Folyószámlahitelem volt egy banknál. Időközben elköltöztem, amit nem jelentettem be a bank felé. Volt még ennél a Banknál egy személyi hitelem, és egy bankkártyahitelem is. Mindkettőt, ahogy nem fizettem rögtön kiadott a bank egy-egy behajtócégnek, és a hiteleimet nekik fizettem. Amikor felmondták a hiteleimet átmentem egy másik bankba. Több mint 5 év telt el azóta. Az új lakó átvett egy nekem címzett ajánlott levelet a postástól, amit átadott nekem. Ebben a bank jogi osztálya írta, hogy a fizetési számlámat és a korábban felmondott, hozzátartozó folyószámlahitelemet mivel nem rendeztem tartozásomat, 2016. aug. 1-én a fizetési számla keretszerződést súlyos szerződésszegés okából felmondja. Tartozásom: 500.000 Ft Lehetőséget ad ha ezt egy összegben a fizetési számlámon rendezem 8 napon belül, akkor akkor nem mond fel. Mindezt 5 év után. Mit tegyek? De ha fizetek akkor a folyószámlám és a fizetési számlám kamat terhével tegyem meg? De sajnos így sem tudom kifizetni.. Akkor mi lesz? Végrehajtóhoz kerülhet? De ezt miért csak 5 év után tették meg?Holott a folyószámlahitelnek nem az a feltétele, hogy mindig mindig legyen rajta a munkabér vagy annak megfelelő pénz? Tehát akkor így 5 évig nem volt rajta pénz. Az nem gond?
hitelkártya tartozás
- 1
- 2
Ha el is évült, attól még tartozol. Az elévülés csak annyit jelent, hogy bírósági úton a követelés már nem érvényesíthető, de attól még ugyanúgy tartozol. (V.ö.: a gyilkosság is elévül, de attól a gyilkos még gyilkos marad örök életére. Jó hír az adósnak, hogy a meggyilkolt nem támasztható fel, s így a gyilkos gyilkos marad, ellenben a tartozás megfizethető, és akkor az adós nem adós többé.) Úgyhogy a KHR miatt ne nagyon sírjon a szád, mert bizony ott a helyed.
Tértivevényes levelet nem kaptam, még a behajtó cégtől sem. Csak fenyegetőztek, de nem történt semmi. Telefonáltam a banknak, hogy tájékoztatást kérjek. AZ ügyintéző visszahívást ígért, de két napja nem jelentkeztek.
és előtte bárki küldött-e mondjuk tértivevényes levelet? értesítettek-e pl.: engedményezésről? stb
Abból indultam ki, hogy az általános elévülési idő 5 év. Lassan két éve nem keres senki, hogy ezt a tartozást behajtsa rajtam.
Biztos vagy benne, hogy elévült?
Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi ügyben szeretnék segítséget kérni! Rendelkeztem egy hitelkártyával, melynek részleteit nem tudtam fizetni, így KHR listára kerültem 2008-ban. A bank próbálkozott behajtó céggel érvényesíteni a követelését, de nem tudtam fizetni, nem írtam alá semmit, amivel elismerném a tartozást.Kb két éve nem keresett senki a tartozás behajtása okán. A PTK módosítása szerint (ha jól értelmezem) a tartozás már elévült, mégis aktív státuszban vagyok a KHR listán. Kérdésem, mit tehetek, hogy töröljék a tartozást és levegyenek a KHR listáról?
Nagyon köszönöm a segítségüket!
Tisztelt Jogi Forum!
Segitseget kernek.Felmondott hitelkartyamat behajtoceghez adta a
KH bank.240.000ft volt az osszeg.kb4eve 5000-5300ft/ho fizetek a behajto cegnek(Dunacorpfaktorhaz).ma felhivtak es kozoltek dec15ig fizessek be 260000ft vagy vegrehajtatnak a fizetesi hajlandosag ellenere.a hitelkartyamat egyedul igenyeltem nem volt adosom ferjnel voltam mar de azota 4eve elvaltam.kerdeznem a volt ferjemen behajthatjak az osszeget?nem volt kezesem es nem irt ala semmit a hitelkartyaval kapcsolatosan.valaszukat es segitseguket nagyon koszonom.Anita
Nesztek hála és köszönet :)
Kedves Scherlock!
Köszönöm a hozzászólásod szakmai részét, a kioktatást viszont megtarthatod magadnak!
Az ilyen kölcsönöknek a késedelmi kamata 45-50%-os.
- Nem.
- Nem.
- Nem. Mit gondoltál, miért küldik az egyenlegközlőt? Ha telefonon hívogattak volna, akkor meg az lenne a bajod.
- Mert ezt vállaltad a szerződésben.
A részletekből pedig először a kamatot, költségeket vonták és utána ment a tőketörlesztésre, szóval azt is rosszul számolod, hogy mennyi tőkét törlesztettél.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Kedves fórumozók!
Egy hitelkártyával kapcolatos ügyben szeretnék tanácsot kérni.
