366 / 2025. komr. rendelet

szn_0101 # 2026.01.02. 11:40

T. Címzett!

Az alábbiakban szeretném segítésgüket kérni:
A fővárosra vagy Pest vármegye területére kiterjedő illetékességi területtel rendelkező rendvédelmi feladatokat ellátó szervek fővárosi vagy pest vármegyei szolgálatteljesítési vagy munkavégzési helyen dolgozó hivatásos, határvadász és rendvédelmi igazgatási alkalmazott állománya részére nyújtható rendvédelmi lakhatási támogatásról szóló 366/2025. (XI. 28.) Korm. rendelet alapján az pályázhati aki: 3. § (2)

1. ügyvéd által ellenjegyzett, teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt,
  2. közjegyző által hitelesített, teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt vagy
  3. közjegyző által kiállított közokiratba foglaltlakásbérleti vagy albérleti szerződéssel rendelkezik.

Ha a pályázó teljes bizonyítóerejű magánokiratba foglalt ingatlan bérleti szerződéssel rendelkezik, melyhez közjegyző által hitelesített, egyoldalú (bérlő részéről) kötelezettségvállalási nyilatkozat ("kiköltözési") is tartoik akkor az lefedi a 3.§ (2) b) pontot?

Válaszukat előre is köszönöm!

Niki2025 # 2026.01.02. 13:07

Kedves szn_0101 !
Bé. bé. bé...
Szerintem lefedi, hiszen a rendelkezésedre álló szerződés megfelel a B pontban megjelölt kritériumoknak, nem igaz?
Hol itt a gond ?

osztap # 2026.01.02. 13:14

szn_0101,

A teljes bizonyító erejű magánokiratnak sokféle formája van, a Pp. 325. § (1) listázza őket. Ha jól értem, Neked két tanús szerződésed van, ami a Pp. 325. § (1) b) pont. (A kiköltözési nyilatkozat nem releváns.) Amit az általad idézett rendelet 3. § (2) b) kér, az a Pp. 325. § (1) c) pont, tehát az a szerződés, ami Neked van, nem felel meg a rendeletnek.
325. § [A teljes bizonyító erejű magánokirat]
(1) Teljes bizonyító erejű a magánokirat, ha
(c) az okirat aláírójának aláírását vagy kézjegyét az okiraton bíró vagy közjegyző hitelesíti.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ilyet úgy lehet csinálni, hogy a bérlő és a bérbeadó együtt elmennek a közjegyzőhöz, viszik magukkal a meglevő szerződést, és a közjegyző előtt kijelentik, hogy a szerződésen levő aláírás az övék. A közjegyző erről kiállít egy iratot, amit összefűz a szerződéssel. Teszi mindezt a közjegyzői törvény 139. § (1) alapján.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Niki2025 # 2026.01.02. 14:01

Elnézést,ha elnéztem volna. Maga a szerződés nincs közjegyző által hitelesítve?

drbjozsef # 2026.01.02. 14:02

Niki2025,

Ne tévesszen meg, hogy a "szerződés" szó egy általános fogalom.
Ha nekem van egy két tanús lakásbérleti szerződésem, egy közjegyző által ellenjegyzett emésztő szippantásra szóló szerződésem, meg egy ügyvéd által ellenjegyzett fitymaeltávolítási szerződésem, attól hiába felelne meg alakilag az utóbbi kettő a kérdező jogszabályának, az a jogszabály konkrétan a bérleti szerződésre kéri ezt az alakiságot.

Niki2025 # 2026.01.02. 14:04

Drbjozsef
Lsd lenti ,új válaszomat

hovarejtselekel # 2026.01.02. 14:20

Ez a fitymás hasonlat nagyon tetszik!