotó), akkor mi jogilag biztonságban vagyunk?
Illetve itt gondolom van egy forma, amelyet ki kell tölteni és azt, úgy, beküldeni Ügyfélkapun keresztül?
Makosguba
tegnap írtam : " Utána ne felejtsétek el bejelenteni Kormányablakban, vagy Ügyfélkapun. Eladó és Vevő is"
Osztap,
Illetve akkor helyesen értelmeztem, hogy nekünk, az Eladónak is, szükséges bejelenteni a hatóságnál a jármű átiratását, vagy ezt csak a Vevőnek kötelessége megtenni?
Köszönöm
osztap,
Köszönöm a válaszát. Azt szeretném kérdezni, hogy az Ön által linkelt anyagban: "Vagyonszerzési illeték autóvásárlás esetén" - Ezt az Eladónak vagy Vevőnek kell fizetni?
És hogy ha a Vevőnek kell fizetni, akkor nekünk, mint Eladó, itt már nincs semmi dolgunk, ugye? Ergó a Vevő kifizette hiánytalanul az össz vételárat, és ezáltal részünkről - az Eladó fél részéről - nekünk már nincs semmi dolgunk?
MakosGubaXXX,
Szerintem a célnak a szöveg megfelel.
Autót átíratni nem lehet emailben. A jogszabályi határidő egyébként 15 nap, nem 8.
https://garazs.hasznaltauto.hu/…s-koltsegei/
Elnézést a dupla-posztért de elfelejtettem valamit megemliteni: Ha jól értem, akkor ez is fontos része a validitásnak és legitimitásnak:
"Mind az eladó, mind a vevő köteles 8 naptári napon belül bejelenteni a tulajdonosváltozást a közlekedési igazgatási hatóságnál. Ha a bejelentési kötelezettséget nem teljesítik, a járművet a hatóság kivonhatja a forgalomból"
Ha az Eladó SZEMÉLYESEN ezt nem képes 8 naptári napon belül megtenni, helyettesitheti ezt egy hivatalos, a közlekedési igazgatási hatóság hivatalos email-cimére cimzett email útján? Ez is jogszerű lenne? Vagy csak személyesen lehet?

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02