hitelkártya tartozás


Dalton # 2008.09.22. 09:01

Üdvözlöm a fórumozókat!

Mivel a jelenlegi helyzet kissé új nekem, ugyanis mindig megbecsült tagja voltam társadalmunknak és csak most sikerült "lecsúsznom", ezért megpróbálok itt tanácsot kérni, mint a társdalom peremére szorult senki, akinek még maradt némi önbecsülése.

Tényállás: 7 évig voltam a Citi Bank megbecsült ügyfele, majd miután munkámat vesztettem és tragédiák sorozata történt a családomban, nem tudtam fizetni a tartozást. Előtte még megpróbáltam egyezkedni a bankkal, nem sok sikerrel. A 300000HUF-os tartozást sikerült 100-ra leszorítani, de nem tudtam tovább fizetni. Most ismételten 264000HUF a horribilis kamatokkal, csakhogy most már egy behajtó, szép elnevezéssel, követeléskezelő cég liheg a nyomomban.

Viszonyaim: sajnos sem ingó, sem ingatlan vagyonom nincs, az állásomat pedig nem kaptam vissza. Hogy miből élek és hol, azt hagyjuk, mert a "hol" sem az enyém. Magyarul, nem szépítve a tényeket, nincs semmim.

A kérdés: mit tegyek ilyen helyzetben? Én fizetnék, ha volna miből, de nincs, még a megélhetés is nehéz az ország legszegényebb megyéjében.

Mit tudnak velem tenni és mire számíthatok?

Válaszotokat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2008.09.22. 15:39

Fizetési meghagyás, abból per, majd végrehajtás, és ezzel mind nőni fog ez az összeg. Szerintem ha bírói szakba jut a dolog, a bíróságtól kérj részletfizetést, és azt mindenképpen próbáld tartani.

Dalton # 2008.09.22. 16:24

Éppen erről van szó: a behajtó cég részletfizetést ajánlott, de nem tudok fizetni. A másik: végrehajtásról írsz. Mondtam: nincs vagyonom, sem ingó, sem ingatlan. Mit hajt végre? Mit vesz el még tőlem?

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.22. 16:30

Bármiféle jövedelemmel rendelkezik, annak a Vht.-ban meghatározott százaléka( mértéke a jövedelem jellegétől függ) végrehajtható.
A magyar jogszabályokban nincs olyan lehetőség, hogy valakinek a tartozását elengedjék.

Egyjogász # 2008.09.22. 16:43

De Dalton azt írja, hogy nincs állása, jövedelme.
(Legalább is bejelentett...)

A semmiből a végrehajtó sem fog tudni behajtani semmit.

Nálunk az a gyakorlat, hogy ha a végrehajtó kiküldi a papírt, hogy a természetes személynek nincs semmifajta vagyona (ingó,ingatlan, stb.) és nincs letiltható jövedelme sem, azaz a végrehajtás eredménytelen, akkor leírjuk a követelést.
Hogy a bankok is ezt teszik-e, nem tudom, lehet, hogy ők kitartóbbak....

Enteki # 2008.09.22. 16:55

Ugye a BAR listát se felejtsük el, amire valószínűleg már felraktak... Lehet hogy gonosz vagyok de át kellene menni a nem legszegényebb megyéjébe az országnak és ott állás után nézni. Komárom-Esztergom megyébe az nem dolgozik pl aki nem akar.

Dalton # 2008.09.22. 17:42

"Lehet hogy gonosz vagyok de át kellene menni a nem legszegényebb megyéjébe az országnak és ott állás után nézni."

Nem vagy gonosz, csak ez a tipikus magyar hozzáállás. Aki önhibáján kívül került bajba, az már nem ember. Arra még nem gondoltál, hogy ez nem az USA, ahol egyik államból a másikba megyek, ha nincs munkám? Vagy esetleg arra, hogy nem tudok valami miatt mozdulni?

De ez már off, nem ide tartozik.

Dalton # 2008.09.22. 17:47

Tisztelt ügyvéd úr!

Tudom, hogy Magyarországon nem létezik magáncsőd, nem is erre gondoltam, csak némi hermeneutikai, szövegértelmezési ismeretet azért elvárnék, ha már itt tartunk.

Átfogalmazom a kérdést: mit tehetek, ha nincstelen vagyok? És mit tehetnek velem? Mik a lehetőségeim?

Mert a hitelkártya tartozás csak nő és nő, még ha behajtócég kezeli is. Lehet belőle egy év múlva akár 1 millió forint is. Tehát hiába kérnék halasztást (amit úgysem adnának meg) - mert én egy egyszerű ember vagyok, aki nem ügyeskedik és kibújni akar a fizetési kötelezettsége alól - az összeg tovább nőne és ha ezt nem tudom (jelenleg) kifizetni, akkor azt még úgy sem.

guba # 2008.09.22. 18:06

Ha hajléktalan és vagyontalan emberként kívánod leélni a további életedet, akkor semmit. Ha viszont bármikor lesz jövedelmed, amiből lehet vonni, akkor a végrehajtó megtalálhat, hacsak közben el nem évül. De azt azért nem nagyon hagyják.

f.tor # 2008.09.24. 10:26

Kedves Dalton!

