Részvény osztalék


Dr. Csomós Lilla (törölt felhasználó) # 2004.06.14. 14:39

Kedves Oskar!

Ha tényleg az ING Bank a részények letéti örzője, akkor annak a részvénynek, ha az ING Banknak van értékpaprforgalmazói jogosítványa is (ma már - ismét - lehet) akkor az örökösök vagy még az elhunyt nevére nyitott ügyfél- és értékpapír letéti számlán kelle lennie mind az értékpapírnak, mind annak hozamának, osztalékának, ellenértékének stb. (Ha a Banknak nincs ilyen jogosítványa akkor értékpípr-cégénél vannak a fentiek) Szó sem lehet róla, hogy ott hagyja a részvények bármennyi ellenértékét is. Az ING-nek hivatalból intézkednie kell az ügyben, ezért ha az ügyintézővel nem ért szót írjon egy levelet a Bank Jogi Igazgatóságának és Értékpapír Üzletági vezetőjének (hogy pontosan ki az és hogy hívják azt a telefonközpontos megmondja), hogy azonnal intézkedjenek a részény ellenérték stb. kiadása tárgyában. A PSZÁF illetékesei jó mondták a követelés nem évült el.

Üdvözlettel:

oskar # 2004.06.13. 19:29

Édesapám kárpótlási jegyéért részvényeket jegyeztünk. Édesapám 99'-ben meghalt.
A hagyatéki végzés szerint ketten (fiai) örököltünk.
Nem vagyunk jártasak a tőzsdei ügyletekben ezért nem is figyeltünk oda hiszen 99 előtt mindig értesítették édesapámat amikor osztalékért kellett menni.
Időközben több részvény érvénytelenné vált.
Így a Pick, IEB, Prímagáz. Ami azt jelentette, hogy egy meghatározott árat fizettek érte.
A pick és az IEB az elmaradt osztalékot is kifizette.
Nem így a Prímagáz. Ott, mint egy bűnözőkrők szóló filmekben ráztak le.
A központjukba fel sem engedtek. Telefonon azt mondták, hogy menjünk az ING bankba ahol intézik a részvény vételt. Az ING bankban pedig azt, hogy osztalékkal nem foglalkoznak. Ezután több e-mail váltás a Prímagázzal ahol kérték a PSZAF véleményét.
A PSZAF-től megkértem a véleményt amelyben az állt, hogy az osztalék 5 évig nem évül el és polgári peres úton azt érvényesíthetem. Igen ám de a részvényeket az ING bankban elvették.
Be voltunk jegyezve a részvénykönyvben és amikor osztalék felvétel volt akkor mindig aláírtunk.
Az a kérdésem, hogy érdemes-e pereskedni vagy nyeljük le ezt a szélhámosságot.
Köszönöm válaszukat!
Üdvözlettel: Vígh Sándor