Volt egy hitelkártyám, amelyet 2008 végén kaptam, 800.000.-res kerettel. 2010 tavaszán felmondták.
Én valamikor 2010 végén kértem részletfizetést a tartozásra, havi kb. 49.000.- Ft-os részletekben fizettem kb. 16 részletet, tehát durván a tőkét kifizettem. (Persze számoltak fel kamatot is, ezért az általam befizetett összeget nem írták jóvá teljesen a tőkén).
Utána nem tudtam fizetni és persze maradt még 400.000.- Ft tőketartozás, amely a mai napra kb. 1,2M-ra hízott.
Nem szeretnék ennyit fizetni, írtam már a banknak, hogy 400e-t kifizetek és felejtsük el egymást, de nem hajlandóak engedni.
A kérdésem az, hivatkozhatok-e arra, hogy:
- Amikor felmondták a hitelkártya szerződést, az megszűnt, ezért a részletfizetés nem működhetett volna automatikusan a hitelkártya kamatával. Új szerződést meg nem írtunk, tehát nincsen szabályozva, mennyi kamamtot kellett volna fizetnem.
- Nem tájékoztattak megfelelően a részletfizetéskor, hogy pl. személyi kölcsönnel is kiválthatnám a tartozást (ugyanannál a banknál persze), amelynek alacsonyabb kamata.
- Amikor befejeztem a részletek fizetését, akkor utána évekig nem próbálták behajtani, hanem csak évente egy egyenlegközlőt küldtek, ezért ők sem tettek meg mindent a tartozás visszafizetése érdekében.
- Miért csak én viseljem a hitelkártya kockázatát? Ez a bank számára is kockázatos tarmék és minden kockázatot rámterheltek.
Ezért érdemes-e kérnem, hogy számolják át az egész tartozást egy normális kamattal és csökkentsék le; engedjenek el belőle méltányossági alapon stb.
Illetve, ha per lesz belőle, van-e értelme ezekkel érvelni?
Amikor megkötöttük a részletfizetést, akkor már érvényben volt a Hpt. módosítása az ügyfelekkel szembeni tisztességes gyakorlatról.
Segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelt Fórumozok!
Szeretnék tanácsot kérni.Régen volt állásom 2010 év elején. Akkor még rendelkeztem hitelkártyával amit sajnos fel kellett azóta teljesen használnom. Eljutottam abba a stádiumba, hogy nem tudom fizetni. Az elmúlt két hónapban emelkedik a kamatokkal. Több telefon váltást követően, mondtam Nekik, hogy adják részletre a tartozást, mert így nem megy a fizetési lehetőség. A válasz: szerződés módosítás csak abban az esetben lehetséges, ha van állása. pff. Na szép szépen kihúztak a csávából. A kérdésem: Milyen következményei vannak, hogy ha tartósan nem tudom fizetni? Az egekbe száll a tartozás? Vagy netán sikerül Velük dűlőre jutnom? Vagy végérvényesen akár a lakásom is rámehet?
Szükségem lenne optimális külső válaszokra, hogy ilyenkor mit lehet tenni???
Dr.Attika!
Felesben örököltünk házat a testvéremmel,másfél millió forintra értékelték.A hagyatéki már januárban megvolt.Nekem csak az fura,hogy több mint egy év eltelt,és most kerestek meg.
Tisztelt "susanne2"
Ne fizessen semmit egyenlőre. Indítson pert a bank. Egyébként örökölt valamilyen vagyontárgyat vagy kp-t vagy valamit? Volt hagyatéki tárgyalás?
Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni én is.Édesapám több mint egy éve elhunyt.A napokban felkerestek,hogy hitelkártya tartozása van.Azt mondták,hogy küldtek levelet,de nem kaptam semmit.Közel tíz éve nem lakom abban a városban.A házban,ahol lakott Édesapám,lakják,de ők sem mondták,hogy érkezett levél.Velem akarják kifizettetni azt az összeget,amiről nem is tudtam.Van arra lehetőség,hogy ne kelljen kifizetnem?Közel négyszázezerről van szó.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdvözlök mindenkit!