Nálunk az a "szokás", egy behajtó cégnél dolgozom, hogy ha visszajon a Jk. a Vhó-tól, miszerint adósnak semmi ingó-ingatlan vagyona nincsen, a megkeresések nem voltak eredményesek,mi félrerakjuk az ügyet kb 6-8 hónapra, majd utána írunk egy levelet a vhónak. ebben a levélben kérjük a vh. elj. folytatását, és azt, hogy újra foganatosítsa az elj-i cselekményeket. Ennek következtében, ha szerencsésen alakul az életed, és sikerül addig munkát kapnod, a bankszámládra befolyik némi pénz, akkor attól inkasszóval megszabadít a végrehajtó, és letiltást foganatosít a munkabéred 33%-ra, rosszabb esetben(több tartozás)50%-ra! Ha esetlegesen, nem egészen hivatalosan sikerül mégis némi pénzhez jutnod, én azt javaslolom, hogy mutass némi fizetési hajlandóságot, és kérj szépen valami méltányos részletfizetést! Hidd el, ha készségesen állsz a tartozás teljesítéshez, más is készséges veled! Nem tudom, máshol mi a szokás, még a saját behajtóimat sem ismerem teljesen, de azon ügyekben amiket én kezelek, ezt az elvet szoktam követni!

Sok sikert

magica # 2010.01.18. 18:54

Üdvözlet a Fórumozóknak !
A fiam ügyében kérek információt hitelkártya tartozása van havi 60 ezer a törlesztése. 5 hónapja nincs munkája , ám csak két havi törlesztéssel tartozik, a család eddig kiszorította, a munka reményében. Novembertől munkahelykereső támogatást kap, mert úgy tűnik tényleg akar dolgozni. A december havi támogatása dec 28án érkezett a munkaügyi központtól a K§H-s számlájára A szokásos SMS ÉRTESÍTÉS ELMARADT,tegnap felhívta a munkaügyi központot azt mondták elutalták. Ma a kártyája érvénytelentés miatt nem működött. Bement a bankba ahol közölte az ügyintéző a K§H Bank a támogatás teljes összegét 60 ezer forintot a folyószámla tartozás címén leemelte a számlájáról!!! A kártyát pedig érvénytelenítették!
Jogszerű az eljárás a bank részéről???
Mert hogy emberiesség de realitás sincs benne az biztos. A fiam kiborult joggal, úgy gondolom. Ha nincs villany, gáz,telefon, amit fizetnie kell hogy fog munkahelyhez jutni, és ha éhenhal hogy kapja meg a Bank a tartozást ? Úgy tudom vannak jövedelmek amik nem tilthatók le, s ha munkabérről van szó sem tiltható le 100 %-ban.
Gyors választ szeretnék kérni.
Köszönöm.
Üdv
Magica

websas # 2010.01.18. 20:10

Teljesen igazad van ilyen TETÜ bankkal szóba sem állnék ! A hitelt a kisnyugdíjasoknak, rokkantaknak, gyesen / gyeden lévőknek kellene törleszteni!
(a gyerek helyett)

Mocskos egy világ ez.

websas

magica # 2010.01.18. 22:08

Valamit erőteljesen félreértettél kedves websas. Én rokkantnyugdíjas vagyok 5 éve, és a gyerekem, gyerekeim támogatása nélkül már rég felfordultam volna napi 1.200.- forintból. A gyerekem elvesztette a munkáját ahogy most sokan és igyekszik elhelyezkedni, állásinterjúk, próbanapokat dolgozik végig, ingyen, talán tudod hogy megy ez, vagy nem ? nem kell bejelenteni, sztk,tb fizetés sincs a próbanaposok után... Most ő szorult meg és nem kérte hogy segítsek, de gondoltam utánanézhetek. Te is nézz utána a dolgoknak kicsit, mielőtt ítélkezel.Érdemi választ szeretnék kapni, ítélkezésből, fejetlenségből, embertelenségből van bőven, sajnos.
Üdv neked és jobb napokat.

websas # 2010.01.19. 09:27

Kedves magica !