Nekem van egy Raiffaisenes okoskártyám,amin fenn volt tartva egy hitelkeret,amit mivel a szükség úgy hozta,fel kellett használnom.Mivel az alapvető kiadások természetesen elsőbbséget élveznek,ezért volt,hogy a hielkerettúllépés után visszafizetendő összegként nem annyit tudtam befizetni,amennyit a bank várt volna,de mindig fizettem be,egyszer nem tudtam befizetni,az egyik hónapban.Többször kértem,hogy adjanak lehetőséget az teljes hitelösszeg kettő vagy három részletben történő kiegyenlítésére,de ez mintha elment volna a fülük mellett.Az ő részükről az volt a megoldás,hogy sűrün hívogatni kezdtek,hogy mikor fizetem be a teljes összeget,mintha azt olyan egyszerűen egy összegben pikkpakk be lehetne fizetni.Aztán jött a levél,hogy ha x napig nem fizetem be a teljes összeget(ami ugye kizárt volt),akkor felbontják velem a szerződést és átadják a tartozásomat a BUTÁR-nak,ami ugye meg is történt.A teljes hitelösszeget rányomták a folyószámlaszámomra és mivel mindig erre kaptam a fizetésemet,a fizetésem beérkezett a számlaszámra,de rendkívül gerinctelen módon "le is vette azt"a Raiffaisen,mert ugye rányomta mínuszba a számlámra,amit én úgy gondolok,hogy egyáltalán nem jogos,mert tudomásom szerint maximálisan az 50%-át vehetné le.Aljas és gerinctelen cselekedet volt a részükről,mert én két vagy három részletben valahog megpróbáltam volna kiegyenlíteni a tartozást,de ők nem működtek együtt.Meg lehet az ilyet tenni,hogy az embert egy laza kis teljes hieltartozás rányomással-levonással mentesítik a teljes fizetésétől??Mégis mit gondolnak ők,miből fizetem a havonta felmerülő alapvető kiadásokat,a közüzemi számlákat?Az ember tőlük vígan éhenhalhatna és kisemmiződhetne,ez egyszerűen hihetetlen.Nekem ilyenkor jogilag mire nyílik lehetőségem?
Egy kölcsönről nem lehet "elfelejtkezni", annál is inkább mert a bank havonta küld számlaegyenleget. Aztán amikor látták, hogy te mégis csak felejtős vagy, eladták a követelést a behajtócégnek. A 2005. évi értesítést követően pedig okkal- ok nélkül zárlatos lett az emlékezeted...
Ha nem tudják bizonyítani, hogy azóta egyszer sem (?) szólítottak fel fizetésre, az 5 évre figyelemmel lehet, hogy elévült a tartozás...
Szóval az a kérdés, hogy hitelt érdemlően mit tudnak "kiolvasni" a sz.gépes nyílvántartásukból.
Lehet, hogy per lesz a dologból, vagyis hogy kénytelenek lesznek bíróságra vinni az ügyet.
Végső soron a részletfizetésre bizonyára módod lesz majd.
monaLuis
laikus hozzászóló
Üdvözletem.
A következő problémám lenne.
OTP lakossági folyószámlámmal kapcsolatban.
Kb 10 éve volt egy B hitel tartozásom ami nem lett kiegyenlítve,ezért a tartozást eladták az OTP Faktoring Követeléskezelőnek.
Kisebb bonyodalmakkal,de részletfizetéssel sikerült végül is kiegyenlíteni a tartozást kb fél éve,melyről végzést is kaptam.
Most viszont érkezett egy ügyvédi fizetési felszólítás,hogy 10 napon belül fizessek be 502753 forintot.Nem tudtam mire vélni a dolgot,felhívtam az ügyintézőjüket,ahol azt a felvilágosítást kaptam,hogy ez egy másik hitel,az A hitelből adódik.
Náluk szerepel a gépben,és 2005-ben küldtek róla értesítést a nyilvántartásuk szerint(amire igazából nem emlékszem ennyi idő távlatából).
Azóta nem értesítettek a nyilvántartásuk szerint sem,és mostanra a kamatokkal megnövelt összeg már ennyi lett.
Nem kibújni szeretnék a tartozás alól ha létezik,csak nem tudom lehetséges-e az,hogy lassan 7 éve nem küldtek semmiféle értesítést a még fennálló tartozásról.
És hogy van e lehetőség a tartozás valamilyen szintű esetleges enyhítéséről.
Előre is köszönöm a segítségüket
Köszönettel:Zoltán9
Sziasztok! Van-e a pénztárosoknak ellenőrzési kötelezettsége hitelkártyás vásárlásnál?
Gondolok itt az aláirás ellenőrzésére és a fényképes igazolvány elkérésére.
Ha van akkor milyen szinten van szabályozva?
Ha rendszeresen fizeted a törlesztőt, nem fogja letiltani, miért is tenné? Legfeljebb a hitelkeretet viszik lejjebb.
Sziasztok! A következő lenne a kérdésem. Az OTP-nél van egy AMEX Blue hitelkártyám, amin 220000 Ft hitelkártya tartozás van, amit rendesen törlesztek. A hitelkártya igényléshez szükséges minimális jövedelem 60000 Ft/nettó/hó. A fizum azonban lecsökkent nettó 59000 Ft-ra. Ebben az esetben mit fog lépni a bank? Továbbra is engedi részletekben fizetni a fennálló tartozást, vagy letiltja a kártyám és egy összegben be kell fizetnem az egész fennáló tartozást? Előre is köszönöm. Üdv
bocsánat kiegészítem a kérdésemet
ha a hitelkártya tartozás bírósági szakaszba kerül.
JJÉÉÉÉ !Az elöbb volt itt egy hsz.
Mire válaszoltam rá eltünt!!!:(
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02