Elnézésedet kérem, nem volt szándékomban megsérteni Téged. (ilyen rossz a stílusom)

websas

magica # 2010.01.19. 11:37

Nem sértettél meg, kedves websas, az elnézéskérésed ezzel együtt elfogadom, nagy lélekre vall a tény, hogy megtetted.
Jobb napokat, üdv
magica

nandy # 2010.01.19. 13:20

Jobb tanácsot nem lehet adni, csak azt, hogy fizessétek a tartozást, vagy kössetek részletfizetési megállapodást a bankkal (ha engedik).
Ellenkező esetben nem csak a jövedelmet tilthatják le, hanem árverezhetnek autót, lakást stb...

jakab1 # 2010.02.09. 19:04

olyan kérdésem van , hogy van e különbség a hitelkártya tartozásnál ,hogy a tartozásod 200 000 Ft vagy 2 millió forint

végrehajtó1 # 2010.02.09. 19:16

itt tanácsot kérni, mint a társdalom peremére szorult senki, akinek még maradt némi önbecsülése.

A társadalom peremén már annyian vannak hogy lassan az lesz a közepe:)

Egy darabig a behejtócég zavargat majd mielött elévülne illetve amikor elunják kérnek fmh-t.

Mivel nincs vagyontárgya semmit nem trudnak tenni.Később majd szünetel a vh mind addig míg egxszer behajthatóvá nem válik.

végrehajtó1 # 2010.02.09. 19:21

JJÉÉÉÉ !Az elöbb volt itt egy hsz.

Mire válaszoltam rá eltünt!!!:(

jakab1 # 2010.02.09. 19:29

bocsánat kiegészítem a kérdésemet
ha a hitelkártya tartozás bírósági szakaszba kerül.

M412305 # 2011.02.08. 11:20

Sziasztok! A következő lenne a kérdésem. Az OTP-nél van egy AMEX Blue hitelkártyám, amin 220000 Ft hitelkártya tartozás van, amit rendesen törlesztek. A hitelkártya igényléshez szükséges minimális jövedelem 60000 Ft/nettó/hó. A fizum azonban lecsökkent nettó 59000 Ft-ra. Ebben az esetben mit fog lépni a bank? Továbbra is engedi részletekben fizetni a fennálló tartozást, vagy letiltja a kártyám és egy összegben be kell fizetnem az egész fennáló tartozást? Előre is köszönöm. Üdv

Gabicsek # 2011.02.08. 16:20

Ha rendszeresen fizeted a törlesztőt, nem fogja letiltani, miért is tenné? Legfeljebb a hitelkeretet viszik lejjebb.

lemi # 2011.02.21. 19:47

Sziasztok! Van-e a pénztárosoknak ellenőrzési kötelezettsége hitelkártyás vásárlásnál?
Gondolok itt az aláirás ellenőrzésére és a fényképes igazolvány elkérésére.
Ha van akkor milyen szinten van szabályozva?

zoltán9 # 2011.05.01. 18:50

Üdvözletem.
A következő problémám lenne.
OTP lakossági folyószámlámmal kapcsolatban.
Kb 10 éve volt egy B hitel tartozásom ami nem lett kiegyenlítve,ezért a tartozást eladták az OTP Faktoring Követeléskezelőnek.
Kisebb bonyodalmakkal,de részletfizetéssel sikerült végül is kiegyenlíteni a tartozást kb fél éve,melyről végzést is kaptam.
Most viszont érkezett egy ügyvédi fizetési felszólítás,hogy 10 napon belül fizessek be 502753 forintot.Nem tudtam mire vélni a dolgot,felhívtam az ügyintézőjüket,ahol azt a felvilágosítást kaptam,hogy ez egy másik hitel,az A hitelből adódik.
Náluk szerepel a gépben,és 2005-ben küldtek róla értesítést a nyilvántartásuk szerint(amire igazából nem emlékszem ennyi idő távlatából).
Azóta nem értesítettek a nyilvántartásuk szerint sem,és mostanra a kamatokkal megnövelt összeg már ennyi lett.
Nem kibújni szeretnék a tartozás alól ha létezik,csak nem tudom lehetséges-e az,hogy lassan 7 éve nem küldtek semmiféle értesítést a még fennálló tartozásról.
És hogy van e lehetőség a tartozás valamilyen szintű esetleges enyhítéséről.
Előre is köszönöm a segítségüket
Köszönettel:Zoltán9

monalisa1 # 2011.05.02. 09:03

Egy kölcsönről nem lehet "elfelejtkezni", annál is inkább mert a bank havonta küld számlaegyenleget. Aztán amikor látták, hogy te mégis csak felejtős vagy, eladták a követelést a behajtócégnek. A 2005. évi értesítést követően pedig okkal- ok nélkül zárlatos lett az emlékezeted...

Ha nem tudják bizonyítani, hogy azóta egyszer sem (?) szólítottak fel fizetésre, az 5 évre figyelemmel lehet, hogy elévült a tartozás...

Szóval az a kérdés, hogy hitelt érdemlően mit tudnak "kiolvasni" a sz.gépes nyílvántartásukból.

Lehet, hogy per lesz a dologból, vagyis hogy kénytelenek lesznek bíróságra vinni az ügyet.

Végső soron a részletfizetésre bizonyára módod lesz majd.

monaLuis
laikus hozzászóló